Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hokwerda's kind door Oek de Jong

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Hokwerda's kind
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 808 woorden
  • 3 maart 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
5 keer beoordeeld

Boekcover Hokwerda's kind
Shadow

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In …

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem …

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In drie opeenvolgende liefdes voert haar weg naar de buitenste duisternis. Is het toeval? Is het haar lot? Waarom gebeurt het onwaarschijnlijke?

In Hokwerda's kind gaat het om liefdesverhoudingen. Oek de Jong beschrijft de intimiteit van geliefden, hun verwachtingen en illusies, hun bedrog en zelfbedrog, met mededogen en precisie. Onophoudelijk raakt zijn verhaal aan de duistere kant van de erotiek.

Hokwerda's kind door Oek de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Essay Hokwerda's Kind

Hokwerda’s kind
Lins problemen liggen vroeg in haar leven, namelijk hoe zij is opgegroeid. Haar gezin bestond uit haar moeder, vader en een zus. Haar vader speelt de grootste rol in haar eerste tien jaren. Lins moeder hield niet van haar, dit kwam omdat Lin haar te veel aan Hokwerda deed denken, haar man. Dit was de man die door Lins moeder en Lins zus, Emma werd verafschuwd. Vandaar dat de enige liefde die Lin kreeg die van Hokwerda was. Als kind greep zij uiteraard die enige liefde met beide handen aan. Haar vader was een imponerende man waar ze toch geen hoogte van kon krijgen. Hierdoor ontstaat de angst. Hij stelt keer op keer haar liefde voor hem op de proef. Op haar tiende verlaten Lin, Emma en hun moeder Hokwerda. Lin verneemt hierna jaren en jaren niks meer van hem. Henri lijkt in zoveel opzichten op haar vader, dat ze eigenlijk niet om hem heen kan. Ook dit is een imponerende man waar ze toch geen hoogte van krijgt. Dit is de eerste keer als ze hem ziet al meteen duidelijk. Later blijkt ook nog eens dat hij haar telkens weer op de proef stelt. Vroeger was Lin in een zeker opzicht verslaafd aan haar vader, omdat ze simpelweg geen liefde kreeg van haar moeder. Ondanks de angst die haar vader haar bezorgde. Dit zie je ook weer sterk terug bij Henri. Lin is ook verslaafd geraakt aan hem. Ze verlangt naar zijn liefde.
De uitspraak ‘De mens is het enige wezen dat ook wreed kan zijn jegens zichzelf.’ slaat heel erg terug op Lin. Dit begint opnieuw al in haar jeugdjaren. Al de keren dat ze met haar vader speelde. Haar vader gooide haar keer op keer in het water. Eigenlijk was dat zo pijnlijk voor haar maar ze bleef doorgaan omdat ze haar vader niet wilde teleurstellen. Het ging zelfs zo ver dat ze een keer bijna verdronk. Ze verlangde naar zijn liefde. Wanneer Lin in haar tienerjaren op tafeltennis gaat overkomt haar hetzelfde. Ze traint ontzettend veel, bij wijze van spreken tot ze erbij neer viel. Ze komt wel aan de top maar is totaal niet gelukkig. Dit alles doet ze weer om iemand niet teleur te stellen, dit keer haar trainer Jonasz. Ze verlangt naar zijn liefde. Het wreed zijn jegens zichzelf gaat ook door wanneer ze haar eerste liefde ontmoet, Marcus. Ze komt terecht in de drugswereld waar ze totaal ongelukkig is. Ze verlangt naar zijn liefde. Gelukkig ontspringt ze deze wereld uiteindelijk. Het wreed zijn tegen zichzelf bereikt, denk ik, het hoogtepunt wanneer ze bij Henri terecht komt. Eerst laat hij haar verkrachten. Ondanks de pijn die hij haar heeft bezorgd komt ze toch weer terug bij hem. Ook wanneer Henri vreemd gaat of haar slaat komt ze weer terug. Hier zie je duidelijk hoe verslaafd ze is aan hem, en naar zijn liefde verlangt.

Dan ontmoet ze Jelmer, het totaal tegenovergestelde van Henri. Hij wordt neergezet als een beschaafde jongeman. Zoals Oek de Jong in zijn dagboek zegt, een ietwat slungelige jongen. Terwijl Henri klein en gezet beschreven wordt, totaal niet slungelig dus. Jelmer behandelt Lin altijd goed, al hebben ze natuurlijk wel zo hun ruzies. Maar Jelmer is iets wat Henri nooit zal worden, een soort van ideale schoonzoon. En zo is Henri iets wat Jelmer nooit zou worden, de interessante jongen.
Wanneer Jelmer en Lin al een behoorlijk lange tijd een relatie hebben besluit Lin om haar vader op te gaan zoeken. Haar vader die ze sinds haar tiende niet meer heeft gezien. Op bezoek bij Hokwerda komt Lin erachter dat haar vader nog precies zo is als vroeger. En ik denk dat er onderbewust bij haar iets duidelijk wordt tijdens en na dit bezoek. Jelmer lijkt in geen enkel opzicht op haar vader. Net zoals Henri en Jelmer tegenpolen zijn, zijn ook Hokwerda en Jelmer tegenpolen. Daarom zal het nooit werken tussen Lin en hem. Henri is degene die haar vaders evenbeeld is. Geen wonder dan ook dat ze niet snel daarna weer terug komt bij Henri.
Je zou kunnen zeggen dat zowel Jelmer als Lin eindigt in de buitenste duisternis. En dan vooral over Lin. Lin heeft Henri vermoordt en is in de gevangenis belandt. Ze heeft geen of in ieder geval een onzekere toekomst. Ik vind dat Jelmer niet in de buitenste duisternis eindigt. Hij heeft nog een heel leven voor zich en kan Lin achter zich laten ondanks alles wat hij met haar heeft meegemaakt.
Ergens is het ook zo dat Lin misschien opnieuw kan beginnen wanneer ze uit de gevangenis komt. Ze heeft Henri nu vermoordt. Het evenbeeld van haar vader. Misschien heeft ze wel de vader in zichzelf eindelijk uitgeschakeld. Als dit zo zou zijn kan ze nu eindelijk een normaal leven gaan leiden, zonder haar achtergrond met Hokwerda.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hokwerda's kind door Oek de Jong"