Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hokwerda's kind door Oek de Jong

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Hokwerda's kind
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1908 woorden
  • 20 februari 2006
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
6 keer beoordeeld

Boekcover Hokwerda's kind
Shadow

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In …

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem …

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In drie opeenvolgende liefdes voert haar weg naar de buitenste duisternis. Is het toeval? Is het haar lot? Waarom gebeurt het onwaarschijnlijke?

In Hokwerda's kind gaat het om liefdesverhoudingen. Oek de Jong beschrijft de intimiteit van geliefden, hun verwachtingen en illusies, hun bedrog en zelfbedrog, met mededogen en precisie. Onophoudelijk raakt zijn verhaal aan de duistere kant van de erotiek.

Hokwerda's kind door Oek de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Korte Samenvatting.

Lin Hokwerda’s ouders gaan uit elkaar als ze nog erg jong is. Met haar moeder en haar zus kan ze niet opschieten en haar vader heeft ze nooit meer gezien. Zonder het te weten lijkt ze erg op hem en beinvloedt dit haar leven.
Haar eerste relatie is met Marcus, de drugsverslaafde. Als dat uit gaat krijgt ze jaren later iets met Henri. De relatie is eerst puur fysiek, maar later kunnen ze niet meer zonder elkaar.
Als ze eerst wordt verkracht en later merkt dat Henri vreemd gaat, verbreekt ze de relatie.

Daarna krijgt ze iets met Jelmer, het tegenovergestelde van Henri. Deze relatie is dan ook heel anders, ze vertellen en vertrouwen elkaar veel meer. Hij zorgt er ook voor dat ze een weerzien treft met haar vader, dat op een behoorlijke teleurstelling uitloopt.
Later gaat ze vreemd met Henri en wordt ze ook zwanger van hem. Dat vertelt ze aan Jelmer en hij maakt het uit. Henri gaat bijna elke week vreemd en slaat Lin ook. Als ze op een woonboot zijn verteld Lin dat ze abortus wil plegen. Henri is hier vel tegen

Later doet ze het toch, en in een ruzie thuis vermoordt ze Henri. Ze geeft zichzelf aan en komt in de gevangenis. Jelmer bezoekt haar nog een keer, maar er is een te grote kloof tussen hen gekomen.

Hoofdpersoon

Lin Hokwerda is de hoofdpersoon van dit verhaal.
Ze is het oogappeltje van haar vader ( Lees zo ook blz 11/16 het proloog.) Lin is een rustig kind, ze doet alles om bij haar vader in de smaak te vallen, ze is bang dat het mislukt en probeert het maar doordat ze niet tegen haar vader in durft te gaan wordt ze een bang meisje. Hoe ouders ze word, nog steeds is ze rustig, ze laat alles afwachten, en gaat nergens tegen in, niet voor Jelmer, en voor Henri ook niet. Toen Lin als hoer werd uitbesteed door haar vriend Henri dacht ze nog steeds dat het haar eigen schuld was , ze bleef rustig.

Lin is ook gewelddadig, ze probeert alles op te lossen met geweld. Doordat Lin’s moeder op zeer jonge leeftijd wegging van haar man, en Lin niet meer bij haar vader kon zijn sloeg ze door. Ze werd boos op Jelmer, ook al deed hij niks verkeerd, Toen Jelmer oorbellen voor haar kocht werd ze gek, hoe kon iemand oorbellen voor haar kopen? Ze sloeg door. Het boek eindigt dat Lin haar vriend Henri vermoord, Henri gaat vreemd, heel vaak. Ze kan het niet accepteren en na een hele erge ruzie op de boot van een vriend, steekt Lin, Henri dood.

Lin is ook heel erg oppervlakkig, ze wil zich niet snel aanpassen. Ze is en blijft Lin Hokwerda. Lin’s moeder wil graag dat Lin zich aanpast, toch blijft ze hokwerda’s kind. Ze heeft de handen van Hokwerda en de schouders, ze is daar trots op. Als Henri tegen Lin zegt dat ze eens op moet houden met jaloers zijn doet ze dat niet, ook wil ze dat Jelmer weet dat ze met Henri gaat. Telkens laat Lin wat aanwijzingen achter voor Jelmer, toch ziet Jelmer het niet. Ze wil zich niet aanpassen, ze zorgt dat anderen zich naar haar toe aanpassen.

Lin is sterk. Ze is heel sterk, na wat ze heeft meegemaakt met haar tafeltennistrainer, waar ze eerder stiekem verliefd op was. Voor Henri, had ze marcus. Daar wordt bij het verhaal alleen maar met kleine terugblikken op gewezen, meer kom je niet te weten van Marcus. Je weet dat Marcus eerder drugs gebruikte, Lin wol dat niet, daar had ze veel problemen mee, daar is ze sterker door geworden. Ook dat Lin’s moeder, Lin nooit wol accepteren doordat moest Lin al op een zeer vroege leeftijd zelfstandig worden. Toen ze een relatie met Henri begon, wist ze dat hij veel ouder was. Toch koos ze voor hem, omdat ze zich bij hem geborgen en veilig voelde. Henri maakte Lin sterk.


Verandering in de loop van het verhaal.
Lin Hokwerda verandert in de loop van het verhaal, ze verandert van een stil, verlegen meisje. Tot een volwassen jonge vrouw. Wat ze heeft meegemaakt speelt een grote rol op haar veranderingen. Ze heeft geleerd sterk te zijn. Wat ze als jong meisje nog niet goed kon. Pas later na wat ze heeft meegemaakt met haar tafeltennistrainer, en marcus, later ook Henri en Jelmer. Ze wordt sterk.

Medestander
Henri is in dit boek de medestander, telkens komt hij weer terug en helpt Lin waar ze gebleven was weer verder te gaan. Henri houdt niet van praten en heeft het nooit over zijn verleden, je komt er langzamerhand achter dat Henri eerder mishandelt door zijn vader is. En dat Henri nu nog steeds wat moeite heeft met zich te beheersen, zo ook tegen Lin, hij slaat Lin regelmatig. Henri verandert wel in de loop van het boek, zo gaat Henri langzamerhand echt van Lin houden. En vindt hij het vreselijk dat Lin een relatie begint met Jelmer. Toch blijft Lin bij Henri, gewoon omdat ze niet kan breken met Henri.

Tegenstander
Lin’s moeder is de tegenstander van Lin omdat ze Lin vind lijken op haar vader, Hokwerda. Ze wil Lin daarom niet accepteren, als Lin’s moeder op zeer vroege leeftijd al weg gaat bij Hokwerda, gaat Lin toch met haar moeder mee, maar omdat Lin zoveel op haar vader lijkt, is het heel moeilijk voor Lin’s moeder. Lin’s moeder krijgt een relatie met de tafeltennistrainer van Lin. Ook als Lin met Henri gaat, vind haar moeder het niks, ze snapt niet waarom Lin met een zoveel jaar oudere man gaat, ook met Jelmer vind haar moeder het niks. Omdat Jelmer eerst met Lin’s zus ging. Nooit wol Lin’s moeder, Lin accepteren. Dat was moeilijk voor Lin.

Afzijdige
De afzijdige is Marcus, je weet dat Marcus veel betekend heeft voor Lin, toch komt Marcus geen één keer in het verhaal voor. Hoe komt dat?, dat is een deel waardoor het verhaal spannender word gemaakt, je komt haast niks van Marcus te weten, je weet niet hoe hij eruit ziet en je weet ook niet hoe hij was. Lin laat niks over hem kwijt. Pas op het eind verteld ze tegen Jelmer dat Marcus drugs gebruikte en meer dingen deed die niet konden, Marcus was Lin’s eerste grote liefde.

Thema van het boek is Zoektocht naar Liefde.


Genre van het boek is Liefdesroman.

De bouw van het verhaal:
Het verhaal speelt van 1999 tot 2002, dus het neemt drie jaar in beslag. Het verhaal begint met een flashback en speelt zich daarna chronologisch af met hier een daar nog een flashback, maar veel zijn ’t er niet. Alleen af toe kom je wat te weten over de tijd tussen Lins jeugd en de tegenwoordige tijd doordat ze zich het herinnert of aan iemand vertelt.
Er zitten veel openplekken in het verhaal. Bij veel hoofdstukken gaat de verteller van Lin in 1 x naar Jelmer, of andersom. Je weet niet wat je moet denken, omdat ze er niet dieper en verder op ingaan.
Op het eind zit ook een open einde. Je weet dat Lin, Henri heeft vermoord, maar hoe? Waarom? Wanneer? En je weet ook niet hoe het met Lin verder gaat.

Vertellerperspectief

Het vertellerperspectief is een verteller, er wordt verteld dat “Lin dit doet” En “Jelmer gaat nu de dat doen” er wordt niet verteld vanuit de ik-persoon.

Relatie met Secundaire gegevens.
In het boek word Lin veel op haar verleden benadrukt, hoe Lin door haar moeder werd genegeerd, en door haar zus in een klein hoekje werd gepropt, hoe ze zich bij haar standpunt hield, en anderen zich aan haar moesten aanpassen. Totdat zei zich aan paste aan hun. Mijn secundaire literatuur gaat over: Kindermishandeling. Lin is niet Lichamelijk mishandelt, maar psychisch is haar veel te kort gedaan.

De littekens van kindermishandeling

Kindermishandeling kan leiden tot ernstige psychische problemen, zelfs op veel latere leeftijd. Maar dat kindermishandeling ook lichamelijke sporen achter kan laten, werd onlangs ontdekt door dr. Thomas Rinne. Met onder ander subsidie van het NFGV onderzocht hij of bepaalde hormonale afwijkingen samenhangen met chronische stress in de jeugd, zoals bij kindermishandeling. De onderzoeksgroep bestond uit vrouwen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis, die in hun jeugd wel of niet seksueel of lichamelijk waren mishandeld. Rinne vond dat de vrouwen met borderline waarbij hormonale afwijkingen gevonden werden, vroeger als kind seksueel of lichamelijk waren mishandeld. De afwijkingen moeten samenhangen met het trauma en niet met de borderline-stoornis, want bij de vrouwen met borderline die vroeger niet seksueel of lichamelijk mishandeld waren, werden de afwijkingen niet gevonden. Rinne heeft niet gekeken naar psychische kindermishandeling als trauma. Het is voorstelbaar dat ook chronische psychische kindermishandeling de hormoonsystemen kan verstoren.
Ouders Dichterbij
Als een vader of moeder geestelijk in de war is, of verslaafd is aan alcohol of drugs, kunnen de kinderen daardoor ernstige psychische schade oplopen. Soms wordt een kind om die reden tijdelijk of permanent onder de hoede van de ouder vandaan gehaald. Dit wordt niet gemakkelijk gedaan, want het uit elkaar halen van ouder en kind is zowel voor de ouder als voor het kind een traumatische gebeurtenis.
Het Platform Ouders Dichterbij vindt dat uithuisplaatsing niet in alle gevallen nodig is, als de ouders maar goede ondersteuning zouden krijgen. Helaas is de juridische positie van ouders met psychische problemen zwak en wordt bij voorbaat gedacht dat de ouder een negatieve invloed heeft op het kind. Het Platform Ouders Dichterbij wil ouders helpen bij het vervullen van de ouderrol en het inschakelen van de juiste juridische hulp. Het project Ouders Dichterbij wordt opgezet en uitgevoerd door het Basisberaad GGz in Rotterdam en gefinancierd door het NFGV.

Beoordelings Woorden.

Spannend 0 0 0 0 0 Niet spannend

Dit is een heel spannend boek. Er gebeurt telkens weer wat nieuws, en als het eindelijk weer goed gaat. Gebeurt er zoiets onverwachts. Je had nooit kunnen denken dan Lin, Henri zou vermoorden. [ zie blz 417 – 420 ], Je schrikt ook heel erg van Lin’s impulsieve gedrag.

Eenvoudig 0 0 0 0 0 Moeilijk

Dit is een aardig lastig boek. Je moet telkens de switch maken van Henri naar Jelmer, je weet dat het eindelijk weer goed gaat tussen Lin en Jelmer gaat Lin weer naar Henri. Je zou zoiets nooit gedacht hebben en het is aardig lastig om dit in een te korte tijd door te hebben. Ook had je nooit maar dan ook nooit verwacht dat Lin de man waar van ze hield zou vermoorden.

Indrukwekkend 0 0 0 0 0 Niet indrukwekkend.

Dit is een heel indrukwekkend boek. De persoonlijkheid die Lin voortzet is heel sterk. Je weet dat Lin een zware jeugd heeft gehad, hier kom je achter door verschillende Flashbacks. Maar hoe Lin boven haar jeugd is opgekomen is heel knap hoe ze daar voor heeft gezorgd. Ik vind het een heel indrukwekkend boek.


Ontroerend 0 0 0 0 0 Niet ontroerend.

Dit boek is nog niet eens zo ontroerend maar meer heftig. Je krijgt in nog niet eens 5 bladzijdes te horen dat Lin niks meer met Jelmer heeft maar in 1x met Henri gaat. En zodra gebeurt het ook heel snel dat Lin, Henri vermoord. Je krijgt in 1 klap heel veel te horen en dat is soms best heftig.

Bronvermelding van de Secundaire Literatuur.

Ik heb gezocht op google en daar is deze link uitgekomen hier onder.

Bron:
http://www.nfgv.nl/body_voorbeeldprojecten.htm#Ouders

Verder heb ik in de bibliotheek secundaire literatuur van Hokwerda’s Kind op gevraagd, dat gekopierd en natuurlijk ook gebruikt. Alleen staat hier geen secundaire literatuur van in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hokwerda's kind door Oek de Jong"