Hokwerda's kind door Oek de Jong

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Hokwerda's kind
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1143 woorden
  • 28 april 2005
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
8 keer beoordeeld

Boekcover Hokwerda's kind
Shadow

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In …

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem …

In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In drie opeenvolgende liefdes voert haar weg naar de buitenste duisternis. Is het toeval? Is het haar lot? Waarom gebeurt het onwaarschijnlijke?

In Hokwerda's kind gaat het om liefdesverhoudingen. Oek de Jong beschrijft de intimiteit van geliefden, hun verwachtingen en illusies, hun bedrog en zelfbedrog, met mededogen en precisie. Onophoudelijk raakt zijn verhaal aan de duistere kant van de erotiek.

Hokwerda's kind door Oek de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: Hokwerda’s kind. Auteur: Oek de Jong
Uitgeverij: Augustus
Jaar van verschijnen: 2002 A: De samenvatting. Lin Hokwerda’s ouders gaan uit elkaar als ze nog erg jong is. Met haar moeder en haar zus kan ze niet opschieten en haar vader heeft ze nooit meer gezien. Zonder het te weten lijkt ze erg op hem en beïnvloedt dit haar leven. Haar eerste relatie is met Marcus, de drugsverslaafde. Als dat uit gaat krijgt ze jaren later iets met Henri. De relatie is eerst puur fysiek, maar later kunnen ze niet meer zonder elkaar. Als ze eerst wordt verkracht en later merkt dat Henri vreemd gaat, verbreekt ze de relatie. Daarna krijgt ze iets met Jelmer, het tegenovergestelde van Henri. Deze relatie is dan ook heel anders, ze vertellen en vertrouwen elkaar veel meer. Hij zorgt er ook voor dat ze een weerzien treft met haar vader, dat op een behoorlijke teleurstelling uitloopt. Later gaat ze vreemd met Henri en wordt ze ook zwanger van hem. Dat vertelt ze aan Jelmer en hij maakt het uit. Henri gaat bijna elke week vreemd en slaat Lin ook. Als ze op een woonboot zijn verteld Lin dat ze abortus wil plegen. Henri is hier vel tegen
Later doet ze het toch, en in een ruzie thuis vermoordt ze Henri. Ze geeft zichzelf aan en komt in de gevangenis. Jelmer bezoekt haar nog een keer, maar er is een te grote kloof tussen hen gekomen.
B: Het ervaringsverslag. 1. Het thema is het opgroeien van een jonge vrouw en het zoeken naar liefde. 2. Lin Hokwerda: Lin is een jonge vrouw die moeilijk is. Ze wil graag geliefd worden, en zonder het te merken door een man die op haar vader lijkt. Lin houdt zich erg aan dingen vast, en wil graag dat de dingen hetzelfde blijven. Daarom probeert ze ook zo hard de relatie met Henri te redden, en durfde ze niet aan Jelmer te vertellen dat ze al negen maanden lang vreemd ging. Dit om de relatie te behouden en haar leven toch nog een beetje hetzelfde te laten. Verder is Lin erg temperamentvol. Ze is of heel opvliegend, en schreeuwt de hele boel bij elkaar. Of ze wordt juist heel stil, en praat dan soms in dagen niet. Henri: Henri is een man van weinig woorden, en er wordt dan ook niet veel over zijn verleden bekend. Het enige dat je te weten komt is dat hij door zijn vader mishandeld is, en daardoor meer in daden denkt dan in woorden. Henri is opvliegend, alleen resulteert dit meer in fysiek geweld. Henri is een jaloers type en kan het al helemaal niet hebben dat tijdens zijn affaire met Lin zij toch nog bij Jelmer is. Henri is een man die vrouwen nijgt te gebruiken, dit om er zelf beter van te worden. 3. Tijd en ruimte zijn zeer belangrijk in dit boek. Dit omdat beide te maken hebben met
Lin’s jeugd en Lin’s vader. Lin heeft haar vader niet meer gezien sinds de dag ze samen met haar moeder en zus naar Amsterdam vertrok. Als ze haar vader dan weer opzoekt na ongeveer twintig jaar merkt ze dat tijd een gat geslagen heeft tussen de ooit onafscheidelijke vader en dochter. De ruimte is zeer belangrijk omdat Lin van het Friese platteland komt, en als ze na al die jaren daar weer terugkeert, merkt ze dat ze een hekel aan het Friese land heeft. Dat het verhaal in Amsterdam afspeelt maakt niet heel erg veel uit, het verhaal had zich net zo goed kunnen afspelen in Rotterdam. Maar Lin had niet ergens anders kunnen wegkomen dan van het Friese platteland. Dit omdat deze afkomst toch haar leven heeft beïnvloedt, zonder dat ze het zelf doorheeft. 4. Het is een auctoriale vertelsituatie. De schrijver vertelt het verhaal alsof hij er boven staat en alles wat er gebeurt aan de lezer vertelt. 5. Oek de Jong is geboren in 1952 en bracht een groot gedeelte van zijn jeugd door op het Friese platteland. Dat hij zelf opgroeide in Friesland is in dit boek zeer belangrijk, omdat Lin daar ook opgroeide. Hij kan daardoor precies vertellen hoe dat was en wat voor invloed dat had op zijn leven. En dit komt dan ook meerdere keren in het boek terug. Mijn bron is een lezing die ik van Oek de Jong heb bijgewoond in 2002 en de site www.augustus.nl
6. De titel Hokwerda’s kind slaat op Lin, het kind van Hokwerda. Ik denk dat de schrijver hier heel erg mee wil laten zien dat hoewel Lin haar vader haast niet kent, zij toch zijn kind zal blijven en dat vader en dochter altijd een band zullen hebben. Ook al
mislukte de ontmoeting tussen de twee jaren later. Maar door Lin’s daden en door het type vriendje waarmee ze eindigde, zie je toch dat de twee een band hebben. Zij is Hokwerda’s kind. C. De mening. De proloog van dit boek vond ik al helemaal geweldig, een vader die op het randje balanceerde van de dingen in leven die konden en niet konden. Dit doordat hij zijn dochter, Lin, steeds onder water hield en haar er net op tijd uithaalde voordat ze zou stikken. Oek de Jong schrijft op een manier waar alles wordt verteld belangrijk kan zijn voor het verdere vervolg van het boek. Dit bijvoorbeeld door het vertellen van het mes van Henri, het mes waarmee Lin later Henri doodsteekt. Ook beschrijft de schrijver alle kleine details, maar op een manier waardoor het niet saai wordt. Dit door net genoeg aandacht te geven aan die kleine details. Verder kan Oek de Jong je zo laten meeslepen met de karakters en hun gebeurtenissen. Dit merkte ik vooral nadat ik het boek had gelezen. Ik was echt kwaad op Lin, dit doordat ze alles had kunnen hebben. Maar uiteindelijk bleef ze met niets over en eindigde ze in de gevangenis. Dit merkte ik ook heel erg doordat ik zo graag wilde dat Lin de goede beslissingen nam, en vooral niet terug naar Henri ging. Je hoopt echt het beste voor de karakters gedurende het boek. Hokwerda’s kind is voor mij een klein beetje herkenbaar. Dit doordat ik ook op het Friese platteland ben opgegroeid, en ik merk dat als ik ergens heen ga, buiten Friesland, Friesland nog altijd in mij zit. En dit is eigenlijk ook wel het geval bij Lin, alleen merkt zij het veel minder. Dit boek had mij zeker nieuwsgierig gemaakt naar het verdere werk van Oek de Jong. Ik ben daarom zijn boek ‘Opwaaiende Zomerjurken’ gaan lezen, maar hier ben ik niet doorheen gekomen, vooral omdat dit heel erg eentonig was. En dat eentonige kwam ook weer terug in het begin van Hokwerda’s kind, het zou daarom kunnen dat het eentonige een herkenbaar patroon is in de boeken van Oek de Jong.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hokwerda's kind door Oek de Jong"