Hoezo bloedmooi door Hans Sahar

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Hoezo bloedmooi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1377 woorden
  • 23 maart 2001
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
126
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Hoezo bloedmooi
Shadow
Hoezo bloedmooi door Hans Sahar
Shadow

A Zakelijke gegevens

Titelverklaring: Abi zat te denken dat hij best schrijver kon zijn en dat dan verhalen moesten worden vol hartstocht en bloedmooie jongens en meisjes. (Toen dacht hij). Hoezo bloedmooi? Er is al zoveel rottigheid en lelijkheid, dus de mensen hebben behoefte aan een sprookje een droom, schone schijn.(Hij maakte zelf ook veel rottigheid mee).

Naam van de schrijver: Hans Sahar

Uitgever: De Arbeiderspers

Jaar van verschijnen: Copyright in 1995

Omslagontwerp: Hans Bockting

Omslagfotografie: Lex van Pieterson

B Inhoud
De hoofdpersoon: Abi Zehir
Hoe ziet hij eruit? Het is een Marokkaanse jongen. Hij is volmaakt en heeft een bronskleurige huidskleur.

Wat zijn zijn belangrijkste eigenschappen? Hij houdt van snel, tempo, spanning, kicks en hij heeft zelfvertrouwen. Verder kan hij zijn seks en gewone leven goed van elkaar gescheiden houden.

Verandert de hoofdpersoon? Ik vind dat hij niet echt verandert. Soms neemt hij voor om te gaan veranderen maar hij verandert niet.

Wat is het probleem van de hoofdpersoon? Hij komt vaak met de politie in aanmerking, omdat of hij zijn schoolgeld niet had betaald of hij was betrokken bij een straatgevecht en daar moest hij boetes voor betalen. Maar hij niet zoveel geld en de boetes werden alsmaar hoger.

Wordt het probleem opgelost? Ja.

Wat deed hij eraan? Hij werd gigelo en zo verdiende hij geld maar een deel van dat geld moest hij aan zijn vader geven en later werkte hij ook nog in een antiek zaak bij een klant van hem. De antiekeigenaar betaalde de boetes voor hem, omdat hij zei dathij zo een goedde start kon maken voor zijn toekomst. Op een dag dat hij in de antiekwinkel van Vics (zijn klant en baas) was jatte die het houte kistje waar Vics hem altijd uit betaalde en ging met een smoes weg. Daar van gaf hij geld aan zijn ouders om naar Marokko te gaan en hij ging ervan met zijn vriend Appie naar Marokko

Andere personen: -Zijn vader, die was streng en moest altijd geld van Abi hebben anders mocht hij soms het huis niet in. -Zijn moeder, die gehoorzaamde altijd haar man en zei nooit wat ze zelf dacht. -Zijn broertje. -Appie zijn goede vriend. -Schoolkinderen. -Vics een klant van Abi en zijn baas. -Barbara de vrouw van Vics en een klant van Abi. -Samira een meisje (ze woont in Antwerpen) ze is uitgehuwelijkt door haar ouders maar ze houdt van Abi en Abi ook van haar. Hij had haar leren kennen op weg naar Marokko. Het verhaal speelt zich af: In Nederland. In welke tijd speelt het zich af: In kan zich in het heden afspelen.

Thema: Prostitutie en Marokkaanse migranten in Nederland.

Genre: Sociaal Roman.

Inhoud: Een 18-jarige tweede generatie Marokkaan in Den Haag vertelt hoe hij op dubieuze manieren aan geld komt. Fysieke omschrijving: 126 p 20cm

C Mening
Wat vind ik van het verhaal? Ik vond het verhaal wel leuk, omdat het best makkelijk te lezen en het niet saai was.Je kon je ook goed in de situaties inleven dus was ook wel prettig lezen. Ik vond het alleen rottig dat er telkens stukjes tekst van liedjes inzaten. Situatie: 'Hoi schat, lieveling, hoe gaat het met jou? Met mij gaat het slecht. Het is bij ons thuis een hel.' Hij bleef midden op straat stilstaan.'Je zal heel boos zijn, maar ik móét het je zeggen. Je hoort het anders binnenkort toch wel van je nichtjes. Ik ben getrouwd. Ik had geen keus, ik moest wel tekenen, mijn ouders hebben me gedwongen. Abi, ik hou van je en ik zal altijd van je houden. Als ik met vakantie naar Marokko ga, dan ga ik scheiden, honderd procent zeker. Niemand kan me van gedachten veranderen. Ik hou van mijn leven en niet van iemand van wie ik niet houden kan. Hij haat mij ook want ik heb van jou verteld en die twee foto's van jou aan 'm laten zien. Hij was razend op me. Hij heeft eerst geprobeerd om me te kussen maar ik heb 'm een klap in z'n gezicht gegeven. Nu laat hij me met rust...'

Door deze brief er allerlei dingen door Abi's hoofd spookte en hij die dag nog naar Antwerpen ging om haar te zien. Dit was echte liefde. Ik heb het gekozen, omdat ik dit een sneu stukkje vond ik vond het zielig voor Samira en Abi. Voor Samira omdat ze was uitgehuwelijkt en voor Abi omdat hij haar leuk vind en dat ze getrouwd is.Bij dit stukje dacht ik ook even verder aan uithuwelijken enzo. Dit stukje zette me aan het denken

D Informatie over de auteur
Korte levensbeschrijving: De zesentwintigjarige Hans Sahar behoort tot de tweede generatie Marokkanen in Nederland. Hij werd in 1974 geboren in Al-Hoceima,Marokko. Na twee jaar verhuisde Sahars familie naar Den Haag, waar hij zijn verdere jeugd doorbracht. Hoezo bloedmooi is zijn debuut. In een verhaal met snelle beat van een rap-song snijdt hij trefzeker tot op het bot van onze maatschappij. Wat voor soort boeken schrijft hij vooral? Hij schrijft vooral Romans. Welke boeken heeft hij geschreven? Zoveel liefde
Categorie: Roman. Uitgever: De Arbeiderspers. Fysieke omschrijving: 116 p 20 cm
Jaar uitgave: Copyright 1996

De heimweekaravaan
Categorie: Roman volwassenen
Uitgever: De Arbeiderspers. Fysieke omschrijving: 116 p 20 cm
Jaar uitgave: Copyright 2000

E Een verwerkings opdracht

Schrijfopdracht 13: Abi was in de antiekzaak en Vics was geld wegbrengen. En op een gegeven moment kwam er een rijke man binnen en keek rond. Hij pakte een beeldje en vroeg: " Wat is de waarde van dit beeldje?" Abi had geen idee hoe duur het was maar hij zei dat het f 8.000 gulden was. De man dacht er even over na of hij het zou kopen of niet maar zijn besluit stond al snel klaar en hij kocht het beeldje. Na een tijdje kwam Vics terug en vroeg:" Is er nog iets gebeurd?" . "Ja", antwoordde Abi ik heb een beeldje verkocht maar ik weet niet of ik het voor de goede prijs heb verkocht." " Voor hoeveel dan en welk beeldje was het dan?" "Nou, voor f8.000,- en het was een Grieks beeld van een verliefd stel. Maar hoe duur was dat beeldje?" " O, dat beeldje had ik gekocht voor f2.000,- en ik wou het verkopen voor f4.000,- dus je heb dikke winst gemaakt. Omdat die winst zo hoog was krijg je f2.000,- extra vandaag. De rest van de dag was het rustig en verkochten ze nog een paar kleine dingetjes. Hij kreeg zijn loon en ging naar huis. Thuis aangekomen liep hij meteen door naar zijn kamer en telde zijn loon na. Het was f3.500,-. "Dat is toch maar weer goed verdiend voor in drie weken." Hij verstopte het geld, luisterde muziek en viel in slaap. De volgende middag lag er een brief voor hem op tafel hij was van Samira. Hij maakte hem meteen openen las hem.

"Lieve Abi.

Over een week word ik 18 dan wil ik graag naar Marokko om te gaan scheiding. Ik wou vragen of je mee wilt, want ik durf niet alleen. Ik hoop dat je mee komt. Laat het me weten.

-xxx- Samira "

Abi rende naar de telefoon en belde Samira. Gelukkig kreeg hij haar aan de telefoon. Hij vertelde dat hij wel mee wilde maar eerst een paar dingen moest regelen.

Hij ging naar Vic en vertelde het nieuws Vic was er niet zo erg blij mee omdat hij Abi dan kwijt raakte maar hij gunde Abi een goed leven. Ze zeiden elkaar gedag en Vic gaf Abi nog f10.000,- mee voor een goede start. Abi ging naar Appie en nam afscheid van zijn vriend. Daarna rende hij naar huis gaf zijn vader f7.000,- en zei: " Ik ga naar België naar Samira en daarna gaan we naar Marokko. Ze gaat scheiden. We gaan samen wonen in Marokko ze kan daar een goede baan krijgen en ik ga daar me leven ook beteren. Ik stuur jullie wel een brief waarop staat waar we gaan wonen. Ik hoop dat ik jullie dan in de zomer daar zie." Z'n moeder huilde en zijn vader zei: "Ga maar zoon, ik hoop dat je daar van je kwade zonden afkomt." Abi ging naar boven en pakte zijn spullen. Ze namen nog uitgebreid afscheid en daarna vertrok Abi. Opweg naar Marokko.

REACTIES

A.

A.

Mooi heel erg mooi gewoon goed als ik docent was geweest dan had je een tien gehad!
Bedankt he groetjes abdelhalim elmo

21 jaar geleden

P.

P.

Je titelverklaring klopt voor geen meter. Weet je wat Hoezo Bloedmooi betekent. Iedereen vindt Abi bloedmooi en hij vraagt zich af waarom?
Kapische

21 jaar geleden

Y.

Y.

aardige uitwerking!!!!

20 jaar geleden

L.

L.

bedankt voor je uitreksel.

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoezo bloedmooi door Hans Sahar"