Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 9.2
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1108 woorden
  • 3 juni 2014
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 9.2
9 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow

1. zakelijke gegevens

Auteur: Francine Oomen

Titel: Hoe overleef ik (zonder) liefde

Uitgever: Querido Kinderboek

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: 2006

Druk: 1e druk

Aantal bladzijden: 181

Jaar van eerste druk: 2006

Genre: jeugdboek

2. Eerste reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat de kaft me aansprak en toen ik de achterkant las was ik nieuwsgierig hoe dit af zou lopen.

Ik vind het een heel erg leuk boek omdat er tips in staan waar je zelf ook nog van kunt leren. Ik vind het grappig omdat er mails en sms-taal in wordt gebruikt. En er worden ook veel plaatjes in het boek gebruikt zodat ik een beeld van het verhaal kan krijgen. Er zitten ook spannende en grappige stukjes in en dat vind ik leuk om te lezen.

Het is een realistisch boek want deze dingen kunnen in het echt ook gebeuren bijvoorbeeld dat je ouders gaan scheiden en dat je moeder dan een nieuwe vriend krijgt. Of dat je naar een disco gaat en dat er dan een gevecht plaatsvind. Deze voorbeelden kunnen in het echt ook gebeuren en zo zitten er wel meer voorbeelden in. 

3. verdieping

Samenvatting:

Rosa hoort een tijd niks meer van Neuz, en daardoor twijfelt ze of hij nog wel van haar houd. Als ze Jim ontmoet in de trein, vraagt ze zich af hoe zo’n knappe jongen op haar kan vallen. Haar moeder zit dag en nacht op de computer op date sites. Rosa weet dat ze opzoek is naar een man alleen ze geeft het niet toe. Rosa besluit naar Neuz te gaan in Groningen. Als ze daar aankomt zegt zijn moeder dat hij is gaan skaten met Kirsten. Rosa word daar boos omdat Neuz zei dat hij ziek was en dat de reden was en dat dat de reden was dat hij dat weekend niet kon komen. Ze gaat boos weg en maakt het uit. Als ze in de trein zit komt ze Jim weer tegen. Hij heeft zijn kite surfboard bij zich en vraagt of ze mee gaat neer het strand, dat  doet ze en ze heeft een geweldige dag. De dagen daarna denkt de steeds vader aan Neuz en baalt ervan dat het zo gegaan is. Als rosa in de bloemenwinkel aan het werk is komt Noa de winkel binnen met tranen in haar ogen en een koffer in haar hand. Als rosa vraagt wat er is gebeurd. Vertelt ze het hele verhaal over hoe Yoesoef haar misbruikt heeft. Ze had het verteld aan haar moeder maar die geloofd haar niet. Toen is ze weggelopen. Thuis bij rosa belt Rosa’s moeder naar de vader van Noa om te vertellen dat zij bij hun is. Noa’s vader is zo boos dat hij zegt dat Noa zijn dochter niet meer is. De dag erna blijft jonas bij rosa logeren en gaan ze met z’n allen naar de disco de pink Lagoon. Als ze daar zijn komt Joans erachter dat Jim en zijn vriend ook homo zijn. Joya heeft geregeld dat Neuz er ook is, Rosa praat met Neuz en besluiten toch bij elkaar te blijven. Als ze later met z’n allen gezellig aan het dansen zijn komt Yoesoef ineens binnen. Het wordt een vechtpartij. Samuel heeft een hersenschudding en de anderen wat kleine verwondingen maar alles loopt gelukkig goed af.

De belangrijkste gebeurtenis in dit boek is dat Rosa, Carmen, Neuz, Jonas, Joya, Noa en Jim en zijn vrienden naar de Pink Lagoon gaan. Als ze er niet waren geweest was het ook niet meer goed gekomen tussen Rosa en Neuz. Het is ook belangrijk want zo wist Rosa dat Jim homo is.

Personen:

Rosa: is de hoofdpersoon van het boek en is 16 jaar. Ze woonde in Groningen en is verhuis naar Amsterdam. Ze wordt snel jaloers en is behulpzaam en aardig.

Noa: is een meisje van Marokkaanse afkomst en een vriendin van Rosa. Ze is een erg druk meisje. Ze heeft veel problemen thuis. Van haar ouders moet Noa haar school afmaken en dan naar Marokko gaan waar ze is uitgehuwelijkt. Dit wil ze niet want ze heeft verkering met Samuel.

Carmen: Is een vrienden van Rosa. Ze is verlegen en erg stil en ze wil graag model worden.

Joya: Is een vriendin van Rosa en durft ze zeggen wat ze vind. Ze is helderziend.

Neuz: is het vriendje van Rosa. Eigenlijk heet hij Vincent maar hij word Neuz genoemd omdat hij een grote neus heeft. Hij woont in Groningen.

Esther: Een vriendin van Rosa ze woont in Groningen en Rosa mailt veel met Esther.

Jonas: Beste vriend van Rosa. Hij woont in Groningen en is homo. Hij durft niet uit de kast te komen

Jim: Rosa komt Jim tegen in de trein. Hij kite surft en Rosa wordt een beetje verliefd op Jim tot dat ze erachter komt dat hij homo is.

Appie: is het stiefbroertje van Rosa hij heet eigenlijk Abeltje en hij is 3 jaar.

Meneer Rosetti: is de eigenaar van de bloemenwinkel waar Rosa werkt en waar haar moeder op het eind een relatie mee krijgt.

Yoesoef: de neef van Noa. Hij haalt haar altijd op uit school en het blijkt dat hij Noa misbruikt.

Samuel: het vriendje van Noa. Het is een verlegen jongen.

Het probleem van Rosa is dat ze denkt dat Neuz niet meer van haar houd. Daarom ging ze naar Groningen om te kijken hoe het met Neuz was. Want die was ziek. Het bleek dus dat hij met Kirsten aan het skaten was. Rosa werd boos en maakte het uit. Aan het eind van het verhaal, in de disco, praten Rosa en Neuz het uit en besluiten om weer bij elkaar te blijven.

Aan het begin was Rosa jaloers en driftig. Aan het eind van het verhaal zag ze in dat het helemaal niet nodig is om jaloers te zijn. Neuz blijft toch wel van haar houden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Aan het begin was Rosa jaloers en driftig. Aan het eind van het verhaal zag ze in dat het helemaal niet nodig is om jaloers te zijn. Neuz blijft toch wel van haar houden.

De belangrijkste bijfiguren zijn: Neuz, Esther en Jonas.

Het verhaal speelt zich in deze tijd af want ze gebruiken mobieltjes en computers.

Toen er een gevecht plaatsvond zat er wel spanning in het verhaal vooral als je leest dat Samuel een hersenschudding heeft gekregen dan wil je weten hoe het afloopt en blijf je doorlezen. 

4. Beoordeling

Wat me aansprak in het boek was toen Noa ging logeren bij Rosa en dat de moeder van Rosa de vader van Noa belde. De vader van Noa zei dat hij Noa niet meer als kind wilde. Ik zou dat heel erg vinden.

Ik raad dit boek voor meisjes aan, want het gaat over de liefde en ik denk dat jongens dat niet zo leuk vinden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"