Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2079 woorden
  • 28 april 2010
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
28 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Algemene gegevens
Hoe Overleef Ik (zonder) Liefde.
Schrijven: Francine Oomen.
Tekeningen van: Annet Schaap.
Uitgever: Querido.

Inhoudsopgave.

Inhoudsopgave: blz. 1
Eerste persoonlijke reactie: blz. 2
Samenvatting van de inhoud: blz. 3
Leeservaringen beschrijven: blz. 5
Verwerkingsopdracht: blz. 7
Informatie over de Auteur: blz. 8
Bronvermelding: blz. 9

Eerste persoonlijke reactie.
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het er leuk uit vond zien, en ik heb al meerdere boeken gelezen uit de serie ‘Hoe Overleef Ik’ en die vond ik heel leuk.

Mijn eerste indruk van het boek vond ik wel alle mailtjes en survivaltips die uitgebreid worden beschreven. Het boek ziet er ook zeer aantrekkelijk uit.

De onderwerpen die in dit boek worden besproken zijn ook echt uit deze tijd. Je snapt ook echt wat Rosa meemaakt. De onderwerpen zijn Liefde, Angst, vertrouwen, onzekerheid, vriendschap en verwachtingen. Als je veel verwacht en dat het dan achteraf niet door gaat daar word je onzeker van en je vertrouwen in die persoon word minder. Hierdoor zijn eigenlijk alle onderwerpen met elkaar verbonden.

Samenvatting.
Rosa heeft ruzie met haar vriendje Neuz. Neuz zegt dat hij ziek en daarom niet naar Rosa kan komen, Rosa gelooft daar niets van en is bang dat Neuz haar niet meer ziet staan. Ze is daarom de hele week al niet meer te genieten.

Als ze de volgende dag terugkomt van school komt ze Jim tegen in de metro. Ze praat met hem over van alles maar vooral of graffiti. Ze wisselen telefoon nummers uit en e-mailadressen. Even later als Rosa thuis komt zit haar moeder weer achter de computer. Rosa vind dat haar moeder de laatste tijd heel erg veel op de computer zit. Als ze even met haar moeder mee kijkt ziet ze dat het een datingsite is. Als ze het aan haar moeder vraagt zegt die dat het voor een artikel is voor het werk, maar ze wordt ondertussen wel heel erg rood. Als Rosa op haar kamer is denkt ze echt dat haar moeder aan het daten is omdat ze de laatste tijd wel erg veel op de computer zit en heel veel aan haar uiterlijk doet.

Rosa heeft bedacht dat ze Neuz gaat verrassen en gaat in het weekend met de trein naar Groningen. Ze wil Neuz heel graag feliciteren omdat hij is aangenomen om het Rietveld. Maar als ze bij Neuz zijn huis is, is Neuz niet thuis. Rosa hoort dat hij aan het skaten is met een meisje dat verliefd is op Neuz. Ze gaat op het stoepje voor het huis van Neuz zitten. Als Neuz thuis komt gooit ze de rozen die ze voor hem had meegenomen in zijn gezicht, zegt in een opwelling dat ze een nieuwe vriend heeft en gaat er vandoor met de laatste trein terug naar huis. Als ze thuis komt beseft ze pas dat ze Neuz niet eens heeft laten vertellen wat er was. Ze heeft er spijt van en wil hem een mail sturen maar dat lukt niet en even later valt ze boven het toetsenbord in slaap. Als ze de volgende morgen wakker word heeft ze een mail van Neuz die zegt dat hij haar en haar nieuwe vriend veel geluk wenst. Rosa word heel boos op zich zelf maar durft ook niets terug te sturen.

Als Rosa ’s maandags naar school moet wil ze niet, maar ze moet van haar moeder. Als ze op school komt vertelt Rosa het hele verhaal van voor af aan, aan haar vriendinnen. Die kunnen geen vragen meer stellen want de bel gaat en ze moeten naar binnen. Als ze binnen zijn trekt Joya Rosa mee de meisjes wc in en daar barst Rosa in tranen uit. Ze vertelt het verhaal nu wat minder duidelijk omdat ze heel erg huilt maar gelukkig lucht het op.

Als Rosa in de trein naar huis zit komt ze Jim weer tegen. Jim gaat naast haar zitten. Rosa vertelt tegen Jim dat het net uit is met haar vriend. Jim zegt tegen Rosa dat ze afleiding nodig heeft. Hij stelt voor om mee te gaan naar het strand in Zandvoort. Jim gaat daar kitesurfen met zijn vrienden. Op het strand ontmoet ze de vrienden van Jim ze vind je allemaal heel erg aardig. Op het strand komt ze weer een beetje tot zichzelf. En word weer rustig van binnen.

Een paar avonden nadat ze met Jim op het strand is geweest moet ze oppassen op haar broertje Abel, omdat haar moeder uit gaat met een paar vriendinnen, zegt ze. De vriendinnen van Rosa komen Joya en Carmen. Alleen is er één probleem Joya en Carmen hebben ruzie maar daar gaat ze wat aan doen als Abeltje op bed ligt. Even later brengen ze met zijn 3-en Abeltje naar bed. Als ze weer beneden op de bank zitten zegt Rosa dat Carmen en Joya het uitmoeten praten.

Het is voorjaarsvakantie eigenlijk zou Rosa nu met haar vader in New York zitten maar om de één of andere reden heeft haar vader het alweer afgezegd wat hij elke keer doet. Daarom moet ze van haar moeder maar patat gaan halen. Eenmaal in de snackbar komt ze ineens Sascha tegen een oude vriendin uit Groningen. Die heeft een kinderwagen mee met een hele kleine baby erin. Als Rosa haar vraagt of het kind van haar is moet Sascha opeens heel snel weg.

De volgende dag is Rosa aan het werk in de bloemen winkel waar haar moeder ook werkt. Noa een moslimse vriendin van Rosa staat opeens in de winkel met een grote koffer bij zich. Noa vertelt dat ze is weggelopen van huis en vraagt of ze bij Rosa mag logeren. Ze is weggelopen omdat ze van haar ouders niet mag omgaan met Samuel omdat hij van een andere cultuur is. Dat kan Noa niet omdat ze erg verliefd is op Samuel. Rosa vind het goed dat Noa bij haar komt logeren totdat er een oplossing is. Als Rosa samen met Noa bij Rosa thuis is wil de moeder van Rosa toch even de ouders van Noa bellen. Het wordt een heel kort gesprek, Noa mag niet meer thuis komen ze is hun kind niet meer zeggen ze.

Jonas een vriend van Rosa uit Limburg komt ook logeren. Als Rosa, Noa en Abeltje Jonas van het station halen en weer terug lopen komen ze langs de bloemenwinkel. Daar kijken ze naar binnen ook al is hij gesloten. Daar zien ze de moeder van Rosa en de baas van Rosa staan zoenend!

Als ze diezelfde avond met Jonas, Noa, Samuel, Joya, Carmen, Rosa, Jim en de vrienden van Jim naar de Pink Lagoon een discotheek gaan ziet Jonas Neuz staan. Jonas zegt snel tegen Rosa dat Neuz er is. Ze gaan met zijn tweeën naar buiten en praten alles uit en gaan samen terug naar binnen. Binnen is ondertussen een gevecht begonnen tussen Samuel en Yoesoef de neef van Noa. Even later als ook Neuz, Granito een vriend van Jim en Jonas zich ermee gaan bemoeien komt de politie. Yoesoef word opgepakt. Als yoesoef weggebracht is, en noa samuel naar het ziekenhuis brengt omdat hij nogal ernstig gewond is. Blijkt ook dat Sascha geraakts is. Ze heeft een lichte hersenschudding opgelopen, gelukkig hoeft ze niet naar het ziekenhuis maar brengen Neuz, Rosa, Joya en Carmen haar toch naar huis. Als ze bij Sascha haar huis zijn zien ze dat Sascha in een kraakpand woont. Als ze met haar mee lopen naar boven horen ze een kind huilen. Het is de baby van Sascha. Rosa, Jonas, Neuz, Carmen, Joya, Noa, Samuel, Jim en de vrienden van Jim besluiten Sascha te gaan helpen.

Leeservaringen.
Onderwerp.
Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet?

Het onderwerp van het verhaal spreekt mij aan omdat de dingen die Rosa meemaakt jij zelf ook mee zou kunnen maken.

Ben je door het verhaal aan het denken gezet?

Ja, eigenlijk ben ik wel wat meer over dingen gaan nadenken .

Ben je door het lezen van het verhaal anders over het onderwerp gaan denken?

Nee, ik denk nog steeds hetzelfde over liefde dan wat ik al dacht.

Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen?

Ja, ik vond dat boek heel anders, ik vind niet dat dat boek mooier is dan het andere maar heel anders.

Gebeurtenissen.
Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?

Ja, je bleef heel erg met het boek bezig elke keer gebeurde er wat.

Zijn de gebeurtenissen herkenbaar, geloofwaardig en waarschijnlijk?

Ja, alle gebeurtenissen zou je zelf ook mee kunnen maken.

Zijn de gebeurtenissen verrassend, orgineel en ongewoon of eerder voorspelbaar en bekend?

Eerder voorspelbaar want er gebeurde bijvoorbeeld iets en dan wist je het vervolg eigenlijk direct al.

Heb je zelf wel eens iets meegemaakt wat lijkt op de gebeurtenissen in het verhaal?

Nee, nog nooit.

Personages.
Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat?

Rosa gaat als het ware echt leven. Je begrijpt precies wat ze meemaakt en wat ze doet.

Hoe levensecht zijn de andere personages?

Ook best wel levensecht, je kan het allemaal wel voor je zien hoe het gebeurd.

Heeft één van de verhaalpersonages je beïnvloed? Zo ja, in welk opzicht?

Ja, Noa dat je altijd moet doen wat je hart je ingeeft.

Veranderen de personages door wat ze meemaken? Is die verandering begrijpelijk?

Rosa verandert best wel vaak dan is ze weer heel boos, meestal is dat best begrijpelijk.

Bouw.
Is het verhaal spannend opgebouwd?

Nee, in dit boek zit geen spanning vind ik.

Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw?

Nee, je zit snel en makkelijk in het boek.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen?

Ja, je verwacht wel z’n slot.



Taalgebruik.


Vind je het verhaal lastig op makkelijk te lezen?

Ik vond het verhaal makkelijk te lezen, omdat het niet voor volwassenen is geschreven en er geen moeilijke woorden instaan.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen?

Nee, ik vond dat het verhaal te weinig beschrijvingen bevatte.

Zitten er veel dialogen in het verhaal?

Ja, redelijk het kon meer zijn maar dit was precies goed.

Verwerkingsopdracht.
Ik heb de verwerkingsopdracht gekozen waarbij je een abc over het boek moet maken.
A= Abel het broertje van Rosa.

B= Bijlmer daar staat de school van Rosa.

C= Crisis daar heeft Rosa vaak last van als ze in de metro zit naar school.

D= Disco daar is Rosa vaak te vinden in het weekend.

E= E-mailen dat doet Rosa veel met haar vriendin Esther

F= Francine Oomen: de schrijver van dit boek

G= Groningen daar woont Neuz het vriendje van Rosa eigenlijk heet hij Vincent.

H= Hoog huis daar woont Rosa in in een hoog huis

I= internetten daar doet Rosa en haar moeder veel aan.

J= Jim die ontmoet Rosa in de metro.

K= Kraakpand daar woont Sascha in.

L= Liefde daar gaat het hele boek over.

M= Metro daar moet Rosa elke dag mee naar school.

N= Neuz het vriendje van Rosa.

O= Oppassen vooral op haar broertje Abel.

P= Pink Lagoon dat is een disco waar Rosa vaak is.

R= Rosa de hoofdpersoon.

S= Survivaltips die krijgt Rosa vaak, of die geeft ze aan iemand.

T= Trein daar zit Rosa in als ze onderweg is naar Neuz

V= Vrienden daar heeft Rosa er heel veel van.

W= Winkelen dat doet ze graag met haar vriendinnen.

Z= Zuper Neuz nog een bijnaam van Vincent het vriendje van Rosa.

Informatie over de auteur.
Francine Oomen is op 27 maart 1960 Geboren in Laren (Noord-Holland). Ze heeft naar de basisschool en de HAVO gestudeerd aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. En op dit moment werkt ze als ontwerpster van stoffen speelgoed en zitkussens, en natuurlijk is ze er ook nog schrijfster bij.

Francine heeft 3 kinderen Joris, Lotte en Daan.

Haar eerste boek is: Saartje en Tommie (1990)

In 1998 is Francine begonnen aan haar serie Hoe Overleef Ik serie ook wel HOI-serie genoemd. In de Hoe Overleef Ik serie zijn ondertussen alweer 11 delen verschenen. En is ze met deel 12 bezig. In juni 2008 is de film Hoe Overleef Ik in de bioscoop geweest. Eind 2009 komt er een musical in het theater over Hoe Overleef Ik. En er is ook nog een tijdschrift van Hoe Overleef Ik.

Bronvermelding.

Voorkant: www.google.nl - www.hoeoverleefik.nl

Inhoudsopgave: www.hoeoverleefik.nl

Persoonlijke reactie: --

Samenvatting: het boek: Hoe Overleef Ik (zonder) Liefde.

Leeservaringen: --

Verwerkingsopdracht: het boek: Hoe Overleef Ik (zonder) Liefde.

Informatie over Auteur: www.francineoomen.nl - www.hoeoverleefik.nl

www.leesplein.nl

Verder komen de plaatjes en tekeningen van: www.google.nl

 



REACTIES

T.

T.

Waar is de titelverklaring?

gr tamara

13 jaar geleden

C.

C.

Mooi, Boek en erg mooi boekverslag

Groetjes, cem

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"