Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2590 woorden
  • 24 januari 2008
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
44 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave:

1.Inhoudsopgave.

2.Zakelijke gegevens.

3.Inhoudelijke gegevens.

4.Samenvattingsvragen.

5.Eigen mening.

6.Verwerkingsopdracht.



Zakelijke gegevens:


Naam van het boek: Hoe overleef ik (zonder) liefde.
Naam van de uitgever: Querido Kinderboek
Jaar van uitgave: 2006

Informatie over de schrijver:

Francine Oomen is op 27 maart 1960 geboren in Laren in Noord-Holland. Ze is nu 48 jaar. Ze is de oudste van het gezin en heeft nog 4 broertjes en zusjes. Ze woont nu in een klein dorpje boven Amsterdam met haar vriend José Antoine en haar 3 kinderen Joris (17), Lotte (15) en Daan (13.) Haar hobby’s zijn: lezen, tekenen, schrijven, wandelen, naar de film of het theater gaan, reizen, lekker koken en appeltaart met koffie drinken in leuke cafeetjes. Francine was als kind al heel erg creatief, en ook las ze toen al ontzettend graag. Na haar middelbare school is Francine naar de Design Academie in Eindhoven gegaan. Nadat ze daar geslaagd was, is ze industrieel ontwerper geworden. Ze begon met het schrijven van baby –en kinderboeken bijvoorbeeld de boeken over Saartje en Tommie. Over hen schreef ze ongeveer 30 boeken. Toen haar eigen kinderen groter werden ging ze ook boeken voor oudere kinderen schrijven. Haar grote doorbraak kwam in 1998 want, toen verscheen het 1e boek van de Hoe overleef ik-serie.



Inhoudelijke gegevens:

Titel: Hoe overleef ik (zonder) liefde?

Schrijver: Francine Oomen.

Het boek gaat over Rosa, ze woont in Amsterdam. Daar heeft ze 3 vriendinnen waar ze veel mee omgaat: Carmen, Noa en Joya. Ze woont alleen met haar moeder en haar halfbroertje Abeltje. Haar ouders zijn gescheiden. Rosa heeft een vriendje Neuz, hij woont in Groningen en ze zien elkaar niet zovaak. Ze heeft ook een vriend van vroeger: Jonas, hij woont in Limburg. Ze zijn hele goede vrienden.
Als Rosa zoals gewoonlijk met de tram naar school gaat, komt er een jongen bij haar staan waarmee ze aan de praat raakt, hij heet Jim. Ze wisselen ook hun nummer uit.
Als Rosa uit school thuis komt ze erachter dat haar moeder aan het internetdaten is!
De dag erna krijgt ze een kaart van Neuz, hij is aangenomen op de Rietveld. Een school in Amsterdam voor kunst, die dag ging Rosa’s moeder ook langs bij de winkel waar Rosa werkt, een bloemenwinkel. Haar baas heet meneer Rosetti, een italiaan.
De volgende dag gaat Rosa onverwacht naar Neuz’ huis om hem te verrassen. Als ze er aan komt, doet Neuz’ moeder meteen open en het is er heel gezellig, ook met Neuz’ zus Zoë. Neuz heeft de hele tijd tegen Rosa gezegd dat hij ziek was, maar nu hoorde ze dat hij aan het skaten was! En nog wel met een ander meisje: Kirsten! Rosa was heel erg boos en ging buiten zitten. Dan komt Neuz thuis en barst Rosa uit: Ze wordt heel erg boos op Neuz en rent terug naar het station, zonder tas, zonder geld. Dan komt Neuz op het perron en geeft de rugzak van Rosa terug. Neuz wil het uitpraten, maar Rosa niet. En daarom zegt ze: Ik ben op iemand anders verliefd, terwijl het niet waar is. En dan komt de trein en gaat ze naar huis.
De volgende dag komt Rosa op school en is ze erg verdrietig, en Carmen ook. Want ze had de vorige dag een auditie voor dansen, maar het ging fout en toen verdraaide ze haar enkel. Rosa kreeg heel erg hoofdpijn daarna van het huilen om Neuz, maar toen legde Joya haar hand op haar hoofd, en was de pijn weg! Ze heeft helende krachten.
De dag erna kwam ze Jim weer tegen in de trein, en gaat ze met hem mee naar het strand.
De volgende dag kwam Rosa een oude vriendin tegen: Sascha, ze had haar naam veranderd in Sabine, waarom wist Rosa niet, dat wou ze niet vertellen. Sascha had een oppaskindje bij zich, daarom kon ze niet verder met Rosa praten, ze moest weg.
Toen Rosa de volgende morgen aan het werk was bij meneer Rosetti, belde Joya. Rosa had gezorgd dat ze een afspraakje met Khalim had. Maar het ging Joya uiteindelijk niet echt om Khalim, maar om zijn tante Bimla. Waar ze heel toevallig heengingen. Tante Bimla kan ook healen net als Joya.
Even later komt Noa binnen, helemaal in tranen. Ze zei dat Yoesoef aan haar zat. Yoesoef is een neef van Noa die haar steeds van school ophaalde. Ze gaat in het geheim met Samuel, haar vriendje. Maar Yoesoef had het gezien, en hij zei dat als ze aan iemand zou vertellen dat hij aan haar zit, dat hij het dan zou vertellen aan haar ouders. Toen Noa die morgen met Yoesoef naar school moest, had ze tegen haar moeder gezegd dat ze niet wou en waarom. Toen werden haar ouders heel erg boos en is ze van huis weggelopen. Rosa’s moeder had de ouders van Noa gebeld en die zeiden dat ze hun dochter niet meer is.

De dag erna kwam Jonas naar Rosa, hij wou zien waar Rosa werkte, en toen ze naar binnen keken in de winkel.. Stonden haar moeder en meneer Rosetti te zoenen!
Die avond gingen Carmen, Noa, Joya, Jonas, Samuel en Rosa naar de Pink Lagoon. En toen was Neuz erook! Helemaal vanuit Groningen gekomen (met een beetje hulp van Jonas). Toen maakten Neuz en Rosa het weer goed. Neuz was wel ziek maar hij voelde zich die dag beter, hij heeft de ziekte van Pfeiffer. En Kirsten was gewoon een vriendin.
Toen ze weer binnen waren was er een gevecht tussen Yoesoef, Samuel, Noa en de vrienden van Yoesoef. Dit liep nog erg uit de hand, maar Yoesoef werd opgepakt. Er gingen nog een paar naar het ziekenhuis, maar alles liep goed af. En Sascha’s oppaskindje was haar eigen baby, daar zorgt ze nu alleen voor. Met Noa en haar ouders is het nog niet goed, ze heeft wel haar excuses aangeboden.




Samenvattingsvragen:

1. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen.
Gebeurtenis 1:
Noa komt huilend aan bij Rosa. Ze vertelt dat ze elke dag met haar neef Yoesoef naar school moest, en dat Yoesoef de hele tijd aan haar zit in de auto. Ze had dit tegen haar ouders verteld, maar haar ouders geloofde dit niet en vonden dit zo een schande voor de familie, dat ze hebben gezegd dat ze niet meer hun dochter waren. Noa blijft logeren bij Rosa.

Gebeurtenis 2:
Rosa reist naar Groningen om Neuz op te zoeken, om hem te verrassen, omdat hij ziek was. Maar dan blijkt dat Neuz met iemand anders (een meisje) aan het skaten was in het skatepark. Als ze hem tegenkomt wordt ze kwaad op hem en maakt het uit. Rosa word gaat kwaad terug naar huis. Maar ze is nog steeds verliefd op Neuz…

Gebeurtenis 3:
Rosa gaat met haar vrienden (Carmen, Joya, Jonas en Noa) naar de Pink Lagoon (discotheek). Daar komt ze Neuz tegen, ze maken een romantisch wandelingetje en het komt weer helemaal goed tussen hun. Als ze terug komen bij Pink Lagoon, is er een ruzie tussen Noa en Yoesoef (Noa’s neef). Er vallen gewonden en Samuel, het vriendje van Noa, heeft een lichte hersenschudding. Sascha, een vriendin van Rosa die in Pink Lagoon werkt, heeft een klap tegen haar hoofd gekregen en moet elke 2 uur in haar slaap gewekt worden. Als Rosa en haar vriendinnen bij Sascha thuiskomen, zien ze dat Sascha in een heel oud kraakpand woont, en dat haar oppaskindje niet écht haar oppaskindje is, maar haar baby. Rosa verteld dit thuis en gaat er samen met haar vriendinnen iets aan doen.

2. Wie is de hoofdpersoon?
Rosa van Dijk.


3. Wat is het probleem van de hoofdpersoon en hoe wordt dit opgelost?
Probleem 1:
Rosa denkt dat Neuz iets met een ander heeft. Daarom zegt ze in een opwelling tegen hem dat zij een ander heeft en daardoor raakt hun verkering uit. Rosa mist Neuz heel erg, en als ze met z’n allen naar de Pink Lagoon gaan, komt Neuz daar ook. Rosa en Neuz praten daar alles uit en hun verkering is dan weer aan.




Probleem 2:
De ouders van Noa willen Noa uithuwelijken. Maar Noa wil dat niet, want ze is verliefd op een jongen Samuel. Maar Samuel is van een andere cultuur dan zij, dus mag ze van haar ouders niet met hem omgaan. Toch doet ze dat. Maar haar neef Yoesoef heeft Noa en Samuel samen zien zoenen in het park. Daarmee chanteert hij haar ook. Als Yoesoef Noa naar school brengt, of haar op komt halen, dan zit hij de hele tijd aan haar. Maar dan gaat hij te ver en is Noa het beu. Ze vertelt aan haar ouders wat Yoesoef doet. Haar ouders geloven haar niet, en daarom loopt Noa weg. Ze gaat een tijdje bij Rosa logeren. Rosa’s moeder vindt dat goed maar belt toch wel
even de ouders van Noa. De vader van Noa zegt dan, dat Noa hun dochter niet meer hoeft te zijn. Noa is daar blij om, want nu kan ze eindelijk vrij zijn, en gewoon bij Samuel blijven.

4. Wat beleefT de hoofdpersoon?
Rosa beleefd veel avonturen, ze maakt veel dingen mee die ze eigenlijk helemaal niet mee wil maken, haar stief vader is dood en krijgt een ervenis, er zijn positieve dingen en negatieve dingen in het verhaal.

5. Wie zijn de belangrijkste andere personen?

Hoofdpersoon:

Naam: Rosa van Dijk.
Bijnaam: : Rooz, Rosieladielo, Rozelientje, Rozie, Azzepoester etc.
Hobby’s: tekenen, graffiti spuiten, lezen, met Appie spelen, schrijven, shoppen, msnnen, mailen.
Kleur ogen: blauw/grijs.

Kleur haar: donkerblond, beetje golvend. (sprietkrullen)
Vrienden: Esther, Jonas, Joya, Noa, Carmen, Neuz, Sacha.
Huisdieren: Geen.
Schoenmaat: 39.
Lievelings kleur: blauw.
Lievelings eten: spaghetti, pizza, ijstaart, friet, pannenkoeken, drop.
Houd van: haar vrienden, zon, vakantie, schuimbad, chocola, massa’s mail krijgen, roddelblaadjes, bloemen.
Haat: afwassen, tandarts, vlees eten, verhuizen, wiskunde, kwallerige jongens, champignons, prei, stofzuigen, regen.
Relatie: Neuz.





Bijpersonen:

Naam: Esther Jacobs.
Bijnaam: Ez, Essiebessie, Ez de flez, Ezzel, Ezke, etc.
Hobby’s: lezen, tekenen, schrijven, dingen ontwerpen, shoppen, vioolspelen
Kleur ogen: groen/bruin.
Kleur haar: krullend bruin.
Vrienden: Jonas, Rosa, Sascha, Amber, Yasje,Sara.
Huisdier: Tegenwoordig: een heleboel kippen en kuikens, varkens en een oude geit.
Schoenmaat: 40.

Lievelings kleur: blauw.
Lievelings eten: pizza, lasagna, tomatensoep, groene asperges, friet, drop.
Houdt van: haar vrienden, romantische zwijmelfilms, de geur van versgemaaid gras, geslepen potloden en dikke modetijdschriften.
Haat: roddelende mensen, pestkoppen, oneerlijkheid.
Relatie: op het moment met Roel.

Naam: Vincent van Gelderen.
Bijnaam: Neuz.
Hobby’s: graffiti spuiten, tekenen, lezen, tv kijken, tafeltennis, skateborden.
Kleur ogen: donkerbruin.
Kleur haar: donkerbruin, beeltje krullend.
Vrienden: Rosa, Jochem, Diederik, Sven, Katinka.
Huisdier: Mevrouw de Vries. (poes)
Schoenmaat: 45.
Lievelings kleur: felgroen, blauw, paars, zilver, goud.
Lievelings eten: pasta met pesto, friet, falafel, gebakken ei, olijven, augurken.
Houdt van: De geur van spuitbusverf, R&B, breakdance, tv kijken.
Haat: oneerlijkheid, witlof, kamer opruimen.

Relatie: Rosa.

Naam: Abel.
Bijnaam: Appie, Appie Garnaal, Appie-broek-met-kakkie, Appieflappie.
Hobby’s: met knuffels spelen, met autootjes spelen (liefst politie en brandweer), tv kijken, wandelen met buggy (zelf duwen), schommelen.
Kleur ogen: blauw.
Kleur haar: blond krullend.
Vrienden: Rosa, Ezzie, Neuz, Blurp, Nikkie.
Huisdier: kakkerlakken.
Schoenmaat: 27.
Lievelings eten: ijs, appelmoes, koekjes, aardappelpuree.
Houdt van: zandbak, puzzelen, treinen kijken.
Haat: naar bed moeten, jas aan trekken, in fietszitje moeten, dingen niet zelf mogen doen, spruitjes, prei.
Relatie: diverse knuffels.
Naam: Jonas de Leeuw.
Bijnaam: Joon, Joondeboon, Jonasz, Joonz, Jonalientje.
Hobby’s: dichten, lezen, films kijken, computeren, computeren, computeren.
Kleur ogen: bruin.

Kleur haar: bruin, krullend.
Vrienden: Rosa, Esther, Jesse, Niels, Quin.
Huisdier: Toepie. (hond)
Schoenmaat: 42.
Lievelings kleur: rood.
Lievelings eten: kaassouflé’s, friet, appeltaart, krentenbolle.
Houdt van: dichten, dromen, muziek (ook klassiek), leuke jongens.
Haat: afwassen, kamer opruimen, kippenhok schoonmaken, huiswerk maken, door de regen naar school, voetbal, geweld.
Verkering: Misschien met Granito?

6. Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon en andere personen.
Rosa van Dijk & Vincent van Gelderen: hebben een relatie, soms kunnen ze het goed vinden met elkaar, maar soms niet.
Rosa van Dijk & Joya, Noa en Carmen: zijn goeie vriendinnen met Rosa, ze kunnen elkaar alles vertellen.
Rosa van Dijk & Jonas de Leeuw: oude vriend van Rosa ze mailen bijna elke dag, en kunnen het goed met elkaar vinden.

Rosa van Dijk & Esther Jacobs: beste vriendin van Rosa, ze mailen elke dag en kunnen het zo goed met elkaar vinden, maar het begint steeds meer af te zakken, Esther denkt dat het door Neuz komt, ze krijgen ruzie hierover, maar alles komt weer goed.
Rosa van Dijk & meneer Rosetti: de baas van Rosa, eerst mag Rosa meneer Rosetti wel, maar als ze later merkt dat haar moeder iets heeft met meneer Rosetti, mag ze hem niet meer.
Rosa van Dijk & Sascha: oude vriendin van de basisschool, ze konden het altijd goed met elkaar vinden, maar hun vriendschap zakte steeds meer af, tot op een dag alles weer beter werd.
Rosa van Dijk & Joop van Dijk: de vader van Rosa, Rosa was altijd boos op haar vader, dat hij hun had verlaten, ze wou hem nooit zien, maar toen ze hoorde dat haar vader in het ziekenhuis lag, besloot ze naar hem toe te gaan.
Rosa van Dijk & Marieke: vrouw van Joop, Rosa mocht haar nooit, omdat zei haar vader nu had, ze dacht dat Marieke een slecht mens was, maar later bleek dat niet zo te zijn.
Rosa van Dijk & Fleur: het stiefzusje van Rosa, Rosa wou haar stiefzusje nooit bezoeken of zien, maar op een dag is ze toch gegaan, en ze mochten elkaar erg.
Rosa van Dijk & Jim: het ex vriendje van Rosa, ze heeft hem ontmoet in de metro, het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht.
Rosa van Dijk & Abeltje: het halfbroertje van Rosa, Rosa is dol op haar stiefbroertje, en Appie is dol op zijn grote zus, en hebben veel lol samen.
Rosa van Dijk & Mama: de moeder van Rosa, volgens Rosa snapt haar moeder niks van kinderen en de puberteit, Rosa wordt gek van haar moeder, maar ze kan ook veel dingen bespreken met haar moeder.
7. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
In Nederland, Amsterdam, op school en thuis.

8. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?

Het staat niet precies in het boek maar ik denk ongeveer ik het jaar 2005/2006.



Verwerkingsopdracht:
ABC-tekst

A: Abeltje: dat is de naam van Rosa’s halfbroertje.
B: Bijlmer: de school van Rosa is in Bijlmer.
C: Chocola: als Rosa verdrietig is, eet ze chocola
D: Disco: op het eind van haar boek gaat Rosa met haar vrienden naar een disco.
E: E-mailen: Rosa e-mailt veel met haar vrienden.
F: Francine Oomen: de schrijfster van het boek is Francine Oomen.
G: Groningen: Neuz woont in Groningen.
H: Huis: Rosa woont in een huis aan de gracht.
I: Internet daten: Haar moeder doet aan internet daten.
J: Jim: Rosa ontmoet Jim in de trein. Later wordt hij een vriend van haar.
K: Kraakpand: Sascha woont in een kraakpand.
L: Liefde: het boek gaat over liefde.
M: Metro: Rosa gaat elke dag met de metro naar school.

N: Neuz: Neuz is het vriendje van Rosa.
O: Oppassen: Rosa moet wel eens op haar broertje passen.
P: Pink Lagoon: Pink Lagoon is een disco waar Rosa naar toe gaat.
Q: Querido: de uitgever van dit boek is Querido
R: Rosa: Rosa is één van de hoofdpersonen van het boek.
S: Survivaltips: in het boek staan veel survivaltips.
T: Trein: als Rosa naar Neuz in Groningen gaat, gaat ze met de trein.
V: Vriendinnen: voor Rosa zijn haar vriendinnen heel belangrijk.
W: Werken: Rosa werkt in de bloemenwinkel van meneer Rosetti.
X: -
Y: -
Z: Zand: Rosa gaat met Jim mee naar het strand. Daar ligt ze de hele dag in het zand.

REACTIES

L.

L.

nou bij de abc opd. is er een fout bij de letter J
daar staat
J-jim:die ontmoet ze in de trein maar dei ontmoet ze in de metro :)
-
groetjus en een dikke kus laura

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"