Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1769 woorden
  • 8 januari 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
22 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow
Hoe overleef ik zonder liefde?

Geschreven door:
Francine Oomen


Informatie over de auteur

Francine Oomen is geboren in 1960 in Laren. Na de middelbare school ging ze studeren aan de Design Academy in Eindhoven. Daarna werkte ze een lange tijd als industrieel ontwerper.
Ze is gaan samenwonen en heeft 3 kinderen (Joris, Lotte en Daan).
Ze is nu schrijver van een paar succes volle boeken. Vroeger toen haar kinderen klein waren maakte ze prenten- en kartonboekjes. Nu haar kinderen alledrie tieners zijn, maakt ze alleen nog maar boeken voor die leeftijd.
Het boek hoe overleef ik (zonder) liefde is een deel van een populaire serie boeken. Ander boeken van die serie zijn: hoe overleef ik een gebroken hart en hoe overleef ik met/ zonder jou. Het gaat allemaal over de dezelfde personen.



Onderwerp

Het onderwerp van het verhaal spreekt me wel aan, omdat ik liefde een leuk onderwerp vind.
Ook omdat ik er wel veel van weet, maar het verhaal heeft me niet echt een andere kant van het onderwerp laten zien.
Ik weet niet zo goed meer wat ik van het boek verwachte toen ik het begon te lezen, want ik had het boek al een keer eerder gelezen.
Ik ben het niet helemaal eens met de mening die ze geven over het onderwerp van het boek, omdat ze zeggen dat liefde niet gelukkig maakt. Dat je alleen jezelf gelukkig kan maken. Maar zonder liefde is het moeilijk om gelukkig te zijn.
Ik vind dat ze het onderwerp op een hele andere manier hebben laten zien, alleen mijn mening over het onderwerp is niet veranderd.
Ze hebben alle kanten van het onderwerp goed besproken, er is niet iets te kort of niet besproken.
Ik vind het onderwerp van het verhaal wel goed. Alleen ik heb wel eens betere boeken over liefde gelezen dat komt denk ik om dat ik de manier waarop het verhaal is geschreven een beetje kinderachtig vind


Gebeurtenissen

Het verhaal is niet heel gedetailleerd geschreven, waardoor het me bleef boeien. Er kwamen ook genoeg gebeurtenissen in voor en het werd op een goed tempo verteld. Het gaat in dit boek meer om de gevoelens van de personages, want er wordt heel uitgebreid over gevoel gepraat.
Er zijn wel gebeurtenissen in het verhaal die indruk op me hebben, omdat het gebeurtenissen zijn die ook in het echt had kunnen gebeuren. Ik zou geen van de gebeurtenissen zelf willen meemaken. Gelukkig heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. De gebeurtenis die het meest indruk op me heeft gemaakt is de laatste, omdat er gevochten wordt en dat zou mij ook kunnen overkomen. Ik vond het wel jammer dat de meeste gebeurtenissen heel voorspelbaar waren.


Personages

De hoofdpersoon van het verhaal is Rosa.

3 uiterlijke kenmerken(citaten):
- als Rosa kijkt hoe Noa ligt te slapen borstelt ze door haar lange blonde haar
- als de wekker gaat trek Rosa snel haar spijkerbroek en haar rode vest aan
- als de wekker gaat trek Rosa snel haar spijkerbroek en haar rode vest aan
3 innerlijke kenmerken(citaten):
- heeft een kort lontje (citaat)Rosa zegt: soms raak ik over mijn toeren dat ik niet meer kan luisteren naar wat iemand zegt
-onzeker (citaat) je bent een onzeker krielkipje zegt Rosa’s moeder
- jaloers (citaat)waar ben ik jaloers op. Op Kirsten, omdat Neuz dingen met haar doet
Ik kan me goed in haar verplaatsen. Het is een normaal meisje die ook gewoon bij mij op school had kunnen zitten. Maar ik zou niet op haar willen lijken.
De andere personen in het verhaal reageren meestal best wel voorspelbaar, er heeft niet iemand me echt aan het denken gezet of beïnvloed.

Er is niet heel veel over de personages vertelt, maar wel in andere delen van de serie, daardoor hoefde ik niet zoveel over het innerlijk van de personages in te vullen.

Bouw

Het verhaal is makkelijk te volgen, er wordt altijd duidelijk aangegeven waar en wanneer het verhaal zich op dat moment afspeelt. Er zijn in het verhaal ook geen terug blikken. Er is ook maar 1 verhaallijn.
Het verhaal heeft een goed slot, omdat het goed afloopt en goed past bij de rest van het verhaal.
Het is spannend, omdat je telkens wil door lezen en benieuwd bent wat er gaat gebeuren


Samenvatting

Rosa heeft net erge ruzie gehad met haar vriend Neuz, omdat hij te ziek was om naar haar toe te komen. Rosa gelooft dat niet. Ze denkt dat hij haar niet meer leuk vindt.
De volgende dag komt ze in de metro een jongen tegen Jim. Ze vindt hem best wel aardig en ze wisselen hun telefoon nummers uit. Als ze thuis komt gaat ze een mailtje sturen naar vriendje Neuz. Ze zegt dat het haar heel erg spijt dat ze zo boos werd omdat hij niet kon komen. Wat hij nog niet weet is dat Rosa naar hem toe komt in het weekend om hem te verrassen. Als Rosa het mailtje heeft verstuurd gaat ze even kijken wat haar moeder aan het doen is. Rosa vindt dat haar moeder de laatste tijd wel heel erg veel achter de computer zit. Als ze kijkt wat ze aan het doen is ziet ze een datingsite. Als ze aan haar moeder vraagt waarvoor dat is zegt ze dat het voor een artikel is, maar ze wordt wel heel erg rood. Rosa weet zeker dat haar moeder aan het internet daten is, want haar moeder is de laatste tijd ook erg bezig met haar uiterlijk en ze koopt veel nieuwe kleren.
Het is weekend en Rosa zit in de trein naar Groningen waar haar vriendje Neuz woont. Ze wil hem verrassen en feliciteren dat hij is aangenomen op het Rietveld college. Maar als Rosa daar aankomt is Neuz er helemaal niet. Hij was aan het skaten met Kirsten (een heel mooi meisje dat verliefd is op Neuz). Toen ze dat hoorde kon haar wereld voor even instorten. Ze ging op de stoep op Neuz zitten wachten. Als Neuz aankomt lopen wordt ze heel boos op hem. Ze gooit een bos rozen(die ze voor hem had gekocht) in zijn gezicht en zegt dat ze op iemand anders verliefd is om hem te kwetsen. Dan rent ze snel terug naar het treinstation en neemt de laatste trein naar huis. Als ze thuis is beseft ze dat ze zijn kant van het verhaal niet heeft laten vertellen. Misschien was Neuz wel helemaal niet op Kirsten. Ze wou hem bellen maar zijn mobiel stond uit. Dus ging ze hem maar een mailtje sturen, maar ze wist niet wat ze erin moest zetten. Na heel lang proberen is ze in slaap gevallen en de volgende dag had ze een mailtje van Neuz. In de mail wenst hij Rosa veel geluk met die andere jongen. Rosa heeft heel veel spijt van dat ze dat heeft gezegd. Ze is helemaal niet op een andere jongen. Ze zij het alleen om hem te kwetsen.

Maandag wilde ze eigenlijk niet naar school, haar moeder zei dat het juist goed voor haar zal zijn en ze gaat toch. Als Rosa op school komt staan Carmen en Noa (vriendinnen van Rosa) tegen de muur. Als Rosa vraagt wat er aan de hand is zegt Carmen dat Joya (ook vriendin) alleen maar negatieve voorspellingen geeft waar ze gek van wordt. Dan vraagt Noa hoe haar weekend was. Dan vertelt ze het hele verhaal. Als de bel gaat wordt ze door Joya mee getrokken naar de wc. Dan moet Rosa huilen en vertelt ze het hele verhaal aan Joya. Dat luchte op en haar hoofdpijn was ook opeens verdwenen. Als ze in de metro naar huis zit gaat Jim bij haar zitten, dan vertelt Rosa hem het hele verhaal. Hij zegt dat ze afleiding moet zoeken. Toen vroeg hij of ze misschien mee wou naar Zandvoort om daar te gaan kiten. Dat deed ze.
Op woensdag kwamen Carmen en Joya die ruzie hebben bij Rosa slapen. Ze moesten het goed maken van haar. Joya vertelde toen ook dat ze het heel moeilijk had. Dat haar vader haar een freak noemt. En ze vertelde ook dat ze kon healen(iemand genezen).
Een paar dagen later komt ze Sascha een oude vriendin tegen in de snackbar. Rosa wil haar van alles vragen, maar ze doet heel raar en moet plotseling heel snel weg.
De volgende dag als Rosa aan het werk is staat Noa daar ineens huilend voor de winkel. Ze is weggelopen van huis omdat ze van haar ouders haar vriendje Samuel niet meer mocht zien. Rosa stelt voor dat ze bij haar mag blijven slapen tot er een oplossing is. Maar Rosa’s moeder wil toch Noa’s ouders bellen. Het was een kort gesprek. In dat gesprek zij haar vader dat ze zijn dochter niet meer was en niet meer terug hoefde te komen.
Die avond gaan ze naar Pink Lagoon(een discotheek). Jonas (een vriend van Rosa) komt ook. Als Rosa, Noa en Abeltje Jonas hebben opgehaald van het station komen ze langs de bloemenzaak waar Rosa werkt. Als Rosa even naar binnen kijkt ziet ze haar moeder zoenend met haar baas.
Als ze met z’n allen (Rosa, Noa, Carmen, Joya, Jonas en Jim en zijn vrienden) in Pink Lagoon komen ze Sascha tegen. Ze werkt bij pink lagoon. Op dat moment komt Jonas op haar afrennen en zegt dat hij Neuz heeft gezien. Ze kijkt snel om haar heen en ziet hem staan. En op dat moment loopt ze net arm in arm met Jim. Als Rosa iets tegen Neuz wil zeggen is hij verdwenen tussen de mensen. Als ze naar buiten gaat ziet ze hem staan. Daar praten ze het uit en gaan weer naar binnen. Daar is een gevecht begonnen tussen samuel en Yoesoef(de neef van Noa). Iedereen gaat zich er mee bemoeien en opeens is het gevecht opgehouden. Net zo plotseling als het begon. Gelukkig kwam de politie daarna en Yoesoef werd gearresteerd. De ambulance moest ook komen omdat Samuel gewond was. Dan blijkt dat Sascha ook gewond is ze heeft een lichte hersenschudding. Gelukkig hoeft ze niet naar het zieken huis daarom brengen Neuz, Rosa, Joya en Carmen haar naar huis.
Als ze daar aankomen, zien ze dat sascha in een kraakpand woont. Als ze naar oven gaan horen ze een baby huilen. Het is het kindje van Sascha.
Als ze dat ziet willen ze haar helpen en gaan die middag daar in het kraakpand schoonmaken


bronnen

http://www.francineoomen.nl/
http://www.spreekbeurten.info/francine.html

en het stukje dat achter in het boek stond over Francine Oomen

REACTIES

A.

A.

het boek is erg leuk

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"