Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1339 woorden
  • 2 augustus 2007
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 29 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
180
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2007 Winnaar) , Jonge Jury (2008 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Shadow
Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekgegevens

Titel : Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Auteur : Francine Oomen
Jaar v. uitgave : 2006
Uitgever : Em. Querido’s Uitgeverij B.V.
BESCHRIJVING BELANGRIJKSTE GEBEURTENISSEN

Gebeurtenis 1:
Noa komt huilend aan bij Rosa. Ze vertelt dat ze elke dag met haar neef Yoesoef naar school moest, en dat Yoesoef de hele tijd aan haar zit in de auto. Ze had dit tegen haar ouders verteld, maar haar ouders geloofde dit niet en vonden dit zo een schande voor de familie, dat ze hebben gezegd dat ze niet meer hun dochter waren. Noa blijft logeren bij Rosa.

Gebeurtenis 2:
Rosa reist naar Groningen om Neuz op te zoeken, om hem te verrassen, omdat hij ziek was. Maar dan blijkt dat Neuz met iemand anders (een meisje) aan het skaten was in het skatepark. Als ze hem tegenkomt wordt ze kwaad op hem en maakt het uit. Rosa word gaat kwaad terug naar huis. Maar ze is nog steeds verliefd op Neuz…


Gebeurtenis 3:
Rosa gaat met haar vrienden (Carmen, Joya, Jonas en Noa) naar de Pink Lagoon (discotheek). Daar komt ze Neuz tegen, ze maken een romantisch wandelingetje en het komt weer helemaal goed tussen hun. Als ze terug komen bij Pink Lagoon, is er een ruzie tussen Noa en Yoesoef (Noa’s neef). Er vallen gewonden en Samuel, het vriendje van Noa, heeft een lichte hersenschudding. Sascha, een vriendin van Rosa die in Pink Lagoon werkt, heeft een klap tegen haar hoofd gekregen en moet elke 2 uur in haar slaap gewekt worden. Als Rosa en haar vriendinnen bij Sascha thuiskomen, zien ze dat Sascha in een heel oud kraakpand woont, en dat haar oppaskindje niet écht haar oppaskindje is, maar haar baby. Rosa verteld dit thuis en gaat er samen met haar vriendinnen iets aan doen.


OMSCHRIJVING PROBLEEM HOOFDPERSOON

Rosa (de hoofdpersoon) komt met een hoop problemen te zitten in het boek ‘Hoe overleef ik (zonder) liefde?’.
Ten eerste: ze raakt haar vriendje, Neuz, kwijt door haar eigen domme dingen die ze gezegd heeft.
Dan krijgt ze een probleem met Noa, die is weggelopen van huis. Maar na een tijdje voelt Noa zich weer helemaal goed.
Ze gaan samen met een paar andere vriendinnen naar de Pink Lagoon: daar komen ze Sascha tegen (een andere vriendin van Rosa, Sascha werkt in de Pink Lagoon) en meteen haar derde probleem: Sascha beweert dat Jade haar oppaskindje is, maar het blijkt dat het helemaal niet zo is, maar Jade is haar baby. Ook woont Sascha in een vies, heel vies kraakpand. Hiermee wil Rosa haar ook helpen.


MET EEN CITAAT AANGEVEN WAAR HET PROBLEEM VAN DE HOOFDPERSOON ONTSTAAN IS

“Neuz remt piepend vlak voor haar en laat zijn board op de grond vallen. Hij heeft een rood hoofd en is buiten adem. ‘Rosa! Wat doe jij nou hier? Hoe… wat…? Wat fijn je te zien!” Hij laat zijn fiets ook vallen en slaat zijn armen om haar heen. Rosa verstijft en draait haar gezicht weg. Neuz doet een stap achteruit en kijkt haar verbaasd aan. ‘Hé, wat is er met jou aan de hand?’ Rosa bukt zich en raapt de bloemen op. ‘Wat er met mij aan de hand is?’…”

(bladzijde 64-65 hoofdstuk “Roos is boos”)

Hierin word Rosa voor niks kwaad op Neuz, haar vriendje, en maakt het uit. Daar heeft ze later spijt van en ze hoopt dat Neuz haar een sms’je of mail stuurt, maar in plaats daarvan krijgt ze een afscheidsmail. Rosa voelt zich de komende dagen heel erg rot, kwaad, maar vooral verdrietig.


WAARDOOR HET PROBLEEM ONTSTAAN IS

Het probleem is ontstaan doordat Rosa heel kwaad reageerde op Neuz, en als ze Neuz gewoon had laten uitpraten was er misschien helemaal niks aan de hand geweest. Ze werkt zichzelf daardoor heel erg in de nesten.


HOE HET PROBLEEM IS OPGELOST

Toen Rosa met haar vriendinnen naar Pink Lagoon gingen, heeft Joya stiekem geregeld dat Neuz ook zou komen. Rosa en Neuz kwamen elkaar tegen en gingen met elkaar wandelen. Onder de wandeling hebben ze goed met elkaar gepraat en daardoor is het probleem van Rosa opgelost.


EEN STUKJE OVERNEMEN WAARIN DE AUTEUR SPANNING OPWEKT (1) DOOR DE HOOFDSPERSOON IN EEN GEVAARLIJKE SITUATIE TE PLAATSEN (2)

(1) Rosa komt bij de friettent Sascha tegen.
“En Sabine, wat mag het wezen?’ Vraagt de man achter de toonbank. Sascha keert zich met een rood hoofd naar hem toe. ‘Uuh… een friet en een frikadel met,’ stottert ze. ‘Sabine?’ Fluistert Rosa in haar oor. Sascha bijt op haar onderlip. ‘Ik… ik heb mijn naam veranderd.’ ‘Waarom?’ Vraagt Rosa. ‘Daar kan ik het nu niet over hebben.’ Ze neemt haar friet met frikadel mee en loopt de friettent uit.”
Hierin laat de schrijver de lezers niet weten waarom Sascha haar naam had veranderd in Sabine.

(2) Rosa komt in een gevaarlijke situatie terecht als ze van Groningen, zo laat nog, naar huis wil. Ze kon niet meer terug naar Neuz, want ze had het uit gemaakt. Als er nu geen treinen meer reden, moest ze de hele nacht daar op het station blijven slapen, en ze had haar rugzak bij Neuz laten liggen. Haar beltegoed had ze al allemaal opgebeld op de heenweg, toen had ze met Esther (haar mailvriendin) gebeld.
Maar gelukkig reden er nog wel treinen en kon ze dus wel nog naar huis.


KARAKTEROMSCHRIJVING VAN DE HOOFDPERSOON: OP HET BEGIN VAN HET VERHAAL

Op het begin voelt Rosa zich erg grommerig, mopperig en schopperig. En kwaad en ontevreden. Dat komt onder andere doordat:
1. Ze zou met haar vader in de meivakantie naar New York gaan. Dat ging niet door.
2. Neuz zou naar haar toe komen in de meivakantie.
Dat ging ook niet door.
3. Haar moeder zou lasagne maken, haar lievelingseten.
Dat ging ook niet door.
4. De chocolade was op om haar humeur te verbeteren.
Dat ging ook niet door. De chocolade was op.
En er waren nog veel meer dingen.


KARAKTEROMSCHRIJVING VAN DE HOOFDPERSOON: OP HET EIND VAN HET VERHAAL

Rosa is een meisje van 16 jaar en is van Groningen naar Amsterdam verhuisd.
Op het eind van het verhaal voelt Rosa zich erg gelukkig. Ze heeft het goedgemaakt met haar vriend Neuz, ze heeft Sascha’s geheim door en gaat haar daarbij helpen en ze heeft ook het geheim door van haar moeder (dat zij iets met meneer Rosetti heeft).


BIJBEHORENDE OPVALLENDE EIGENSCHAPPEN VAN ÉÉN BIJPERSOON

Ik kies één bijpersoon uit: Joya. Haar opvallende eigenschappen zijn dat ze kan ‘healen’: ze kan de pijn van iemand verminderen en daar is ze achter gekomen door de tante van haar date (Khalim). Verder is Joya erg aardig, maar ze is niet zo goed in de liefde. Ze is ook wel een beetje koppig.


DE GENRE VAN HET VERHAAL

De genre van het verhaal is natuurlijk een Liefdesverhaal. Dat zie je niet alleen aan de titel van het boek (Hoe overleef ik (zonder) liefde?) maar het boek zelf gaat ook over een en al liefde. Rosa met liefdesverdriet, allerlei survivaltips etc.


HOE HET VERHAAL EINDIGT

Natuurlijk loopt het boek goed af. Rosa heeft het weer goedgemaakt met haar vriendje (Neuz), ze gaat Sascha helpen met haar hele leven (en dat voelt natuurlijk ook goed), zij heeft ervoor gezorgd dat Carmen en Joya geen ruzie meer hebben en ze heeft ervoor gezorgd dat Joya iemand leert kennen die hetzelfde is dan haar zelf. Dus iemand die ook kan Healen. Rosa heeft daarbij voor de eerste keer geen probleem met een nieuwe stiefvader: meneer Rosetti (meneer Rosetti is de baas van Rosa, want hij heeft een bloemenwinkel en Rosa werkt daar).


GEDICHT VAN HET VERHAAL

Verwachtingen van Liefde

Liefde maakt me gelukkig
Liefde geeft me veiligheid
Liefde troost me als ik verdriet heb
Liefde maakt me aan het lachen
Liefde begrijpt me
Liefde staat altijd voor me klaar
Liefde laat me nooit in de steek
Liefde accepteert me zoals ik ben
Liefde kijkt niet naar iemand anders
Liefde gaat nooit voorbij
Liefde zal voor me zorgen
Liefde heeft geen geheimen voor me
Liefde is eerlijk tegen me
Liefde maakt me blij
Liefde ben jij

(dit gedicht komt uit het boek, bladzijde 153)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

..

..

Mooi gedaan!!! maar kan je ook alles in 1 stukje dan dan meer dan 3 stukjes???

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Hoe overleef ik (zonder) liefde? door Francine Oomen"