Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2068 woorden
  • 12 maart 2009
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
70 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Praktische gegevens:
1. Titel: Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
2. Auteur: Francine Oomen
3. Uitgever: Querido’s Uitgeverij bv.
4.
a. hoeveel hoofdstukken: 27
b. hoeveel bladzijden:196
5. illustraties: het zijn tekeningen over het leven gemaakt door: Annet Schaap
6. in welk jaar is het boek uitgegeven: 2008

Achtergronden van het boek:
7. leg de titel van het boek uit: het heet hoe overleef ik mijn vriendje? Omdat het over Rosa en haar vriendje gaat.
8. Waar speelt het verhaal zich af: het speelt zich af in de stad Groningen. Vooral in huis. Maar ook bij Neus.
9. Wanneer speelt het verhaal zich af: op het moment dat je het lees. Want er staat geen datum in het boek ofzo.
10. Wat voor boek is het: het is een romans maar ook humor boek.
11. Is het een Nederlands boek: ja het is een Nederlands boek.

Over de auteur:
Over Francine Oomen
Geboortedatum: 27 maart 1960
Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.
Opleiding: De Design Academy, in Eindhoven. Ik ben dus eigenlijk industrieel ontwerper.
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen mijn kinderen klein waren, maakte ik veel prenten- en kartonboekjes. Ik tekende ze altijd zelf. Nu mijn kinderen alle drie pubers zijn, maak ik alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ik teken minder dan vroeger, maar de boeken van Lena lijstje heb ik wel geïllustreerd. Ook de vormgeving van mijn boeken doe ik meestal zelf. Ook ben ik bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide producten, zoals bv stationary (dat zijn dingen van papier, zoals agenda's, kalenders, schriften, etuis, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? Als voor Lena lijstje.
Mijn carrière in het boekenvak is ooit begonnen, omdat ik van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna ben ik zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Mijn allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!
Werktijden: Ik werk het liefste 's ochtends, dan doen mijn hersens het het beste. Na twee uur 's middags produceer ik alleen maar spelfouten en wartaal, die ik de volgende dag weer over moet schrijven. Ik ben een soort kip, zodra het licht wordt begin ik rond te scharrelen, en als het gaat schemeren, wil ik op stok. Net zoals een kip ben ik ook een beetje nachtblind. En mijn eieren zijn mijn ideeën.
Nu bezig aan: Ik ben net begonnen aan het herschrijven van het kinderboekenweekgeschenk dat ik in 2003 mocht maken: Het Zwanenmeer (maar dan anders) Het wordt een mooi dik boek, en ik ga de tekeningen er zelf voor maken. Tegelijkertijd begin ik aan het tweede deel van deze serie en dat heet voorlopig: Het boek van Beer.
Kleur ogen: blauw met een donkerblauw randje.
Kleur haar: Blond
Lengte: 1.72
Gewicht: 60 kilo
Hobby's: Lezen, tekenen, schrijven, wandelen, film, theater, reizen lekker koken. Huisgenoten: Joris (19) Lotte (17) Daan (15) Poëzie
Lievelingseten: Italiaans, zelfgebakken appeltaart, versgebakken brood, Indiase curry, soep.
Lievelingskleur: Blauw
Favoriete muziek: Dat is afhankelijk van mijn stemming. Ik houd van jaren zestig muziek, maar ook van klassieke muziek. Als het maar geen boenk-boenk-herrie is.
Favoriete kinderboek als kind en nu: Sjakie en de chocoladefabriek
Favoriete dier: kip (niet om op te eten, maar de eitjes wel)
Wens: Dat mensen elkaar meer gaan respecteren.
Hekel aan: De zakelijke dingen die er om mijn werk heen zitten.
Toekomstplannen: Boeken voor volwassenen schrijven. Films maken. En nog meer mooie en goede kinderboeken schrijven.

Inhoud van het boek:
12. Samenvatting:
1. Er is veel gebeurd in Rosa’s leven. Neuz woont nu op zichzelf, haar moeder wil doorbreken, haar vader wil emigreren, Noa en Sascha wonen bij meneer Rosetti op zolder en ze is weer verhuist. Ze vindt het niks dat ze weer verhuisd is. Rosa wil bij Neuz slapen, maar ze is bang dat Neuz verder wil gaan dan Rosa zelf. Daarom durft ze nog niet helemaal. Haar moeder vindt het geen probleem. Alleen weet Rosa het nog niet.

2. Rosa spreekt Jonas op MSN en hij blijkt helemaal in zijn spel te zitten,  WOW. Het is een heel verslaafd spel en Rosa maakt zich zorgen om hem. Meneer Rosetti en Rosa’s moeder hebben het druk met hun nieuwe restaurant die ze gaan beginnen. Daarom zijn ze ook verhuisd. Meneer Rosetti woont naast Rosa. Rosa’s moeder wil graag de muur tussen hun huis en die van meneer Rosetti weg halen. Alleen is Rosa het daar niet zo mee eens.

3. Rosa gaat bij Neus op bezoek, want die woont sinds kort op zichzelf als Rosa daar aankomt, ziet ze Neus al beneden staan die wacht op Rosa. Samen gaan ze naar zijn huisje. Rosa vind het helemaal niks daar, het is klein en alles staat op elkaar. Als ze binnen komt ziet ze dat alles al ingericht is. Rosa schrikt ze had het zich heel anders voorgesteld veel gezelliger en groter. Ze had verwacht dat ze samen spullen gingen kopen voor Neus zijn huisje, maar dat hoefde dus niet meer. Even later wordt er aangebeld een meisje vraagt om wat suiker. Rosa hoort dat en wil gelijk zien wie dat is. Als ze het kleine halletje binnen loopt ziet ze dat een meisje Neus een kus geeft. Hallo zegt het meisje tegen Rosa. Het meisje stelt zich voor, “hallo, ik ben Juul”. Rosa zegt heel vriendelijk gedag en doet of ze het leuk vind. Als ze eindelijk weg is vraagt Neus of Rosa blijft slapen. Rosa wil nog niet slapen en zegt dat ze niet mag.

4. Rosa hoort dat er iemand weg loopt. Ze ziet door het raam dat Sascha aan de straat staat, ze wordt opgehaald door een auto met harde muziek. Ze gaat snel naar Noa toe die nog slaap.

5. De volgende ochtend worden Rosa en Noa wakker door, Jade omdat die huilt. Sascha was nog steeds niet thuis. Rosa en Noa moeten dus voor Jade zorgen, maar ze maken zich wel zorgen om Sascha. Aan het einde van de dag komt ze gelukkig weer thuis, maar ze doet wel raar.

6. Rosa spreekt Neus op MSN. Ook hij doet een beetje raar.

7. Jonas komt op bezoek bij Rosa. Rosa vind het echt heel fijn dat Jonas er is. Ze komt erachter dat ze aan Jonas alles kan zeggen en tegen Neus niet. Ze heeft het heel leuk met Jonas en Rosa is weer helemaal opgevrolijkt.

8. Carmen (een school vriendin van Rosa) komt bij Rosa langs. Ze ziet dat Rosa op de computer zit en een mail leest. Rosa wil niet dat ze het ziet , want het gaat over haar en Neus. Dan gaan Carmen en Rosa leuke dingen doen.

9. Rosa gaat als verrassing bij Neus lang. Hoe dichter ze bij Neuz zijn huis komt hoe zenuwachtiger ze wordt. Ze denkt maar aan 1 ding: wat nou als Julia binnen is of een ander meisje. Als ze naar binnen loopt is er niemand. Het is een rotzooi in zijn huisje. Als Rosa klaar is met de afwas komt Neus binnen. Ze hebben het leuk samen.

10. Als Rosa laat thuis komt gaat ze snel achter de computer om alles tegen Jonas te zeggen, maar Jonas doet raar. Hij zit helemaal in zijn spel. Zou hij verslaafd zijn? Die avond maakt Noa Rosa wakker. Sascha is weer weg en heeft Jade weer alleen gelaten. Rosa schrikt en gaat gelijk naar haar moeder om alles te zeggen.

11. Als Rosa wakker is, is Sascha al weer aan het werk. Ze gaat naar Sascha toe. Daar ziet ze dat een man iets heel snel aan Sascha geeft. Rosa wil weten wat dat was maar Sascha wil het niet zeggen.

12. Rosa gaat op bezoek bij Neus. Als Neus de deur open doet hoort ze allemaal meisjes en jongensstemmen. Het is er helemaal blauw van de rook. Het ruikt er raar, ze kent die geur, het is wiet. Rosa vraagt aan Neus of hij blowt. Neus geeft het toe en vraagt of Rosa ook wil. Natuurlijk niet, zegt Rosa. Ze gaat bij al die mensen zitten iedereen stelt zich voor. Ze begint te drinken. De volgende ochtend wordt ze wakker naast Neus. Ze vraagt gelijk of er wat gebeurd is tussen hen, maar dat is er niet gebeurd. Rosa is opgelucht. Ze heeft een hele erge kater. Maar dat is ook niet gek na gister.

13. Noa en Rosa groeien al meer naar elkaar toe. En het voelt of ze zusjes zijn. Rosa maakt zich wel zorgen om Neus.

14. Rosa spreekt Neus op MSN dat lijdt tot een ruzie. Rosa vind dat Neus heel raar doet en gaat boos van MSN af.

15. Sacha is weer weg gelopen en komt niet meer terug ze laat Jade bij hun achter. Ze hebben de hele nacht gewacht tot ze terug kwam maar ze kwam niet. Rosa is heel blij met Noa. Ze groeien al meer naar elkaar. De verbouwing gaat ook goed en schiet al op

16. Jonas is dus echt verslaafd aan dat spel. En Rosa wil hem helpen alleen wil Jonas dat niet. Het kan hem allemaal niks meer schelen. Dat komt, omdat hij verliefd was geworden op een jongen (hij is homo), maar die jongen had al een ander. Rosa stuurt Neus een mail met dat ze hem mist.

17. Rosa komt in het park Sascha tegen die er heel slecht uit ziet. Sascha vraagt meteen hoe het met Jade is. Ze vraagt aan Sascha of ze mee naar huis komt, maar voor dat ze het weet is ze weg. Rosa zocht haar maar kon haar nergens vinden.

18. Rosa’s moeder heeft een ontdekking gedaan. Sascha had harddrugs in haar broekzak. Dat vonden ze toen ze hun kamer gingen schoon maken. Rosa krijgt ook weer een mail van Neus. Hij zegt dat hij het gewoon heel druk heeft maar Rosa vertrouwd het niet helemaal.

19. Rosa gaat weer naar Neus. Neus heeft het heel gezellig gemaakt in zijn huisje. Hij heeft allemaal kaarsjes aangestoken. Rosa voelt dat het gaat gebeurden. Rosa gaat douchen dan merkt ze dat ze haar handdoek vergeten is. Ze kijkt of er wat in zijn wasmand licht wat ze aan kan trekken. Ze pakt een shirt maar ze ziet dat, dat shirt niet van Neuz is. Het is van Julia. Rosa barst in tranen uit. Neus hoort dat en gaat naar haar toe. Neus zegt dat er niks was gebeurd, maar Rosa gelooft het niet en gaat verdrietig naar haar vader toe.

20. Rosa weet het allemaal even niet meer en zegt alles tegen haar vader. Haar vader troost Rosa en ze voelt zich een stuk beter.

21. Jonas komt online op MSN. Rosa begint meteen te praten tegen hem. Hij zit weer in zijn spel. Rosa word boos op Jonas. Het restaurant is bijna af. Rosa mag de naam bedenken.

22. Rosa wil Neus vergeten. Het is nu echt uit tussen hun. Ze gaat allemaal leuke dingen doen met Noa, maar ze missen Sascha.

23. Rosa weet opeens waar Sascha kan zijn. Dat ze daar niet eerder aan gedacht had. Het kraakpand waar ze haar ook gevonden hadden. Ze gaan er zo snel mogelijk naar toe. Het is donker en stil. Ze lopen voorzichtig het kraakpand binnen. Ze zien daar een matras en daar slaapt Sascha op. Ze nemen haar mee naar huis.

24. Sascha vindt het fijn dat ze weer thuis is, want ze heeft Jade heel erg gemist. Ze moet ook stoppen met de drugs. En dat probeert ze heel goed. Opeens gaat Rosa’s telefoon af. Ze ziet dat Neus belt. Ze neemt op en ze voelt dat haar handen trillen. Rosa hoop dat Neus gaat zeggen dat hij haar terug wilt, maar dat zegt hij helemaal niet. Hij zegt dat hij nu wel wat met Julia heeft. Rosa laat van schrik haar telefoon uit haar hand vallen.

25. Sascha verteld waarom ze weg was gegaan en niet meer terug was gekomen.

26. Jonas is gestopt met zijn spel en Rosa is trots op hem. Ze krijgt een mail binnen van Neus. Het is een hele lieve mail, maar ze weet niet wat ze ermee moet.

27. Het restaurant is eindelijk af. En de opening is. Rosa heeft een hele leuke naam verzonnen. Haar vriendin Esther en Jonas komen ook op de opening, maar toch mist ze iemand. Ze mist Neus en schrijft hem een mail.

REACTIES

S.

S.

Er staat dat het verhaal zich afspeelt in Groningen, maar het is in Amsterdam.

15 jaar geleden

~.

~.

Bij de samenvatting nr 9 is iets verkeer er staat onder, Ze hebben het leuk. Maar ze hebben ruzie.

13 jaar geleden

I.

I.

Geweldig verslag!!!
Weet je nog een goede p. om voor te lezen?

13 jaar geleden

N.

N.

Goed verslag,, ik moet er ook 1 maken en dit helpt wel een beetje waarmee ik kan beginnen.

12 jaar geleden

K.

K.

ik vind het een heel goed verslag

12 jaar geleden

P.

P.

Super verslag ik heb hierdoor een 9.

10 jaar geleden

C.

C.

zozo dat is een hoog cijfer

9 jaar geleden

J.

J.

Hoe heeft de schrijver de spanning in het verhaal gebracht? Noem twee voorbeelden uit het verhaal en leg het uit.

wat kan ik op deze vraag het best antwoorden???

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) door Francine Oomen"