Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1020 woorden
  • 5 februari 2009
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
98 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) door Francine Oomen
Shadow
Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij)
Francine Oomen
Em. Querido’s uitgeverij


Eerste reactie
Toen ik dit boek ging lezen dacht ik dat het een beetje saai zal zijn. Maar toen ik het las, vond ik het toch een leuk boek. Ik vind het een leuk en echt boek, want het kan iedereen gebeuren. Het is ook een grappig boek. Ook is het een beetje voorspelbaar, want je merkt al aan het gedrag van sommige mensen in het boek dat ze iets van plan zijn.

Korte samenvatting
Rosa is een meisje van 16 en heeft een vriendje, Neuz, die net op kamers. Maar het is niet zoals ze het had verwacht. Want hij woont in een soort vuilnisbak. Als Rosa er voor het eerst komt is het er heel vies. Neuz zegt dat ze op zijn moeder lijkt. Als Rosa een andere keer terug komt om te praten is er een feestje aan de gang. Rosa wil eerst weggaan, mar blijft toch en wordt dronken. Later komt ze erachter dat ze Neuz niet voor alleen voor zichzelf heeft, want Julia is ook verliefd op Neuz. Als Neuz en Rosa ruzie krijgen, is Julia daar de oorzaak van. Het gaat uit en Julia krijgt verkering met Neuz. Ook komt Rosa erachter dat Neuz blowt en drinkt. Sascha gaat ’s nachts ook stiekem weg, en als Rosa haar wil uithoren, loopt ze weg.


De vertelsituatie
De vertelsituatie is een personale vertelsituatie, want zie ziet alles door de ogen vaan Rosa, maar het is geen ik-figuur, omdat ze als een zij-figuur wordt beschreven.

Mijn lees ervaring
Het onderwerp (liefde en drugs/roken) spreekt mij wel aan, want iedereen kan zoiets overkomen. Het heeft wel nieuwe kanten laten zijn. Ik ben ook wel aan het denken gezet, omdat er ook de gevaren worden beschreven. Ook vond ik het wel goed uitgewerkt, want bijna alle gevaren van drugs en roken worden wel besproken.
Het verhaal heeft ook genoeg gebeurtenissen, want als een gebeurtenis is afgelopen, gebeurt er weer iets nieuws. Ook het tempo van het verhaal is goed, niet te snel en ook niet te langzaam. Het verhaal gaat niet alleen over de gebeurtenissen, maar ook over de gedachten en gevoelens en er is niet echt een nadruk op iets. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig, maar sommige niet.
Ik kan me wel verplaatsen in de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon. Maar ik zie haar niet als een heldin. De ideeën en het gedrag van sommige personen zijn soms voorspelbaar, maar soms heel verrassend. Je komt wel genoeg over de personen te weten, dus ik begrijp ze wel.
De gebeurtenissen staan wel logisch in volgorde, want ze lopen in elkaar over en beginnen niet middenin een andere gebeurtenis. Ook is het verhaal wel spannend opgebouwd, want er gebeuren wel spannende dingen in het verhaal. Het heeft geen ingewikkelde opbouw. Ook het slot is goed en maakt het niet ingewikkeld. Het is wel een open slot, maar dat maakt het niet ingewikkeld.
Het verhaal is wel makkelijk te lezen, want er woorden geen moeilijke dingen gebruikt. Ook zijn de zinnen makkelijk te lezen. Ook zitten er best veel gesprekken in het boek, maar ik vind dat niet erg.

Mijn verwerkingsopdracht (4 andere titels)
Hoe overleef ik liefde en drugs?
Mijn vriendje.
Roken en drugs gebruik door je vriendje.
Hoe overleef ik uitgaan (en alles wat darbij hoort)?

Over Francine Oomen
Geboortedatum: 27 maart 1960
Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.

Opleiding: De Design Academy, in Eindhoven.Ik ben dus eigenlijk industrieel ontwerper.
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen mijn kinderen klein waren, maakte ik veel prenten- en kartonboekjes. Ik tekende ze altijd zelf. Nu mijn kinderen alledrie pubers zijn, maak ik alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ik teken minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heb ik wel geillustreerd. Ook de vormgeving van mijn boeken doe ik meestal zelf. Ook ben ik bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide produkten, zoals bv stationary (dat zijn dingen van papier, zoals agenda's, kalenders, schriften, etui's, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? als voor Lena Lijstje.
Mijn carriere in het boekenvak is ooit begonnen omdat ik van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna ben ik zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Mijn allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!
Werktijden: Ik werk het liefste 's ochtends, dan doen mijn hersens het het beste. Na twee uur 's middags produceer ik alleen maar spelfouten en wartaal, die ik de volgende dag weer over moet schrijven. Ik ben een soort kip, zodra het licht wordt begin ik rond te scharrelen, en als het gaat schemeren wil ik op stok. Net zoals een kip ben ik ook een beetje nachtblind. En mijn eieren zijn mijn ideeen.
Nu bezig aan: Ik ben net begonnen aan het herschrijven van het kinderboekenweekgeschenk dat ik in 2003 mocht maken: Het Zwanenmeer (maar dan anders) Het wordt een mooi dik boek, en ik ga de tekeningen er zelf voor maken. Tegelijkertijd begin ik aan het tweede deel van deze serie en dat heet voorlopig: Het boek van Beer.
Kleur ogen: blauw met een donkerblauw randje.
Kleur haar: Blond
Lengte: 1.72
Gewicht: 60 kilo
Hobby's: Lezen, tekenen, schrijven, wandelen, film, theater, reizen lekker koken,.Huisgenoten: Joris (19) Lotte (17) Daan (15) Poezie
Lievelingseten: Italiaans, zelfgebakken appeltaart, versgebakken brood, indiase curry, soep.
Lievelingskleur: Blauw
Favoriete muziek: Dat is afhankelijk van mijn stemming. Ik hou van jaren zestig muziek, maar ook van klassieke muziek. Als het maar geen boenk-boenk-herrie is.
Favoriete kinderboek als kind en nu: Sjakie en de chocoladefabriek

Favoriete dier: kip (niet om op te eten, maar de eitjes wel)
Wens: Dat mensen elkaar meer gaan respecteren.
Hekel aan: De zakelijke dingen die er om mijn werk heen zitten.
Toekomstplannen: Boeken voor volwassenen schrijven. Films maken. En nog meer mooie en goede kinderboeken schrijven.

REACTIES

C.

C.

heel goed! mpaar spellingd fouten maar ik neem hem overXD!

13 jaar geleden

N.

N.

waar is de hele samen vatting?

13 jaar geleden

S.

S.

dit is een goede site

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) door Francine Oomen"