Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 855 woorden
  • 20 november 2014
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
187
Geschikt voor
onderbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Samenvatting

Rosa een meisje van 17 jaar gaat in het boek samen met haar vader op vakantie naar marokko. Haar vader is chagerijnig omdat hij is ontslagen. Toch probeert Rosa er een leuke vakantie van te maken. Ze gaat niet alleen met haar vader maar ook met Noa,Sacha en Jonas. Eerst wil Rosa naar Amerika omdat ester daar ook heen gaat maar dat vind haar vader te duur want hij is net ontslagen. Dus ze gaan naar Marokko. Jonas heeft een route uitgestippeld zo dat ze alle mooie plekken kunnen zien. Noa wilt graag naar haar tante omdat dat haar enige familie lid is waar ze nog contact mee heeft. Als ze onderweg zijn naar haar tante komen ze opeens de vader van Noa tegen, die Noa mee wil nemen om te trouwen met een ouwe vent die haar vader uitkiest. Als haar vader Noa mee wil nemen komt Rosa’s vader te hulp om en gaat achter hem aan. Als het gelukt is valt haar vader plots op de grond. Later blijkt dat haar vader een paniekaanval had haar vader al eerder in het ziekenhuis toen hij een hard aanval hand. Als ze uit het ziekenhuis zijn en goed hebben gepraat is haar vader niet chagrijnig meer. Verder belefen ze nog heel wat avonturen.

Personen

Rosa:

Rosa is ongeveer 17 jaar oud en woont samen met haar moeder Heleen, haar stiefvader Enrico, haar broertje Abel en haar vriendinnen Noa en Sascha en Sascha’s kind Jade in Amsterdam. Rosa’s ouders zijn gescheiden en haar vader woont in Eindhoven samen met haar stiefmoeder Marieke en hun kinderen Floor en Lotte. Verder is Rosa een spontane blonde puber van 17 jaar.

Rosa’s vader:

Rosa’s vader is in het boek heel chagerijnig en depri omdat hij onslagen is. Rosa vind dat heel erg want zij wil gewoon een leuke vakantie met haar vader. Na dat hij een paniek aanval kreeg werd Rosa’s vader gelukkig weer vrolijk zo als Rosa hem kent.

Noa:

Noa is een stil en verlegen Marokkaans meisje. Noa woont nu ook bij Rosa omdat haar vader haar altijd sloeg als ze niet deed wat hij zei. Ze liep ook weg omdat haar vader haar wilde koppelen aan een oude man terwijl ze dat niet wil. Nu ze bij Rosa woont gaat het beter met haar.

Plaats

Het verhaal speelt zig in het begin af in Amsterdam, later speelt het zich af in Marokko en daarna een klein stukje in het ziekenhuis aan het eind weer in Rosa’s huis in Amsterdam.

Tijd

Ik heb ongeveer twee weken over het boek gedaan om het uit te lezen. Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Je kunt dit zien aan: de mobiele telefoons die ze hebben, er zijn vliegtuigen, auto’s noem maar op.

Begin

Dit wil je ook lezen:

Het boek begint als Rosa’s vader aan Rosa  heeft beloofd haar na de scheiding mee op vakantie te nemen. Hij heeft het nog niet gedaan, dus na dat haar vader ontslagen is vraagt haar stiefmoeder of Rosa met haar vader op vakantie wil gaan zodat hij wat afleiding krijgt. Dus dat doen ze. Maar dat is nog niet alles, haar moeder en haar stiefvader gaan trouwen, en haar moeder is zwanger. Een boek vol avonturen dus.

Probleem

Het verhaal heeft niet echt een probleem. Het boek gaat vooral over hoe je eigelijk om gaat met je vader die net ontslagen is, en in een dip zit, en die je een hele tijd niet heb gezien. Vooral over hoe Rosa haar vader ‘overleeft’.

Afloop

Het verhaal eindigd als volgt: Rosa en haar vader maken het goed en maken er nog een mooie vakantie van. Noa maakt het ook goed met haar vader en hoeft niet te trouwen met iemand die haar vader uit kiest. Noa’s vader slaat Noa ook niet meer. Noa gaat dus weer bij haar vader wonen. Rosa’s ouders trouwen en krijgen een kind die zij Lisa Loena Rossetie van Dijk noemen.

Titel

De titel is ‘Hoe overleef ik mijn vader en hij mij’. Het boek heet zo omdat in dit boek Rosa probeert met haar vader te om te gaan tijdens de vakantie, en haar vader probeert zich niet te ergeren aan zijn puberdochter Rosa.

De manier waarop ze beide om gaan met de houding en het gedrag van de ander is een rode draad door het verhaal.

Beoordeling

Spannend:

Het boek is spannend omdat er veel onverwachte dingen gebeuren zoals: de achtervolging tussen Noa’s vader en Rosa’s vader. En toen hun jeep tot stilstand kwam midden in de nacht.

Interessant:

Het boek is interessant omdat je er veel dingen van leert. Als je eenmaal leest wil je doorlezen. Dat komt omdat er zo veel gebeurt dat interessant is.

Realistisch:

Het boek is realistisch omdat er in het boek situatie’s zijn die in het echt ook kunnen gebeuren. Zoals een beroving, auto pech,lange saaie vliegtuig rit. Oftewel situatie’s de kunnen gebeuren in het echt leven.

REACTIES

A.

A.

Het is niet Lisa Loena Rosettie Van Dijk maar Eva Luna Rosetti Van Dijk! Maar veder heel goed !

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!) door Francine Oomen"