B. Samenvatting
Rosa, een meisje van 15 (in dit boek wordt ze 16) heeft maar een zwaar leventje, haar ouders zijn gescheiden. Rosa had het er in het begin heel moeilijk mee, want haar vader woont nu helemaal in Den Bosch, en Rosa is met haar moeder van Den Bosch naar Groningen verhuist, daar vond haar moeder een nieuwe vriend, Alexander. Samen met hem heeft ze Abeltje gekregen. Alexander is in een eerder boek overleden door een auto-ongeluk. Rosa’s moeder was helemaal depressief na de dood van Alexander en ze gingen weer verhuizen, deze keer naar Amsterdam. Daar gaat dit boek op verder.
Rosa en haar moeder hebben het niet zo breed. Op een dag komt er een brief door de brievenbus waarin staat dat ze een erfenis van 350.000 euro erven van Alexander. Rosa’s moeder wil er een mooi grachtenpand van kopen in Amsterdam. Rosa wil dat niet want, dan moet ze weer van school verwisselen wat al zo vaak is gebeurd. Ze probeert haar moeder over te halen om op dezelfde school te blijven, het lukt haar. Rosa praat veel met haar vriendinnen, Joya, Noa en Carmen over de verhuizing. Ze snappen goed dat Rosa het best zwaar heeft. Na een scheiding en de dood van haar stiefvader. (die ze overigens niet mocht hoor!) Binnen enkele weken gaat de telefoon, als de moeder van Rosa de telefoon opneemt hoort ze dat het de verkoper van het huis is, want het huis is aan Rosa’s moeder verkocht. Rosa’s moeder is dolblij en Rosa weet eigenlijk niet wat ze moet zeggen. Ze geeft toe het is een mooi huis, stukken beter dan de bouwval waar ze nu in wonen. Op een dag gaan Rosa, Carmen en Joya bij het nieuwe huis kijken. Het is wel een super mooi huis maar Rosa is heel bang voor de veranderingen die zullen komen. Maar haar kamer is in ieder geval groter dan die ze nu heeft.
Als ze teruggaan, zien ze een bloemenzaakje. Bij dat bloemenzaakje staat een bord buiten met: hulp gevraagd voor de zaterdag. Rosa weet dat haar moeder vindt dat ze een baantje moet nemen. Rosa pakt dus haar kans en gaat naar binnen ze vertelt dat ze in de straat komt wonen en dat ze graag in het bloemenzaakje wil komen werken. De man die er werkt is een vrolijke man met een krulsnor. Ze wordt aangenomen als verkoopster. Rosa is best blij want het is veel beter betaald dan al haar vriendinnen.
Als Rosa thuis komt, vertelt ze het goede nieuws meteen aan haar moeder. Haar moeder is heel blij voor haar, maar ze heeft het druk met de verhuizing. Rosa kan toch niet helpen en gaat achter de computer. Er is een mailtje van Jonas, een oude vriend uit Den Bosch, hij vertelt haar dat hij op een jongen verliefd is, Robin. Hij weet alleen niet goed wat hij er mee aanmoet en vraagt Rosa om hulp. Rosa stuurt na het lezen van de mail van Jonas nog een mailtje naar Neuz haar vriendje in Groningen. Ze heeft al veel mails naar Neuz gestuurd maar hij antwoordt niet. Rosa is heel bang dat hij een ander heeft. Ze ziet hem niet zo vaak nu ze in Amsterdam woont en weet dus niet precies wat hij allemaal doet.
Diezelfde avond komt Noa helemaal overstuur bij Rosa. Er is waarschijnlijk weer iets met haar familie, Noa is islamitisch en mag bijna niks van haar vader. Ze vertelt Rosa dat haar neven haar vriendje, Samuel, in elkaar hebben geslagen. Ook vertelt ze dat ze in de zomervakantie in Marokko wordt uitgehuwelijkt aan een oude man. Rosa probeert haar zoveel mogelijk te trosten en snapt dat Noa het heel moeilijk heeft. Noa gaat na een tijdje met pijn in haar hart naar huis.
De volgende middag bekijkt Rosa haar mail en eindelijk heeft ze een mailtje terug van Neuz. Neuz mailde haar niet meer, omdat hij heel druk bezig was om zich voor te bereiden op de kunstacademie, het Rietveld. Hij moest zich daar voor gaan stellen en een paar kunstwerken laten zien die hij had gemaakt. Rosa gaat even kijken op MSN of Neuz online is. Dan ziet ze dat haar ”echte” vader heeft haar aangemeld op MSN. Rosa’s vader begint een gesprek, hij wil Rosa wat vertellen, maar Rosa is boos dat hij zo lang niks van zich heeft laten horen, en blokkeert hem. Daarna krijgt ze nog een email van Neuz, hij is niet aangenomen op de academie. Hij baalt als een stekker.
De volgende dag gaat de telefoon, het is Marieke (de nieuwe vrouw van haar vader). Ze vertelt Rosa dat haar vader een hartinfarct heeft gehad en dat hij op de Intensive Care ligt. Rosa schrikt er heel erg van en pakt meteen de trein naar Den Bosch en gaat naar het ziekenhuis waar haar vader ligt. In de trein is ze heel boos op haarzelf omdat ze op MSN haar vader heeft geblokkeerd. Als ze in het ziekenhuis is, mag ze niet blijven van een zuster, dan barst ze in tranen uit en legt het verhaal uit, uiteindelijk heeft ze de zuster omgehaald en mag ze toch blijven. Ze blijft de hele nacht bij haar vader, dan ontwaakt haar vader uit zijn slaap. Ze praten wat over vroeger wat er allemaal mis is gegaan, ook vertelt hij haar over het zusje dat ze erbij heeft gekregen. Uiteindelijk valt Rosa in slaap. De volgende morgen vindt de zuster Rosa en haar vader slapend aan. Diezelfde morgen gaat ze naar Marieke en haar zusje. Ze is heel zenuwachtig als ze voor het huis van haar vader staat, toch belt ze aan en het valt haar allemaal mee. Marieke doet heel aardig tegen Rosa en haar aanplakzusje vindt haar heel lief.
Ze is van plan weer naar huis te gaan maar op het station twijfelt ze, ze kijkt of ze nog genoeg geld heeft om Welle (Limburg) te gaan. Ze heeft nog genoeg geld om naar Welle te gaan, daar woont haar oude vriend Jonas. Ondertussen is de moeder van Rosa heel ongerust. Ze probeert Rosa te bereiken. Rosa loopt op het station rond, haar telefoon gaat maar ze durft niet op te nemen, ze is bang dat het Marieke is die belt. En dat Marieke haar vertelt dat haar vader het niet gehaald heeft. Gelukkig was het Marieke niet, het was Neuz. De moeder van Rosa had naar Neus gebeld of hij wist waar Rosa zat. Neuz was erg bezorgd over Rosa. Neuz vertelde Rosa dat haar moeder hem gebeld had en dat ze erg ongerust was. Op advies van Neuz belt Rosa haar moeder en legt het verhaal uit. Daarna stapt ze op de trein naar Welle. Als ze in Welle is, is Jonas er niet, de moeder van Jonas wel. Ze praten wat en dan vraagt de moeder van Jonas of Rosa denk dat Jonas homo is. Eerst probeert Rosa het te ontkennen maar uiteindelijk vertelt ze het toch aan de moeder van Jonas. Ze denkt dat Jonas boos zal zijn, uiteindelijk is hij Rosa dankbaar dat ze het aan zijn moeder heeft verteld omdat hij het zelf nooit had gedurfd.
Als ze in de trein is naar huis hoort ze dat de omroepster wat roept : Station Den Bosch, daar woont haar beste vriendin Esther. Ze hadden ruzie op MSN, Esther vond dat Rosa veel te veel met Neuz bezig was en dat Rosa haar verwaarloosde. Rosa pakt haar kans om het goed te maken met Esther. Het is half 11 ’s avonds als ze bij Esther aankomt. De volgende dag is Rosa jarig, ze gaat samen met Esther naar Amsterdam terug. Waar ze naar veel zeuren een groot feest mag houden in de “Pink Lagoon”. Al haar vrienden komen, de vrienden van vroeger en de vrienden die ze nu heeft. Het feest loopt niet helemaal goed af want Sascha heeft een alcoholverleden en begint opnieuw. Uiteindelijk moet ze buiten overgeven en is ze zo ziek dat ze bewusteloos raakt, Rosa belt meteen met de ambulance. Ze wordt afgevoerd maar het valt mee en ze mag de volgende dag weer naar huis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

beetje lange samenvatting, niet?

8 jaar geleden