ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Ik heb het boek gekozen omdat de titel me aansprak dat komt door dat ook wel wat survival tips kan gebruiken met mijn ouders.
Ik heb er ook andere boeken van gelezen en die vond ik echt heel leuk, dat was ook een reden om te gaan lezen. De voorkant zag er ook heel erg leuk uit. Mijn eerste indruk was dat er echt heel veel survival tips instonden dat was ik heel nieuwsgierig naar. Je leert echt heel veel van het boek. Als je het je ouders laat lezen leren die er ook heel veel van. Er staan heel veel e-mails van Rosa, s vrienden in dat is heel erg leuk.
Er waren 3 fragmenten die wel opvallend waren. De eerste is dat Rosa niet veel met haar vader omgaat omdat hij is gescheiden van haar moeder. Ik vind dat wel raar want ik zou dan toch nog contact houden. De tweede is dat Rosa en haar moeder een grote erfenis van de stiefvader van Rosa die dood is. Rosa was niet rijk maar haar moeder koopt een grachtenpand in Amsterdam waar ze dus weer een hypotheek op moesten nemen. Ik zou dat juist niet doenkoop dan een fatsoenlijk huis zonder hypotheek. De derde is dat Rosa helpt een geheim aan de moeder van Jonas (vriend) vertelt. De moeder werd er niet boos om maar toch ik zou nooit helpen een geheim door vertellen. Hij moet zelf vertellen vind ik.


Samenvatting van de inhoud:
Rosa is een meisje van bijna 16 in de puberteit, dat heel koppig en eigenwijs is. Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en zij woont in Amsterdam met haar moeder. De moeder van Rosa is hertrouwd en uit dat huwelijk is Abeltje gekomen. Alexander, de man waarmee de moeder van Rosa is hertrouwd, is overleden.
Ze hebben niet zoveel geld dus ze moeten erg zuinig zijn. Tot ze een brief krijgen van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een dikke erfenis van 350.000 euro krijgen. Van dat geld kopen ze een huis in het centrum van Amsterdam.
Eerst vindt Rosa dat niet zo leuk, want dan zou ze alweer naar een andere school moeten, maar gelukkig heeft ze haar moeder kunnen overhalen dat ze nog op haar oude school mag blijven.
Ze krijgt wel een baantje, bij een bloemenzaak, die het Roosje heet.
Rosa heeft bijna nooit meer contact met haar vader. Dat komt omdat ze denkt dat haar vader niet meer van haar houdt, omdat hij nooit meer iets van zich laat horen. Totdat de nieuwe vriendin van haar vader Rosa op belt, en vertelt dat haar vader een hartinfarct heeft gehad. Rosa schrok zo erg, dat ze meteen haar spullen pakte en naar het treinstation gaat en naar ziekenhuis gaat, waar haar vader ligt. Als ze in het ziekenhuis is mag ze eerst niet blijven, maar als Rosa het verhaal vertelt dat ze haar vader al zo lang niet meer heeft gezien besluit de zuster dat ze toch mag blijven.
Ze is de hele nacht bij haar vader gebleven. Daarna gaat ze naar haar vaders vriendin, en haar zusje Flora die ze nog nooit had gezien. Ze is eigenlijk van plan om naar huis te gaan, maar als ze op het treinstation staat denkt ze aan Jonas. Die ze al zo lang niet meer gezien heeft. Dus in plaats van de trein naar Amsterdam te pakken, pakt ze de trein naar Limburg (Limboland, zoals Rosa dat noemt). Ze helpt Jonas om iets te vertellen aan zijn ouders.


Dan gaat ze weer naar het treinstation, maar ze gaat nog steeds niet terug naar huis. Ze gaat naar Den Bosch, naar haar beste vriendin Esther. Die vindt dat Rosa haar een beetje buitengesloten heeft, omdat Rosa heel veel contact heeft met Neuz.
De volgende dag is ze jarig, en gaat ze samen met Esther terug naar Amsterdam. En ze viert haar verjaardag in de “Pink Lagoon” een disco in Amsterdam. Het was een heel gezellig feest en Jonas heeft voor het eerst met een jongen gezoend. De gebeurtenissen spelen zich in Amsterdam, Den Bosch en Limburg. Het verhaal heeft zich in een paar maanden afgespeeld. Het verhaal speelt zich in gewone volgorde af.
De hoofdpersoon is Rosa van Dijk:
Ze is een meisje van 15, ze moet veel voor haar broertje zorgen omdat haar moeder depressief is, maar in dit boek wordt dat gelukkig al minder.
Verder is het een heel grappig meisje.
Verder heb je niet echt hoofdpersonen, maar wel bijfiguren:
- Vincent (Neuz) is het vriendje van Rosa. Hij heeft rood lang haar, en een hele grote neus, vandaar z’n bijnaam.
- Esther Jacobs (Ezzie) is Rooz haar beste vriendin, maar daar kan ze niet veel mee afspreken omdat ze zo ver van elkaar af wonen. Ze hebben wel veel contact over de e-mail. Esther draagt hele aparte kleren met verschillende soorten stof en kleuren die niet iedereen heeft. Omdat ze niet zoveel geld hebben maakt haar moeder haar kleren.
- Jonas de Leeuw (Jonaz) is ook een vriend van Rooz, daar e-mailt ze ook mee omdat hij te ver weg woont. Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar, en hij houdt heel veel van dichten.
- Abeltje (Appie garnaal), dat is het 3 jarige broertje van Rosa. Hij zit in een periode van waar hij alles zelf wil doen terwijl hij het nog niet zo goed kan.
- De moeder van Rosa is net zoals alle moeders, bezorgd om haar dochter, en soms iets te bezorgd.
- De 3 vriendinnen van Rosa's nieuwe school in Amsterdam zijn: Joya, Noa en Carmen. Joya heeft lang blond haar en bruine ogen. Ze is heel erg stil, maar niet verlegen. Ze heeft astma en doet dus nooit mee in de gym les. Noa is juist heel erg druk. Zij zegt alles wat ze denkt en heeft heel vaak ruzie. En Carmen is donker van huidskleur een beetje dik, klein en grappig. Zij zit op breakdance.
Leeservaringen beschrijven:
Ik heb een goede ervaring met dit boek omdat het een mooi en leerzaam boek is. Ik kon het snel doorlezen omdat het gemakkelijk is.
Ik vond het dus een heel positief boek.
Informatie over de auteur:
Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren (N-H), als oudste van vijf kinderen. Na de middelbare school en de Design Academy in Eindhoven werkte ze als zelfstandig industrieel ontwerper, en ontwikkelde ze onder andere nieuwe soorten baby- en kleuterboeken. Het welbekende knisperboekje is een uitvinding van haar. In 1990 verscheen Francines eerste boek, Saartje en Tommie op de boerderij, met tekeningen van Dagmar Stam. De serie over de avonturen van de twee kleuters werd een internationaal succes. Dit succes werd voortgezet in de door haar zelf geïllustreerde Sammie eigenwijs-serie. In 1997 verscheen het eerste deel van de jeugdboekenserie De computerheks en niet veel later Lena Lijstje. Francines grote doorbraak kwam met de Hoe overleef ik…-serie, over het wel en wee van de pubers Rosa en Jonas en hun vrienden. Naast de boeken is er inmiddels ook een Hoe overleef ik…-spel, zijn er Hoe overleef ik…-schoolspullen, stationary, T-shirts en er wordt een film gemaakt. Voor vele kinderen zijn de boeken van Francine favoriet. Ze vielen dan ook vaak in de prijzen bij zowel de kinder- als de jonge jury.
De Hoe overleef ik…- serie
Hoe overleef ik mijn vakantie? (1998)
Hoe overleef ik het jaar 2000? (1999)
Hoe overleef ik de brugklas? (2000) Genomineerd voor de Jonge Jury 2003
Hoe overleef ik mijn eerste zoen? (2001) Genomineerd voor de Kinderjury 2002
Hoe overleef ik mezelf? (2002) Prijs van de Kinderjury 2003, Hotze de Roosprijs 2004, Prijs van de Jonge Jury 2004
Hoe overleef ik een gebroken hart? (2003) Prijs van de Kinderjury 2004, Hotze de Roosprijs 2004, Prijs van de Jonge Jury 2005
Hoe overleef ik met/zonder jou? (2004) Prijs van de Kinderjury 2005, Hotze de Roosprijs 2005, Tina-Bruna-award 2005, Nickelodeon Award Best Children’s Book, Prijs van de Jonge Jury 2006
Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) (2005) Prijs van de Kinderjury 2006
Hoe overleef ik (zonder) liefde? (2006) Kids' Choice Award en Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar 2007
Hoe overleef ik (zonder) vrienden? (2007)


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.