ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Gegevens
Francine Oomen
Hoe overleef ik mijn ouders?(en zij mij)
van Holkema en Warenhof
Houten in het jaar 2005

De gebeurtenissen
1. Rosa’s vader krijgt een kindje samen met zijn nieuwe vriendin.
2. De familie van Rosa heeft een hele grote erfenis gekregen van 350.000.
3. Ze gaan verhuizen naar het centrum van Amsterdam.
4. Rosa’s vriendin krijgt opeens ernstige problemen doordat haar vriendje in elkaar geslagen wordt door haar broers omdat ze moslim is en niet met hem had mogen zoenen.
5. Rosa’s vader ligt in het ziekenhuis door een hartinfarct.
6. Ze gaat naar haar vader toe en blijft de hele nacht in ziekenhuis.

De persoonsbeschrijving
De hoofdpersoon in het boek is Rosa. Ze woont in Amsterdam samen met haar moeder, haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont in Den Bosch. Hij heeft een nieuwe vriendin: Marieke, Rosa vindt haar een aardige meid. Haar vader en Marieke krijgen samen een baby. Het is een meisje en ze heet Flora. Rosa is er hartstikke blij mee. Nu heeft ze tenminste een zusje denkt ze.

Rosa en haar moeder hebben weinig geld, ze wonen in een kleine flat in een achterbuurt. Ze ontvangen een brief van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een erfenis krijgen van maarliefst 350.000 euro. Daar is Rosa natuurlijk hartstikke blij mee, want nu kan ze ook een keer dure merk kleren kopen die altijd al graag wou. Maar dan besluit haar moeder van het geld, een mooi huis in het centrum van Amsterdam te kopen. Rosa vindt het eerst helemaal niet leuk, omdat ze dan niet bij haar vriendinnen op school kan blijven. Daar is ze ontzettend boos over en krijgt ruzie met haar moeder. Maar uiteindelijk kan ze haar moeder toch overhalen en mag op dezelfde school blijven zitten. Ze krijgt in dezelfde buurt zelfs nog een baan, in een bloemenwinkel. Ze heeft niet veel verstand van bloemen. Maar dat kan haar niks schelen, want nu kan ze misschien toch dure merkkleren kopen van het geld dat ze verdient.

De vriendin van Rosa krijgt opeens ernstige problemen. Haar broers hebben haar vriendje in elkaar geslagen omdat ze volgens haar geloof niet had mogen zoenen. Rosa probeert haar vriendin te helpen, ze erg behulpzaam en vind het zielig voor haar vriendin.

Als alles weer goed lijkt te gaan belt Marieke op om te vertellen dat Rosa’s vader in het ziekenhuis ligt. Hij heeft een hartinfarct gehad. Rosa aarzelt niet en zonder na te denken neemt ze meteen de trein naar het ziekenhuis. Ze was nog maar heel even bij haar vader of er kwam al een zuster aanlopen. Ze zei tegen Rosa dat ze moest vertrekken omdat het geen bezoekuur was. Rosa dacht stom wijf bemoei je er niet mee. Ze wou net iets gaan zeggen maar haar vader is haar al voor. Hij vertelde van de scheiding en dat ze helemaal uit Amsterdam komt om hem te zien. De zuster zei toen dat ze wel mocht blijven slapen omdat ze van zo ver weg komt. Maar ze moest hem wel de ochtend daarna weer verlaten want hij had veel rust nodig. Toen Rosa dat hoorde begonnen haar ogen helemaal te blinken zo blij was ze. ’s Nachts hebben Rosa en haar vader vanalles besproken, maar rond 2 uur vielen ze toch in slaap.

De hoofdpersoon
Haar karakter:
Rosa is een meisje van 16 en zit midden in de puberteit, daardoor is ze erg koppig en eigenwijs en heeft ze vaak ruzie met haar moeder. Ze is erg onzeker in het begin van het boek maar langzamerhand wordt ze steeds zelfverzekerder. Ook is ze erg medelevend met anderen, behulpzaam en onvoorspelbaar.

Haar uiterlijk:
Rosa heeft een kop vol krullen en ze houd van aparte kleding. Ze is erg slank en heeft een normale lengte.

Andere personen uit het boek:
De moeder van Rosa:
Ze is een lieve moeder, heel zorgzaam, maar ook snel ongerust over haar kind.
De moeder van Rosa is een helper, dat merk je aan het volgende voorbeeld uit het boek:
Rosa is op de trein gestapt naar haar vader en ze is nu al een tijdje weg. Rosa belt haar moeder om te vertellen wat er allemaal is gebeurd. ‘ Mam?’ ‘Roos! Oh, liefje, ik was zo ongerust. Ik heb de hele tijd geprobeerd je te bereiken, maar ik kreeg alleen maar je voicemail. Toen heb ik Marieke gebeld en van haar heb ik het nummer van het ziekenhuis gekregen. Hoe is het met je vader?

De vader van Rosa:
Hij verbergt zijn verdriet van vroeger, hij krijgt een hartinfarct en belandt in het ziekenhuis. De vader van Rosa is een sociale persoon. Hij is, nadat hij Rosa weer heeft gezien, veranderd van een chagrijnige man in een vrolijke man, hij ziet na het bezoek van Rosa zijn leven weer beter zitten.
De vader van Rosa is een helper, dat kun je merken aan het volgende voorbeeld uit het boek:
De vader van Rosa stuurt een e-mailtje vanuit het ziekenhuis.
Ik heb Marieke zo ver gekregen dat ik mijn laptop kreeg in het ziekenhuis. Ik heb haar plechtig moeten beloven dat ik hem alleen voor recreatieve doeleinden zou gebruiken. Nou, ik ben ook echt niet van plan weer te gaan werken. Ik heb mijn lesje nu wel geleerd. Ik realiseer me nu heel goed dat mijn harde werken een vlucht was. Een vlucht om pijnlijke en moeilijke dingen niet te hoeven voelen.
Ik ga nu beginnen met te leven, in plaats van overleven. Lieve roos, ik weet nooit zo goed de woorden te vinden, maar ik wil je zeggen dat ik zo blij ben dat je gekomen bent. Ik ben zielsgelukkig dat het weer goed is tussen ons, en ik laat nooit meer iets tussen ons komen. Na de scheiding had ik het gevoel mijn hart te zijn verloren. Nu heb ik het weer.
Veel liefs je vader.

Esther:
Esther is de oude vriendin van Rosa, ze krijgen ruzie. Esther vindt dat Rosa haar verwaarloost, omdat ze veel te veel met haar nieuwe vriendinnen omgaat. Rosa is vroeger veel gepest, ze heeft een aparte kleding smaak en ziet er apart uit. Esther staat heel stevig in haar schoenen, ze is een goede vriendin voor Rosa.
Ester is een helper van Rosa dat kun je merken uit het volgende voorbeeld uit het boek:
Rosa komt ’s avonds aan bij Esther.
Er klinkt gerammel van een ketting en het opendraaien van een slot. De deur zwaait open en daar staat Esther, met haar jampotglazen op en gekleed in een wel heel aparte zelfgemaakte nachtjapon. ‘Rosa! Hoe kom jij hier?’
Esther kijkt haar ongelovig lachend aan. ‘Maar wat doe je hier?’ Rosa slaat haar armen om Esther heen. ‘Es wil je plies, plies! Niet meer kwaad op me zijn?’ Esther barst in lachen uit. ‘Natuurlijk vergeef ik je, mafketel!! Ik blijf forever-altijd je vriendin!’

Neuz:
Neuz is het vriendje van Rosa, hij is heel zorgzaam en verliefd op haar. Hij wordt niet aangenomen op de academie, en zit daar erg mee. Samen met Rosa zorgt hij ervoor dat hij toch aangenomen wordt.
Neuz is een helper van Rosa, dat kun je merken aan het volgende voorbeeld uit het boek:
Rosa loopt op het station en haar telefoon gaat. Ze durft niet op te nemen, ze is bang dat het de zuster is die vertelt dat haar vader overleden is, maar uiteindelijk neemt ze toch op. Rosa bijt op haar lip en klapt de telefoon open.’ Roos! Eindelijk neem je op! Ik maakte me zorgen!’ Het is de stem van Neuz.’ Waar ben je liefje?’ ‘Ik zit in de trein’. Rosa gaat rechtop zitten en haalt diep adem.

Mijn mening:
Ik vind het niet zo leuk om te lezen maar toen ik eenmaal aan dit boek was begonnen kon ik niet meer stoppen. Zo mooi vond ik het. Het interesseerde me heel erg wat er in dit boek is gebeurd, omdat je het zelf ook mee kunt maken. Ik kon ook goed mee leven met de hoofdpersoon, want ik snap haar beslissingen. Bijvoorbeeld dat ze meteen met de trein naar haar vader ging in het ziekenhuis. Het is ook niet alleen een mooi, spannend, verdrietig, interessant, leuk boek maar je kunt er ook nog wat van leren als je vaak ruzie hebt met je ouders, door de survivaltips.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

dit is meer een soort reclame niet echt een verslag. je laat bijna alle dingen waar het boek over gaat weg.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast