Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 2122 woorden
  • 5 juli 2007
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 23 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Winnaar) , Jonge Jury (2007 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Onderdeel A Kenmerken van het boek

• Titel van het boek: Hoe overleef ik mijn ouders? ( en zij mij!)

• Schrijver: Francine Oomen.
Francine Oomen is geboren op 27 maar 1960 in Laren (N-H).Haar eerste stappen in het boekenvak deed ze als ontwerper van nieuwe soorten baby- en kleuterboeken. Later ging ze boeken voor steeds oudere kinderen schrijven, die ze ook zelf illustreerde. Francines boeken werden vele malen bekroond.

• Jaar van Uitgave: 2005

• Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
• Genre (soort verhaal): Tiener verhaal, Jeugdroman.
• Aantal hoofdstukken: 25 hoofdstukken.
• Aantal pagina’s: 160 pagina’s.

Onderdeel B Jouw eerste indrukken van het boek

1) Beschrijf de omslag (de voorkant) van dit boek. Vind je dat een mooie omslag, en waarom?

Er staan allemaal dingen op die met het boek hebben te maken, maar ik kan er niet zo veel uithalen. Alleen op de achterkant staan dingen die in het boek voorkomen zoals: webcam, spiegel. Pot van Appie, hartbewaking enz.
Maar het lijkt me wel een heel spannend, leuk boek.

2) Waar denk je dat het verhaal over gaat als je alleen naar de titel kijkt?


Over iemand die ruzie met zijn ouders heeft en niet meer weet hoe ze verder moet. En de ouders weten niet meer hoe ze met het kind verder moeten.

3) Is die verwachting uitgekomen nu je het boek gelezen hebt?
Ja, het is uitgekomen, Rosa had ruzie met haar vader en vaker een woordje
met haar moeder.

Onderdeel C Beschrijf de personages en hun problemen.

1) Geef een karakterbeschrijving en als het kan ook een uiterlijke beschrijving van de belangrijkste personen (de zogenaamde hoofdpersonages) van dit boek. Laat duidelijk zien waarom jij vindt dat dit de belangrijkste personen van het verhaal zijn.

Hoofdpersonen:

De hoofdpersoon in dit verhaal is vooral Rosa. Rosa beleeft alles! Rosa wordt ineens rijk en haar leven veranderd heel snel. Eerst woonde ze in een flat, daarna in een grachtenpand. Eerst had Rosa heel weinig te besteden en moest ze heel zuinig zijn, daarna had ze veel te besteden. Daar werd ze heel gelukkig van, maar dat geluk was snel weg. Haar vader kreeg een hartinfarct waardoor haar hele leven weer in puin was. Ze had haar vader al jaren niet meer gezien, maar ging toch bij hem op bezoek.

Rosa is heel aardig, en ze komt op voor anderen, mensen kunnen altijd met problemen bij haar terecht, alleen weet ze niet altijd waar ze met haar eigen problemen terecht moet. Ze is heel dapper, ze gaat na jaren weer terug naar haar vader. Ze is zelfstandig en ze gaat helemaal alleen op de trein naar haar vader toe..
Ik vind haar een van de hoofdpersonen want overal waar iets gebeurt, is Rosa bij.
Rosa is een meisje met blond, beetje golvend haar en ze kleedt zich volgend de mode, ze heeft blauwe / grijze ogen.

Ester een van de vriendinnen van Rosa, ze is 15 jaar haar bijnaam is Ez ze heeft bruin / groene ogen ze heeft bruin krullend haar.

Vincent een vriend van Rosa, hij is 16 jaar en hij houd van graffiti spuiten en skateboarden . Hij heeft donkerbruine ogen en donkerbruin, beetje krullend haar.

Jonas, een vriend van Rosa, hij is 15 jaar zijn hobby is dichten, hij heeft bruine ogen en bruin krullend haar.

Abeltje, het halfbroertje van Rosa, hij is 3 jaar, en wil graag alles zelf doen, terwijl hij het niet allemaal zelf kan, zijn hobby is met autootjes spelen, hij heeft blauwe ogen en hij heeft bruin krullend haar.

2) Geef een karakterbeschrijving en als het kan ook een uiterlijke beschrijving van een paar minder belangrijke personen (zogenaamde bijpersonages) die een kleinere rol in het verhaal hebben.

Noa, een van de vriendinnen van Rosa, ze heeft een groot probleem thuis, ze mag niet verliefd zijn op wie zij wil, ze wordt uitgehuwelijkt. Ze is bang, verdrietig en voelt zich machteloos. Ook is ze heel hard voor zich zelf.

Carmen, een van de vriendinnen van Rosa, ze is een vrolijke persoon, ze spaart al vanaf haar 13e voor haar opleiding, thuis hebben ze maar weinig geld en veel kinderen, ze vult vakken, de helft van haar verdiende loon geeft ze aan haar moeder, ze doet dat vrijwillig.

Neuz, het vriendje van Rosa, hij is zorgzaam en verliefd op Rosa.

De vader van Rosa verbergt zijn verdriet van vroeger, hij krijgt een hartaanval en belandt in het ziekenhuis. De vader van Rosa is een sociale persoon. Hij is, nadat hij Rosa weer heeft gezien, veranderd van een chagrijnige man in een vrolijke man, Hij ziet na het bezoek van Rosa zijn leven weer beter zitten

3) Met welke problemen krijgen de personen in dit boek te maken? Geef ook aan hoe die problemen worden opgelost.

De ouders van Rosa zijn gescheiden dat is in het begin van het boek al zo, maar die scheiding word niet meer opgelost. Na de scheiding is Rosa bij haar moeder gaan wonen en heeft ze ruzie met haar vader gekregen. Toen ze hoorden dat haar vader een hartinfarct had gekregen is ze naar het ziekenhuis gegaan en is weer alles goed gekomen. Noa, een vriendin van Rosa, ze heeft een groot probleem thuis, ze mag niet verliefd zijn op wie zij wil, ze wordt uitgehuwelijkt. Ze is bang, verdrietig en voelt zich machteloos. Ook is ze heel hard voor zich zelf.
Dat probleem kan niet opgelost worden want dat hoort bij haar geloof.

Onderdeel D De Inhoud van het verhaal


1) Vertel in een paar regels de inhoud van het boek.

Dit boek gaat over weggaan en thuiskomen, over hoe het voelt als je (bijna) zestien bent. Over grenzen zoeken en overleggen over problemen met je ouders, en het oplossen ervan. Maar vooral over liefde en vriendschap over jezelf & anderen leren kennen. Dat gaat allemaal via veel e-mails, MSN en survivaltips!!

2) Heeft het boek een goede of slechte afloop? Leg uit waarom je dat vindt.
Het boek heeft een goede afloop want alles waar het slecht mee begon is goed gekomen. Bijv. De ruzie met Rosa en haar vader die is door omstandigheden weer helemaal goed gekomen. En alle ruzies die Rosa door de liefde had opgelopen zijn goed gekomen.

3) Wat is het onderwerp van het verhaal? Vind je dat een mooi onderwerp om over te lezen?
Dit verhaal draait niet echt om een ding, er komen verschillende dingen in voor:
- Liefde: Neuz en Rosa houden van elkaar.
- Teleurstelling: dat Noa geen vriend mag hebben van haar ouders, anders wordt ze verstoten.
- Woede: Rosa en haar moeder hebben heel veel ruzie, maar ze maken het wel elke keer wel goed. Maar het meeste daar toch om de LIEFDE!

4) Wat vind je leuke onderwerpen voor een verhaal en welke onderwerpen vind je niet leuk voor een verhaal? Geef aan waarom.
Ik vind liefde een heel leuk onderwerp voor een verhaal, want wij zitten nu echt in die leeftijdscategorie van liefde liefde liefde………… Ik vind sterven geen leuk onderwerp voor een verhaal, want ik heb er al genoeg van meegemaakt!
En dan denk ik daar weer aan terug en dat is geen leuke tijd.

5) Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, maar ook in Limburg, Den Bosch en Rotterdam.

6) In welke tijd speelt het verhaal zich af? Geef een voorbeeld waarmee je dat duidelijk kunt maken.
De tijd waarin het boek speelt, is de tijd van nu, Rosa heeft een computer, met een webcam, ook heeft ze MSN en kan ze mailen. Dat was vroeger nog niet.

7) Hoe lang is de tijd die in het verhaal verstrijkt (de vertelde tijd)?

Het begon toen Rosa naar de brugklas ging toen ze 12 was en in dit boek wordt ze 16. Dus ongeveer 4 jaar.

8) Is het boek in de ik-vorm of in de hij/zij-vorm geschreven?
Het boek is in de hij/zij vorm geschreven!!

9) Is het verhaal waargebeurd of zou het dat wel kunnen zijn? Geef aan waarom niet of waarom wel.
Ik weet niet of het echt gebeurt, is maar het zou best zo kunnen zijn, want er komen niet dingen in voor waarvan ik van denk dat kan echt niet gebeurt zijn.
Bij sommige kinderen gaat het dagelijkse leven zo! Dus het kan waargebeurd zijn.

Onderdeel E Je mening over het boek


2) Als je het boek aan een klasgenoot moest aanraden, hoe zou je dat doen? Zou je het boek ook echt kunnen aanraden?
Dan zou ik zeggen dat het een heel leuk boek is vooral voor onze leeftijd. Dat je heel erg met de personen mee leeft. Ik lees nooit graag het is echt een straf voor me maar met dit boek had ik gewoon zin om te gaan lezen vaak 1 tot 2 uur achter elkaar. Ja, je kunt dit boek echt aanraden het is echt super leuk!

Onderdeel F maak een uitgebreide samenvatting van het verhaal

Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en Rosa woont met haar moeder in Amsterdam. Ze heeft nog een broertje, Abeltje. Samen met de nieuwe vriend van Rosa’s moeder heeft ze Abeltje gekregen.
De moeder van Rosa is niet zo rijk. Rosa en Abeltje krijgen een brief thuis dat ze een erfenis van Alexander ( de vriend van Rosa’s moeder) krijgen van 350.000 euro. Rosa´s moeder wil er een grachtenpand van kopen in Amsterdam. Rosa wil dat niet, dan moet ze weer van school verwisselen. Ze haalt haar moeder over dat ze op dezelfde school mag blijven. Rosa praat veel met haar vriendinnen, Joya, Noa en Carmen over de verhuizing. Rosa gaat met Carmen en Joya bij het huis kijken. Joya legt uit dat Noa thuis in de problemen zit. Dat komt doordat ze moslim is en niet verliefd mag zijn op wie zij wil. Als ze teruggaan, zien ze een bloemenzaakje. Bij dat bloemenzaakje staat een bord buiten met: hulp gevraagd voor de zaterdag. Rosa gaat naar binnen en vertelt dat ze in de straat komt wonen en dat ze in het bloemenzaakje wil komen werken. Ze wordt aangenomen als verkoopster. Als Rosa thuis komt, vertelt ze het nieuws meteen aan haar moeder, daarna gaat ze op de computer. Er is een mailtje van Jonas, een oude vriend uit Den Bosch, hij vertelt haar dat hij op een jongen verliefd is, Robin. Hij weet alleen niet goed wat hij er mee aanmoet en vraagt Rosa om hulp.
Als het ’s avonds al donker is, komt Noa eraan, ze is heel erg overstuur. Ze vertelt Rosa dat haar 3 neven haar vriendje, Samuel, in elkaar hebben geslagen. Ook vertelt ze dat ze in de zomervakantie in Marokko wordt uitgehuwelijkt. Uiteindelijk gaat Noa naar huis. Rosa gaat even kijken op MSN of Neuz online is. Haar ”echte” vader heeft haar aangemeld op MSN. Rosa’s vader begint een gesprek, hij wil Rosa wat vertellen, maar Rosa is boos dat hij zo lang niks van zich heeft laten horen, en blokkeert hem. De telefoon gaat, het is Marieke (de nieuwe vrouw van haar vader). Ze vertelt Rosa dat haar vader een hartinfarct heeft gehad en dat hij in het ziekenhuis ligt. Rosa schrikt er heel erg van en pakt meteen de trein en gaat naar het ziekenhuis waar haar vader ligt. Als ze in het ziekenhuis is, mag ze niet blijven van een zuster, dan barst ze in tranen uit en legt het verhaal uit, uiteindelijk mag ze toch blijven. Ze blijft de hele nacht bij haar vader, dan wordt haar vader even wakker. Ze praten wat over vroeger wat er allemaal mis is gegaan. Ze is van plan weer naar huis te gaan maar op het station twijfelt ze, ze kijkt of ze nog genoeg geld heeft om naar Welle (Limburg) te gaan. Ze heeft nog genoeg geld om naar Welle te gaan, daar woont haar oude vriend Jonas. Als ze in Welle is, is Jonas er niet, de moeder van Jonas wel. Ze praten wat en dan vraagt de moeder van Jonas of Rosa denk dat Jonas homo is. Eerst probeert Rosa het te ontkennen maar uiteindelijk vertelt ze het toch aan de moeder van Jonas. Ze denkt dat Jonas boos zal zijn, uiteindelijk is hij Rosa dankbaar dat ze het aan zijn moeder heeft verteld. Als ze in de trein is naar huis hoort ze de omroepster roept de omroepster Station Den Bosch, daar woont haar vriendin Esther. Ze hadden ruzie op MSN, Esther vond dat Rosa veel te veel met Neuz bezig was en dat Rosa haar verwaarloosde. Rosa pakt haar kans om het goed te maken met Esther. Het is half 11 ’s avonds als ze bij Esther aankomt. De volgende dag is Rosa jarig, ze gaat samen met Esther naar Amsterdam terug. Waar ze naar veel zeuren een groot feest mag houden in de “Pink lagoon”. Al haar vrienden komen, de vrienden van vroeger en de vrienden die ze nu heeft!!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen"