ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Zakelijke gegevens
Titel: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Schrijver: Francine Oomen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf in 2005
geïllustreerd door: Annet Schaap

Titel uitleg:
Rosa is nu 16 jaar oud en doet meer stoere dingen. Ze doet wat ze zelf wil. Haar ouders hebben problemen met haar, en zij heeft problemen met haar ouders.

De hoofdpersoon
Rosa van Dijk:
Rosa (haar vriendinnen noemen haar Rooz). Ze is een meisje van 15, ze moet veel voor haar broertje zorgen omdat haar moeder depressief is, maar in dit boek wordt dat gelukkig al minder.
Rosa is een heel eigenwijs meisje, en ook wel een beetje koppig.
Verder is het een heel grappig meisje.

Bijpersonen
Verder heb je niet echt hoofdpersonen, maar wel bijfiguren:
- Vincent (Neuz) is het vriendje van Rosa. Hij heeft rood lang haar, en een hele grote neus, vandaar z’n bijnaam.
- Esther Jacobs (Ezzie) is Rooz haar beste vriendin, maar daar kan ze niet veel mee afspreken omdat ze zo ver van elkaar af wonen. Ze hebben wel veel contact over de e-mail.
- Jonas de Leeuw (Jonaz) is ook een vriend van Rooz, daar e-mailt ze ook mee omdat hij te ver weg woont. Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar, en hij houdt heel veel van dichten.
- Abeltje (Appie garnaal), dat is het 3 jarige broertje van Rosa. Hij zit in een periode van waar hij alles zelf wil doen terwijl hij het nog niet zo goed kan.
- De moeder van Rosa is net zoals alle moeders, bezorgd om haar dochter, en soms iets te bezorgd.
- De 3 vriendinnen van Rosa's nieuwe school in Amsterdam zijn: Joya, Noa en Carmen. Joya heeft lang blond haar en bruine ogen. Ze is heel erg stil. Noa is juist heel erg druk. Zij zegt alles wat ze denkt en heeft heel vaak ruzie. En Carmen is donker van huidskleur een beetje dik, klein en grappig. Zij zit op breakdance.

In welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt zich in deze tijd af omdat er Rosa met haar vrienden e-mailt en sms’t. Vroeger kon dat nog niet.

Waar vind het verhaal zich plaats?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, maar ook in Limburg, Den Bosch en Rotterdam.

Genre:
Het boek gaat het meest over verschillende soorten relaties, bijvoorbeeld Rosa en haar moeder, Rosa en Neuz en Rosa en Ester.

Taalgebruik:
Het taalgebruik van het boek is geschikt voor de leeftijd van de kinderen omdat het niet moeilijk is, en ook niet te kinderachtig.

Samenvatting:
Rosa is een meisje van bijna 16 in de puberteit, dat heel koppig en eigenwijs is. Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en zij woont in Amsterdam met haar moeder. De moeder van Rosa is hertrouwd en uit dat huwelijk is Abeltje gekomen. Alexander, de man waarmee de moeder van Rosa is hertrouwd, is overleden.
Ze hebben niet zoveel geld dus ze moeten erg zuinig zijn. Tot ze een brief krijgen van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een dikke erfenis van 350.000 euro krijgen. Van dat geld kopen ze een huis in het centrum van Amsterdam.
Eerst vindt Rosa dat niet zo leuk, want dan zou ze alweer naar een andere school moeten, maar gelukkig heeft ze haar moeder kunnen overhalen dat ze nog op haar oude school mag blijven. Ook mailt een vriend van haar, Jonas, dat hij homo is, en dat niet aan zijn ouders durft te vertellen. Ze krijgt werk in een bloemenzaak bij hun in de buurt. Die avond krijgt Rosa een telefoontje en hoort ze dat haar vader in het ziekenhuis ligt. Hij heeft een hartaanval gehad. Meteen pakt ze haar jas en spullen. En gaat naar Eindhoven. Naar het ziekenhuis. Als ze aankomt gaat ze meteen naar haar vader toe en ze mag van de verpleegster bij haar vader blijven.
Als ze na een tijd op het treinstation staat eigenlijk van plan om naar huis te gaan, moet ze aan Jonas denken, en gaat bij hem langs. Ze pakt de eerste trein naar Limburg. Als ze is aangekomen bij de boerderij van Jonas, merkt ze dat alleen Jonas’ moeder in de boerderij is. De moeder van Jonas verteld dat ze denkt dan Jonas homo is. Rosa kan het niet ontkennen, terwijl ze beloofd had niks te vertellen. Als even later Jonas en zijn vader binnen komen, hij heeft gelijk door dat Rosa het verteld heeft. Toch is hij haar dankbaar als alles uitgepraat is met zijn ouders. Hij was bang dat ze teleurgesteld zouden zijn. Als ze later weer naar het station gaat, besluit ze naar haar vriendin Esther in Den Bosch te gaan, ze hebben een klein beetje ruzie omdat Ester zich een beetje buitengesloten voelt omdat ze vindt dat ze teveel met Neuz omgaat en haar een beetje laat zitten. Als ze daar aan komt, is het al erg laat. Maar toch is is Esther erg blij om rosa te zien. Ze maken het weer goed, en zijn weer beste vriendinnen. Als ze later weer op het station gaat, neemt ze de trein terug naar Amsterdam, terug naar huis. De volgende dag is ze jarig. Ze geeft haar feest in de Pink Lagoon, een disco in Amsterdam.
Daar ziet ze weer een oude vriendin van de brugklas. Het is Sasha. Ze praten over van alles dat ze hebben meegemaakt. Iedereen vindt het een heel erg leuk feest. Rosa heeft het ook helemaal fantastisch gevonden!

Mijn mening
Ik vind het een heel leuk boek, omdat er veel dingen in staan die jezelf ook zou kunnen overkomen. En het is altijd spannend wat er steeds gaat gebeuren. Er staan veel survivaltips in, die Rosa krijgt via de e-mail van haar vrienden. Wat ook mooi is aan het boek, zijn de tekeningen. Ze lijken net echt getekend. Je hebt meerdere boeken van de Hoe overleef ik…. serie. En allemaal zijn ze heel leuk en ze zijn allemaal weer anders. Ook is het boek erg realistisch, omdat veel dingen die haar overkomen herkenbaar zijn. Verder is het is een echt meidenboek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.