Hoe overleef ik mijn ouders ( en zij mij )?

Naam auteur: Francine Oomen

Illustrator: Annet Schaap

Naam uitgever:Van Holkema & Warendorf

Jaaruitgave: 2005Een korte Beschrijving van de belangrijkste gebeurtenissen

Rosa’s ouders zijn gescheiden, Rosa's vader woont in Den Bosch, en Rosa woont met haar moeder in Amsterdam. Ze heeft een broertje Abeltje. Haar moeder had, nadat ze was gescheiden van de vader van Rosa, een nieuwe vriend gekregen Alexander. Samen met hem heeft ze Abeltje gekregen. Alexander is overleden door een auto-ongeluk. Rosa's moeder, Rosa en Abeltje krijgen een brief thuis dat ze een erfenis van Alexander krijgen van 350.000 euro. Rosa´s moeder wil er een grachtenpand van kopen in Amsterdam. Rosa wil dat niet, dan moet ze weer van school verwisselen. Ze haalt haar moeder over dat ze op dezelfde school mag blijven en haar zelfde vrienden blijft zien.Noa een nieuwe vriendin van Rosa is moslim. Maar die heeft een groot probleem, ze is verliefd.

Maar in hun geloof ze niet verliefd worden ze worden namelijk uitgehuwelijkt.Maar ze gaat tegen haar geloof in en vraagt het met Samuel.Rosa heeft een baan gekregen bij een bloemenwinkel en gaat naar huis. Als ze thuis is gaat ze gelijk op de computer. Ze heeft een e-mail gekregen van haar oude vriend Jonas. Hij is verliefd geworden op een jongen genaamd Robin. Hij vraagt aan Rosa hulp maar Rosa weet het niet en vraagt hulp aan Neuz ( Rosa's vriendje).

Rosa heeft heel veel e-mails gestuurd naar heb maar hij stuurt niets terug.

Rosa denkt dat Neuz een ander heeft.Noa komt s'avonds laat naar Rosa toe met tranen in haar ogen. Haar vriendje Samuel is door haar neven in elkaar geslagen. Ook vertelt ze dat ze terug naar Marokko moet om te worden uitgehuwelijkt.

De telefoon gaat het is Marieke ( de vriendin van haar echte vader). Haar vader heeft een hart aanval gehad en ligt in het ziekenhuis. Rosa gaat er meteen na toe zonder iets aan haar moeder te laten horen. Ze blijft in het ziekenhuis slapen na veel tegenstribbellen tegen de zuster.Als haar vader wakker wordt gaan ze meteen over alle onderwerpen praten en vooral wat er vroeger met Rosa's moeder en vader waren fout gegaan.Als ze terug wil gaan naar huis denkt ze dat ze nog even langs Welle (limburg) te gaan, naar haar oude vriend Jonas. Onder tussen belt de moeder van Rosa de hele tijd maar Rosa heeft geen zin in de telefoon op te nemen omdat ze denkt dat Marieke dat is en dat ze wil vertellen dat haar vader is gestorven. Daarna stapt ze de trein in naar Welle. Als ze in Welle is, is Jonas er niet, de moeder van Jonas wel. Ze praten wat en dan vraagt de moeder van Jonas of Rosa denk dat Jonas homo is. Eerst probeert Rosa het te ontkennen maar uiteindelijk vertelt ze het toch aan de moeder van Jonas. Ze denkt dat Jonas boos zal zijn, uiteindelijk is hij Rosa dankbaar dat ze het aan zijn moeder heeft verteld.De trein gaat ook nog via Den Bosch waar haar vriendin Esther woont. Ze gaat er na toe omdat ze ruzie met haar had op MSN. Ze hebben de ruzie bij gelegt.Omschrijving het probleem van de hoofdpersoon

In dit verhaal heeft Rosa meerdere problemen.

Dit zijn de belangrijkste:

1. Rosa, haar moeder en broertje hebben een heel grote erfenis gekregen van Alexander. Alexander is overleden door een ongeluk

2. Rosa’s vader ligt in het ziekenhuis door een hart aanval.

Rosa en haar vader praten bij in het ziekenhuis wat er vroeger fout is gegaan.Karakteromschrijving hoofdpersoon:

Begin: Vrolijk, blij

Midden: Verdrietig en best ongelukkig

Eind: Weer blij omdat ze jarig is en een feest mag gevenGeef van één bijpersoon de opvallendste eigenschappen:

Noa: Ze is bang, verdrietig en voelt zich machteloos. Ook is ze heel hard voor zich zelf.Genre van dit verhaal:

Dit verhaal is het "heden".

Alles gebeurt in deze tijd bijvoorbeeld: Ze gaat met de trein, ze stuurt e-mails naar haar vrienden, ze heeft een mobiele telefoon en school.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.