Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 763 woorden
  • 15 mei 2007
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 29 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Winnaar) , Jonge Jury (2007 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen
Shadow
Samenvatting
Rosa is in de puberteit en verandert, maar haar ouders denken dat ze nog steeds een klein kind is. Ze heeft geen zelfvertrouwen en wordt op school gepest met de scheldnaam Miss Piggy. Dat wil ze niet meer hebben dus wil ze veranderen.
Daarom gaat ze aan de lijn, neemt ze een andere outfit, onthaart haar benen (iemand uit haar klas zegt “het lijkt wel een oerwoud”), ze verft haar haar paars, maakt een ander model wenkbrauwen, neemt een piercing in haar wenkbrauw en dit allemaal zodat de kinderen in haar klas haar wèl zullen accepteren.
Ze noemt zichzelf voortaan Rooz en gaat graffiti spuiten, want dat vindt ze cool. Ze heeft altijd ruzie met haar moeder om van alles en nog wat, en zeker wanneer ze haar eigen mening geeft. Haar moeder is het helemaal niet eens met haar piercing!

Karien is de enige in haar klas die wel aardig tegen haar doet, maar als Karien Rosa een truitje laat stelen uit de winkel, merkt Rosa toch dat ze geen vriendin is.
Ze krijgt tekenles van haar meester die vroeger ook graffiti heeft gespoten en ze mag zijn graffiti spuitbussen hebben. Ze is verliefd op hem maar als hij vertelt dat hij homo is heeft ze geen vertrouwen meer in hem. Ze ontmoet tijdens het graffitispuiten, wat ze altijd ’s nachts doet, een jongen die Neuz heet en die ook graffiti spuit. Ze worden vrienden.
Op een nacht loopt ze samen met Neuz naar graffiti kunstwerken te kijken. Ze horen iemand gillen en rennen er naar toe. Ze redden de man die wordt aangevallen door een stel jongens, maar raken bij die vechtpartij zelf ook gewond. Doordat ze in het ziekenhuis ligt blijkt plotseling dat haar moeder toch heel veel van haar houdt en kan Rosa eindelijk met haar moeder over haar problemen praten. Daardoor krijgt ze haar zelfvertrouwen weer terug. Ze heeft nu met Neuz verkering en mag samen met Neuz in de hal van het ziekenhuis een graffititekening maken. Aan het eind van het boek komt alles dus weer goed.
Het verhaal is in email vorm geschreven, met af en toe ook een stukje gewone tekst. Er staan veel tips in waar je zelf ook wat aan hebt.

Personages
Rosa van Dijk
Ze is 14 jaar en zit in de 2e klas. Ze is pas verhuisd naar Groningen. Haar ouders zijn gescheiden, en ze woont bij haar moeder en stief vader en ze heeft een klein halfbroertje die Abeltje heet. Ze vindt zich zelf lelijk en dik. Ze heeft nog geen vrienden in Groningen.

Jonas de Leeuw
Beste vriend van Rosa. Hij woont nog in Den Bosch, waar Rosa vroeger woonde. Ze wonen niet bij elkaar in de buurt, dus mailen zij veel met elkaar. Rosa vertelt hem haar problemen en ze geeft hem graffiti tips. Jonas wil later dichter worden daarom stuurt hij haar gedichten, en daar moet zij tekeningen bij maken.

Esther
Enige en beste vriendin van Rosa. Esther woont ook in Den Bosch en mailt Rosa survivaltips om af te vallen, of om geen ruzie te maken met haar moeder.


Andere personen
Apenbil, stiefvader van Rosa. Eigenlijk heet hij Alexander, maar ze noemt hem zo omdat hij overal haar heeft, ook op zijn billen.
De moeder van Rosa heeft het erg druk met Abeltje en heeft dus eigenlijk geen tijd voor Rosa.
Abeltje, kleine halfbroertje van Rosa. Rosa vindt hem heel schattig en noemt hem Appieflappie.
Neuz, wordt later de vriend van Rosa. Hij heet eigenlijk Vincent. Hij is graffiti spuiter.
Samuel Meyer, of Sam, of Moon, meester van Rosa. Hij geeft Rosa prive tekenles.
Karien, populairste meisje van de school. Wordt vriendin van Rosa en pikt dingen uit winkels.

Beschrijving:
Net wanneer Rosa gewend is op haar nieuwe school en ze er leuke vriendinnen heeft gevonden, gebeuren er weer heel onverwachte dingen. Schokkende dingen zelfs. Hoe kan het ook anders? Nooit een saai moment met Rosa van Dijk. Met haar moeder gaat het goed, ook al overdrijft ze wel een beetje. Neuz is terug in haar leven, compleet met webcam, zoendiploma en graffiti. Maar met haar vader heeft Rosa nog steeds problemen. Of die op tijd opgelost kunnen worden, is de vraag. Dit boek gaat over weggaan en thuiskomen, over hoe het voelt als je zestien bent. Over grenzen zoeken en verleggen, over problemen met je ouders en het oplossen ervan. Maar vooral over liefde en vriendschap, over jezelf en de ander leren kennen. Voor iedereen die wel eens ruzie heeft met zijn/haar vader en/of moeder, en het ook weer goed wil maken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen"