Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 800 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Winnaar) , Jonge Jury (2007 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Informatie over een boek
Schrijver: Francine Oomen
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Illustrator: Annet Schaap
Jaar van verschijning: 2005
Hoeveelste druk: 3e druk

Samenvatting van de inhoud

Rosa is een meisje van bijna 16 in de puberteit, dat heel koppig en eigenwijs is. Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en zij woont in Amsterdam met haar moeder. De moeder van Rosa is hertrouwd en uit dat huwelijk is Abeltje gekomen. Alexander, de man waarmee de moeder van Rosa is hertrouwd, is overleden.

Ze hebben niet zoveel geld dus ze moeten erg zuinig zijn. Tot ze een brief krijgen van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een erfenis van 350.000 euro krijgen. Van dat geld kopen ze een huis in het centrum van Amsterdam.

Eerst vindt Rosa dat niet zo leuk, want dan zou ze alweer naar een andere school moeten, maar gelukkig heeft ze haar moeder kunnen overhalen dat ze nog op haar oude school mag blijven.
Ze krijgt wel een baantje, bij een bloemenzaak, die Roosje heet.

Rosa heeft bijna nooit meer contact met haar vader. Dat komt omdat ze denkt dat haar vader niet meer van haar houdt, omdat hij nooit meer iets van zich laat horen. Totdat de nieuwe vriendin van haar vader Rosa op belt, en vertelt dat haar vader een hartaanval heeft gehad. Rosa schrok zo erg, dat ze meteen haar spullen pakte en naar het treinstation gaat en naar ziekenhuis gaat, waar haar vader ligt. Als ze in het ziekenhuis is mag ze eerst niet blijven, maar als Rosa het verhaal vertelt dat ze haar vader al zo lang niet meer heeft gezien besluit de zuster dat ze toch mag blijven.

Ze is de hele nacht bij haar vader gebleven. Daarna gaat ze naar haar vaders vriendin, en haar zusje Flora die ze nog nooit had gezien. Ze is eigenlijk van plan om naar huis te gaan, maar als ze op het treinstation staat denkt ze aan Jonas. Die ze al zo lang niet meer gezien heeft. Dus in plaats van de trein naar Amsterdam te pakken, pakt ze de trein naar Limburg. Ze helpt Jonas om iets te vertellen aan z’n ouders.

Dan gaat ze weer naar het treinstation, maar ze gaat nog steeds niet terug naar huis. Ze gaat naar Den Bosch, naar haar beste vriendin Esther. Die vindt dat Rosa haar een beetje buitengesloten heeft, omdat Rosa heel veel contact heeft met Neuz.

De volgende dag is ze jarig, en gaat ze samen met Esther terug naar Amsterdam. En ze viert haar verjaardag in de “Pink Lagoon” een disco in Amsterdam, met al haar vrienden.


Mijn mening
Ik vind het een heel leuk boek, omdat er veel dingen in staan die jezelf ook zou kunnen overkomen. En het is altijd spannend wat er steeds gaat gebeuren. Er staan veel survivaltips in, die Rosa krijgt via de e-mail van haar vrienden. Wat ook mooi is aan het boek, zijn de tekeningen. Ze lijken net echt getekend. Je hebt meerdere boeken van de Hoe overleef ik…. serie. En allemaal zijn ze heel leuk en ze zijn allemaal weer anders. Het is een echt meidenboek.


De hoofdpersonen

-De hoofdpersoon is Rosa van Dijk:
De bijnaam van Rosa is Rooz.
Ze is 15 jaar oud.

Dit zijn een soort van bijfiguren:

- Vincent (Neuz) is het vriendje van Rosa. Hij heeft rood lang haar, en een hele grote neus, vandaar zijn bijnaam.

- Esther Jacobs (Ezzie) is Rosa’s beste vriendin, maar daar kan ze niet veel mee afspreken omdat ze zo ver van elkaar af wonen. Ze hebben wel veel contact over de e-mail. Esther draagt hele aparte kleren met verschillende soorten stof en kleuren die niet iedereen heeft. Omdat ze niet zoveel geld hebben maakt haar moeder haar kleren.

- Jonas de Leeuw (Jonaz) is ook een vriend van Rooz, daar e-mailt ze ook mee omdat hij te ver weg woont. Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar, en hij houdt heel veel van dichten.

- Abeltje (Appie), dat is het 3 jarige broertje van Rosa. Hij zit in een periode van waar hij alles zelf wil doen terwijl hij het nog niet zo goed kan.

- De moeder van Rosa is net zoals alle moeders, bezorgd om haar dochter, en soms iets te bezorgd.

- De drie vriendinnen van Rosa's nieuwe school in Amsterdam zijn: Joya, Noa en Carmen. Joya heeft lang blond haar en bruine ogen. Ze is heel erg stil, maar niet verlegen. Noa is juist heel erg druk. Zij zegt alles wat ze denkt en heeft heel vaak ruzie. En Carmen is donker van huidskleur een beetje dik, klein en grappig. Ze kan heel goed dansen.

Joop van Dijk is de vader van Rosa, en heeft een nieuwe vriendin waarbij ze samen een dochtertje hebben gekregen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hallo allemaal,

Ik denk dat ik wel wat aan dit boekverslag heb. Er staat alleen wel een foutje, volgens mij. Er staat dat het (stief)zusje van Rosa, Flora heet.. Alleen volgens mij is dit; Floortje!

Groetjes van, Amarins

15 jaar geleden

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen"