Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 538 woorden
  • 21 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Winnaar) , Jonge Jury (2007 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Shadow
Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemene gegevens

De auteur van dit boek is Francine Oomen,
Het boek heet: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!).
De uitgeverij van dit boek is: Van Holkema & Warendorf, de plaats van de uitgeverij is Houten en het was in het jaar 2005.
Het genre van het verhaal is Psychologische jeugdroman, dat komt doordat Rosa veel te verwerken heeft, haar vader krijgt een hartaanval daardoor heeft ze ineens veel contact met hem. Haar leven verandert drastisch, van een flat naar een grachtenpand, van zuinig leven ineens heel vrij kunnen leven. Haar familie wordt uitgebreid ze krijgt er een zusje bij. Dat moet ze allemaal psychisch verwerken.

Beschrijving van de inhoud

De hoofdrolspeelster is Rosa. Rosa maakt veel mee en alles wordt dan ook vanuit haar standpunt bekeken.

De meeste gebeurtenissen spelen zich af in Rotterdam.
Het hoofdprobleem in dit boek is dat Rosa alweer moet verhuizen terwijl ze net vrienden heeft gevonden en het naar haar zin heeft.
In het begin van het verhaal hebben ze niet veel geld en Rosa mist haar vriendje want die woont in Groningen maar Alexander had een levensverzekering dus zijn ze rijk. Aan het eind van het boek woont Rosa in een grachtenpand in Amsterdam en is alles weer goed gekomen.
De titel slaat op het feit dat Rosa en haar moeder elkaar niet goed begrijpen Maar bij haar vader is het heel iets anders is het heel iets anders wat Rosa dwars zit namelijk dat Rosa haar vader helemaal niet meer spreekt, dat komt doordat Rosa's moeder en vader gescheiden zijn.

Samenvatting

Rosa is een meisje van bijna 16 in de puberteit, dat heel koppig en eigenwijs is. Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en zij woont in Amsterdam met haar moeder. Alexander, de man waarmee de moeder van Rosa is hertrouwd, is overleden.
Ze hebben niet zoveel geld dus ze moeten erg zuinig zijn, tot ze een brief krijgen van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een dikke erfenis van 350.000 euro krijgen. Van dat geld kopen ze een huis in het centrum van Amsterdam.

Eerst vindt Rosa dat niet zo leuk, want dan zou ze voor de vierde keer naar een andere school moeten, maar gelukkig heeft ze haar moeder kunnen overhalen dat ze nog op haar oude school mag blijven. Rosa heeft bijna nooit meer contact met haar vader, dat komt omdat ze denkt dat haar vader niet meer van haar houdt, omdat ie nooit meer iets van zich laat horen. Totdat de nieuwe vriendin van z’n vader Rosa op belt, en vertelt dat haar vader een hartinfarct heeft gehad. Rosa schrikt zo erg, dat ze meteen op de trein stapt en naar haar vader gaat. Ze is de hele nacht bij haar vader gebleven.


Eigenlijk zou ze naar huis gaan maar ze besluit nog langs haar vriendin Esther te gaan.
De volgende dag is ze jarig, en gaat ze samen met Esther terug naar Amsterdam. Daar viert ze haar verjaardag in de “Pink Lagoon” ,een disco in Amsterdam.

Eigen mening

Ik vind het een leuk/goed boek omdat ik me goed in Rosa kan verplaatsen, ook vind ik het leuk omdat het geen voorspelbaar boek is en niet zo eentonig is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

bedankt (: dit heeft mijn boekverslag gered moet het morgen af hebben en het is 9uur! dankjewell (:

10 jaar geleden

S.

S.

ik zou stukjes pakken en dan in je eigen woorden het omzetten zo maak je het toch een beetje zelf

3 jaar geleden

M.

M.

Ik had 5 dagen om mij boekverslag af te maken! Ik ben blij dat ik dit heb gebruikt anders had ik een probleem :D

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) door Francine Oomen"