ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Zakelijke gegevensTitel: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

Auteur: Francine Oomen

Illustratrice: Annet Schaap

Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Jaar van uitgave: september 2005Aantal hoofdstukken: 25 hst.

Aantal bladzijdes: 157 blz.Dit boek is het laatste vervolg uit de ‘Hoe overleef ik…’-serie.Motivatie

Omdat ik dit boek met kerst cadeau kreeg en het toen meteen ben gaan lezen. En omdat we na de vakantie toch een boekverslag moesten inleveren had ik deze daar maar gelijk voor genomen. Natuurlijk ook omdat ik de boeken van deze serie altijd leuk vind om te lezen.

Mijn eerste reactie

Omdat ik op één boek na alle boeken uit deze serie al gelezen heb had ik al een aantal verwachtingen over hoe het boek zou gaan. Ondanks dat zijn er toch nog een aantal dingen gebeurd die ik niet had verwacht. In dit boek zit veel spanning en humor. Kortom ik vind het een leuk boek!

Tijd en plaatsPlaats: Het verhaal speelt zich voornamelijk in Amsterdam op school of bij Rosa thuis af.

Tijd: Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd; 2005. Het verhaal speelt zich ongeveer een maand lang af.De samenvattingBij Rosa thuis hebben ze niet zo veel geld, dus moeten ze veel bezuinigen. Hierover loopt Rosa dan ook vaak te klagen. Maar dan opeens krijgen ze een brief van de notaris dat ze een erfenis van de levensverzekering van Alexander (de overleden man van Rosa’s moeder) krijgen van wel €350.000!!! Tot Rosa’s grote teleurstelling koopt haar moeder hiervan een grachtenpand in het centrum van Amsterdam. Eerst is Rosa het hier niet mee eens, maar als ze alle voordelen van in het centrum wonen hoort wil ze niets liever verhuizen. Als Rosa op een dag met haar vriendinnen hun nieuwe huis gaan bekijken, vindt Rosa toevallig ook een baantje. Vlakbij hun nieuwe huis zit namelijk een bloemenwinkel die zaterdaghulp zoekt. Ze krijgt het bijbaantje en hierdoor lijken al haar geldproblemen te zijn opgelost. Toevallig is dat de winkel Rozemarijn heet en de eigenaar Enrico Rosetti.Een aantal dagen daarna belt haar vader voor haar, maar Rosa weigert de telefoon aan te nemen, want ze heeft het gevoel dat haar vader haar in de steek heeft gelaten. Zeker na de scheiding en nu hij een nieuw dochtertje heeft van zijn nieuwe vrouw. Maar als ze even later op MSN kijkt, ziet ze dat haar vader haar heeft toegevoegd. Hij begint meteen tegen haar te praten, maar het gesprek duurt maar even, want Rosa kan niet tegen zijn ‘mooie’ praatjes en blokkeert hem.Op haar eerste werkdag loopt alles een beetje gespannen, want ze weet eigenlijk geen planten en bloemen van elkaar te onderscheiden. Als ze dat na een tijdje toegeeft aan de eigenaar moet hij er een beetje om lachen, maar ze mag de baan houden, want ze schijnt talent te hebben voor bloemschikken. Toen ze bijna klaar was met werken zag ze opeens dat Neuz voor de winkel stond. Van schrik laat ze een emmer met tulpen vallen. Het was een echte verrassing voor haar, want ze had al een poosje niets meer van zich laten horen, wat Rosa bezorgt maakte. Ze gingen uit eten en Rosa kreeg van hem een webcam voor op de computer. De rede hiervoor was dat hij was afgewezen voor Het Rietveld College in Amsterdam. Rosa had erop gehoopt dat hij in Amsterdam kwam wonen, maar helaas. Nu kunnen ze elkaar toch nog vaker zien. Waarschijnlijk gaat Neuz nu in Rotterdam studeren.Op een nacht wordt ze opeens om kwart over één wakker gemaakt, want Noa is gekomen. Noa is weggelopen van huis, want ze had straf, omdat ze een vriendje had en dat mag niet van haar geloof (streng moslim) voor het huwelijk. Haar vriendje is helemaal in elkaar geslagen en daarom is ze helemaal overstuur. Het wordt als schande gezien. Nu wordt ze constant door haar hele familie in de gaten gehouden en mag ze voorlopig niet naar school. Ook is ze intussen uitgehuwelijkt met een man in Marokko van 40. Natuurlijk wil Noa dit niet, maar het hoort bij hun cultuur.

Op een schooldag begint Rosa hierom een hele preek te houden, want ze vindt dat Noa zich moet verzetten tegen haar ouders en dat als zij zich verzet dat dan misschien ook andere meisjes dat durven te doen. Helaas doet Noa dit niet vanwege haar geloof.

Op een dag als ze met Neuz zit te msn’en belt opeens Marieke, en vertelt dat haar vader een hartinfarct heeft gehad en nu in het ziekenhuis ligt. Zo snel als Rosa kan pakt ze een aantal spullen en neemt de trein naar Eindhoven. Ze blijft de hele nacht bij haar vader. De band met haar vader is weer helemaal goed. Daarna gaat ze naar haar halfzusje Flora dat ze nog had gezien. Nadat het weer beter gaat met haar vader wil Rosa naar huis gaan, maar op het treinstation denkt ze aan Jonas en reist ook naar hem toe. Ze helpt Jonas zijn grootste geheim aan zijn ouders te vertellen, namelijk dat hij homo is.Daarna brengt ze ook nog een bezoek aan Esther in Den Bosch. Die vindt dat Rosa haar heeft ‘verwaarloosd’ nadat Rosa opnieuw verkering met Neuz kreeg.De volgende dag, Rosa’s verjaardag, gaan ze samen terug naar Amsterdam en vieren ze haar 16e verjaardag uitbundig in een discotheek.Bespreking van een aantal verhaalaspectenFictie en werkelijkheid

Het verhaal is zeer realistisch geschreven en dus ook non-fictie. Vele gebeurtenissen die Rosa meemaakt zouden ook vele andere mensen kunnen overkomen. Ook had ik maar weinig verbeelding nodig om me de gebeurtenissen en de personen voor te stellen. Ik vind het verhaal zelfs zo goed en duidelijk geschreven dat het lijkt alsof Francine Oomen dit verhaal zelf heeft meegemaakt en het verhaal dus ontleend is. Kortom, het is een erg realistisch verhaal!Spanning en open plekken

In dit verhaal zit veel spanning door de vele open plekken. Als voorbeeld hiervoor neem ik het moment uit het verhaal dat Neuz een tijdje niet meer naar Rosa terugmailt. Als lezer krijg je het vermoeden dat Neuz een ander vriendinnetje heeft of gewoon niets meer met Rosa te maken wil hebben om een of andere reden. Het antwoord op die gebeurtenis krijg je pas later in het verhaal als Neuz opeens in Amsterdam is en Rosa komt opzoeken. In dit geval is er dus sprake van uitstel, dat tot stand komt door te vertragen en een andere verhaallijn. Ook word er in het boek gebruik gemaakt van een andere verhaallijn.

Ik vond de spanning in dit boek zo goed geschreven dat ik nieuwsgierig was naar het antwoord op de open plekken en dus snel doorlas.Personages

De hoofdpersoon uit dit boek is Rosa van Dijk. Ze is 15 jaar oud en wordt aan het einde van het verhaal 16 jaar. Een aantal opvallende karaktereigenschappen van haar zijn: ze is behulpzaam, eigenwijs, fantasierijk, betrouwbaar en ze heeft doorzettingsvermogen. Een duidelijke mening van Rosa in dit boek is dat ze duidelijk tegen het uithuwelijken van haar vriendin Noa is. Ze is het er niet mee eens dat men in hun cultuur niet zelf hun partner mag uitkiezen. Dit laat Rosa op een moment dan ook duidelijk merken.

Rosa’s grootste probleem is haar slechte relatie met haar vader. Dit zit haar eigenlijk best dwars, maar omdat ze vindt dat het door haar vader komt wil ze eerst geen contact meer met hem. Door dit probleem verandert ze ook in de loop der verhaal, want eerst wil ze geen contact met haar vader, maar als ze hoort dat hij ernstig ziek is, is ze toch bezorgd en gaat ze hem helemaal opzoeken in Eindhoven en wil ze weer alles met hem goedmaken.Bijpersonen:

- Neuz, hij heet eigenlijk Vincent. Hij is het vriendje van Rosa en woont in Groningen.- Haar moeder, ze is een tijdje depressief geweest i.v.m. de dood van Alexander.

Vaak is ze erg bezorgd over Rosa. Ze kunnen het ondanks wat meningsverschillen zeer goed met elkaar vinden.- Esther, zij is een goede vriendin van Rosa en woont in Den Bosch. Ze kennen elkaar van de eerste klas. Haar moeder heeft een eigen kledinglijn en –winkel.- Jonas, een goede vriend van Rosa. Ze hebben elkaar op een vakantie leren kennen. Zijn probleem is dat hij homo is, maar het niet tegen zijn ouders durft te vertellen. Rosa helpt hem daarbij.- Abeltje, het (half)broertje van Rosa. Komt uit het huwelijk van haar moeder en Alexander.- Noa, Carmen en Joya. Dit zijn drie goede vriendinnen uit Amsterdam. Ze zit bij hen in de klas.- Joop van Dijk, dit is Rosa’s vader. Na de scheiding van haar ouders heeft hij een nieuwe vriendin gekregen, Marieke, en hebben ze samen een dochtertje gekregen; Fora.Grondige beschrijving van mijn leeservaringOnderwerp

Ik vond de onderwerpen in dit boek erg leuk, vooral het onderwerp liefde; in de vorm van ouderliefde, vriendschap en verkering. Over dit onderwerp heb ik al vele boeken gelezen, dus het heeft me geen nieuwe kanten ervan laten zien. Wat ik een beetje geleerd heb van dit boek is dat je ouders altijd van je houden, ook al lijkt het soms niet zo. Hierdoor ben ik er ook anders over gaan denken, je moet je ouders gewoon respecteren, wat ze ook doen.Ik ben het eens met de mening uit het boek, namelijk dat ik tegen ben dat strenge moslimas uitgehuwelijkt worden. Ik vind dat iedereen het recht heeft zelf te bepalen met wie hij of zij zich voor het leven bindt. Verder vind ik het jammer dat de schrijfster zo weinig over Rosa’s nieuwe huis en haar verjaardag laat weten, want hier had ik wel meer over willen lezen.

Het verhaal bevat voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien, want zodra de ene open plek is beantwoord komt er vaak weer een nieuwe open plek. Bijvoorbeeld aan het begin van het verhaal de erfenis, verder in het verhaal de problemen thuis van Noa en aan het einde haar zieke vader. Vooral die laatste gebeurtenis vond ik spannend, want als lezer hoop je toch dat hij blijft leven en dat het weer goed tussen hem en Rosa komt. Die gebeurtenis van Noa, dat ze onderdrukt wordt door haar familie heeft me wel aan het denken gezet. Ik moet blij zijn dat ik mijn eigen toekomst mag bepalen. Ik zou het namelijk vreselijk vinden als ik met iemand zou moeten trouwen die ik totaal niet leuk vind! Als lezer krijg je dan ook medelijden met haar. Die gebeurtenis heeft dan ook de meeste indruk op mij gemaakt.Personages

Ik vind Rosa geen heldin, maar ik zou het niet erg vinden als ik op haar leek. Ze maakt namelijk veel leuke gebeurtenissen mee, ze heeft mooie talenten en heeft leuke vrienden/vriendinnen. Een mooie eigenschap van Rosa vind ik dat ze behulpzaam is. Ze probeert vaak iemand anders te helpen, zoals toen Noa opeens midden in de nacht langs kwam.Alle personages in het boek lijken op echte mensen en gingen dan ook in mijn gedachten echt leven. Over Rosa kom je het meeste te weten. Doordat haar karakter duidelijk is geworden in alle boek over haar snap je dan ook vaak haar gedrag. Een goede beslissing die Rosa heeft gemaakt is dat ze ondanks haar boosheid toch naar haar zieke vader is gegaan, want anders zou je er later een schuldgevoel over krijgen als hij bijvoorbeeld was overleden.Opbouw

Ik vind de opbouw van het verhaal goed, alles verloopt duidelijk en het past goed bij het onderwerp. Zoals ik al eerder heb geschreven is er veel spanning in het verhaal en blijft het daardoor boeiend om het boek te lezen. Er zitten soms terugblikken in het verhaal in de vorm van een e-mail. Vaak eindigt een gebeurtenis van Rosa op een spannend moment en dan lees je later in een e-mail naar haar vrienden hoe die is afgelopen. Er zijn niet teveel terugblikken of herinneringen in het verhaal. Wat ik wel jammer vind, is dat je niet echt duidelijk komt te weten hoe het nou met haar vader afloopt en hoe hun nieuwe huis Rosa bevalt als ze daar wonen.Taalgebruik

Ik vond het een vrij makkelijk boek om te lezen, omdat er geen moeilijke woorden en lange zinnen zijn gebruikt. Verder vind ik de verhouding tussen de beschrijvingen, gesprekken en weergave van gedachte goed verdeeld, hoewel ik het wel jammer vond dat er veel en dan vaak ook nog lange e-mails in stonden, want dat vind ik namelijk minder boeiend om te lezen. Ik vind namelijk het lezen van beschrijvingen en gesprekken veel leuker.

Het taalgebruik vond ik goed, want er worden moderne woorden gebruikt en dat past wel bij het jonge personage en de onderwerpen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Ik vind het een goed boekverslag!

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

SAAAAAAAAII BOEKKKKKKK

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast