Titelverklaring:
Ik denk dat ze deze titel heeft gegeven, omdat het boek gaat over veel ruzie met ouders en hoe het beter kan gaan(dus minder ruzie).

Gegevens over de schrijver:
Francine Oomen is op 27 maart 1960 geboren in Laren (Noord-Holland).
Sinds Francine klein was, heeft ze hobby's en die zijn altijd hetzelfde gebleven: lezen, schrijven en tekenen. Francine Oomen heeft ook nog 3 kinderen. Ze schrijft voor kinderen in alle leeftijden. Francine’s boeken zijn spannend, grappig en onvoorspelbaar. De tekenaar van deze boeken is Annet Schaap.
Vroeger toen haar kinderen nog klein waren, maakte ze prenten- en kartonnen boekjes. Maar omdat haar kinderen nu ouder zijn, schrijft ze alleen maar boeken voor die leeftijd.
Haar beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper.
Haar Carriere begon toen ze allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen.
En daarna is ze zelf gaan schrijven.

De hoofdpersoon is Rosa van Dijk:
Rosa (haar vriendinnen noemen haar Rooz). Ze is een meisje van 15, ze moet veel voor haar broertje zorgen omdat haar moeder depressief is, maar in dit boek wordt dat gelukkig al minder.
Rosa is een heel eigenwijs meisje, en ook wel een beetje koppig.
Verder is het een heel grappig meisje.

Verder heb je niet echt hoofdpersonen, maar wel bijfiguren:
- Vincent (Neuz) is het vriendje van Rosa. Hij heeft rood lang haar, en een hele grote neus, vandaar z’n bijnaam.
- Esther Jacobs (Ezzie) is Rooz haar beste vriendin, maar daar kan ze niet veel mee afspreken omdat ze zo ver van elkaar af wonen. Ze hebben wel veel contact over de e-mail.
- Jonas de Leeuw (Jonaz) is ook een vriend van Rooz, daar e-mailt ze ook mee omdat hij te ver weg woont. Hij heeft een bril en rood stekeltjes haar, en hij houdt heel veel van dichten.
- Abeltje (Appie garnaal), dat is het 3 jarige broertje van Rosa. Hij zit in een periode van waar hij alles zelf wil doen terwijl hij het nog niet zo goed kan.
- De moeder van Rosa is net zoals alle moeders, bezorgd om haar dochter, en soms iets te bezorgd.
- De 3 vriendinnen van Rosa's nieuwe school in Amsterdam zijn: Joya, Noa en Carmen. Joya heeft lang blond haar en bruine ogen. Ze is heel erg stil. Noa is juist heel erg druk. Zij zegt alles wat ze denkt en heeft heel vaak ruzie. En Carmen is donker van huidskleur een beetje dik, klein en grappig. Zij zit op breakdance.

In welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt zich in deze tijd af omdat er Rosa met haar vrienden e-mailt en sms’t. Vroeger kon dat nog niet.

Waar vind het verhaal zich plaats?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, maar ook in Limburg, Den Bosch en Rotterdam.

Het verhaal:
Rosa is een meisje van bijna 16 in de puberteit, dat heel koppig en eigenwijs is. Rosa’s ouders zijn gescheiden, haar vader woont in Den Bosch, en zij woont in Amsterdam met haar moeder. De moeder van Rosa is hertrouwd en uit dat huwelijk is Abeltje gekomen. Alexander, de man waarmee de moeder van Rosa is hertrouwd, is overleden.

Ze hebben niet zoveel geld dus ze moeten erg zuinig zijn. Tot ze een brief krijgen van de levensverzekering van Alexander waarin staat dat ze een dikke erfenis van 350.000 euro krijgen. Van dat geld kopen ze een huis in het centrum van Amsterdam.
Eerst vindt Rosa dat niet zo leuk, want dan zou ze alweer naar een andere school moeten, maar gelukkig heeft ze haar moeder kunnen overhalen dat ze nog op haar oude school mag blijven.
Ze krijgt wel een baantje, bij een bloemenzaak, die het Roosje heet.

Rosa heeft bijna nooit meer contact met haar vader. Dat komt omdat ze denkt dat haar vader niet meer van haar houdt, omdat ie nooit meer iets van zich laat horen. Totdat de nieuwe vriendin van z’n vader Rosa op belt, en vertelt dat haar vader een hartinfarct heeft gehad. Rosa schrok zo erg, dat ze meteen haar spullen pakte en naar het treinstation gaat en naar ziekenhuis gaat, waar haar vader ligt. Als ze in het ziekenhuis is mag ze eerst niet blijven, maar als Rosa het verhaal vertelt dat ze haar vader al zo lang niet meer heeft gezien besluit de zuster dat ze toch mag blijven.

Ze is de hele nacht bij haar vader gebleven. Daarna gaat ze naar haar vaders vriendin, en haar zusje Flora die ze nog nooit had gezien. Ze is eigenlijk van plan om naar huis te gaan, maar als ze op het treinstation staat denkt ze aan Jonas. Die ze al zo lang niet meer gezien heeft. Dus in plaats van de trein naar Amsterdam te pakken, pakt ze de trein naar Limburg (Limboland, zoals Rosa dat noemt). Ze helpt Jonas om iets te vertellen aan z’n ouders.

Dan gaat ze weer naar het treinstation, maar ze gaat nog steeds niet terug naar huis. Ze gaat naar Den Bosch, naar haar beste vriendin Esther. Die vindt dat Rosa haar een beetje buitengesloten heeft, omdat Rosa heel veel contact heeft met Neuz.

De volgende dag is ze jarig, en gaat ze samen met Esther terug naar Amsterdam. En ze viert haar verjaardag in de “Pink Lagoon” een disco in Amsterdam.

Mijn mening:
Ik vind lezen niet zo leuk, maar dit boek vond ik echt heel erg leuk om te lezen. En de anderen boeken van deze serie ook. Ik vond dit boek heel erg spannend, mooi, zielig en leuk om te lezen omdat ik me interesseer wat er gebeurd, want het kan ook zo 1 van je vriendinnen overkomen. Je kan er zelf ook veel van leren als je vaak ruzie hebt met je ouders want er staan veel survivaltips in. Het blijft ook wel een beetje spannend, omdat je helemaal niet verwacht wat er gaat gebeuren. Ik zal dit boek en alle anderen boeken van deze serie nog vaak gaan lezen. Ik kan dit boek of 1 van de andere van deze reeks aanraden als je zelf ook veel ruzie thuis hebt of iemand kent die dat heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

goed hoor.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

heel goed gedaan!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Mooi gedaan xD

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast