Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 1284 woorden
  • 26 maart 2008
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
64 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Francine Oomen

Francine is op 27 maart 1960 geboren in Laren, dat ligt is Noord-Holland. Toen ze nog maar klein was, was ze al veel bezig met tekenen, lezen en schrijven. Als vervolgopleiding na de middelbare, twijfelde ze tussen een studie psychologie en iets creatiefs. Het werd de Design Academy dat in Eindhoven lag.
Boeken schrijven, op welke manier dan ook, was haar droom. Ze begon met het ontwerpen van ‘novelty-boeken. Dat zijn boeken met iets nieuws, bijvoorbeeld de knisperboekjes, de rammelaar boekjes en nog veel meer! Daarna ging ze boeken schrijven die ze ook vaak zelf illustreerde.
De Saartje en Tommie-serie, samen met Dagmar Stam, was het eerste succes van Francine. Daarna volgden veel boeken, maar ook prentenboeken. Veel van die boeken verschenen dan ook in het buitenland. Toen haar eigen kinderen groot werden, ging ze ook boeken schrijven die waren voor wat oudere kinderen. Vooral voor tieners. De hoe overleef ik…-serie zorgde voor haar grote doorbraak. Haar droom, die ze al vanaf kinds af aan had, was toen zeker weten uitgekomen. Toen ze in het jaar 2003 het kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven zij ze: “Wat ben ik blij dat ik voor schrijver heb gekozen, en niet voor psychiater!”. Het boek dat ze toen schreef heet Het Zwanenmeer (maar dan anders). Als je, jezelf de vraag is ze al uitgeschreven? stelt, krijg je het antwoordt ‘nee’.


Annet Schaap

Annet Schaap is de illustrator van Hoe overleef ik mijn eerste zoen. Ze werd geboren op 27 februari 1965 in Naaldwijk maar is opgegroeid vlak bij Utrecht. Nu ze een volwassene is woont ze ook in Utrecht. Annet Schaap heeft haar hele leven al wat met tekenen. Ze tekende bijvoorbeeld vaak in haar schrift van school, had stapels met schetsboeken enzovoort. Ze heeft 2 opleidingen op een kunst academie gehad. Eén in Kampen en de andere in Den Haag. Niet allen in illustreren heeft ze les gehad maar ook in schilderen, modeltekenen, grafisch ontwerpen en een klein beetje van beeldhouwen. Ze heeft al iets van 120 boeken geïllustreerd. Later is Annet Schaap ook gaan schrijven. Ze was dus schrijver, affichemaker en meedenker bij een jeugdtheatergroep. Ook heeft ze les gegeven in toneelschrijven. Eén van haar favorieten schrijvers was Astrid Lingeren.
Annet Schaap is de illustrator van Hoe overleef ik mijn eerste zoen. Ze werd geboren op 27 februari 1965 in Naaldwijk maar is opgegroeid vlak bij Utrecht. Nu ze een volwassene is woont ze ook in Utrecht. Annet Schaap heeft haar hele leven al wat met tekenen. Ze tekende bijvoorbeeld vaak in haar schrift van school, had stapels met schetsboeken enzovoort. Ze heeft 2 opleidingen op een kunst academie gehad. Eén in Kampen en de andere in Den Haag. Niet allen in illustreren heeft ze les gehad maar ook in schilderen, modeltekenen, grafisch ontwerpen en een klein beetje van beeldhouwen.Ze heeft al iets van 120 boeken geïllustreerd. Later is Annet Schaap ook gaan schrijven. Ze was dus schrijver, affichemaker en meedenker bij een jeugdtheatergroep. Ook heeft ze les gegeven in toneelschrijven. Eén van haar favorieten schrijvers was Astrid Lingeren.
Toen ze nog op de academie zat ze kreeg haar eerste opdracht. De bedoeling was om het boek Joppe, Julia en Jericho van Christine Nöstlinger illustreren. Toen het uitgegeven werd, was ze erg trots. Nu het tien jaar later is, vindt ze het zo lelijk getekend dat niemand het nooit meer mag zien. Nu vertelt ze graag aan kinderen over haar boeken en werk. Dat is een van haar hobby’s. Nog leuker vindt ze het om samen met een schrijver, Jacques Vriens of Francine Oomen te komen vertellen. Annet illustreert voor hen allebei een heleboel boeken en ze zijn ook goed bevriend.
Haar wens is om binnenkort eens een boek te maken dat ze zelf getekend en geschreven heeft. Al deze boeken heeft ze geïllustreerd.

Samenvatting

Rosa is veertien en ze is pas verhuist. Ze woonde eerst in Noord-Brabant. Maar nu helemaal in Groningen. In Noord-Brabant heeft ze al haar vrienden. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder heeft een nieuwe vriend. Die heet Alexander en Rosa kan het niet zo goed met hem vinden. Daarom noemt ze hem apenbil. Op school wordt ze gepest. Ze noemen haar miss Piggy.
Ze mailt een keer naar haar vriend Jonas die daar woont met allemaal gezeur. Ze wil hem niet sturen, dus stuurt ze hem naar zichzelf. Ze mailt zichzelf dan terug met een aantal, dat ze kan doen. Ze vindt een nieuwe Rosa uit, een die iedereen leuk vindt! Daarom heeft ze een hele lijst gemaakt van wat ze wil veranderen. Ze wil afvallen, d’r haar paars verven en een piercing laten zetten. Het afvallen lukt haar niet goed. Ze eet weinig en als ze dan honger propt ze zichzelf helemaal vol met eten. Dan vindt ze zichzelf een slappeling en steekt haar vinger in haar keel om alles er weer uit te krijgen.
Ze ontmoet een vriendin, Katrien. Die vindt ze wel aardig en ze gaat met haar nar de stad. Als ze in een winkel staan zegt Katrien dat ze wel eens kleren steelt. “Rosa, kom op nou! Je wilt hem toch hebben?”. Zo haalt Katrien haar over.

Haar vriend Jonas is een dichter. Hij vraagt aan Rosa of ze zijn gedicht wil illustreren. Als ze daar mee bezig is op school, wordt ze gesnapt door haar tekenleraar. Hij is onder de indruk en wil haar tekenles geven.
Ze gaat ook graffiti spuiten en bij haar eerste keer wordt ze al gesnapt. Ze spoot over een werkje heen. De eigenaar van dat werkje heet Vincent. Hij vertelt Rosa dat iedereen een graffitinaam heeft. Hij heet Neuz omdat zijn neus zo groot is. Rosa noemt zichzelf Rooz.
Als Rosa tekenles heeft voelt ze zichzelf niet goed. Haar tekenleraar, Mr. Meyer, praat met haar. Hij is homo. Rosa’s tranen lopen over haar wangen, ze was verliefd op hem. Hij heeft haar ook verteld dat hij vroeger ook graffiti heeft gespoten en Rosa mag al zijn spuitspullen hebben.
Die middag komt ze Neuz tegen in de bibliotheek. Hij vraagt of ze ’s avonds samen gaan spuiten. Ze wil wel en gaat mee. Als ze die avond aan het spuiten zijn worden ze gesnapt. Ze moeten mee naar het politiebureau. Ze hebben één nacht lang in een cel gezeten. Haar moeder en apenbil zijn echt over de rooie als ze Rosa daar zien zitten.
Ze mag niks meer voor straf. Niet TV kijken, niet bellen en, het ergste, niet computeren.
Ze is door Neuz nog een keer gevraagd om te gaan spuiten. Dan horen ze opeens een gil en ze rennen op het geluid af. Ze zien dat een groep jongeren om een oude man staat en ze schoppen. Ze gaan er op af om de oude man te helpen, maar de jongens slaan hun ook in elkaar.
Dan liggen ze in het ziekenhuis. Rosa weet niet eens meer wie ze is en waar ze woont. Ze herkent Neuz nog wel. Als Rosa na een paar dagen weer wat opgeknapt is, mag Neuz een tekening maken op het gips van haat gebroken arm. Ook mogen ze samen allemaal graffiti op de muur spuiten van het ziekenhuis. En Rooz? Waar is die? Dat weten we niet. Maar we weten wel dat Rosa terug is. Mijn mening(moet je zelf schrijven)

Ik vond dit echt een super leuk boek om te lezen. Eigenlijk nog leuker dan Hoe overleef ik mijn eerste zoen. Het was echt… er zijn gewoon geen woorden voor. Ik snapte echt alles wat in het boek stond. Dit was echt het perfectste boek voor mij. En dat zegt nog al wat. Want ik hou normaal echt niet van lezen. Ik ga nu ook meer boeken van Hoe overleef ik… lezen!

REACTIES

A.

A.

bedankt, ik ga dit echt voor mijn boekbespreking gebruiken!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"