Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1000 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 136 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 136 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
149
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2003 Winnaar) , Hotze de Roos-prijs (2003 Winnaar)

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting

Rosa verhuist van Den Bosch naar Groningen. Daar wordt Rosa gepest door meisjes uit nieuwe haar klas. Ze wordt Miss Piggy genoemd. Door die naam krijgt ze steeds minder zelfvertrouwen.
Ook thuis loopt het allemaal niet lekker. Ze heeft vaak ruzie met haar moeder en ze vindt dat Alexander (stiefvader) zich te veel met haar bemoeit. Ze mist haar echte vader. Ze besluit een nieuwe Rosa uit te vinden, eentje die iedereen leuk vindt. Rooz. Ze heeft daardoor altijd twee stemmen in haar hoofd, Rooz die heel stoer is en alles durft. En Rosa die voorzichtig, bang en verlegen is. Ze doet dingen die ze eigenlijk niet wil. Brutaal tegen haar ouders, steelt kleren uit de winkel, laat een piercing zetten. Ook verft ze haar haren paars.
Haar ouders zijn het niet met de keuzes van Rosa eens en daarom krijgt ze straf. Ze heeft al minstens 17 eeuwen huisarrest en zakgeld krijgt ze al tijden niet meer. Gelukkig heeft ze haar computer om met vrienden uit haar oude woonplaats te mailen. Zo mailt ze vaak met Jonas, hij wil dichter worden en bedenkt vaak gedichten die over de problemen van Rosa gaan. Ook mailt ze veel met Esther. Esther geeft vaak tips over hoe ze haar problemen op kan lossen. Rosa mailt ook vaak naar haarzelf, van Rooz naar Rosa en van Rosa naar Rooz.

Rosa houdt erg van tekenen en onder de tekenles maakt ze vaak haar eigen tekeningen. Als haar leraar, meneer Meijer, dat ziet nodigt hij haar uit om een keer bij hem thuis tekenles te krijgen. Van Samuel Meijer, haar leraar, krijgt Rosa oude graffitispullen. Als Rosa een keer op haar halfbroertje Appie moet passen, besluit ze weg te om gaan spuiten. Ze ontmoet Neuz, die in het echt Vincent heet. Na een paar keer spuiten worden ze opgepakt door de politie. Ze moeten een nacht in de cel blijven en haar spuitspullen worden afgepakt. Daarna koopt ze nieuwe spullen en gaat ze weer spuiten met Neuz.

Als Neuz en Rosa een keer na het spuiten door de straten lopen horen ze iemand roepen om hulp. Aan het eind van een doodlopende steeg ligt iemand op de grond, drie jongens staan er omheen, zij trappen hem. Rosa gilt dat de jongens moeten stoppen. Maar de jongens worden alleen maar bozer. Rosa krijgt een klap op haar slaap en valt bewusteloos neer, na een paar klappen, valt ook Neuz bewusteloos neer. Toen Rosa wakker werd lag ze in het ziekenhuis en Neuz zat naast haar. Neuz vertelde haar dat hij vroeger erg gepest werd omdat hij een grote neus had. Hij vond dat vroeger vreselijk, maar nu vindt hij het gewoon en zijn bijnaam is zelfs Neuz. Daardoor snapte Rosa dat niemand perfect is en dat ze zich niet hoeft te veranderen. Als ze na een tijdje weer op school komt hoort ze van Samuel dat de kinderen over het pesten hadden gepraat, en het niet meer zouden doen. Er wordt haar verteld dat ze haar niet miss Piggy noemden omdat ze‘dik’ was maar omdat ze net als Miss Piggy blonde krullen had en een wipneusje. Rosa was weer helemaal gelukkig en kreeg verkering met Vincent. Ze heeft nog maar een stem in haar hoofd en dat is de stem van Rosa.

Personen:

Rosa van Dijk is de hoofdpersoon. Ze is veertien jaar en is een paar maanden geleden van Den Bosch naar Groningen verhuisd. Ze heeft blauwe ogen en blond haar met krullen. Ze is onzeker, verlegen en ze vindt zichzelf te dik. Ze heeft een broer, een moeder, een vader, een stiefvader en een stief broertje. Ze woont bij haar moeder stiefvader en -broertje.

Jonas: Haar beste vriend die in Limburg woont.

Ester: Haar beste vriendin die in Den Bosch haar vorige woonplaats woont. Alexander: Is haar stiefvader, waar Rosa helemaal niets van mag. Ze kan totaal niet met hem opschieten.

Moeder: Heeft nooit tijd voor haar en heeft het alleen maar druk met haar werk.

Neuz: Hij heet in het echt Vincent. Hij heet Neuz omdat hij een grote neus heeft. Hij wordt het vriendje van Rosa.

Meneer Meyer: Haar tekenleraar op wie Rosa denkt dat ze verliefd is.


Appie: Is haar kleine stief broertje die ze heel lief vind.


Lees- en kijkervaringen beschrijven

Onderwerp:
Het onderwerp spreekt me erg aan omdat het gaat om een meisje van mijn leeftijd.Ik had al veel boeken uit deze serie gelezen dus ik wist ongeveer wat er kwam.. Maar ik vind dit boek het beste uit de hele serie.
In het verhaal gebeuren heel veel onverwachte dingen, het blijft dan ook het gehele boek spannend.
Het verhaal wordt grondig uitgewerkt, je komt alle details te weten.

Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat heel veel gebeurtenissen, sommige zijn wat spannender dan de andere.
Het verhaal is vlot verteld: je leest er zo doorheen, je wil dit boek in één keer uitlezen.
De gebeurtenissen zouden best een keertje kunnen gebeuren, ze zijn niet waarschijnlijk maar het kan wel. De gebeurtenissen zijn niet erg herkenbaar voor mij want ik heb nog nooit zo iets meegemaakt.

Personages:
De hoofdpersoon wordt zo goed beschreven dat je haar helemaal voor je ziet.
Neuz wordt ook heel goed beschreven en die zie je ook wel voor je..
De hoofdpersoon is absoluut geen heldin.. Ze wordt gepest, ze vindt zichzelf lelijk en maakt alleen maar ruzie met haar ouders.
Je komt heel veel van de personen te weten, daardoor zijn de dingen die ze doen erg begrijpelijk.

Bouw:
De gebeurtenissen volgen elkaar heel logisch op. Daardoor is het boek heel makkelijk om te lezen.
Het verhaal is spannend opgebouwd, dat komt doordat de gebeurtenissen worden steeds spannender.
Het verhaal bevat geen tijdssprongen of terugblikken. Het verhaal heeft een goed slot, Rooz verdwijnt en Roos komt terug.

Taalgebruik:
Het verhaal is heel makkelijk te lezen, er worden geen moeilijke woorden gebruikt.
De zinnen zijn makkelijk opgebouwd.
Het verhaal heeft veel beschrijvingen maar dat maakt niet veel uit voor het verhaaltempo.
Er zitten weinig dialogen in.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"