Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 828 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 29 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
149
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2003 Winnaar) , Hotze de Roos-prijs (2003 Winnaar)

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens:
De titel is: hoe overleef ik mezelf.
De schrijfster is: Francine Oomen.
De uitgeverij van dit boek is: van Holkema en Warendorf.
Het boek is verschenen is: 2002.
Meer over het boek:
De hoofdpersoon is: Rosa, ze is een verlegen lief meisje. Ze heeft blond haar krullen mat wat pieken. Als ze zich gaat veranderen in Rooz, wordt ze eigenwijs luistert naar niemand. Ze verft de haar paars, neemt een piercing.
Het probleem van Rosa is: ze vindt zichzelf te dik, lelijk, ze vindt dat ze niets mag van haar moeder, dus de dingen die ze wil doen maar niet mag doet ze nu stiekem.

Hoe verandert Rosa in de loop van het verhaal: ze wordt brutaal, hongert zichzelf uit, verft haar haar, gaat graffiti spuiten.
Hoe loopt het af: ze ziet haar fouten in, en werd weer zoals ze was.
Het verhaal speelt zich af in: Rosa’s school, thuis en buiten in haar woonwijk.
Wanneer/ in welke tijd speelt het verhaal zich af: in deze tijd, tussen 2000-2006.
Zou het een waar gebeurd verhaal kunnen zijn?: ja, want er zijn zat meisjes die zichzelf lelijk en te dik vinden en gaan zo de hele verkeerde kant op.
Mijn oordeel:
Wat vond ik van het boek:
Ik vond het boek heel erg boeiend, ik herkende in sommige stukken gewoon mezelf erin.( ik heb nog nooit zo snel een boek uit gelezen, dat is een goed teken toch?).
Het cijfer dat ik dit boek wil geven is: een dikke 9, een super boek!
Advies voor klasgenoten: je moet zeker op dit boek stemmen. Het is een boek voor onze leeftijd, je herkent jezelf erin!

Samenvatting:
Rosa’s ouders zijn gescheiden, ze ziet haar vader bijna nooit meer. Bij haar thuis woont Alex de vriend van haar moeder. Rosa kan het niet goed met hem vinden, ze hebben vaak ruzie. Rosa heeft ook nog een half baby broertje, die is van haar moeder en van Alex. Rosa is niet tevreden met zich zelf. Ze vindt zichzelf te dik, lelijk, en ze heeft in haar klas een bijnaam: Miss Piggy. Rosa kreeg een idee, als ze zichzelf nou veranderde in een coole stoere Rosa. Dus Rosa ging afvallen met haarzelf uit te hongeren en haar vinger in haar keel te stoppen, ze verfde haar haar paars, veel make-up en nam een piercing. Ze veranderde ook haar naam in ROOZ. Dat vond ze een stuk stoerder. Ze mailde haar vrienden over haar nieuwe imago. Jonas een goede vriend van Rosa die hele mooie gedichten kon schrijven vond het wel een leuk idee, maar Jonas woonde in Rotterdam en Rosa in Groningen. de rest van haar e-mail vrienden vonden de nieuwe ROOZ maar niks. Rosa kon goed tekenen en maakte een tekening. Het leek wel op graffititekening , en opeens schoot Rosa te binnen dat ze als stoere ROOZ graffiti buiten op de muren kon gaan spuiten! Midden in de nacht in zwarte kleding en graffitibussen ging ze naar het trein spoor dat leek haar we een geschikte plek om overal ROOZ te spuiten. Toen kwam ze een jongen tegen die ook aan het spuiten was. Zijn naam was NEUZ, omdat hij een grote neus had. ROOZ en NEUS. Rosa vond dat cool klinken en samen werd het REUZ. Rosa en reus spoten overal REUZ. NEUS had een idee, hij wist een hele goede plek om te spuiten, maar het was er niet zo veilig er lopen drie jongens die mensen lastig vallen. En langs dat plein rijden veel politie auto’s langs. Maar Rosa liet zich niet bang maken en had best zin in wat actie en fietsend gingen ze -naar het plein. Een half uur later staat er heel mooi REUS! NEUS zegt:’’zullen we maar naar huis gaan”? en opeens hoorde ze een harde gil. Rosa was geschokt ze zij:’’wat is dat”? ze gingen op het gegil af, toen zagen ze drie jongens en er lag een oude man op de grond. Rosa en NEUZ gingen gelijk helpen, Rosa en NEUS schreeuwden HOU OP!!! STOPPEN!!! NEUS werd keihard op de grond gegooid en Rosa krijgt een karatetrap ven een jongen, toen werd voor Rosa alles zwart. Opeens word Rosa wakker ze is in een ziekenhuis, ze heeft geheugenverlies. Iets later herkent ze haar moeder die bij haar bed zit en het eerste wat ze zij was “mam ik ben van me ROOZ imago af’’!. Toen kwam NEUS binnen en mam verliet de kamer. NEUS vertelde wat er was gebeurd, ze hadden een oude man gered. NEUS had een messteek en zijn neus was gebroken, maar hij mocht de dag erna alweer naar huis. Rosa bloosde, ze voelde echt iets voor NEUZ en ook andersom. Toen gaven ze elkaar hun eerst kus. Toen kwam man binnen. Mam had ook nog een cadeautje, een knopje voor in haar wenkbrauw, dat had Rosa nooit verwacht want haar moeder was eerst tegen een piercing. Haar leven is weer normaal, ze is af van ROOZ!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"