Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 693 woorden
  • 5 november 2003
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
78 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mezelf
Shadow
Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A Titel boek: Hoe overleef ik mezelf
Schrijfster: Francine Oomen
Illustraties: Annet Schaap
Datum: 26-10-2002
B Inhoud
Rosa van Dijk is een meisje van 14 jaar en is van Den Bosch naar Groningen verhuist, omdat haar stiefvader daar een betere baan kon krijgen. Ze heeft in haar nieuwe klas geen vrienden en heeft als bijnaam “Miss Piggy”. Ze denkt nu dat ze dik is en gaat aan de lijn. Op een dag e-mailt ze met Jonas. Jonas wil later dichter worden. En maakt een gedicht over haar problemen. Ze heeft nog een andere e-mail vriend Ester, maar haar verteld Rosa niets over al haar problemen. Ze krijgt toch maar mailtjes met preken terug gestuurd. Rosa bedenkt tekeningen bij de gedichten van Jonas. Tijdens een tekenles betrapt haar tekenleraar haar als ze een tekening voor jonas maakt. Hij zegt dat ze veel talent heeft en hij haar graag tekenles wil gaan geven. Binnen een paar dagen is ze 2 kilo afgevallen en vind dat nog niet genoeg. Als ze s’ avonds gegeten heeft steekt ze haar vinger in haar keel en kotst het allemaal weer uit. Thuis heeft ze het ook moeilijk met haar stiefvader en moeder. Ze heeft ruzie over make-up, geld, kleding, schoenen en huiswerk. Op een dag gaat ze graffiti spuiten bij het spoor en ze ontmoet daar Neuz. Omdat iedereen een graffiti naam heeft besluit ze een nieuwere, coolere en brutalere Rosa buitelingen: Rooz. Hoofdpersonen en bijpersonen. 2. Rosa van Dijk is de hoofdpersoon. Ze is veertien jaar en is een paar maanden geleden van Den Bosch naar Groningen verhuisd. Ze heeft blauwe ogen en blond haar met krullen. Ze is onzeker, verlegen en ze vind zichzelf te dik. Ze heeft een broer, een moeder, een vader, een stiefvader en een stief broertje. Ze woont bij haar moeder stiefvader en -broertje. 3 Jonas: Haar beste vriend die in Limburg woont. Ester: Haar beste vriendin die in Den Bosch haar vorige woonplaats woont. Alexander: Is haar stiefvader, waar Rosa helemaal niets van mag. Ze kan totaal niet met hem opschieten. Moeder: Heeft nooit tijd voor haar en heeft het alleen maar druk met haar werk. Neuz: Hij heet in het echt Vincent. Hij heet Neuz omdat hij een grote neus heeft. Hij wordt het vriendje van Rosa. Meneer Meyer: Haar tekenleraar op wie Rosa denkt dat ze verliefd is. Appie: Is haar kleine stief broertje die ze heel lief vind. 4. In Groningen, Rosa’s huis, school en buiten. 5. In dit jaar, want het is een boek van nu. 6. Het is een boek voor pubers, want het gaat over problemen, ruzie en gevoelens. Mening
C.1 Het is een spannend, begrijpelijk, zet me aan het denken, bekend en voor mijn leeftijd geschikt boek. C.2 Ontroerend, want Rooz en Neuz gingen die arme man helpen die door drie jongens in elkaar geslagen werd. Rosa en Neuz lopen over straat als ze in eens een schreeuw door de doodstille nacht horen. Ze schrikken zich te pletter en gaan op het geluid af. ,,Wat was dat?” vraagt Rosa geschrokken. ‘Het kwam daar vandaan.’wijst Neuz naar een donkere steeg. Zonder er bij na te denken gaan ze op het geluid af. Aan het eind van de doodlopende steeg ligt iemand op de grond, drie jongens staan er omheen, en slaan en trappen hem. De man ligt opgerold en beschermd met zijn bebloede handen zijn gezicht. ‘Help, stop’ kermt hij. ‘Hou op, au’’ Ik heb niks meer…Nee! Hou…..’ Op dat moment krijgt hij een trap tegen zijn kaak. Rosa en Neuz duiken een portiek in. ‘Wegwezen’ sist Neuz. ‘Dat zijn die jongens waar ik het over had. Als ze ons in de gaten krijgen zijn we nat. ‘Maar…..maar we kunnen die arme man toch niet aan zijn lot overlaten, dadelijk slaan ze hem dood’ fluistert Rosa terug. ‘Het zijn er drie tegen één man.’;Ik heb een mobiel, ik bel de politie.’’Nee joh! Tegen de tijd dat die arriveren is die man allang dood.’ Ík ga hem helpen.’’Nee niet doen’ roept Neuz. ‘kom op ridder Schijtlaars je weet je nog wat je net zei?, samen staan we sterk, ik ga’’. en Rosa verdwijnt de steeg in.

REACTIES

A.

A.

vet meid
ik ga hem zeker gebruiken !!
super !
groetje amber

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mezelf door Francine Oomen"