Inleiding
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het erg leuk vond.
Er zit veel spanning in het verhaal door de gebeurtenissen.
Het boek is ook echt geschreven, je gaat mee in het verhaal. Het is een boek met gebeurtenissen die jou ook kunnen overkomen.
Dit boek is ook voor mijn leeftijd. Alle personages zijn van mijn leeftijd en de gebeurtenissen komen ook veel voor bij kinderen van mijn leeftijd.
Titel: Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Auteur: Francine Oomen (tekeningen van Annet Schaap)
Druk: Eerste, tweede, derde en vierde druk 2007
Uitgeverij: Querido
Pagina’s: 203 
Hoofdstukken: 29
Samenvatting
Het boek begint er mee dat Rosa boos is op haar moeder, omdat ze een bod heeft gedaan op het huis boven de winkel van Rosetti.
Rosetti is de vriend van Rosa haar moeder en de baas van Rosa. Rosetti heeft een eigen bloemenwinkel waar Rosa werkt en binnenkort misschien ook wel haar moeder!
Rosetti en Helen, de moeder van Rosa, gaan namelijk samen een Italiaanse lunchroom openen. Daardoor voelt Rosa zich al een beetje rot en dan krijgt ze ook nog te horen dat Neuz, haar vriendje die in Groningen woont, niet in Amsterdam komt wonen. Hij zou na de zomervakantie in Amsterdam, waar Rosa ook woont, komen wonen. Maar dat was nog niet alles, hij gaat ook nog eens op vakantie! Drie weken lang naar Griekenland met zijn zus Zoë en zijn ouders, omdat hij geslaagd is op school. Rosa is niet de enige die problemen heeft. Haar vriendin Noa is door haar familie verdrongen, omdat ze van een Nederlandse jongen hield en dat mag niet van haar cultuur. Noa is namelijk Moslim. Op een middag gaan Sascha, Joya, Noa, Carmen en Rosa picknicken in het park. Na wat overleg, besluiten ze dat het een leuk idee lijkt om samen op vakantie te gaan. Eerst willen ze naar een verre bestemming zoals Italië gaan, maar dat mocht niet van Rosa’s moeder. Rosa lichtte Jonas in en Jonas wil ook dolgraag mee! Na een tijdje heeft Rosa haar moeder zo ver, dat ze op vakantie mag. Maar ze mag niet naar het buitenland, dus ze gaan naar Terschelling.
Eerst zijn ze van plan om naar een natuurcamping met veel groen te gaan, maar hun plannen worden gewijzigd! Op de boot naar Terschelling toe ontmoet Sascha twee Groningse jongens die naar camping De Peereboom gaan. Sascha wil dan ook per se naar die camping, en daar gaan ze dan ook heen. Op de camping aan gekomen, blijkt het lang niet zo leuk te zijn als het lijkt.
Er is veel geluidsoverlast, het is er druk en ze hebben totaal geen privacy. Iedereen is nog steeds niet van zijn problemen af op de camping. Noa is de hele tijd bang om haar neef Yoesoef tegen het lijf aan te lopen, omdat ze hem zag met een foto van haar terwijl hij mensen op de camping aan het ondervragen was. Hij is op zoek naar haar! Yoesoef is een neef van Noa met wie ze ruzie heeft omdat ze uit huis is gegaan omdat ze voor de liefde van haar leven koos en dat thuis niet werd gerespecteerd.
Rosa haar mobiel is kwijt, omdat Sascha die waarschijnlijk op de boot had laten liggen, en nu kan Rosa geen contact meer met Neuz hebben!
Jonas heeft nog steeds niet openbaar gemaakt dat hij homo is.
Als op een nacht Sascha niet terug komt van Faisal en Bart, die twee Groningse boeren, maakt Rosa zich grote zorgen. Iedereen is nog wakker, dus besluiten ze een spel te doen. Jonas leert ze die nacht dat als je ergens bang voor bent, je er niet voor weg moet lopen, maar er mee gaan praten. Hij was vroeger bang dat er een krokodil in de wc zat en door met de krokodil te praten was hij er niet meer bang voor. Dan vertelt iedereen zijn verhaal, van waar hij of zij bang voor is. De volgende ochtend ligt er een briefje op Noa’s slaapzak:
Ik ga met de krokodil praten
Noa

Iedereen is natuurlijk hartstikke ongerust, en ten einde raad bellen ze de politie! Juist op het moment dat ze zelf willen gaan zoeken, kijken ze uit hun tentje, en wie zien ze dan? Rosa haar moeder!
Op Internet las ze allemaal vreemde verhalen over de camping en daarom besloot ze om zelf te gaan kijken. Dolblij valt ze haar moeder in de armen. Ondertussen is Noa met Yoesoef bij Heartbreak Hotel aan het praten. Aan het einde van het gesprek beloofd Noa dat ze zal zorgen dat het weer aan is tussen Yoesoef en zijn ex-vriendin. Yoesoef sms’t naar Samuel, de jongen op wie Noa gek was:
Vergeet wat ik heb gezegd
maak noascha gelukkig

Eerder in het boek, had Samuel het uitgemaakt met Noa, zonder een goede reden.
Rosa haar moeder was niet alleen, ze had Rosetti, Abeltje en het kindje van Sascha ook mee genomen! Sascha was direct weer helemaal blij. Noa komt terug van Yoesoef en ze besluiten met z’n allen naar de natuurcamping te gaan waar ze eerst al heen zouden gaan.
Verhaalaspecten
Onderwerp
Het onderwerp van het boek is vriendschap. Uit dit boek kun je halen dat vriendschap erg belangrijk is. Vrienden kunnen je altijd helpen en jij hen ook.
Het verhaal heeft mij niet echt andere kanten laten zien. Dat vrienden belangrijk zijn merk je als je ouder word.
Het boek heeft mij een beetje aan het denken gezet, over hoe belangrijk vrienden zijn.
Verwachtingen over het boek had ik niet echt, maar ik had niet verwacht dat het boek zo zou lopen.
Ik ben het er mee eens dat vrienden belangrijk voor je zijn, omdat je zonder vrienden toch geen kant uitkomt en dat laat dit boek ook zien.
Anders over het onderwerp denken is bij mij niet echt aan bod geweest.
Het onderwerp blijft goed uitgewerkt. Er wordt niet van het onderwerp afgeweken. Het blijft gaan over vrienden.
Het is redelijk verrassend uitgewerkt. Je verwacht niet dat het weer goed komt tussen Noa en Youssef en dat ze op vakantie gaan e.d.
Er wordt uitvoerig gesproken over hoe belangrijk vrienden zijn en wat je zonder ze moet, dit maak je tijdens het lezen mee.
Ik heb nooit echt een boek gelezen dat speciaal over vriendschap gaat. Ik heb er eigenlijk nooit over na gedacht zo’n boek te kiezen.
Gebeurtenissen
Rosa gaat werken in een bloemenzaak.
Haar baas en haar moeder krijgen een relatie en willen de bloemenzaak ombouwen tot een Italiaanse lunchroom.
Als Rosa met haar vrienden gaat picknicken komen ze op het idee met zijn alle op vakantie te gaan.
Op de boot naar Terschelling ontmoeten Rosa en haar vriendinnen 2 Groningse jongens en gaan ze met de jongens mee naar camping De Peereboom.
Noa gaat weg om met de krokodil te praten en heeft een gesprek met Youssef.
Sascha komt op een avond niet terug van de Groningse jongens en Rosa en de anderen maken zich zorgen.
De verkering tussen Noa en Samuel is weer aan.
En Neuz en Rosa zien elkaar naar een lange tijd weer terug.
Er gebeuren genoeg dingen, de meeste zijn onvoorspelbaar dus het boek blijft je boeien.
Het tempo in het verhaal is goed, je kan lekker doorlezen.
Het boek geeft geel gedachtes en gevoelens van de personen.
De gebeurtenissen maakte een lichte indruk op mij, omdat het niet altijd voorspelbaar was en het ook boeiende gebeurtenissen waren. Het op vakantie gaan met vrienden lijkt mij erg gaaf, maar de andere gebeurtenissen waren meestal negatief, die zou ik niet mee willen maken.
De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, het kan jou ook zo overkomen. Ze waren niet allemaal waarschijnlijk. Al hoewel je van sommige toch wel dacht, het zal niet zo zijn dat dit gebeurt.
Deze gebeurtenissen zijn niet herkenbaar voor mij.
Er zitten een aantal originele gebeurtenissen bij, verrassende maar ook een paar voorspelbare.
Ik heb zoiets niet eerder meegemaakt.
Personages
Rosa van Dijk is de belangrijkste persoon in het boek.
Volgens zichzelf ziet ze er uit als een verschrompeld bleek aardappeltje, met groenblauwe uitlopers, een beetje beschimmeld en gedeukt en ze plakt vast aan haar stoel. Verder heb ik gevonden dat ze een trui met de tekst Made by myself draagt, die ze van Neuz heeft gekregen.
Rosa haar moeder, Sascha, haar biologische vader, Jonas, Joya, Carmen, Esther en Noa zijn ook belangrijke personages, zij komen erg veel voor in het verhaal.
Rosa haar moeder: Zorgt voor Rosa als ze thuis is en ook voor haar vriendin Noa die tijdelijk bij hun woont.
Sascha: Is al iets meer dan een jaar moeder van Jade, van wie de vader nog geheim is in het boek. Toen Jade de mazelen had, sliepen Jade en Sascha bij Rosa thuis.
Rosa haar biologische vader: Zou op vakantie met Rosa gaan, maar kan niet doorgaan omdat zijn nieuwe vriendin Marieke voor de tweede keer zwanger is.
Jonas: Jonas is de beste vriend van Rosa en hij is homo. Hij stuurt Rosa vaak per email survivaltips en andersom ook. Hij woont erg ver bij Rosa vandaan.
Joya: Is helderziend en is een van de beste vriendinnen van Rosa.
Carmen: Wil later danseres worden, vind zichzelf te dik en heeft boulimia. In het boek verteld Rosa haar verhaal over boulimia want Rosa heeft ook een tijdje haar vinger in haar keel gestoken.
Esther: De beste vriendin van Rosa. Stuurt vaak survivaltips naar Rosa, omdat ze ver weg woont, zien ze elkaar niet vaak maar e-mailen ze wel regelmatig.
Noa: Is door haar familie in de steek gelaten omdat ze voor de liefde van haar leven koos en niet naar de regels die in Marokko gelden luisterde. Ze woont tijdelijk bij Rosa, haar moeder en Abeltje in.
Ik kan me goed verplaatsen in de problemen, het boek ik geschreven op een manier, waardoor dat automatisch gaat.
Ik zou niet op Rosa willen lijken, ze is niet mijn type.
Het gedrag van de personages verschilt erg per persoon. Allemaal totaal verschillend en dat is best grappig.
De personages hebben mij niet beïnvloed.
Of ik aan het denken gezet ben, niet echt, want de meeste dingen heb ik al wel is over nagedacht, of zijn dingen waar ik liever niet over nadenk.
Je komt genoeg over de personages te weten om het gedrag te achterhalen.
Je begrijpt de personages goed, zoals ze in het boek staan.
Of ze veranderen verschilt per persoon. Youssef is aardiger geworden tegen over Noa, terwijl Rosa niet erg veel veranderd is.
Ik vind het niet zo vreemd dat Sascha met de Groningse jongens optrekt, maar wel wat ze allemaal doen.
Bouw
De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op, van begin tot eind.
De spanning neemt toe van begin tot eind. Dat maakt het verhaal wel leuk.
Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw, het is helemaal duidelijk.
De verhaallijnen zijn goed met elkaar verbonden en het zijn er meerdere. Bij bijna alle personages zit een verhaallijn.
Het verhaal bevat geen terugblikken of vooruitwijzingen.
Ik vind dat het een goed einde was. Een Happy End. Dat vind ik leuk bij zulke boeken, omdat er erg veel gebeurd.
Taalgebruik
Het verhaal is makkelijk te lezen. Er staan geen moeilijke woorden in.
Veel beschrijvingen zitten er zeker niet in.
Er zitten wel een aantal dialogen in, dat is leuk en handig. Zo volg je het verhaal nog goed.
Verwerkingsopdracht; A-Z
Angst; Als Sascha weg is gelopen.
Bedreiging; De bedreiging van Youssef op Noa.
Camping de Peereboom; De camping waar ze naar toe gaan.
Duinen; De duinen aan het strand, waar Rosa een gesprek voert met Sascha.
E-mail; Rosa e-mailt altijd met haar vrienden.
Frustratie; Rosa is boos op Sascha dat ze zomaar wegloopt.
Groningen; Faisal en Bart komen uit Groningen.
Hart; Rosa heeft een gebroken hart, als ze hoort dat Neuz niet in Amsterdam komt wonen.
Irritatie; Noa irriteert zich eraan, dat ze altijd op moet letten of Youssoef niet in de buurt is.
Jongens; De jongens die ze ontmoeten, Neuz en Youssoef.
Klappen; Als Noa Youssoef tegen komt krijgt ze klappen.
Liefde; Rosa die nog steeds smoorverliefd is op Neuz.
Meisjes; Een groep meisjes die op vakantie gaat.
Nacht; s’Nachts loopt Sascha weg en vertalen ze elkaar geheimen.
Onaangenaam; Noa vind het niet fijn dat ze Youssoef tegen zijn gekomen.
Praten; Ze kunnen goed met opschieten en praten met elkaar over problemen.
Rot; Rosa voelt zich rot dat ze geen contact krijgt met Neuz.
Survival tips; Rosa stuurt altijd survival tips naar haar vrienden.
Telefoon; Rosa vergeet haar telefoon op de boot.
Uitgaan; Sascha wil s’avonds uit, maar de andere niet.
Vakantie; Rosa is met haar vrienden op vakantie.
WC; Jonas ziet Youssoef als hij naar de WC gaat.
Zomer; Het is zomer als ze op vakantie gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Sterre

Sterre

Hele mooie boekbespreking.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Best lange samenvatting maar wel een mooie

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

goed boekverslag, alleen beetje lange samenvatting. Ik zit in groep 8 en hou me boekbespreking over dit boek. Ik moet alleen nog weten van af welke leeftijd dit boek is. Weet jij dat?
gr. Anoniempje

5 jaar geleden

Antwoorden

F.

F.

ja van 6-12

2 jaar geleden

gast

gast

A.

A.

De Samenvatting is erg lang, had wel wat korter gemogen.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Heel leuk boeverslag heb je gemaakt....x

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Super!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

OMG er zitten best wel wat fouten in.... of het moet ik jou boek wel zo zijn XD

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Goed, maar wel een beetje een lange samenvatting!! SORRY!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

goede boekverslag

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast