Francine Oomen
Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren. Toen ze 6 was verhuisde ze naar Einhoven. Op haar 12e scheidden haar ouders. Ze verhuisde met haar moeder, stiefvader, 3 zussen en haar broertje naar Groningen. Op haar 16e verhuisde ze weer terug naar Eindhoven en ging haar stiefvader weg. Na de middelbare school ging Francine Oomen 5 jaar studeren aan de Design Academy in Eindhoven. Daarna is ze nog heel vaak verhuisd. Ze woont nu samen met Erik en hebben samen 3 kinderen: Joris, Lotte en Daan.
Francine Oomen tekende eerst prentenboeken voor haar kinderen. Toen haar kinderen kleuters werden ging ze boeken voor kleuters schrijven en nu haar kinderen pubers zijn schrijft ze boeken voor pubers. Dus als haar kinderen straks volwassen zijn zal ze vast opgehouden zijn met kinderboeken schrijven en schrijft ze dan boeken voor volwassenen.
Bekende boeken series van Francine Oomen:
Ø Hoe overleef ik
Ø Lena Lijstje
Ø Sam, Beer en Pip
Ø Saartje en Tommie
Ø Ezzie
Ø De Computerheks
Alle Hoe overleef ik boeken van Francine Oomen
Ø Hoe overleef ik mijn vakantie?
Ø Hoe overleef ik het jaar 2000?
Ø Hoe overleef ik de brugklas?
Ø Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Ø Hoe overleef ik mezelf?
Ø Hoe overleef ik een gebroken hart?
Ø Hoe overleef ik met/zonder jou?
Ø Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
Ø Hoe overleef ik (zonder) liefde?
Ø Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Ik heb alle H.o.i. (Hoe overleef ik) boeken gelezen. Ze gaan vooral over vriendschap en liefde. Er staan altijd tips in, dat is heel leuk om te lezen. Ook staan er altijd veel e-mails in en soms een stukje msn. Daardoor is het verhaal heel geloofwaardig omdat het van deze tijd is.
Het onderwerp
Het onderwerp van dit boek is vriendschap. Natuurlijk spreekt dit onderwerp mij aan want anders zou ik het niet gekozen hebben. Het onderwerp spreekt mij aan omdat vriendschap heel belangrijk is in het leven. Door het verhaal heb ik geen nieuwe kanten van het onderwerp gezien. Ik ben door het lezen van het verhaal ook niet anders gaan denken over vriendschap.
Veder wordt er niet oppervlakkig maar ook niet heel erg grondig over vriendschap gepraat.
Ik dacht dat Rosa haar mobiel wel terug zou vinden die ze op de boot was `kwijtgeraakt` en ik dacht ook dat Sascha die had maar ik had niet gedacht dat Sascha de mobiel zou gebruiken om neuz te laten denken dat Rosa het uitgemaakt had. Ook had ik niet gedacht dat Rosa haar moeder hun stiekem lag te bespieden.
Rosa staat niet meer open voor nieuwe ideeën die haar moeder steeds bedenkt. Omdat het al heel vaak verkeerd is gegaan. Maar zelf bedenkt ze ook allemaal gekke ideeën.
Ze hebben het vooral dat je vrienden moet vertrouwen en als ze iets verkeerds van plan zijn ze tegenhouden. Ook hebben ze het erover dat je bij je vrienden je hart moet kunnen luchten. Eigenlijk komt geen kant van het onderwerp vriendschap iets tekort.
Ik heb ook heel veel andere boeken over vriendschap gelezen vooral H.o.i-boeken. Ik vind dit denk ik wel het leukste boek van de H.o.i-boeken omdat hier hele grappige stukjes in voor komen.
Gebeurtenissen
Er gebeuren veel dingen in dit verhaal. Sommige gebeurtenissen duren heel lang en dan blijf je maar doorlezen omdat je bijvoorbeeld wilt weten of ze nou wel of niet terug komt. Toen ik dit boek las wilde ik niet op houden met lezen want het was zo`n leuk verhaal, dus er zit genoeg tempo in het verhaal. In dit verhaal gaat het meer om de gebeurtenissen dan de gevoelens en gedachten. Ze hebben het wel over gevoelens en gedachten maar de gebeurtenissen zijn interessanter verteld, dus denk ik dat het meer om de gebeurtenissen gaat.
Ik vind het wel cool dat Rosa haar moeder samen met meneer Roserti een restaurant beginnen. Dat zou k zelf ook wel willen, dat mijn ouders een restaurant beginnen. Ik zou niet willen dat mijn vriendin sms’jes naar mijn vriendje stuurt en dan net doen of ik het uit maak. Verder zijn de gebeurtenissen wel herkenbaar maar wel origineel. Ik ben zelf nog nooit alleen met vrienden zonder ouders op vakantie geweest en mijn ouders zijn niet gescheiden enz. dus de gebeurtenissen gaan niet nog meer voor me leven omdat ik ze niet heb meegemaakt.
Personages
Uiterlijke citaten:
``Ik zie eruit als een verschrompeld, bleek aardappeltje, met blauwgroene uitlopers, een beetje beschimmeld en gedeukt en ik plak vast aan mijn stoel.``(Blz. 6 regel 3)
``Haar huilgezicht zou haar verraden.``(Blz. 40 regel 9)
``’ Wat heb je een grappig T-shirt aan. Wat staat erop?’ Rosa doet haar bloes opzij. ‘Made by myself. Met een hart. Mooi.’``(Blz. 51 regel 4)
``Ze knijpt zichzelf zo hard in haar arm dat er een rode plek achterblijft.`` (Blz. 26 regel 6)
Innerlijke citaten:
``’’Als ik gestrest ben lijk ik wel een vat buskruit. Vlammetje erbij, BOEM!’`` (Blz. 31 regel 30)
``Weer klinkt de stem in haar hoofd. Dit keer triomfantelijk:’Zie je wel, ik heb gelijk! Er is een ander meisje in het spel! Hij is vast verliefd op haar.’`` (Blz. 43 regel 1)
``’Roos, niet zo negatief!’`` (Blz. 53 regel 6)
``Jonas’ blik klaart op. ‘Wat heb je toch een goeie ideeën, Rozemiepje.’`` (Blz. 114 regel 20)
``’Daar was ik vroeger heel goed in, in mezelf ongelukkig maken.’zegt Rosa.’Kan ik nu nog hoor, al ik dat wil. Maar ik probeer het niet meer te doen.’ (Blz. 164 regel 8)
Rosa gaat best wel voor mij leven. Dat komt denk ik vooral doordat ik al heel veel boeken over haar heb gelezen. De andere personen gaan niet echt voor mij leven. Dat komt vooral omdat je niet weet wat hun gedachtes en gevoelens zijn.
Rosa wordt altijd snel boos en dan kan ik niet echt haar gedachtewereld begrijpen. Maar als ze niet boos is begrijp ik haar gedachtes heel goed. Ik zou niet op Rosa willen lijken want ze wordt heel snel boos, heeft gescheiden ouders en ze verhuist ook heel vaak. (oké, in dit boek maar 1x maar als je de hele serie hebt gelezen is het heel vaak.) Wel zorgt ze heel goed voor haar vriendinnen, die mogen zelfs middernacht langs komen als ze met problemen zitten.
Veder ben ik niet echt beïnvloed of aan het denken gezet door 1 van de hoofdpersonen.
Je moet wel sommige boeken uit deze serie lezen om gedragen van sommige personen te begrijpen. Dus als iemand dit boek gaat lezen adviseer ik om bij het begin te beginnen.
Je komt niet echt veel te weten over het uiterlijk van de personen,maar dat is juist leuk want dan kun je zelf een persoon bedenken. Maar het jammere is wel dat ze een film gaan maken over deze serie, dus dan klopt het beeld wat je had bedacht bij bepaalde personen niet meer.
Veel personen veranderen in dit verhaal door het ``Grote hoe overleef ik spel``. Bij het spel moet je zeggen waar je voor bang bent en waarom en dan moeten de andere spelers moeten tips bedenken. Doordat ze zich aan de tips houden worden ze minder bang voor bepaalde dingen.
Ik vind het wel vreemd dat vreemd dat Sascha doet als of ze Rosa is en het met Neuz uitmaakt. Sascha zegt dat ze dat deed om Rosa te beschermen tegen Neuz, zodat hij niet hetzelfde Rosa kon aandoen zoals iemand Sascha aandeed. (Ze werd zwanger door een jongen terwijl ze dat niet wou. Maar ze was zo dom om geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken of een abortus te plegen.)
De bouw
Het verhaal is goed opgebouwd omdat de gebeurtenissen logisch elkaar opvolgen, het geen ingewikkelde opbouw heeft en de verhaallijnen zijn goed met elkaar verbonden.
Er gebeuren niet echt spannende dingen in het verhaal. Noa is wel op een bepaald moment zomaar weg, maar doordat de personen (behalve de hoofdpersoon) niet echt voor je gaan leven is het niet echt spannend.
Het verhaal bevat tijdsprongen waar door het juist interessanter wordt omdat je dan wilt weten wat er in de tussentijd is gebeurt. Zoals in het slot. Dan slaan ze opeens een stuk over en dan mailt Rosa haar vriendin Esther en vertelt wat er allemaal is gebeurt. Ook schrijft ze nog een ansichtkaart aan haar vader, waar ze alles nog koter samenvat. Ik vind zulk soort eindes altijd wel leuk.
SAMENVATTING!!
Rosa is boos op haar moeder omdat ze zonder het met haar te overleggen het huis boven de winkel van Rosetti (nieuwe vriend van haar moeder) heeft gekocht. Nu moeten ze alweer verhuizen. Daar komt nog bij dat Rosa haar vriendje Neuz niet in Amsterdam maar in Rotterdam op kamers gaat wonen. Ook gaat hij ook nog 3 weken lang op vakantie met z`n ouders en zijn zusje naar Griekenland. Rosa is woedend. Ook haar vriendin Noa heeft het niet makkelijk. Zij is door de familie verstoten omdat ze verliefd werd op een niet Marokkaanse jongen. Noa logeert nu tijdelijk bij Rosa. Op een middag gaat Rosa met al haar vriendinnen picknicken in het park. Waar ze besluiten met z`n allen op vakantie te gaan. Eerst wouden ze naar Spanje maar dat mocht niet van hun ouders. Dus hadden ze uiteindelijk maar besloten om op vakantie te gaan naar Terschelling. Ze waren van plan om naar een natuurcamping te gaan maar Sascha ontmoete op de boot 2 jongens die naar een jongerencamping gingen. Volgens de jongens was dat een hele coole camping, dus gingen ze daar ook maar heen. De camping bleek helemaal niet zo cool te zijn. Overal liepen dronken mensen rond en er was lawaai waardoor je onmogelijk kon slapen. Als ze in de stad zijn om voor Jonas een kiteplank (zoiets als een surfplank) te kopen. Zien ze Yoesoef, de neef van Noa die haar bedreigd. Als ze terug in de tent zijn hebben ze het erover. Ze gaan praten met de krokodil, je angst overwinnen. Dat had Jonas van zijn moeder geleerd, toen hij dacht dat er een monster in de wc zat. Ze vertellen om de beurt waar ze bang voor zijn en waarom. Omdat ze nu toch allemaal dingen aan het vertellen waren gaf Sascha Rosa haar mobiel terug, die Sascha zogenaamd was verloren. Ze had gedaan als of ze Rosa was en het uitgemaakt met Rosa`s vriendje Neuz. Dat deed Sascha omdat ze niet wou dat hij Rosa ook zou zwanger maken. Rosa was woedend maar begrijpt Sascha ook wel een beetje. Daarna gingen ze weer verder met het spel. Als Noa aan de beurt is en vertelt over Yoesoef ontdekt ze dat ze eigenlijk helemaal niet bang voor Yoesoef hoeft te zijn. Daarom loopt ze de volgende dag weg om het met Yoesoef uit te praten. Haar vrienden zijn doodsbang omdat ze niet weten waar Noa is. Yoesoef is boos op Noa omdat het uit is met zijn vriendin doordat zijn vriendin dacht dat hij Noa had mishandeld. Ze sluiten een deal en alles zit weer goed tussen hen. Als iedereen weer bij de tent is heeft Rosa het gevoel dat ze bespied worden. Ze kijkt om zich heen en ja hoor. Ze ziet haar moeder met een verrekijker in de bosjes liggen. Rosa haar moeder was ongerust geworden omdat ze had geïnformeerd bij de natuurcamping of Rosa en haar vrienden al waren aangekomen, maar het niet bleken te zijn. Dan gaan Rosa, Jonas, Carmen, Noa, Sascha, Rosa haar moeder, meneer Rosettie, Appie het broertje van Rosa en Jade de dochter van Sascha, met z`n allen nog een paar dagen op de natuurcamping camperen en is alles toch goed afgelopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Je hebt de stukjes door elkaar gegooit

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast