ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Titel: Hoe Over Leef Ik met/zonder Vrienden
Schrijfster: Francine Oomen

Francine Oomen
Geboortedatum: 27 maart 1960
Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.
Opleiding: De Design Academie, in Eindhoven.Ik ben dus eigenlijk industrieel ontwerper.
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen mijn kinderen klein waren, maakte ik veel prenten- en kartonboekjes. Ik tekende ze altijd zelf. Nu mijn kinderen alle drie pubers zijn, maak ik alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ik teken minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heb ik wel geïllustreerd. Ook de vormgeving van mijn boeken doe ik meestal zelf. Ook ben ik bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide producten, zoals bv. stationary (dat zijn dingen van papier, zoals agenda's, kalenders, schriften, etuis, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? Als voor Lena Lijstje.
Mijn carrière in het boekenvak is ooit begonnen omdat ik van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna ben ik zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Mijn allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!

Samenvatting:
Rosa is bij Rosetti thuis waar ze te horen krijgt dat haar moeder en meneer Rosetti samen een zaak gaan beginnen, haar moeder wilt hun huis gaan verkopen en het pand naast de bloemenwinkel van Rosetti kopen en daarvan de begane grond doorbreken en er een grote ruimte van maken. Haar moeder wil ook haar baan opgeven. Noa woont al een tijdje bij Rosa . Noa heeft geprobeerd contact op te nemen met haar ouders maar op het moment dat ze wisten dat het Noa was hingen ze op. Neuz kreeg die dag de uitslag van zijn examens te horen of hij geslaagd of gezakt is. Rosa probeerde hem steeds te bereiken maar zijn telefoon stond uit. Noa is van huis weggelopen omdat haar ouders erachter zijn gekomen dat ze een vriend heeft terwijl dat streng verboden is bij hun. Hij heet Samuel en is joods de neef van Noa heeft haar verraden bij der ouders. Haar ouders zijn nog steeds boos op haar en hadden der niet uit huis getrapt maar is zelf weggelopen omdat ze toch niet tegen haar praten. Ze mocht bij Rosa blijven van haar moeder.
Rosa probeerde Neuz voor de zoveelste keer te bellen en uiteindelijk ging het over en nam hij op. Ze had al de hele dag een raar gevoel , waar was je ? Vroeg Rosa aan Neuz. Ik was bij Stef, ik had geen zin om thuis te gaan zitten wachten op het telefoontje van school. En mijn mobiel doet raar, hij is uit mijn zak gevallen met skaten zei hij. Hij denkt dat het kapot is zei hij tegen Rosa en rustig nou maar. Rosa haalde diep adem en zei oké sorry ik was gewoon ongerust maar ben je nou geslaagd of niet ? Vroeg Rosa. Ja, ik ben geslaagd zei Neuz het was op het nippertje als hij 1 tiende punt minder had gehad voor wiskunde was hij gezakt. Rosa feliciteerde hem.
In augustus gaat hij met Stef een groot feest geven. Rosa vond het raar: waarom pas in augustus? Neuz gaat naar Griekenland zeilen met zijn ouders en zusje . Neuz wist het pas vandaag het was een verrassing van zijn ouders omdat hij uit huis gaat is dit misschien zijn laatste vakantie samen met hun. Het was een Lastminute. Ze gaan 3 weken met een grote luxe zeiljacht van eiland naar eiland . Ze vertrekken morgen al. Maar dan heeft Neuz slecht nieuws. Hij gaat niet in Amsterdam studeren want hij wilt bij de academie in Rotterdam studeren aan animatie. En dat vak geven ze niet in Amsterdam . Rosa probeert nog te zeggen dat hij een ander opleiding kan gaan doen maar Neuz vindt dan dat hij voor haar kiest in plaats voor zich zelf. Rosa doet haar hand voor haar mond ze probeert zich koest te houden. Ze kijkt naar de chill-out en cool-down survival tips die ze van Esther heeft gekregen. Rosa haalt een paar keer diep adem en veegt de tranen van haar wangen. En ze zegt natuurlijk moet je voor jezelf kiezen, Neuz. Als je het liefst animatie wilt studeren moet je naar Rotterdam gaan. Neuz is verbaasd zo heeft hij Rosa nooit gekend. Meen je dat echt vraagt hij nog voor de duidelijkheid? Ja, Neuz zegt Rosa. Hij was zo opgelucht want hij loopt er al weken mee en wist niet hoe hij het haar moest vertellen.
Later die dag hadden ze elkaar weer even gesproken op MSN ze hadden afgesproken dat Rosa hem zou komen uitzwaaien bij Schiphol. Die nacht hoorde Rosa Noa huilen Rosa ging bij haar liggen en vroeg wat er aan de hand was Noa vertelde dat Samuel heel afstandelijk doet sinds zij is weggelopen van huis.
De volgende dag ging Rosa naar hem toe op Schiphol Neuz had een soort dagboekje voor haar meegenomen hij heeft er zelf ook een zodat ze elkaar bij kunnen houden van wat ze allemaal gedaan hebben in de vakantie. Toen Rosa terug kwam van Schiphol kreeg ze te horen dat de bod was geaccepteerd. En ze hoort ook nog van haar vader dat de reis naar New York niet doorgaat i.v.m. dat Marieke (de vrouw van haar vader) weer in verwachting is en dat ze hun tuin en de kamer van de baby gaan inrichten. Rosa is er erg down van.
Wanneer Rosa langs gaat bij Sascha ziet Jade er heel ziek uit ze zat vol met rode vlekjes. Rosa wilt 112 gaan bellen maar Sascha laat dat niet toe want zo meteen krijgt ze de kinderbescherming op haar dak. Dus zat er niks anders op dan haar moeder bellen. Rosa wilt op vakantie maar naar waar weet ze niet . Jonas zegt daar Tarifa want zijn vrienden zijn daar. Maar haar moeder wil daar niks van hebben. Ze mag niet naar Spanje . Haar moeder ging naar de Ardennen toen ze 16 was.
Met de hulp van Rosetti ging haar moeder er over na denken en het mocht! Jade en Abeltje blijven thuis dus kan Sascha even van haar vakantie genieten. Ze gaan naar een camping dat lies heet. Jonas gaat ook mee ze gaan komende zaterdag al weg. Sascha leert op de boot die onderweg was naar Terschelling 2 jongens kennen die zeggen dat ze een vette camping kennen en dat je daar elke avond Party-Night is allemaal vette feesten enz. Dus wij gaan daar ook naartoe stelde ze voor het heet de perenboom. Wanneer ze daar aankomen is het heel druk en daar komt ook niet echt verandering in bij de dagen die daarop volgden.
Op een dag zag Noa Youssef ze was doodsbang en durfde niet meer weg te gaan van de tent . Op die dag kon niemand slapen van de herrie enz. Dus gingen ze maar praten Jonas stelde voor om Hoe Over Leef Ik te gaan spelen. Bij dit spel zeg je waar je bang voor bent. Iedereen vertelde waar ze bang voor waren. Daarna vertelde Jonas over de krokodil, toen hij een jaar of zeven was, was hij bang dat er alleen 's nachts een krokodil in de wc zat en die dan in zijn billetjes zou bijten. Hij durfde het niet aan zijn ouders te vertellen want hij was bang dat ze hem uit zouden lachen. Toen hij een keer in zijn bed had geplast ging hij huilend naar zijn ouders en vertelde het uiteindelijk. Zijn moeder zei je kunt 2 dingen doen weglopen of praten met de krokodil. Hij koos er natuurlijk voor om weg te lopen. Zijn moeder zei maar dan zit hij er morgen nog maar Jonas was bang voor de krokodil zei hij tegen zijn moeder, zijn moeder zei oké dan gaan we samen. En daar zaten ze dan midden in de nacht voor de wc. Hij praatte tegen de wc maar kreeg niks terug. En sindsdien is hij niet meer bang. Dus ging hij maar op de wc pot zitten.
Sascha had opeens de telefoon van Rosa en gaf het aan haar Rosa was verbaasd ze zag dat Sascha allemaal lelijke dingen naar Neuz had gestuurd op haar naam.
Rosa was woedend maar ze dacht weer aan de chill-out en cool-down survival tips van Esther dus ging Rosa met haar praten. De volgende ochtend lag er een brief van Noa, er staat in dat ze met de krokodil is gaan praten, dus Youssef(haar Neef). Iedereen is ongerust want je weet maar nooit met die Youssef. Noa belde Youssef op die ochtend om te vragen of ze konden praten. Hij kwam haar ophalen en bracht haar naar een plek waar niemand was zo konden ze rustig wat praten. Noa ging met hem praten over vroeger want Noa had vroeger tegen Youssef gezegd dat ze later zouden gaan trouwen maar Noa was klein en meende het niet maar Youssef had het anders begrepen. Youssef wil zijn vriendin terug. Ze kwamen tot de conclusie dat Noa de vriendin van Youssef gaat bellen en zeggen dat er niks was tussen haar en Youssef. Zo dat die vriendin van Youssef het begreep enz. En dat Youssef haar met rust laat.
De moeder van Rosa was gekomen nar de camping omdat ze ongerust was dus toen ze het daar zag had ze snel paar hotelkamertjes gehuurd zo dat ze er toch iets leuks van konden maken.
Mening
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen ik had er echt plezier in. Ik had het boek gekocht omdat ik het thuis echt moest hebben hij was echt top. Ik had het in 3 dagen al uitgelezen ik heb er zelf ook heel veel van geleerd bijv. Dat ik als ik ergens bang voor ben of zo dat ik er mee moet gaan praten en niet er voor weg moet lopen. Het stukje van Noa dat ze met Youssef gaat praten vond ik echt goed van haar want ik zou het zelf niet 1, 2 doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.