1. De zakelijke gegevens
a. De titel. Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
b. De auteur. Francine Oomen.
c. Jaar van uitgave. 2007
d. Uitgever. Querido
2. De keuze van het boek
a. Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het een heel mooi boek vond en ik er wel wat mee kon als ik er een boek verslag over zou maken. Bijvoorbeeld een bijpassende voorkant bij maken of de creatieve opdracht. Omdat we dit schooljaar al eerder een boekverslag hebben gemaakt, wist ik wat er allemaal werd gevraagd. Daardoor was de keuze op dit boek gevallen.
b. Sprak de titel je aan? Waarom wel of waarom niet?
De titel sprak mij zeker aan, omdat hoe overleef ik met/zonder vrienden? toch iets is wat je af en toe wel even moet weten.
c. Hoe was je ervaring met het begin van het boek, wilde je graag verder lezen of juist niet? Waarom?
Ik wilde graag verder lezen, omdat in het begin Rosa’s moeder en haar huidige vriend verklappen dat ze gaan samenwerken. Ik verwacht aan de hand daarvan dat het daar verder over gaat in de rest van het boek.
d. Beschrijf de voorkant van je boek in ongeveer 5 regels.
Op de voorkant zie je van dicht bij een meisje, Rosa. Ze draagt een rood vestje, een blauwe korte spijkerbroek,achter haar voeten liggen rode slippers. Ze heeft blond haar, en om haar nek hangt een touwtje met daaraan een schelp. Om haar pols zit een armbandje en aan haar voet een enkelbandje. Ze staat een beetje voorover gebogen en heeft een stok in haar hand, waarmee ze net Neuz en een hartje in het zand heeft getekend. Verderop zie je 5 mensen arm in arm lopen, ze zijn nogal vaag getekend.
3. De inhoud
a. Wat gebeurt er op de eerste 10 bladzijden?
Op de eerste 10 bladzijden e-mailt Rosa naar haar vriend Jonas dat haar proefwerkweek voorbij is en ze zo goed als zeker over gaat. Ze vertelt ook dat haar vriendje Neuz morgen de uitslag krijgt van zijn eindexamen. Als dat zo is, komt hij in Amsterdam wonen, waar Rosa ook woont. Verder hebben Rosa haar moeder en Rosetti op het terras een grote verrassing. Ze gaan samenwerken!
b. Wat gebeurt er op de laatste 10 bladzijden?
Op de laatste 10 bladzijden zijn Rosa, Noa, Joya, Carmen en Jonas nog op vakantie. Ze zijn van camping de Peereboom af gegaan en staan nu op een natuurcamping. Tussen Jonas en zijn vriendje komt het weer goed, omdat Jonas hem lieve gedichtjes smst. Rosa haar vriendje Neuz komt terug van vakantie en daar eindigt het boek zo ongeveer mee.
c. Geef een korte samenvatting.
Het boek begint er mee dat Rosa boos is op haar moeder, omdat ze een bod heeft gedaan op het huis boven de winkel van Rosetti. Rosetti is de vriend van Rosa haar moeder, en de baas van Rosa. Rosetti heeft een eigen bloemenwinkel waar Rosa werkt, en binnenkort misschien ook wel haar moeder! Rosetti en Helen( zo heet haar moeder) gaan namelijk samen een Italiaanse lunchroom openen. Daardoor voelt Rosa zich al een beetje rot en dan krijgt ze ook nog te horen dat Neuz, haar vriendje die in Groningen woont, niet in Amsterdam komt wonen. Hij zou na de zomervakantie in Amsterdam, waar Rosa ook woont, komen wonen. Maar dat was nog niet alles, hij gaat ook nog eens op vakantie!Drie weken lang naar Griekenland met zijn zus Zoë en zijn ouders, omdat hij geslaagd is op school. Rosa is niet de enige die problemen heeft. Haar vriendin Noa is door haar familie verdrongen, omdat ze van een Nederlandse jongen hield, en dat mag niet van haar cultuur. Noa is namelijk Moslim. Op een middag gaan Sascha, Joya, Noa, Carmen en Rosa picknicken in het park. Na wat overleg, besluiten ze dat het een leuk idee lijkt om samen op vakantie te gaan. Eerst willen ze naar een verre bestemming zoals Italie gaan, maar dat mocht niet van Rosa’s moeder. Rosa lichtte Jonas in, en Jonas wil ook dolgraag mee! Na een tijdje heeft Rosa haar moeder zo ver, dat ze op vakantie mag. Maar ze mag niet naar het buitenland, dus ze gaan naar Terschelling. Eerst zijn ze van plan om naar een natuurcamping met veel groen te gaan, maar hun plannen worden gewijzigd! Op de boot naar Terschelling toe, ontmoet Sascha twee Groningse jongens, die naar camping De Peereboom gaan. Sascha wil dan ook per se naar die camping, en daar gaan ze dan ook heen. Op de camping aan gekomen, blijkt het lang niet zo leuk te zijn als het lijkt. Er is veel geluidsoverlast, het is er druk en ze hebben totaal geen privacy. Iedereen is nog steeds niet van zijn problemen af op de camping. Noa is de hele tijd bang om haar neef Yoesoef tegen het lijf aan te lopen, omdat ze hem zag met een foto van haar terwijl hij mensen op de camping aan het ondervragen was, hij is op zoek naar haar! Yoesoef is een neef van haar, met wie ze ruzie heeft omdat ze uit huis is gegaan omdat ze voor de liefde van haar leven koos, en dat thuis niet werd gerespecteerd. Rosa haar mobiel is kwijt, omdat Sascha die waarschijnlijk op de boot had laten liggen, en nu kan Rosa geen contact meer met Neuz hebben!Jonas heeft nog steeds niet openbaar gemaakt dat hij homo is, Carmen heeft boulimia en Joya is nog altijd helderziend.
Als op een nacht Sascha niet terug komt van Faisal en Bart, die twee Groningse boeren, maakt Rosa zich grote zorgen. Iedereen is nog wakker, dus besluiten ze een spel te doen. Jonas leert ze die nacht dat als je ergens bang voor bent, dat je er niet voor weg moet lopen, maar er mee gaan praten. Hij was vroeger bang dat er een krokodil in de wc zat, en door met de krokodil te praten was hij er niet meer bang. Dan vertelt iedereen zijn verhaal, van waar hij of zij bang voor is. De volgende ochtend ligt er een briefje op Noa’s slaapzak:
Ik ga met de krokodil praten
Noa
Iedereen is natuurlijk hartstikke ongerust, en ten einde raad bellen ze de politie! Juist op het moment dat ze zelf willen gaan zoeken, kijken ze uit hun tentje, en wie zien ze dan? Rosa haar moeder! Op Internet las ze allemaal vreemde verhalen over de camping en daarom besloot ze om zelf te gaan kijken. Dolblij valt ze haar moeder in de armen. Ondertussen is Noa met Yoesoef bij Heartbreak Hotel aan het praten. Aan het einde van het gesprek beloofd Noa dat ze zal zorgen dat het weer aan is tussen Yoesoef en zijn ex-vriendin. Yoesoef smst naar Samuel, de jongen op wie Noa gek was:
vergeet wat ik heb gezegd
maak noascha gelukkig
Eerder in het boek, had Samuel het uitgemaakt met Noa, zonder een goede reden. Yoesoef vertelde haar dat hij dat had gedaan, en toen had ze niemand meer.
Rosa haar moeder was niet alleen, ze had Rosetti, Abeltje en het kindje van Sascha ook mee genomen! Sascha was direct weer helemaal blij. Noa komt terug van Yoesoef en ze besluiten met z’n allen naar de natuurcamping te gaan waar ze eerst al heen wouden gaan. Het boek eindigt ermee dat de kampeervakantie is afgelopen en Neuz weer terug is uit Griekenland.
4. Personage
a. Wat is de belangrijkste persoon in het verhaal?
Rosa van Dijk is de belangrijkste persoon in het boek.
b. Hoe ziet deze persoon eruit?
Volgens zichzelf ziet ze er als een verschrompeld bleek aardappeltje met groenblauwe uitlopers, een beetje beschimmeld en gedeukt en ze plakt vast aan haar stoel.( blz. 6) Veder heb ik gevonden dat ze een trui met de tekst Made by myself draagt, die ze van Neuz heeft gekregen ( blz. 51)
c. Waarom is hij/zij de belangrijkste persoon in het verhaal?
Het gaat steeds over haar en je ziet wat ze denkt, voelt, ruikt, hoort enzovoort.
d. Zijn er nog andere belangrijke personen in het verhaal?
Ja, namelijk: Rosa haar moeder, Sascha, haar biologische vader, Jonas, Joya, Carmen, Esther en Noa.
e. Wat is hun rol in het verhaal?
Rosa haar moeder: Zorgt voor Rosa als ze thuis is, en ook voor haar vriendin Noa die tijdelijk bij hun woont, en ook een tijdje voor
Sascha: Is al iets meer dan een jaar moeder van Jade, haar kind, van wie de vader nog geheim is in het boek. Toen Jade de mazelen had, sliepen Jade en Sascha bij Rosa thuis.
Rosa haar biologische vader: Zou op vakantie met Rosa gaan, maar kan niet doorgaan omdat zijn nieuwe vriendin Marieke voor de tweede keer zwanger is.
Jonas: Jonas is de beste vriend van Rosa en hij is homo. Hij stuurt Rosa vaak per email survivaltips en andersom ook. Hij woont erg ver bij Rosa vandaan.
Joya: Is helderziend en is een van de beste vriendinnen van Rosa
Carmen: Wil later danseres worden, vind zichzelf te dik en heeft boulimia. In het boek verteld Rosa haar verhaal over boulimia want Rosa heeft ook een tijdje haar vinger in haar keel gestoken.
Esther: Stuurt vaak survivaltips naar Rosa, omdat ze ver weg woont, zien ze elkaar niet vaak maar e-mailen ze wel regelmatig.
Noa: Is door haar familie in de steek gelaten omdat ze voor de liefde van haar leven koos en niet naar de regels die in Marokko gelden luisterde. Ze woont tijdelijk bij Rosa, haar moeder en Abeltje in.
5. Ruimte
a. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich voor het grootste deel op camping “De Peereboom” af.
b. Beschrijf deze plaats in 5 – 10 regels. Hoe ziet het eruit?
De camping is heel onrustig, er worden allemaal verschillende soorten muziek door elkaar heen gedraaid. Alle tenten staan heel dicht op elkaar en er is dus totaal geen privacy
De tent van Rosa en haar vrienden staat met de opening naar een heg toe, dan hebben ze tenminste nog een beetje privacy. Vlak bij hun tent staat een muur van kratten bier. De grond is bezaaid met lege bierflessen en afval. Op een pad staat middenin een stretcher waar een jongen op ligt te slapen. ( dat is wat ze zien als ze voor het eerst op de camping komen)
6. Tijd
a. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich ongeveer in het jaar 2007 af.
b. Geef 2 voorbeelden uit het boek waaraan je kunt zien in welke tijd het zich afspeelt.
- Dat zie je aan het taalgebruik zoals op bladzijde 118-119. Daar zeggen Faisal en Bart: Vette dope shit, man. Ik zweer het je!
- Dat zie je ook aan de zwembroek op het plaatje van bladzijde 133. Jonas en Rosa zoeken een nieuwe zwembroek voor Jonas, en er staat een plaatje boven met not hot en daarbij zie je een heel strak broekje, wat helemaal niet trendy is. En daarnaast zie je een hele wijde, en daar staat hot bij. En in 2007 was dat ook helemaal in, een wijde zwembroek.
7. Jouw mening
Dit is mijn mening:
Voordat ik dit boek ging lezen, had ik al wel verwacht dat het een leuk boek zou zijn. Dat kwam omdat ik de vorige delen uit de hoe overleef ik serie van Francine Oomen ook heb gelezen en die vond ik helemaal fantastisch. Ik verwachtte dat er veel survivaltips in zouden zitten, en e-mails en MSN gesprekken, precies wat ik interessant vind om te lezen dus.
De verhaallijn vond ik goed bedacht, vooral was ik blij dat het uiteindelijk weer goed kwam tussen Noa en haar neef Yoesoef. Het was af en toe wel wat ingewikkeld om zo’n lang verhaal kort samen te vatten ( zie samenvatting). De personages vond ik heel goed uitgewerkt, ik kon me heel goed inleven in de hoofdpersoon Rosa. Vooral hoe ze zich voelt op de momenten dat ze slecht nieuws te horen krijgt of er iets aan de hand is met haar vriendinnen. De manier van schrijven vond ik zoals bij alle boeken heel mooi en levensecht, waardoor ik me dus ook goed in kon leven.
Het taalgebruik was zeker niet moeilijk, en af en toe wel grappig als het kleine broertje van Rosa wat zei, hij kan namelijk nog niet zo goed praten. De kaft vond ik erg mooi, omdat ik zelf ook erg van het strand houd, en ook van tekeningen in het zand maken. Ik had de vorige boeken gelezen, dus wist direct wie die Neuz van de voorkant ( dat schrijft ze in het zand) was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

megan

megan

jammer dat er niet bij staat welke genre bijvoorbeeld sport of liefde

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Er staat bij de samenvatting een foutje ze wilden niet naar Italie maar naar Zuid Spanje !!!!!!!!!!!
Doei
Hahaha

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

sacha had haar mobieltje achtergehouden

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

haaaj suuuppper goed maar 1 fout je =(
er staat in de samenvating naar italië maar dat is ZUID SPANJE !!!!
ik heb het boek 100000 x gelezen en zelf op gezocht dus. verander het maar even!! =P

van janniee

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Goed boekverslag ! (:

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

jammer dat er geen inhoudsopgave in staat

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Goed boekverslag, alleen er staat niet meer bij hoe het is afgelopen met het mobiletje van Rosa! Dat vind ik een beetje jammer.

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast