HET VERSLAG:
Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Rosa heeft ruzie met haar moeder omdat ze, zonder dat Rosa het wist een ander huis heeft gekocht. Nu moet ze wéér verhuizen. Haar moeder wil namelijk samen met Rosetti (haar nieuwe vriend) gaan wonen en willen ze samen een lunchroom gaan openen. Rosa ziet hier alleen niet het goede van in, het overvalt haar enorm.
Ook heeft ze problemen met Neuz (Haar vriendje). Hij zou in Amsterdam op kamers gaan wonen wat heel dicht bij haar in de buurt ligt maar dat gaat niet door. Rosa wordt helemaal gek. Alles wat ze doet gaat fout en niks is meer leuk.
Dan bedenkt ze om met al haar vriendinnen eens even lekker weg te gaan. Gewoon even lekker vakantie vieren en geen gezeur aan aar hoofd. Samen met Noa die door haar familie is verdrongen omdat zij verliefd was op een geen Marokkaanse jongen, Sacha die een baby’tje heeft en samen met het kindje in een oud en vies kraakpand woont, Carmen die heel goed kan dansen maar die zichzelf te dik vind en probeert te lijnen zonder dat de rest het merkt, Joya en Jonas gaat ze op vakantie.
Eigenlijk zouden ze naar een natuurcamping gaan maar onderweg leert Sacha 2 jongens kennen die naar een jongeren camping gaan. Alle plannen worden omgeslagen en de meiden gaan naar de jongeren camping. Later blijkt het dat alleen Sacha de camping leuk vind, de rest vindt het te druk en met te veel lawaai. Maar voor ze naar een andere camping kunnen gaan stromen de problemen al binnen.
Sacha word boos op de meiden en trekt alleen nog met de (later bekend als foute!!) jongens om. Noa is heel bang en durft de tent niet meer uit; ze heeft haar neef op deze camping gezien, de neef die haar heeft bedreigt en heeft geslagen en geschopt omdat ze weg is gegaan. Carmen doet van alles om af te vallen en de meiden doen alles om dit niet uit de hand te laten lopen.
Als op een nacht Sacha niet terug is gekomen van de jongens worden ze echt heel bang. Jonas vertelt dat het helpt om over al je angsten te praten, of hoe hij het zegt: met de krokodil van je angsten praten. Iedereen vertelt waar hij bang voor is en als iedereen klaar is horen ze voor de tent een zacht gesnik. Als Rosa naar buiten rent ziet ze Sacha voor de tent zitten. Ze heeft alles gehoord en heeft overal heel veel spijt van en ze vertelt dat ze dit alles deed om haar verdriet te vergeten en dat ze haar kleine dochtertje zo mist.
Carmen gaat nu echt proberen met de hulp van haar vrienden gezond te blijven eten en alleen het probleem van Noa is er nog. Noa besluit om met “de krokodil” (haar neef) te gaan praten, hoe bang ze ook is. Na een lange tijd komt ze terug met een lach op haar gezicht. Alles is goed afgelopen.
Als ze later samen in de tent liggen horen ze gestommel. Samen komen ze vlug naar buiten. Voor de tent staan de moeder van Rosa, Rosetti, het broertje van Rosa en het kindje van Sacha. Verbaasd kijken de kinderen het gezelschap aan. Later blijkt het dat de moeder van Rosa het toch niet helemaal vertrouwde en ze achterna zijn gegaan. Ze besluiten met zijn allen naar de rustige camping te gaan waar ze eerst naar toe zouden gaan en de moeder van Rosa, Rosetti en de 2 kleintjes gaan naar huis. Zo word het toch nog een heel leuke vakantie en is alles opgelost.
Na de vakantie kunnen Noa, Sacha en haar dochtertje bij Rosa intrekken en kan Sacha gaan werken bij het theehuis van Rosetti. Zodat alles toch nog goed afloopt.
OVER DE SCHRIJFSTER:
Francine Oomen:
Geboortedatum: 27 maart 1960
Woonplaats: In een klein dorpje boven Amsterdam, in een stolpboerderij.
Opleiding: De Design Academy, in Eindhoven.
Ik ben dus eigenlijk industrieel ontwerper.
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen mijn kinderen klein waren, maakte ik veel prenten- en kartonboekjes. Ik tekende ze altijd zelf. Nu mijn kinderen alle drie pubers zijn, maak ik alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ik teken minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heb ik wel geïllustreerd. Ook de vormgeving van mijn boeken doe ik meestal zelf. Ook ben ik bezig met het bedenken en vormgeven van leuke afgeleide producten, zoals bijv. stationair (dat zijn dingen van papier, zoals agenda's, kalenders, schriften, etuis, postpapier, kaftpapier e.d.) Zowel voor Hoe overleef ik? als voor Lena Lijstje.
Mijn carrière in het boekenvak is ooit begonnen omdat ik van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna ben ik zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Mijn allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn en nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes. Niet meer te koop helaas!
Werktijden: Ik werk het liefste 's ochtends, dan doen mijn hersens het het beste. Na twee uur 's middags produceer ik alleen maar spelfouten en wartaal, die ik de volgende dag weer over moet schrijven. Ik ben een soort kip, zodra het licht wordt begin ik rond te scharrelen, en als het gaat schemeren wil ik op stok. Net zoals een kip ben ik ook een beetje nachtblind. En mijn eieren zijn mijn ideeën.
Nu bezig aan: Ik ben net begonnen aan het herschrijven van het kinderboekenweekgeschenk dat ik in 2003 mocht maken: Het Zwanenmeer (maar dan anders) Het wordt een mooi dik boek, en ik ga de tekeningen er zelf voor maken. Tegelijkertijd begin ik aan het tweede deel van deze serie en dat heet voorlopig: Het boek van Beer. Daarna ga ik een nieuwe Hoe overleef ik schrijven! Ook zijn we bezig met filmplannen!
Kleur ogen: blauw met een donkerblauw randje.
Kleur haar: Blond
Lengte: 1.72
Gewicht: 60 kilo
Hobby's: Lezen, tekenen, schrijven, wandelen, film, theater, reizen lekker koken, appeltaart en koffie drinken in leuke cafeetjes).
Huisgenoten: Joris (19) Lotte (17) Daan (15) Poëzie
Lievelingseten: Italiaans, zelfgebakken appeltaart, versgebakken brood, Indiase curry, soep, Vlaamse frietjes, chocola.
Lievelingskleur: Blauw
Favoriete muziek: Dat is afhankelijk van mijn stemming. Ik hou van jaren zestig muziek, maar ook van klassieke muziek. Als het maar geen boenk-boek-herrie is.
Favoriete kinderboek als kind en nu: Sjakie en de chocoladefabriek
Favoriete dier: kip (niet om op te eten, maar de eitjes wel)
Wens: Dat mensen elkaar meer gaan respecteren.
Hekel aan: De zakelijke dingen die er om mijn werk heen zitten. Rekeningen, belastingdingen etc. En ik heb een hekel aan koud somber nat weer. En aan oneerlijkheid.
Toekomstplannen: Boeken voor volwassenen schrijven. Films maken. En nog meer mooie en goede kinderboeken schrijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

7 maar voortaan meer info

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Hoi,

Ik heb heel veel aan uw boekverslag gehad!
Dank u wel!

Groetjes Robina

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast