Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1221 woorden
  • 18 februari 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
14 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik met/zonder jou?
Shadow
Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen
Shadow
Hoe overeef ik met/zonder jou?

Auteur: Francine Oomen
Titel: Hoe overleef ik met/zonder jou?
Uitgegeven bij: Van Holkema & Warendorf
Plaats: Jaar: 2004

Hoe overleef ik met/zonder jou? gaat over een meisje die Rosa. Rosa woont in Groningen samen met haar halfbroertje van drie jaar, hij heet Abeltje, maar Rosa noemt hem Appie en haar erg depressieve moeder die haar man Alexander heeft verloren. Hij was Rosa’ s stiefvader en Appie Hij is in de zomervakantie overleden door een auto-ongeluk hij was dronken. Omdat haar moeder zo depressief dat ze niet voor Rosa en Appie zorgt en het huishouden doet, doet Rosa het allemaal. ’s Nachts staat ze altijd op naar Appie te gaan die zit te huilen. En dan brengt ze hem ‘s morgens naar de crèche voordat ze naar school gaat. Als ze weer thuis komt van school komt ze langs Appie en ze doet ook altijd de boodschap voor thuis. Omdat ze op haar broertje moet oppassen heeft ze weinig tijd voor haar huiswerk. Rosa heeft vaak ruzie met haar moeder. Haar moeder is aan de drank en komt haar bed niet uit, het geld raakt op. Op een dag is er bijna niks te eten dus gaat ze bij haar vriendje Neuz te eten. Ze schaamt zich, want ze is al drie keer bij haar wezen eten. Terwijl ze er samen met Appie er naar toe loopt vindt ze 2 euro in haar zak en keert terug naar een snackbar en koopt een patatfriet. Als Rosa en Neuz een keer boodschappen doen zien ze de vrienden van Neuz en ze lachen hem uit. Ze merkt dat hij het niet leuk vindt, maar hij zegt dat het niks uitmaakt.
Als Rosa weer ruzie met haar moeder heeft, vertelt Rosa dat er geen geld meer is voor de boodschap. De volgende morgen staat Rosa op en gaat naar haar moeder en denkt dat ze zelfmoord heeft gepleegd, omdat ze helemaal stil in bed ligt en belt Neuz’ moeder. Die komt en helpt haar.

Rosa’ moeder krijgt medicijnen en het gaat al beter met haar en ze zoekt en baan. Rosa mag bij Neuz’ moeder logeren en Appie ook. Ze blijven daar een week. Het is daar heel leuk dan belt haar moeder en zegt dat ze en baan in Amsterdam heeft gevonden en dat ze naar Amsterdam gaan verhuizen. Maar Rosa wil niet omdat zij en Neuz verliefd op elkaar zijn. De laatste dag dat Rosa en Appie bij Neuz blijven vertelt Neuz’ moeder dat ze een last is voor Neuz dat hij lagere cijfers haalt voor school, omdat hij zo bezig is met haar.
Rosa gaat er de volgende ochtend snel weg terug naar huis. Ze laat een briefje achter dat ze naar huis is gegaan. Als Neuz naar haar komt en met haar wil praten, zegt Rosa dat het beter is als ze elkaar niet meer elkaar moeten zien en dan is het dus min of meer uit.
De volgende dag vertrekken ze naar Amsterdam naar hun kleine flat. De volgende ochtend belt Esther haar beste vriendin die in Den Bosch woont dat ze haar van het station moet komen ophalen. Rosa laat Appie even alleen thuis en als ze terug komt ziet ze dat hij er niet meer is. Ze zoekt hem overal, maar vindt hem nergens. Net als de politie wil bellen komt haar nieuwe buurman tevoorschijn met Appie.
Rosa maakt kennis hem en vindt dat hij best aardig en helpt hun uitpakken. Esther heeft veel cadeautjes meegenomen voor Rosa.
De volgende dag gaar Rosa naar school en ze maakt snel nieuwe vriendinnen ze heten Carmen, Joya en Noa. Ze liegt over haar huis en ouders, omdat ze zich schaamt dat ze in zo’n klein huis hebben en weinig geld hebben.
Rosa, haar broertje en haar moeder krijgen een goede band met de buurman John. Intussen stuurt haar beste vriend Jonas haar e-mails waarin hij vertelt dat hij misschien op een jongen valt. Op een avond maken Rosa en John een ommetje, ze praten gezellig, maar dan vertelt John dat hij een boek over Rosa aan het schrijven is en hij zoent haar probeert verder te gaan, maar Rosa rent weg. Hij komt haar achterna en haalt haar in, maar hij durft niets meer, want er zijn jongens inde buurt die hun zien. Hij zegt dat ze het tegen niemand mag zeggen. Als ze het de volgende dag tegen haar moeder zegt geloof haar moeder haar niet. Haar moeder zegt dat John een paar dagen geleden had gezegd dat hij denkt dat Rosa wat voor hem voelt. Dus ze denkt dat Rosa John heeft geprobeerd te zoenen.
Later op school barst ze midden in de klas in tranen. Ze gaat naar de wc en haar vriendin Joya troost haar, ze neemt Rosa mee naar haar huis en ze praten met elkaar. Joya laat Rosa een map met kindertekeningen zien, van mensen, met gekleurde vlekken erom heen, en ze vertelt Rosa dat ze aura’s kan zien. Joya ziet vaak dat Rosa zich ongelukkig voelt terwijl ze zich heel vrolijk en stoer voordoet. Joya en Rosa hebben een heel goed gesprek en ze begrijpen elkaar nu beter, ze zijn echte vriendinnen geworden.
Als Rosa midden in nacht wakker wordt van herrie in het huis gaat ze ernaar toe en ziet dat John haar moeder probeert te verkrachten. Ze slaat hem met een kurk op zijn hoofd. Later komt de ambulance hem halen. En Rosa en haar moeder praten over al hun problemen en begrijpen elkaar beter.
Rosa’s moeder zegt dat ze naar psycholoog om beter te worden (en een beter moeder te worden), want dat helpt veel beter dan de medicijnen.
De volgende dag gaat Rosa een stukje lopen met Appie, en aan de overkant ziet ze een graffititekening (waar de graffititekening stond die ze ook in de kamer van Neuz had zien staan.) staan van een roos met een gebroken hart erbij. Midden in het harte zit een briefje geplakt, er zit kauwgum achterop. Het is een treinkaartje .

Groningen-Amsterdam.
Esther had gebeld naar Neuz en had gezegd dat Rosa hem erg miste.

Schrijfster:
Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren. In haar jeugd is ze vaak verhuisd. Na de middelbare school ging ze naar de academie voor Industrie Vormgeving in Eindhoven. Na haar examen ging ze gelijk aan de slag als freelance grafisch ontwerpster. Ze ging samenwonen en kreeg 2 zonen en 1 dochter. Toen ze een serie boeken voor een drukkerij bedacht had, vond ze al snel een illustrator. Maar ze kon niet zo snel een schrijver vinden dus ze schreef de boeken zelf. Daarna is ze niet opgehouden met schrijven. Francine heeft een lange tijd in Zuid-Limburg gewoond, maar nu woont ze op een boerderij in Noord-Holland.

Prijzen van schrijver:
Francine’s allereerste boek was: Saartje en Tommie op de boerderij in 1990. Francine heeft veel prijzen ontvangen zoals:
2002. Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik de brugklas?
2002. Kinderboekwinkelprijs voor Lena Lijstje
2003. Tip van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
2003. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Hoe overleef ik mezelf?
2003. Hotze de Roos-prijs voor Hoe overleef ik mezelf?
2004. Prijs van de Jonge Jury voor Hoe overleef ik mezelf?
2004. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Hoe overleef ik een gebroken hart?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen"