Titel - Hoe overleef ik een gebroken hart?
Auteur - Francine Oomen,
Eerste uitgaven waren in 2003
Opdracht 1:
a. Beschrijf twee personages uit het boek uitgebreid. Licht toe of het karakters of types zijn. Het gaat om de uitleg!
De serie boeken van Hoe Overleef Ik? gaan over Rosa Van Dijk, een meisje met veel gevoelens die beginnen te ontwikkelen in de puberteit. Ze denkt het wel aan te kunnen maar dat valt toch wel even tegen. Omdat Rosa een nieuwe stiefvader krijgt waar ze niet mee op kan schieten en niks mag doen van hem, gaat ze alles stiekem doen. Weglopen, graffiti spuiten en omdat ze niet meer met haar vriendje Neuz om mag gaan. Gaat ze ook nog eens stiekem met hem. Rosa heeft het erg moeilijk met haar eigen gevoelens en weet niet hoe ze daar mee om moet gaan. Rosa heeft ook een karakter; stoer maar toch erg kwetsbaar vanbinnen.
De tweede personage die ik wil beschrijven is Jonas, Rosa is hem tegen een aantal jaar geleden op vakantie tegengekomen. Jonas woont in Limburg en is een jaar jonger dan Rosa. Rosa en Jonas zijn beste vrienden. Ze maken erg veel mee samen en komen er door elkaar mails te schrijven er uiteindelijk wel uit. Jonas is gevoelig voor een jongen en weet daar niet mee om te gaan. Jonas heeft wel een eigen karakter; probeert stoer te zijn maar is eigenlijk een watje.
b. Beschrijf onderlinge verhoudingen tussen de personages. Beschrijf alleen de belangrijkste relaties.
Rosa en Jonas houden contact met elkaar door elkaar mails te schrijven. Een jaar geleden hadden ze nog internetverkering, maar vriendschap is veel leuker.
Opdracht 2:
Waar heb je je het meest over verwonderd in deze roman en waarom? Geef een kort citaat van dat fragment en leg uit in minimaal 50 woorden waarom jij verbaasd was over dit stukje.
‘Ik was echt dronken, ik schaam me dood. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment op de grond lag met een vriend boven op me (aangekleed, hoor) en dat hij me zoende en dat de sterren boven zijn hoofd als gekken ronddraaiden. In het begin was het best leuk, maar hij zoende me veel te hard en wilde aan mijn borsten zitten en probeerde mijn broek los te maken en dat wilde ik absoluut niet. Dus ik zei: ‘Je doet me pijn, ga van me af!’ Maar dat deed hij niet. Hij ging gewoon door en toen heb ik een leeg flesje gepakt en hem daarmee op zijn kop geslagen.’ (blz. 98)
Ik ben verbaasd over dit stukje omdat Rosa nooit alcohol drinkt, en dat ze niet gewelddadig is. Dus je kan goed zien wat alcohol met je doet. Mishandeling zie je erg terug in dit stukje, ik vind dat Rosa wel gelijk heeft. Die vriend had moeten stoppen haar te dwingen.
Opdracht 3:
Zoek in krant / tijdschrift / op internet een artikel over een onderwerp waarover ook in je leesboek wordt geschreven. Voeg dit artikel toe en vermeld de bron duidelijk. Beschrijf vervolgens in minimaal 100 woorden het verschil tussen de manier waarop dat onderwerp in fictie (je leesboek) en in non-fictie (je artikel) wordt beschreven.
‘9 jaar geleden werden we gebeld door de kinderbescherming. Er waren in een huis wat ze aan het leeghalen waren 4 kinderen aangetroffen waaronder een meisje van 10 maanden. Of we plaats hadden voor haar in de pleegopvang? Moeder zat in de gevangenis en vanwege huurschuld werd het huis leeggehaald waar ze deze kinderen tegenkwamen. De oudste kinderen waren inmiddels in pleeggezinnen geplaatst, alleen het meisje van 10 maanden zochten ze nog onderdak voor. Zo kwam het dat ze bij ons kwam wonen. Ze ontwikkelde zich als een redelijk normale peuter met echter wel extreme boze buien. Ze was angstig voor alles wat ze niet kende, we hebben samen uren door zwembaden met spuitapparaten gelopen, door bossen met allerlei beestjes, langs vuilniswagens die geluiden maakten.’
(Bron: http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/1314/1/Kindermishandeling/Page1.html )
In het boek gaat het over Rosa die wordt mishandeld door haar stiefvader Alexander. Alexander is een alcoholist en heeft vaak woedeaanvallen. Rosa, haar moeder en haar kleine broertje van 2 jaar worden mishandeld. Geslagen, door elkaar gerammeld en uitgescholden. Bij dit artikel gaat het over een klein meisje van 10 maanden die werd mishandeld door haar moeder. Ze zaten met z’n vieren in een huis alleen. En de moeder zat in de gevangenis. Gelukkig was er een pleeggezin die haar hielpen.
De relatie tussen het boek en de artikel is dat mishandeling, maakt niet uit welk soort van mishandeling. Als jij het niet toestaat is het mishandeling. Je mag kinderen of volwassenen niet mishandelen maakt niet uit in welke situatie je ook bent. Het mag gewoon niet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.