Hoofdstuk 1:
De Begingegevens


Titel:
Francine Oomen heeft het boek: ‘Hoe overleef ik een gebroken hart’ geschreven. In 2003 heeft uitgeverij Van Holkema en Warendorf het boek uitgegeven, in Houten.

Titelverklaring:
De titel betekent dat er ook moeilijke dingen zijn. En dat het leven niet alleen uit geluk bestaat. De titel verwijst naar de dood van Rosa’s stiefvader, die ze eigenlijk haatte. De verkering van Rosa, die uit is gegaan, omdat hij moet een ander heeft gezoend. De verkering van Rosa’s vrienden, die ook uit ging. En het verdriet van Rosa’s moeder met de dood van haar vriend.

Genre:
Ik zou dit boek indelen bij de genre liefde, omdat bijna elke hoofdpersoon verliefd is. Dat geeft sfeer aan het boek. Daarnaast heeft het ook een beetje met problemen te maken, omdat het ook over liefdes verdriet gaat en er overlijd iemand.

Omvang:
Het boek is 15 mm dik, 140 mm breed en 220 mm lang. Het boek bestaat uit 1 deel, maar er zijn wel meerdere boeken uit de Hoe overleef ik… serie. Het boek bestaat uit 27 hoofdstukken en 142 bladzijdes

Uiterlijk:
De achtergrondkleur van het boek is groen. Het eerste wat je op valt is de titel: Hoe overleef ik een gebroken hart, met daar achter een gebroken hart. Onderaan de voorkant zie je de hoofdpersoon huilend op bed, dat maakt je wel nieuwsgierig waarom ze nou eigenlijk huilt.

De auteur:
Francine Oomen is op 27 maart 1960 in Laren geboren. Ze heeft in totaal al meer de honderd boeken geschreven. Ze haalt haar ideeën uit haar fantasie. Ook heeft ze drie kinderen, van 12, 14 en 16. Ze zegt dat die ook voor inspiratie zorgen. En verder herinnert ze zich ook nog heel goed wat ze dacht en voelde toen ze net zo oud was als haar hoofdpersoon in het boek.
In het boek zijn de ouders van de hoofdpersoon gescheiden op haar twaalfde, ze is toen naar Groningen verhuist en heeft een stiefvader gekregen. Dat heeft Francine Oomen ook in het echt meegemaakt. Verder zijn haar hobby’s: lezen, schrijven en teken, wandelen, naar de film en theater gaan en lekkere ijsjes eten.

Jouw lectuur:
Toen we een keer onder Nederlands naar de mediatheek gingen, heb ik het boek uitgezocht. Ik had al Hoe overleef ik de brugklas gelezen. Het was een erg mooi boek en ook heel spannend, daarom wilde ik nog een boek van de Hoe overleef ik serie lezen. Zelf had ik er in mijn vrije tijd geen tijd voor. Dus kwam het goed uit dat ik het voor Nederlands kon lezen.
Ik las niet zo veel in één keer, omdat ik er in de tussentijd van elk hoofdstuk een korte samenvatting van maakte, dat was voor mij makkelijker om het samenvatten. Ik wist van tevoren dat er veel verschillende dingen tegelijk gebeurden. En zo kon ik makkelijk onthouden of ik niets vergeten was. Maar als ik las dan was het meestal ‘s avonds voor dat ik ging slapen en in de auto toen we op vakantie gingen.

Hoofdstuk 2:
Het verhaal.


Het boek begint met een e-mail die Rosa krijgt van een vriend, Jonas, hij schrijft dat het uit is met zijn vriendin. Hij heeft maar twee uur met dat meisje gehad. Dan belt Rosa’s vriendje, Vincent van Gelderen, maar iedereen noemt hem Neuz. Rosa heeft een goede band met Neuz familie. Rosa mailt vaak met Esther haar aller beste vriendin. Rosa heeft vaak ruzie met haar moeder, maar nog vaker met haar stiefvader, Alexander. Hij mishandelt haar, maar Rosa’s moeder doet er niets tegen, omdat ze dan bang is om Alexander te verliezen. Rosa haat hem. Rosa heeft een halfbroertje, Appie, hij kan nog maar net lopen en praten. Neuz maakt vaak graffititekeningen en Rosa ook. Later willen ze samen naar de kunstacademie. Als Rosa terug komt van vakantie gaat Neuz pas op vakantie.

Het verhaal komt opgang als Rosa samen met haar moeder, Appie en Alexander op vakantie naar Barcelona gaan. Rosa blijft vaak alleen in het appartement waar ze overnachten. Na een paar dagen besluit ze om zelfs de stad in te gaan. Ze ziet een internetcafé, daar ontmoet ze een Nederlandse jongen, Rob, hij is ongeveer 16 jaar. Neuz heeft gezoend met een ander meisje. Het ging niet expres, maar Rosa’s hart is gebroken. Rosa gaat samen met Rob naar een strandfeest om alle ellende van zich af te gooien. Ze krijgt een alcoholische drankje van iemand. Eerst wil ze het niet, maar daarna doet ze het toch. Ze neemt een slok, daarna wil ze meer en meer. Ze wordt dronken. Dan komt de politie. Ze is net op tijd weg. Als ze bij het appartement is, staat Alexander binnen. Hij slaat Rosa en haar moeder. Alexander loopt weg.

Bij het hoogte punt van het verhaal komen er drie agenten het appartement binnen. Alexander is al een paar dagen verdwenen. De agenten zeggen dat Alexander dood is. Hij is aangereden. De artsen vonden een overdosis alcohol in zijn bloed. De volgende dag gaan Rosa, Appie en haar moeder weer naar huis. Rosa’s moeder is al een paar dagen in shock. Ze eet niets, zegt niets en licht alleen maar op bed. Zo gaan er een paar dagen voorbij. Als Rosa de spullen van Alexander wilt opruimen, duwt Rosa’s moeder haar op zij, tegen de badrand aan…

Het verhaal eindigt als Rosa wakker wordt en ziet dat ze in bed ligt. Naast haar zitten Esther en Jonas. Ze was flauw gevallen. Haar moeder is er ook. Ze bied haar excuus aan. Het gaat steeds beter met haar. Esther en Jonas blijven een paar nachtjes slapen. Neuz heeft de graffititekening op de muur van het sportveld afgemaakt. Daar waren Neuz en Rosa eerst aan begonnen, maar nooit afgemaakt. Er staat onder dat Neuz spijt heeft wat hij heeft gedaan.

Ik kan niet precies zeggen wanneer het verhaal spannend wordt, omdat er verschillende dingen gebeurt zijn die spannend waren. Zoals de momenten waarop Rosa geslagen werd, dat ze de weg kwijt is in Barcelona, het strandfeest, de dood van Alexander, de shock van Rosa’s moeder, de val tegen de badrand…

Hoe zit het verhaal in elkaar?

Personen:
Heb ik niet beschreven.

Plaats:
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Groningen, want daar woont Rosa samen met haar moeder, Alexander en Appie. Ook gaat Rosa op vakantie naar Barcelona.

Tijd:
Het verhaal begint ongeveer begin Juni en eindigt in Augustus. Dat kan je weten, omdat er op het begin een e-mail werd verstuur met daarboven de tijd en de datum. Het verhaal eindigde ongeveer een weekje voor dat school weer begon.

Bedoeling:
Het boek gaat vooral over liefdesverdriet. Ook heeft Rosa veel problemen. De schrijver wil met dit boek zeggen dat de werkelijk soms hard is. Dat je verdrietig kan zijn, maar dat je er wel weer overheen komt. Dat is vooral de hoofdgedachte van het boek.

Hoofdstuk 3:
De waarderingsmeter.


Het onderwerp:
Ik vond het een mooi onderwerp. Ik houd van boeken waar de hoofdpersonen ongeveer mijn leeftijd hebben. Dat vind ik fijn lezen. Het boek het een komische kant en een serieuze kant. Alleen ik vond het jammer dat de dood van Rosa’s stiefvader te laat in het boek kwam. Daardoor was het einde een beetje snel ‘afgewerkt’. Het boek had een open einde. Daar houdt ik niet zo van.

Het thema en de bedoeling:
Het boek had verschillende thema’s en verschillende bedoelingen. Het was moeilijk omdat samen te vatten. Volgens mij is het thema liefde en problemen. En ik denk dat de bedoeling van het boek is dat je het leven moet leven zoals het is met de voor en nadelen. En zo denk ik ook over het leven.

De personen:
Zoals ik in het onderwerp al zei vond ik het erg fijn dat de hoofdpersoon ongeveer mijn leeftijd heeft. Ook vond ik het fijn dat niet bij elke persoon letterlijk wordt vertel hoe hij of zij eruit ziet. Ik heb veel fantasie en als je een boek leest heb je dat ook nodig (vind ik). Helaas heb ik niet veel tijd om een boek te lezen. Soms kwam er een plaatje voorbij met een hoofdpersoon.

Jouw gevoel:
Ik vind mijn gevoel in een boek altijd erg belangrijk. Ik houd van een leuke sfeer met niet al te veel problemen, maar ik vind wel dat het een goed boek moet zijn en niet dat er niets in gebeurt. Ik houd niet echt van oorlogsboeken. Ik lees vaker boeken die elk moment kunnen gebeuren. Dan kan ik me altijd beter in leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hey Stephanie , Ik heb een vraag : Wanneer is het boek uitgegeven ? Ik wil dat weten omdat ik mij boekverslag hier ook over hou ik ik kan het niet op internet vinden ,Weet jij het ?

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

echt een goed verslag ik heb er veel aan gehad :)
dankjee

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Ben ik weer XD ik heb het boek gelezen echt leuk hoor. alleen ik ben nu met een citatenopdracht bezig. Jammer. gelukkig gaat het over dit boek en dit boek is gemakkelijk te begrijpen en geloof me ik ben niet altijd even goed met boeken lezen. toedeloe

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Hi Stephanie,

Ik heb dit boek gekozen voor NL en één van de vragen = Als je één ding kon veranderen aan het boek, welk deel zou jij veranderen en waar verander je dat in? Kan je er a.u.b erop antwoorden?????

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

echt leuk gedaan maar wel jammer dat je niks hebt geschreven over de hoofdpersonen

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast