A Zakelijke gegevens:
Auteur: Francine Oomen
Titel: Hoe overleef ik een gebroken hart?

B Titel en genre:
1 Waarom heb je dit boek gekozen? Omdat de boeken uit de 'Hoe overleef ik'-serie erg bekend zijn en veel mensen vinden ze leuk.
2 Wat voor verhalen lees je het liefst/ Wat is je favoriete genre? Enge verhalen.
3 Tot welk genre behoort dit boek? Liefdesverhalen.
4 Vind je de titel goed gekozen? Leg uit. Verzin eventueel zelf een nieuwe titel voor dit boek. Ja, ik vind het een goede titel. Omdat alle hoofdpersonen in het boek een gebroken hart hebben/krijgen en ze geven elkaar daar veel tips over.

C Korte samenvatting:
Het is zomervakantie en Rosa gaat met haar moeder, halfbroertje (Appie) en stiefvader (Alexander) naar Barcelona. Zelf kijkt ze er erg tegenop. Dat betekent Neuz (Vincent, haar vriendje) missen en met Alexander opgescheept zitten.
Ze staan op het vliegveld en Alexander doet al meteen rot. Rosa wilt iets kopen, maar dat mag niet van hem omdat ze nog straf heeft. Eindelijk daar aangekomen, pakken ze hun spullen uit en gaan even naar het strand. Rosa wilt niet mee en zegt maar dat ze ongesteld is. De volgende dag gaan ze weer uit en Rosa wilt weer niet mee en zegt dat ze zich nog steeds niet lekker voelt. Na een paar minuten begint ze zich toch te vervelen en besluit om naar buiten te gaan. Ze loopt door een winkelstraat en ziet een internet-café, daar gaat ze in om haar mail te checken. Ze heeft een mailtje van Neuz en is erg blij, tot ze het leest. Er staat in dat hij heeft gezoend met Katinka en dat het hem erg spijt.. Rosa is hartstikke boos en verdrietig en begint te huilen, naast haar zit een jongen die vraagt wat er aan de hand is. Door haar accent merkt hij dat Rosa Nederlands is, dat is hij ook (Rob). Ze gaan wat kletsen en raken bevriend. Rob vraagt haar mee naar een feest en Rosa weigert niet. Als ze 's nachts terug komt van het feest, is Alexander boos, want ze is stiekem gegaan en is ook nog eens dronken. Hij begint tegen haar te schreeuwen en haar te slaan, ook slaat hij dit keer haar moeder omdat hij alles zat is en loopt dan weg. Dit is het hoogtepunt en haar moeder besluit te gaan scheiden, ze heeft zijn koffers al klaargezet. Rosa is erg blij met dat besluit. Het is vroeg in de ochtend en ze wachten op de taxi, daar gaat de bel al. Rosa doet open, maar er staan agenten voor de deur. Ze vertellen dat Alexander dood is gevonden, geschept door een auto en dronken.
Thuis aangekomen is alles heel anders. Rosa's moeder ligt als een zombie in haar bed, haar vriendje heeft ze niet meer en haar vrienden zijn op vakantie. Ze moet voor alles zelf zorgen. Haar vader komt af en toe wel langs om te helpen. Op een dag staan Esther en Jonas ineens voor de deur. Rosa is erg blij dat ze haar komen steunen, het gaat allemaal beter en haar moeder knapt al op. Ook krijgt ze een mail van Neuz dat ze op het muurtje moet gaan kijken. Dat doet ze en er staat en hele mooie graffiti schildering op voor haar gemaakt door hem. Zo komt alles weer goed.

D Vorm
4 Vanuit welk perspectief wordt het verhaal verteld? Ik-perspectief.
5 Wat is het effect van de keuze van juist dit perspectief? Je leest hoe Rosa ergens over denkt, hoe ze zich voelt, je ziet alles door haar ogen.
6 Wordt er van perspectief gewisseld? Zo ja, wat is hiervan het effect? Nee.

E Personen
7 Wie is de hoofdpersoon/wie zijn de hoofdpersonen? Leg uit. Rosa, zij kan niet opschieten met haar stiefvader en daardoor ontstaan er veel ruzies.
8 Beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is aan het begin van het verhaal. Welke moeilijkheden moet hij/zij overwinnen? Lost hij/zij het probleem uiteindelijk op? Doordat Rosa veel ruzie heeft met haar stiefvader krijgt ze vaak straf en wordt ze veel geslagen door hem. Het probleem is opgegeven moment opgelost, omdat Alexander onder een auto terecht komt en overlijdt.
9 Beschrijf het uiterlijk en het innerlijk van de hoofdpersoon. Gebruik in je beschrijving minstens drie citaten. (denk aan scannen, knippen en plakken). Rosa heeft blond, krullend haar, witte benen en veel pukkels. Ze is 14 jaar. Ze is bang voor Alexander. Ze kan af en toe ook best onhandig zijn.
- ’Rosa springt overeind en struikelt bijna van de trap af in haar haast om beneden te komen.’
- ’Ik ben zo bang voor die driftaanvallen dat ik de hele tijd blackouts krijg en niks snap van wat hij probeert uit te leggen en dan moet ik weer naar mijn kamer toe om het nog een keer te leren.’
- ‘Ugh, er zitten een heleboel pukkels op haar voorhoofd.’
10 Zou je op de hoofdpersoon willen lijken? Leg uit waarom wel of niet. Nee, want ze maakt heel veel zielige en verdrietige dingen mee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Ik heb dit boek ook al gelezen. GWN te leuk! :)

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

ik vind de boeken van Francine Oomen helemaal geweldig. de serie van hoe overleef ik vind ook heel leuk, de boeken zijn heel goed! Francine Oomen is mijn favoriete schrijfster

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

het is een super leuke boek

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast