Hoe overleef ik een gebroken hart? door Francine Oomen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 810 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 38 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
140
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Hotze de Roos-prijs (2004 Winnaar) , Kinderjury 10-12jaar (2004 Winnaar) , Jonge Jury (2005 Winnaar)

Boekcover Hoe overleef ik een gebroken hart?
Shadow
Hoe overleef ik een gebroken hart? door Francine Oomen
Shadow
De gegevens van het boek
Titel: Hoe overleef ik een gebroken hart?
Schrijfster: Francine Oomen
Illustratrice: Annet Schaap
Ik heb dit boek gekozen, omdat het er gezellig uit zag. En het leek me spannend doordat ik de informatie op de achterkant had gelezen.

Korte samenvatting
Het verhaal speelt zich in Groningen en in Barcelona af. Het is een modern verhaal van deze tijd.

De hoofdpersonen zijn: Rosa, Heleen haar moeder, Alexander haar stiefvader, Neus haar vriendje en Appie haar halfbroertje.

Puber Rosa hoort dat haar moeders ex-vriend weer bij hen intrekt. Na een nachtelijke graffiti spuiterij verbiedt Alexander Rosa om Neus ooit nog te zien. Rosa is boos, want Neus en zijn moeder zijn de enige die haar begrijpen. Op vakantie in Barcelona leest ze in haar e-mails dat Neus met een ander gezoend heeft. Ze vindt het gemeen. Als Alexander weer dronken in het appartement komt, slaat hij Rosa en haar moeder. Hij loopt boos de deur uit. Heleen heeft er genoeg van. Een paar uur later gaat de bel. Er staan mannen in uniform voor de deur. Die vragen of Rosa’s moeder Alexander wil identificeren. Hij is door een auto geschept. Haar moeder is in een shock. Rosa moet alles zelf doen. Als Rosa op een dag de spullen van Alexander opruimt wordt haar moeder boos en duwt haar opzij. Ze valt met haar hoofd op de douchebakrand en raakt bewusteloos. Hierdoor komt haar moeder uit haar shock. Net op tijd komen haar vrienden en alles wordt weer normaal.


De personages
Rosa lijkt op haar moeder en is 14 jaar. Ze heeft een normale lengte voor haar leeftijd. Ze is opstandig en brutaal tegen haar ouders. Idioot!’ gilt ze met tranen in haar ogen. ‘Hoe noem je mij? Brutaal nest!’ buldert Alexander. Vooral tegen Apenbil. Ze is heel onzeker op school, omdat ze steeds verhuisd is. Ze is zorgzaam voor Appie en haar moeder. Haar grootste probleem is dat ze niks mag van Apenbil.
Apenbil (Alexander, haar stiefvader) is groot en sterk. Hij is opvliegerig, slaat snel en is vaak dronken. Rosa mag niks van hem. Zijn probleem is dat hij niet kan omgaan met pubers. Alexanders ogen puilen bijna uit zijn hoofd. De ader op zijn slaap klopt als een bezetene. Hij grijpt haar weer vast en rammelt haar door elkaar. Rosa’s kiezen klapperen. ‘En nou is het afgelopen! Mee!’ brult hij. ‘Maaaaam, ‘ gilt Rosa snikkend. ‘Alexander doet me pijn!’
Heleen (moeder) heeft blond haar en blauwe ogen. Ze is aardig en zorgzaam voor haar kinderen. Haar probleem is dat ze gemengde gevoelens heeft. Aan de ene kant houdt ze van Alexander. Aan de andere kant ziet ze Rosa heel verdrietig. Ze kan niet opkomen voor haar kinderen, omdat Alexander alle macht in handen heeft. Na Alexanders dood had ze een shock, dat werd uiteindelijk ook een probleem. ‘Het spijt me zo, Roos. Ik wist niet wat ik deed. Ik schrok zo toen ik je bewusteloos op de grond zag liggen, dat ik opeens bij mijn positieven kwam. Ik heb meteen de dokter gebeld. Die is gekomen en we hebben je samen in bed gelegd.

Neus (Vincent, haar vriendje) is 14 jaar. Hij is heel verliefd op Rosa. Hij beschermt Rosa tegen Apenbil. Hij is eerlijk. Zijn probleem is dat hij Rosa niet kan beschermen tegen Apenbil. Neus krabbelt overeind en trekt haar op. Hij pakt haar hand stevig vast. ‘Nee hoor, ik ben geen lafaard, ik laat je niet alleen.’
Appie (Abeltje, haar broertje) is ongeveer anderhalf jaar en kan al een beetje praten. ‘Wat is Alexander, Appie? Wat is Alexander? Een…’ Bil, bil!’ gilt Abeltje enthousiast

Ik vind Rosa sympathiek, omdat ik met haar meeleef. Ik vind het gemeen hoe Alexander tegen haar doet. Alexander komt bij mij gemeen en wreed over.


Ik herken de gedachte “Ouders zijn stom”. Dat je niks te bepalen hebt. Dat ze je soms niet begrijpen.

Haar besluit om in tegen Alexanders wil toch graffiti te spuiten. Dat zou ik niet gedaan hebben, omdat Alexander er toch achter komt. Hierdoor komt ze nog meer in de problemen.

Beoordeling
Ik vond het boek spannend, want je weet nooit hoe Alexander reageert op Rosa als zij iets deed wat niet mag. De achterdeur zwiept open en Alexander beent met een woest gezicht naar buiten, enkel gekleed in een boxershort. Rosa deinst achteruit. ‘Ik… ik kan alles uitleggen Alexander...’ ‘Er valt niks uit te leggen!’ buldert Alexander. ‘Ik begrijp heel goed wat hier aan de hand is!’ Hij grijpt Rosa bij haar schouder en schud haar door elkaar. ‘Ik ben die streken van jou meer dan zat, jongedame!’ Ik vind het ook zielig, omdat Alexander aan het einde overlijdt. En ook raar, omdat Heleen in een shock raakt. Ik heb zo iets nog nooit meegemaakt dat iemand die zo dicht bij je staat overlijdt. Daarom kan ik me die situatie niet goed voorstellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

eindelijk een korte samenvatting. die van de anderen zijn altijd zo lang. ik vind dat jij het best hebt gedaan. Ga sow door :P !!!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Hoe overleef ik een gebroken hart? door Francine Oomen"