Titel: Hoe overleef ik een gebroken hart?
Auteur: Francine Oomen

Eerste persoonlijke reactie:
Ik had al meer boeken van deze serie gelezen en wou daarom dit boek ook lezen. Het lijkt mij wel een leuk en spannend boek. Een leuk boek, omdat ik de andere boeken van deze serie ook leuk vond. Daarom denk ik dat dit ook een leuk boek is. Een spannend boek, omdat je bij de andere boeken niet kon voorspellen wat er ging komen. Ik denk dat het bij dit boek ook zo zou zijn. Ik heb het boek van de bibliotheek geleend, en als ik een boek leen lees ik altijd eerst de achterkant, want dan weet je een beetje waar het boek over gaat. En dit boek leuk me dus leuk.

Samenvatting:
Het boek gaat over Rosa, een meisje van 14 jaar waarvan haar ouders gescheiden zijn. Haar moeder is opnieuw getrouwd met Alexander, een stiefvader waarmee Rosa altijd ruzie heeft. Door hem moesten ze van Den Bosch naar Groningen verhuizen. Ook heeft ze nog een stiefbroertje Abeltje (die ze altijd Appie noemt). Ze heeft ook een vriendje: Neuz. Met hem gaat ze ’s avonds als het donker is graffiti spuiten. Van haar moeder en Alexander mag ze niet meer met Neuz omgaan, omdat ze haar betrapt hebben toen ze ’s avonds met Neuz aan het graffiti spuiten waren. Als ze voorstelt om met Neuz mee op vakantie te gaan worden Alexander en haar moeder boos. Ze wil Neuz mee, omdat ze niet met Alexander naar Spanje wil. Maar ze moet mee naar Spanje, in een klein hotelkamertje midden in de stad Barcelona.

In de vakantie maakt ze kennis met een nieuwe jongen: Rob. Ze gaat met hem ’s nachts naar een groot feest op het strand. Stiekem gaat ze via het badkamerraampje naar buiten. Als ze op het strand aankomen is het feest al begonnen en Rob laat haar een lekker drankje proeven. Rosa vindt het drankje zo lekker dat ze er een hoop achter elkaar opdrinkt. Maar dan komt de politie en ze moeten zo snel mogelijk van het strand af, maar de die vele drankjes kan ze moeilijk lopen en Rob sleurt haar mee over de straat. Als Rosa weer bij haar kamer aankomt ziet ze dat het badkamerraampje dicht zit. Huilend gaat ze voor de deur zitten. Haar moeder hoort haar huilen en doet de deur open. Ze vertelt dat Alexander haar aan het zoeken is. Ze vertelt aan haar moeder wat er gebeurt is en waarom ze het niet gevraagd heeft om naar het feest te gaan. Ook vertelt ze aan haar moeder wat ze van Alexander vind. Na het gesprek gaan ze nog naar bed, en de volgende dag besluiten ze om de koffer van Alexander en zijn ticket op de gang te zetten. Haar moeder wil Alexander niet meer zien. Alexander komt zijn koffer niet meer halen. De dag dat ze vertrekken gaat de bel en Rosa denkt dat het de taxi is. Het blijken twee politieagenten te zijn. Haar moeder moet mee naar het ziekenhuis, want Alexander is aangereden door een auto en is dood. Na een paar dagen gaan ze naar huis. Als ze thuis komen beginnen de problemen van Rosa pas echt. Ze moet voor haar broertje en moeder zorgen. Het gaat steeds slechter met Rosa. Haar vrienden Jonas en Esther komen haar helpen. Uiteindelijk komt alles weer goed.

De hoofdpersoon:
De belangrijkste hoofdpersoon in dit verhaal is Rosa. Rosa vindt het niet leuk dat ze met haar stiefvader Alexander op vakantie moet naar Barcelona, het liefst wil ze met haar vriendje Neuz mee. Rosa wil proberen Alexander de hele vakantie te negeren en niet te doen wat hij wil. Dat vindt ze best moeilijk, want dan moet ze de hele dag op de hotelkamer blijven. Ze wenst steeds dat Alexander dood is. Als aan het eind van het verhaal Alexander echt dood gaat en haar moeder daar veel verdriet van heeft, vindt ze het zelf toch ook wel erg.

De belangrijkste andere personen:
Alexander – Hij is de stiefvader van Rosa waar ze het niet mee kan vinden.
De moeder – Dat is de moeder van Rosa. Ze vindt dat Rosa wat vriendelijker tegen Alexander moet gedragen. Aan het eind is ze het toch ook wel met Rosa eens.
Abeltje (Appie) – Is het stiefbroertje van Rosa. Hij is nog klein en weet niet wat er allemaal om hem heen gebeurd.
Rob – Is het vakantievriendje van Rosa. Met hem gaat ze ’s nachts stiekem naar een strandfeest.
Neuz – Is het vriendje van Rosa. Ze beloven allebei dat ze tijdens hun vakantie geen ander vriendje of vriendinnetje krijgen, maar dat gaat niet helemaal goed.
Esther – Is een vriendin van Rosa die in Den Bosch woont. Zij helpt Rosa met het verzorgen van haar stiefbroertje Abeltje (Appie) en haar moeder aan het eind van het boek
Jonas – Is een vriend van Rosa die in Limburg woont. Hij helpt Rosa ook met het verzorgen van haar stiefbroertje en moeder aan het eind van het verhaal.

Gebeurtenissen:
De gebeurtenissen spelen zich thuis in Groningen af en tijdens de vakantie in Barcelona. Uit het verhaal kan je niet halen wanneer de gebeurtenissen zich afspelen. In het verhaal zitten geen flashbacks maar wel tijdsprongen. Er wordt niet precies beschreven hoe alles gebeurt en er worden stukken overgeslagen.

Informatie over de schrijfster Francine Oomen:
Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 en is nu dus 45 jaar. Ze woont in een klein plaatsje vlakbij Amsterdam. Ze heeft 3 kinderen; Joris (17), Lotte (15) en Daan (13).

Het boekenvak is ooit begonnen met allerlei dingen voor Dick Bruna te ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen. Daarna is ze zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Haar allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (geschreven in 1990), dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn er nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen. Nu schrijft ze boeken over “Lena lijstje”, “Hoe overleef ik?” en het boek “Het boek van beer”. Ook zijn er plannen om een film te maken over een van de boeken uit de “hoe overleef ik?”serie en boeken schrijven voor volwassenen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

wahaahahhaha dit vind ik ik de leukste boekverslag ik snap niet dat deze een 7.9 heeft. :P

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

haar moeder heet heleen maar een goed verslag

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast