Titel: Hoe overleef ik een gebroken hart

Auteur: Francine Oomen

Illustratie: Annet Schaap

Onderwerp: Liefde, pubertijd, ruzieHoofdpersonen: Rosa, Alexander, Vincent, Rosa’s moederSamenvatting:

Hoe overleef ik een gebroken hart gaat over liefde en ruzie.

2 onderwerpen die heel tegenstrijdig met elkaar zijn.

Rosa een puber van 14 heeft een vriendje Vincent ( ze noemt hem: Neuz).

En nadat haar ouders gescheiden waren heeft ze een stiefvader Alexander waar Rosa het helemaal niet mee kan vinden.

Alexander mishandelt Rosa en daardoor gaat Rosa steeds dwarser doen en krijgt een steeds grotere mond.Rosa en haar vriend Vincent maken veel graffiti tekeningen en die maken ze dan vooral ’s nachts.

Als Rosa ’s nachts terug komt barst de bom bij haar stiefvader en hij geeft haar weer een paar klappen en ze zou geen geld krijgen als ze op vakantie gingen.

Toen ze op vakantie waren kreeg Rosa stiekem wel geld van haar moeder maar daar mocht Alexander niks van weten want hij sloeg Rosa’s moeder ook en daarom durfde Rosa’s moeder niet bij hem weg.

Als Rosa op vakantie huisarest krijgt en de rest naar het strand gaat, gaat Rosa op stadsverkenning uit.

Als ze in een internetcafé leest dat haar vriendje Vincent met een ander heeft gezoend ziet Rosa het niet meer zitten en als een jongen haar dan meeneemt het ‘verkeerde pad’ in doet ze dat en zo eindigt ze dronken en bijna aangerand achter.

Als ze ’s nachts thuiskomt en haar stiefvader ( Alexander ) treft haar zo aan besluit hij weg te lopen.

Die ochtend treffen Rosa en haar moeder 3 politieagenten aan.

Het blijkt dat Alexander naar een kroeg is gegaan daar teveel heeft gedronken en op de terug weg is overreden door een auto.Na het identificeren blijkt dat het werkelijk om Alexander gaat.

Nadat dat bekend is gaat het heel slecht met Rosa’s moeder, ze wil niet meer eten en drinken.

Als Rosa boos word op haar moeder en haar moeder Rosa een duwtje geeft valt Rosa naar achter op de badrand en dan word het zwart voor Rosa’s ogen.

Daar schrikt Rosa’s moeder zo van dat ze besluit dat het zo niet langer kan en ze door moeten gaan met het leven.Gebeurtenissen:

Het boek Hoe overleef ik een gebroken hart is een heel hectisch boek er gebeurt van alles in.

Er is niet echt 1 onderwerp maar het zijn er meerdere.

Zo gaat het over de ruzie van Rosa met Alexander en liefde tussen Rosa en Vincent.

Als Rosa haar ouders gaan scheiden krijgt haar moeder een nieuwe vriend waar Rosa het absoluut niet mee kan vinden, het loopt zelfs zo uit de hand dat Alexander Rosa en haar moeder zelfs slaat.

Het boek bleef door de vele gebeurtenissen in het boek wel boeiend en interessant om te lezen.

Alle onderwerpen worden met zoveel diepgang beschreven en er gebeurt zoveel dat je aan het einde eigenlijk niet meer weer wat je in het begin hebt gelezen.De gebeurtenissen in het verhaal waren echt schokkend.

Zo gaat Rosa op vakantie naar Barcelona en heeft ze veel ruzie met Alexander en hoe erger Alexander boos word hoe erger Rosa dwars gaat doen.

Als Rosa haar mail opent en lees dat haar vriendje Vincent met een ander heeft gezoend ziet ze het niet meer zitten.

Dan gaat het verkeerd ze komt een jongen tegen en die vraagt of ze mee gaat naar een feestje en dat doet ze.

Als ze op dat feestje zijn word Rosa bijna gedwongen om te drinken en het loopt zelfs zo uit de hand dat die jongen haar wil aanranden, ze bevrijd zichzelf door hem met een leeg flesje op z’n hoofd te gooien.

Als ze terug is in de stad en bij het appartement aankomt ( 4 uur ’s nachts ) is alles donker en kan ze niet naar binnen.

Als Alexander ’s ochtends de deur opent en Rosa ziet flipt hij helemaal en slaat eerst Rosa en daarna Rosa’s moeder en loopt Alexander weg van het appartement.

Als Rosa, Appie en haar moeder daarna aan tafel zitten zegt haar moeder dat ze van Alexander wil scheiden en dat het zo niet meer kan.

Nog geen 2 uur later staan er 3 mannen voor de deur en vertellen dat Alexander is overreden.

Als blijkt dat het waar is gaat het heel slecht met haar moeder.

Ze wil niet meer eten niet meer drinken en gaat niet meer naar haar werk.

Als Rosa tegen haar moeder zegt dat ze echt moet gaan eten duwt Rosa’s moeder Rosa naar achter en valt Rosa tegen de badrand aan dan word alles zwart voor Rosa’s ogen.

Dat was het punt dat Rosa’s moeder ‘wakker’ maakte.

Op dat moment hebben Rosa en haar moeder besloten dat ze door moeten gaan met het leven.Personages sympathiek:

Ik vind Rosa en Alexander samen niet zo heel sympathiek, want als je ouders scheiden is het moeilijk om te accepteren dat je moeder een nieuwe vriend krijgt maar je moet diegene wel een kans geven om zich te bewijzen en dat het met hem ook gezellig kan zijn.

Aan de andere kant vind ik Alexander niet zo heel sympathiek omdat hij zich gelijk gaat bemoeiend met de opvoeding en ik snap dan ook wel dat Rosa dan zo dwars gaat doen.

Ook vind ik Rosa’s moeder niet zo heel sympathiek, want ook al slaat Alexander haar en Rosa blijft ze toch hem, maar als je word geslagen snap ik ook weer wel dat je niet weg durft te gaan.

Dus bij allemaal heb ik zoiets van aan de ene kant snap ik het wel maar aan de andere kant ook weer niet.

De beslissingen van Rosa zijn opzich wel begrijpelijk, want als je wordt geslagen, ruzie hebt met je ouders en je vriendje gaat ook nog eens vreemd dan snap ik wel een beetje dat je dan naar de drank gaat om dingen te vergeten en je weer goed te voelen.Spanning:

Het was eigenlijk een best spannend verhaal, want steeds als het leven er weer een beetje normaal uit ging zien gebeurde er weer wat. Zoals; dat Rosa’s moeder wilde gaan scheiden van Alexander en diezelfde middag Alexander nog word overreden.

Er zitten eigenlijk helemaal geen flashbacks in het verhaal dat was wel jammer want zo wist ik aan het eind van het boek niet meer waar het boek in het begin over ging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Het moet internetcafé zijn, niet internetcafe

13 jaar geleden

henk

henk

poep is gezond

1 jaar geleden