Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik de brugklas? door Francine Oomen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik de brugklas?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1027 woorden
  • 14 april 2010
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
49 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik de brugklas?
Shadow
Hoe overleef ik de brugklas? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoe overleef ik de brugklas?

Inleiding

Ik heb het boek HOI de brugklas gekozen, omdat…

• Ik zelf een brugwup ben

• Ik de serie al ken

• Ik Rosa een superleuk karakter vind

• Ik vind dat Francine Oomen goed kan schrijven…

• … En dat de tekeningen van Annet Schaap er goed bij passen

• Rosa’s problemen heel herkenbaar zijn…

• … En dat Roos zo grappig reageerd!

Francine Oomen is een bekende schrijfster, het meest bekend door haar kinderboeken. U wet vast al veel over haar dus dat ga ik er dan ook NIET bijzetten.

Beschrijving van de personages (en een uitgebreide over de hoofdpersoon):

Hoe overleef ik de brugklas gaat over;

Rosa van Dijk, een beginnende puber die naar de brugklas gaat. Ze is de hoofdpersoon van dit boek, en de rest van de serie. Rosa is vaak erg negatief, zowel over zichzelf als over andere situaties. Ze is koppig, en maakt vaak van muggen olifanten. Ze geeft haar beste vriend Jonas graag survivaltips, die een klas lager zit, en in ‘Limboland’ woont, beter bekent als Limburg. Rosa is erg onzeker, en zenuwachtig voor haar eerste schooldag. Ze heeft halflang rossig haar;

Jonas is een stille jongen die in Limburg woont, hij dicht, en zit in groep 8. Via de mail heeft hij contact met Rosa, zijn beste vriendin. Hij is verlegen, en een beetje een sulletje. Hij vindt zijn ouders saai, en is Rosa dankbaar voor haar survivaltips! Hij heeft krulletjes, en een kippenborstje, zoals in een later deel wordt gezegd;

Sasja is alles behalve een sulletje! Ze zat op de basisschool al bij Rosa in de klas, en heeft in tegenstelling tot Rosa al gaatjes in haar oren, zes in haar linker, en drie in haar rechter. E is erg stoer, en rookt zelfs. Ze krijgt al snel verkering met Danny, net zo’n type als Sas zelf. Ze verven hun haar alle twee wit, en knippen het kort af. Tsjaa… ;

Esther, beter bekent als Jampotje, wordt gepest door Sasja, en wordt later beste vriendinnen met Rosa. Ze heeft enorme jampotglazen in haat bril, van daar ‘Jampotje’. Ze speelt viool, en is ook onzeker. Ze draagt aparte kleding, die haar moeder zelf ontwerpt en naait’

Lidwien, ze kent Rosa en Sasja van de basisschool. Ze heeft een zus, en is niet rijk. Eigenlijk arm. Ze wil bij Sasja horen, en word snel omgepraat. Ze kijkt erg tegen Sas op, en dat is niet heel erg positief…

Het probleem van Rosa:

Rosa heeft in HOI de brugklas temaken met groepsdruk. Ze word gepusht om Esther nog een keer mee te krijgen naar de verboden zolder. Ze wil eigenlijk niet, allen dan zegt Sas dat ze het ECHT meent, en echt haar verontschuldigingen wil aanbieden aan Esther. Maar ja, dan was dus niet de waarheid, en Esther was boos geworden op Roos…

Rosa verandert (?):

Rosa verandert wel in het boek. Ze trekt zich niets meer aan van Sasja, en word beste vriendinnen met Esther. Dat vind ik heel sterk van haar, echt goed!

Waar speelt het zich af & welke tijd:

Het verhaal speelt gewoon in het ‘nu’, en het speelt zich af op school, bij Rosa, bij Esther, op het klassenfeest, en nog wel meer.

Hoe het verhaal afloopt…

Sasja maakt een ruzie goed met Rosa als Rosa Esther naar de schoolzolder lokt. Rosa doet dit en als zij en Esther op zolder zijn is de deur opeens op slot. Sasja en haar vriend pakken Esther beet en willen haar in een kist stoppen, maar dan breekt er brand uit. Niemand raakt gewond maar, Sasja en haar vriend worden geschorst.


Esther is daardoor ook heel erg boos op Rosa omdat ze denkt dat Rosa hier ook van wist. Toch maken Esther en Rosa het goed en worden ze hele goede vriendinnen. Met Sasja komt ook alles goed en ze heeft heel erg spijt van wat ze allemaal gedaan heeft. Sasja wordt uiteindelijk ook vriendinnen met Esther. Ook krijgt Rosa verkering met Jonas, haar beste vriend waar ze in heel het boek mee mailt.

Mijn mening
Ik vind dit echt een grappig boek, omdat Rosa zo grappig reageert op de situaties die ik ook meemaak, of die gewoon heel herkenbaar zijn. Ze is zo’n leuk karakter, met een kort lontje, hihi!Ik vind HOI de brugklas zo leuk omdat het zo grappig geschreven is. Ik vind de mails wel een beetje saai, maar als ze er niet waren zou het onduidelijk zijn. Het hoort bij de HOI-serie, die survivaltips, de mails, Rosa. Dat maakt het zo uniek!


De verwerkingsopdracht
Ik heb gekozen voor de verwerkingsopdracht: ‘Kies 4 andere titels en bespreek uitvoerig waarom deze zo goed passen.’

Titel 1: Punky&Jampotje

Ik heb deze titel gekozen omdat Sasja en Esther elkaar zich aan het einde noemen. Eerst pestte Sas Esther door haar Jampotje te noemen. Aan het einde als Sas en Ez vriendinnen zijn, worden het bijnamen. Ez noemt Sas Punky, vanwege haar extreme kapsels. Dit zou een geschikte titel kunnen zijn, omdat het wel om de ruzie tussen Rosa, Jampotje en Punky gaat!

Titel 2: Jampotten, Problemen en Brugbibbers

Jampotten, alweer, omdat het toch om het pesten gaat. Problemen omdat Rosa die zeker heeft! Brugbibbers omdat Rosa die heeft. Ze vind voor het eerst naar de middelbare school gaan best spannend. Daarom vind ik het een toepasselijke titel.

Titel 3: Cursus brugwup

Deze titel zou de titel moeten zijn, want Rosa geeft Jonas eigenlijk zo’n cursus, en komt erachter dat brugwup zijn nog niet zo makkelijk is. En dat het heel erg verschilt met de basisschool, waar alles zo klein en vertrouwd is…

Titel 4: Niets is zoals het lijkt…

Dit vind ik ook een goede titel, want het is waar. Niets is als Rosa had gedacht. Allemaal anders, groter, moeilijker, etc. etc.

Wat ik hier van vond

Ik vond het best leuk om het verslag te maken, het heeft me niet erg veel tijd gekost. Alleen ik doe meerdere dingen tegelijk, dus het duurde wel drie dagen. Maar totaal…misschien anderhalf uur? Nee, minder, als ik aan een stuk door zou hebben gewerkt… wel korter. Ik vond de verwerkingsopdracht het leukst, haha. Eigen fantasie, geen mening of feiten. Dit was mijn verslag, ik hoop dat u het leuk vond.

REACTIES

D.

D.

mooi geschreven!!! cool, ik gebruik hem als inspiri voor mijnboekopdracht!

13 jaar geleden

een scholier

een scholier

Echt mooi geschreven zelfs 14 jaar later heb ik er nog wat aan!

1 week geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik de brugklas? door Francine Oomen"