Hoe overleef ik de brugklas? door Francine Oomen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 817 woorden
  • 30 juli 2007
  • 48 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 48 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
141
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2002 Genomineerd)

Boekcover Hoe overleef ik de brugklas?
Shadow
Hoe overleef ik de brugklas? door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Voorwoord

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik dit boek zelf al heel vaak
gelezen en het is wel een leuk boek. Dit boek vind ik ook
leuk, omdat ik zelf ook naar de brugklas ben gegaan en
het gaat ook over de brugklas.

2. Schrijver/Schrijfster

Francine Oomen is geboren op 7 maart 1960 in Amsterdam.
Na haar middelbare schooljaren ging ze naar De Design Academy in
Eindhoven. Vroeger toen Francine nog klein was verzon ze zelf
verhalen en ging ze het vertellen aan haar knuffels. Nu schrijft ze zelf boeken. De meest bekende series zijn; Hoe overleef ik,

Lena Lijstje en De Computerheks.

3. Illustrator/Illustratrice

De Illustratrice van de Hoe overleef ik series is Annet Schaap. Annet Schaap is geboren in 1965 en woont in Utrecht. Ze heeft geen kinderen, maar wel een grote rooie kat die Johannes heet.
Annet begon met tekenen toen ze nog heel klein was, omdat ze dat het leukste vond om te doen, samen met schrijven. Als ze een boek had gelezen, maakte ze daar in een schetsboek plaatjes bij. Later tekende ze ook veel na, de tekeningen van Wim Hofman vond ze altijd zo mooi dat ze die op hele grote vellen overtekende met zwarte inkt. Natuurlijk vertelde ze niet dat ze ze nagemaakt had. Nu verzint ze altijd zelf wat ze tekent.
Annet studeerde aan twee kunstacademies: vijf jaar aan de Academie in Kampen en een jaar aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Op allebei heeft ze het vak illustratie gevolgd, maar ook veel andere dingen gedaan: schilderen, modeltekenen, grafisch ontwerpen en een klein beetje beeldhouwen.

4. Uitgeverij

De uitgeverij van dit boek is Querido Kinderboek.
Emanuel Querido (1871) opende in 1898 zijn eerste boekhandel, gaf in 1904 als boekhandelaar/uitgever zijn eerste boek uit, begon in 1911 een verzendboekhandel, werd in 1915 chef van de boekenafdeling van De Bijenkorf in Amsterdam en meldde op 10 augustus 1915 de oprichting van Em. Querido's Uitgeversmaatschappij. Nederlandse en vertaalde literatuur, kinderboeken en vaak van politieke betrokkenheid getuigende non-fictie bepaalden de eerste jaren het beeld.
Na de machtsovername door Adolf Hitler in het voorjaar van 1933 richtte Emanuel Querido in Amsterdam het nu wereldberoemde Querido Verlag op, de Duitstalige afdeling van zijn uitgeverij, met de Duitse uitgever dr. Fritz Landshoff als directeur. Onder zijn leiding zou Querido Verlag zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste Exil-uitgeverijen, waar boeken konden verschijnen van voornamelijk Duitse auteurs, waarvan het uitgeven in Duitsland onmogelijk gemaakt was. In 1934, een jaar voor de eerste Penguins verschenen, publiceerde Querido de eerste zes delen van de pocketserie De Salamander, 'een reeks van de beste oorspronkelijke en vertaalde romans'. Sinds de Tweede Wereldoorlog (Emanuel Querido werd in 1943 in Sobibor vermoord) richtte de uitgeverij zich steeds sterker op het uitgeven van Nederlandse literatuur. Enkele jaren geleden werd opnieuw een begin gemaakt met het uitgeven van vertalingen.

In 1971 verscheen Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmidt - het begin van een kinderboekenfonds dat zich in dertig jaar heeft ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande in ons taalgebied. In 1972 werd Athenaeum - Polak & Van Gennep onderdeel van Querido en sinds 1997 maakt ook uitgeverij Nijgh & Van Ditmar deel uit van Em. Querido's Uitgeverij B.V.

5. Hoofdpersonen

De hoofdpersonen in dit boek zijn;
Rosa: Rosa is een 15 jarige wanhopige meid. Rosa heeft altijd wel een dilemma.
Esther: Esther is de beste vriendin van Rosa en zij weer altijd wel wat Rosa aan haar probleem moet doen.
Jonas: Jonas is de beste vriend van Rosa.
Vincent: Vincent is 16 jaar en is verliefd op Rosa.
Appie: Appie is het broertje van Rosa.

6. Waar gaat het boek over

Als je naar de brugklas gaat, verandert er een heleboel in je leven. Van stoere achtste-groeper word je brugpieper. Ineens heb je twaalf leraren in plaats van één. Eerst had je een rugzakje met alleen een boterhamtrommeltje erin, nu moet je tien kilo boeken meesleuren! Daar kan Rosa wel over meepraten. Haar vriendje Jonas zit nog in groep acht en om hem alvast een beetje voor te bereiden, e-mailt ze hem survivaltips. Dit spannende boek gaat over vriendschap maar ook over pesten. Over lachen en over uitgelachen worden. Over na-apen en jezelf durven zijn. En verder staat het vol praktische tips voor iedereen die te maken heeft met lastige leraren, zware boekentassen, pukkeltjes, eerst liefdes en nog veel meer!

7. Wat vind ik van het boek

Ik vind dit boek wel grappig en leuk. Je kan het eigenlijk gewoon
in een keer doorlezen. Als je het boek begint te lezen wil je niet ophouden met lezen. Ik heb Hoe overleef ik de brugklas al 4 keer gelezen en ik vind het nog steeds leuk.

8. Nawoord

Ik hoop dat je dit boek ook zelf gaat lezen, want ik raad het
je aan. Het is een super leuk boek. Ik heb zelf geleerd van dit boek dat je niet zo ongerust moet zijn over de brugklas (ook al doe ik het zelf nog wel). Ik hoop dat je er iets van heeft geleerd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik de brugklas? door Francine Oomen"