Hij was mijn vriend door Anneke Scholtens

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 525 woorden
  • 19 juni 2007
  • 32 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 32 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
114
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Hij was mijn vriend
Shadow
Hij was mijn vriend door Anneke Scholtens
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Informatie
Titel: Hij was mijn vriend
Auteur: Anneke Scholtens

Samenvatting
Bart past op thuis als zijn ouders weg zijn. zijn ouders denken dat hij aan het studeren is, maar ondertussen nodigt hij vaak zijn vriendin Roos uit. Bart krijgt een grote shock als hij een brief opent met daarin een bericht dat zijn vriend tijdens zijn jeugdige jaren is overleden. Allemaal herinneringen komen bij hem naar boven (ook later in het boek wanneer er flashbacks zijn naar het verleden met abel). Bart heeft allerlei herinneringen aan hem, en niet de fijnste; abel was (stiekem) verliefd op en Bart vond dat moeilijk te accepteren. Bart kon daar moeilijk mee omgaan, hoewel ze een goede vriendschap hadden. Hij vertelt het aan zijn vriendin, en ze willen contact met de moeder. Zij vertelt hen allerlei verhalen en dat hij verongelukte in de bergen, toen hij op een bergtocht was. De volgende dag bezocht hij de begrafenis. Allerlei herinneringen komen boven water; bijv. toen op het biologiekamp. Naderhand neemt vriend van abel, Tim, met wie abel samen heeft gewoond, contact op met abel. Tim vertelde Bart dat abel het altijd over Bart had, maar nog nooit hem heeft gekend. Bart komt erachter dat de moeder de waarheid niet sprak; ze had sporen geprobeerd uit te wissen van abels geaardheid. Hierom waren ze kwaad. Ze hadden later weer een gesprek met abels moeder, en ze suggereren dat abel homo was. De moeder kon het niet hebben, en vertelde dat de vader het er behoorlijk moeilijk mee had dat Abel homo was; zijn gezin stond op stelten.
Het verhaal eindigt wanneer Bart’s moeder belt en Bart vertelt over zijn vriendin Roos.


Mening
Mijn leeservaring is redelijk goed van dit boek; het leest tamelijk makkelijk, niet humoristisch is, goed bedacht en bepaalde zaken reëel overkwamen. Er komen geen moeilijke woorden of complexe zinnen in voor. Er was toch wel weinig humor in dit boek, aangezien het over vrij serieus (of serieuze) onderwerp(en) ging, zoals dood en geaardheid. De hoofdpersonen maakten ook niet echt grapjes in het boek. Het verhaal had wel veel ‘waarheid’ erin, dat de auteur zoiets als een buitenstaander heeft ervaren met iemand in haar omgeving, dit maakt het allemaal een stuk boeiender; je zit niet een boek te lezen dat over niets of niemand gaat maar over een (deels) waargebeurd verhaal.
Er komt homoseksualiteit aan bod met de ouders die hun zoon afwijzen vanwege zijn geaardheid. In het boek wordt ook niet duidelijk wat Bart daadwerkelijk voor Abel voelde; vond hij hem maar heel gek of toonde hij veel begrip voor hem?
Bart is iemand die aardig en sociaal overkomt. Abel is iemand die veel met zijn geaardheid worstelt en er niet al te makkelijk mee om kan gaan. Over de homoseksualiteit van het boek is een niet al te 'goed' onderwerp; er worden dagelijks vele homo's uitgescholden, in elkaar geslagen, en de samenleving accepteert ze niet. bijv. met homohuwelijken is er veel onrust, of het mag en de invloed van de bijbel hierop. Tot slot vind ik dat het boek iets positiever mocht zijn; het gaat eigenlijk alleen om problemen omtrent homo's, geen positieve dingen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hij was mijn vriend door Anneke Scholtens"