ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Titel van de roman: Hex

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt

Jaar van eerste uitgave: 2013

aantal pagina’s: 351

1.     Verwachting en eerste reactie

Ik kende het boek niet, en vond de titel interessant. Nadat ik de achterflap had gelezen leek het mij een spannend boek.

En dat was ook zo, het begin was een beetje sloom maar na een tijdje werd het steeds spannender.

Ook vond ik het leuk om te lezen dat een heel dorp terug werd gegooid naar de Middeleeuwen, dat vond ik een erg grappig aspect aan dit boek.

 

2.     Beknopte samenvatting en analyse

Het dorpje Beek is vervloekt door de Wylerheks, iedereen die er is geboren is gedoemd er ook te sterven, en iedereen die zich vestigd komt er niet meer weg. De Wylerheks is geketend en haar ogen en mond zijn dichtgenaaid, en iedereen weet dat het zo moet blijven. Timo en Jelmer besluiten een grap met de Wylerheks uit te halen door haar tegen een lantarenpaal aan te laten lopen, dit filmen ze en zetten ze online. Dit soort taferelen gebeuren nog een aantal keer en op een gegeven moment wilt Jelmer verder, door haar op te sluiten en te kijken wat er onder haar kleren zit. Hij pakt een stok en taped er een stanleymes aan vast, dit alles wordt gefilmd en vastgelegd. Maar hij gaat nog verder en snijd haar tiet open. Dan leggen ze een IPOD vlag bij haar mondhoek en nemen haar gefluister op, haar gefluister zou mits goed gehoord, dodelijk zijn.

 

Timo wil er niks meer mee te maken hebben en gaat weg. Ondertussen komt de moeder van Jelmer, de slagersvrouw, erachter en besluit stiekem contact met de Wylerheks op te zoeken en geschenken geven.

Stefan, de vader van Timo, ziet dat de mensen onrustig en bang zijn, als ze de Wylerheks zien dan slaan ze helemaal door en beginnen haar dan te stenigen. Langzamerhand vergaat het hele dorpje terug de tijd in naar de middeleeuwen. Er staan ook rare dingen te gebeuren die in het verleden ook gebeurt zijn. Doordat de Heks zo gekwetst is sterven er een handjevol bejaarden. Ook kleurt de filosofenbeek rood. Het volk is nu echt bang, en als er uitkomt dat Jelmer het heeft kunnen starten besluiten ze hem zweepslagen uit de delen als straf en daarna polderdetentie. Een paar weken later ligt Timo dood in bed, het laatste wat hij hoorde was het fluisteren van de heks. Ook zijn broertje is er slecht aan toe, hij heeft lijm in zijn ogen gesmeerd en paddestoelen gegeten die giftig waren.

 

Als Stefan alleen thuis is en Timo is begraven draait hij helemaal door, hij gaat naar de Wylerheks om te vragen of ze hem weer tot leven kan wekken en als beloning knipt hij dan haar hechtingen los rond haar mond en ogen en ketend hij haar los. Als hij dat gedaan heeft dan gaat het echt helemaal verkeerd. Ze spaart de kinderen, maar de volwassenen zien dat niet, dus in plaats dat alle volwassenen doodgaan, gaan ook de kinderen dood.

 

Behalve Stefan, hij krijgt de keuze van zijn dode zoon, of zijn levende familie. Hij gaat voor zijn zoon. Als hij ‘s ochtends wakker wordt is alles stil in Beek, hij is de enige overlevende, terwijl de Wylerheks nog na staat te dansen op de Wylerberg.

3.     De analyse.

 

Naam roman: HEX                                                                                                schrijver: Thomas olde Heuvelt

Tijd

 

Het speelt zich af in deze tijd, maar het gaat steeds langzamer richting de middeleeuwen. Het speelt zich af in een paar maanden en het heeft een paar flashbacks, namelijk naar hoe de Wylerheks zich gedroeg in het verleden. Er zitten best een paar Tijdsprongen in het boek.

Ruimte/plaats

 

Het speelt zich voornamelijk af in Beek. De sfeer in het begin is heel lief en vredig maar als het boek zich vordert wordt het toch spannender en aan het eind is het alsof de hel is losgebroken. De thematische ruimte is de middeleeuwen, mensen bestenigen en geselen is niet echt beschaafd volgens ons doen.

Personages

          Karakter

              round

              flat

              karikatuur

              type

          hoofdpersoon

          (bijfiguren)

          Identificatie (speaking names)

Timo, de hoofdpersonage, wil eerst heel graag meedoen aan het heksje pesten, maar later is hij enorm bang geworden en is hij een compleet andere jongen geworden, hij hangt zichzelf ook op later. Round karakter

 

Stefan, Timo’s vader, lijkt alsof hij de enige normaal denkend persoon is in dit verhaal. Hij merkt op dat het telkens achteruit gaat. Hij knipt ook de hechtingen en ketens van de Wylerheks af.

 

De Slagersvrouw, moeder van Jelmer, wil graag vrede met de heks en om deze vrede te behouden gaat ze ook tegen de regels in naar haar toe.

 

Jelmer, beetje een randdebiel, hij gaat helemaal los op de Wylerheks en wil telkens verder. Of het door de Wylerheks komt dat hij helemaal gek wordt weten we niet.

 

Katharina, de Wylerheks, is een vrouw die 350 jaar geleden in Beek werd verklaard van hekserij en daardoor haar kinderen verloor. Sinds dien wandelt ze doelloos in Beek rond wachtend tot ze weer toe kan slaan.

Handeling

       Thematiek

          Motieven

Grondmotief/thema

          Klassiek

          Leidmotief

titelverklaring

Het grondmotief is wraak, de Wylerheks wordt ontzettend geplaagd, lichamelijk verwond en verminkt. Ze laat iedereen denken dat ze niks terug kan doen, maar als iedereen het niet verwacht slaat ze toe en gaat Beek steeds verder naar de Middeleeuwen toe.

 

De thematiek is waarschijnlijk iets in de richting van wie het laatst lacht, lacht het best.

 

Het boek heet HEX omdat dat de naam is van de organisatie die in Beek zit die alle bewegingen van de heks monitort en vastlegt.

Perspectief         

De spanning hoef ik het niet over te hebben, De schrijver heeft het bizar goed op papier gekregen en komt heel goed over. Ik zat op het puntje van mijn stoel tijdens het lezen. De verteller verschilt, soms is het een vertellende ik, dan weer een belevende ik en vervolgens weer een alwetend personaal.

Type boek:

Soort:

 

Motto:

Roman, het was een geschreven verhaal met veel emoties en gedachten.

raamvertelling, het boek werd verteld vanuit meerdere personen. Zoals Timo, Jelmer, en ook de ouders.

Thriller, het was een spannend verhaal vanaf begin tot het eind.

   

4.     Eindoordeel en evaluatie

Het boek was veel beter dan ik gedacht had. Aan het begin van het boek is het nog echt veel te verwarrend want je krijgt immens veel informatie. Maar aan het eind vallen alle stukjes in elkaar.

 

Ik kon mij in dit geval niet identificeren met de hoofdpersoon omdat het gewoon dom is als je met een eeuwenoude heks gaat dollen. Het verhaal is zeker orgineel, ik heb nog nooit dit soort boeken gelezen. Het enige element dat mij niet aanstond was de manier van het vertellen aan het begin. Er kwam veel informatie, die je niet allemaal kon onthouden.

 

Qua stijl was het wel makkelijk te lezen, maar niet aan te raden vlak voor je naar bed gaat, daar is het net even te moeilijk voor. Verder had het boek wel een spannende verhaallijn en had ik op sommige momenten in het boek wel het gevoel dat ik verder moest gaan lezen, zodra ik dat deed gebeurde er zo veel dingen de ik niet aan heb zien komen maar ik hoef niet per se meer te lezen van deze schrijver, maar hij heeft het bij dit boek goed gedaan.

 

5.     Zoek een recensie van een erkend recensent.

Recensie:

'In het dorpje Beek waart al driehonderd jaar de Wylerheks rond. De bewoners doen er alles aan om haar voor de buitenwereld af te schermen. Want wie eenmaal in Beek komt wonen, kan er nooit meer lang vandaan blijven en wie de wraak van de heks op zich haalt, kan het hele dorp in de afgrond laten storten.'

 

Deze spannende fantasyroman met een on-Nederlands tintje combineert het aloude heksenfenomeen met nieuwe technologie. Daarmee wordt een originele draai gegeven aan een verhaal dat anders het risico loopt over platgetreden paden te gaan. De heks en de bewoners worden veelvuldig in de gaten gehouden, middels camera’s en computers, maar tegelijkertijd is de onderlinge paranoia middeleeuws te noemen. De spanning wordt vakkundig opgebouwd tot een overdonderende climax. Klein puntje van kritiek is dat het taalgebruik van sommige oudere personages wel erg jeugdig aandoet. Vanwege de heftige scènes en ondanks een aantal jonge personages is dit boek vooral geschikt voor volwassen lezers. Die krijgen een huiveringwekkende achtbaanrit voorgeschoteld met een rijkdom aan sterke personages en verhaalelementen. Vanaf ca. 17 jaar.

Je reactie op de recensie:

Mij stoorde het niet dat de oudere personages jeugdig taalgebruik hanteerden, Ik vond het namelijk weer eens iets anders in een verhaal. Verder ben ik er mee eens dat er wel heftige scènes in voorkwamen die niet echt geschikt zijn voor jonge kinderen. Het komt allemaal heel plotseling.

Verder is dit een mooie recensie voor  een mooi boek.

6. Zoek informatie over de auteur.

Thomas Olde Heuvelt houd van het internet, en dit is ook de reden waarom in het boek Hex, Middeleeuwen met de tijd van nu word gemengd. Verder probeerd hij op veel manieren zijn boeken te promoten, en dat is goed gelukt. Hex word nu gelezen in vele landen, bijvoorbeeld China, VS en Groot Britannië. Hij heeft nog niet veel boeken geschreven, op dit moment telt het 3 boeken welke allemaal thrillers zijn.

Thomas houd ervan om spannende boeken te schrijven, ik denk dat het een fantasiewereld is waar hij ook bij zou willen zijn. Voorderest viel er weinig te vinden over Thomas.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Willem

Willem

wat zijn de typeringenvan de personages? zijn ze round characters of flat characters?

8 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast