Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het zwanenmeer (maar dan anders) door Francine Oomen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het zwanenmeer (maar dan anders)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1036 woorden
  • 5 september 2010
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
16 keer beoordeeld

Boekcover Het zwanenmeer (maar dan anders)
Shadow
Het zwanenmeer (maar dan anders) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

'Het zwanenmeer (maar dan anders)'.

Francine Oomen.

’Stichting Collectieve Propaganda’

2003

95 bladzijden


1. Het onderwerp van het boek is best spannend, maar ook een beetje zielig. De moeder van Sam (Samantha-Maria) Beer (Berenieke Aurora) en Pip (Jean-Philip) is overleden bij de geboorte van de drieling. Omdat de moeder was overleden had hun deftige oma de namen verzonnen. De vader van Sam, Beer en Pip is niet zomaar een vader maar een wereldberoemde schrijver!Door zijn drukke leven als schrijver heeft hij al meer dan drie jaar een writer’s Block. Hij zit de hele dag te zuchten en te steunen voor de computer en er komt nauwelijks iets uit zijn vingers.

Sam deed al het huishouden omdat ze geen au pairs meer wilden, dat was een drama. Ze werd uitgeput en kwam niet eens meer toe aan haar schoolwerk. Vanaf toen moest er iets veranderen in het huis de taken werden uitgedeeld. En pap die moest de vuilnis buitenzetten, maar dat eindigde heel anders dan verwacht…….

2.Ik zie het verhaal door de ogen van Sam. Sam is een vurig meisje dat voor niets en niemand uit de weg gaat en heeft heel wat verzamelingen van kleding en is er daarom ook zeer gek op, ze houdt ook zielsveel van winkelen.

Haar probleem is dat ze alles in huis moet doen en daarom doodop is en er moet dan iets veranderen want zij moet zorgen voor een kast van een huis inclusief de slaapkamer van haar broer en zus.

Ik kan me er mezelf niet echt inzien. Er wordt beschreven wat Sam nu meemaakt. Alleen wat de andere personen hardop zeggen. Beer, Pip Pap, Isabel, politieman, Moeder van Elise, Elise. Best vriendelijk alleen omdat ze zo een beroemde vader heeft wil iedereen haar vriendin zijn, niet omdat ze haar aardig vinden of zo. Het is precies hetzelfde met haar broers en zussen. Bij familie is ze gewoon zichzelf. Als ze het perspectief van de vader hadden genomen dan kon dat niet want de vader die was zelf het slachtoffer. Beer kon ook niet de hoofdpersoon zijn omdat zij al zelf een boek heeft.

3.Het zwanenmeer vind ik grappig, dat komt door de grappige fragmenten en de kinderen van mijn leeftijd. Ik weet hoe ze zich dan op dat moment voelen. Iedere keer gebeurd er weer iets leuks zoals met het haren knippen van pip, de ruzie met beer, en natuurlijk ook de au pairs! Katrien Duck die kwekte de hele dag door over de soaps die ze de hele dag keek. Ze probeerde pap te versieren dat lukte haar niet, want waar pap de meeste hekel aan had waren kletskousen. Of Lludmilla dan dat is hilarisch:

‘Lludmilla die had een figuur van een kleerkast, grotere spieren dan Arnold Schwarzenegger en ze sprak geen woord Nederlands. Ze heeft Pip een keer zo een harde draai om zijn oor gegeven dat hij door de keuken vloog. Toen heb ik haar een mep met de koekenpan verkocht. Gelukkig kwam papa net de keuken binnen, anders had ik het niet kunnen navertellen. Of Lludmilla niet’.

Dit stukje vond ik heel erg grappig, omdat Lludmilla werd gepakt dat ze heel raar was. Niet vergeten dat ze geen woord Nederlands sprak dus was Sam haar voor.

4.Zielig is dat Sam beer en pip hun moeder bij hun geboorte waren verloren. Iedereen dacht dat Sam ging overlijden, omdat zij niet meer dan een pak suiker woog. Maar de moeder overleed. Soms denkt Sam ook wel ‘was ik maar overleden dan was iedereen blij’. Sam moet ook alles alleen doen, hun vader stelt wel voor om een au pair in dienst te nemen. Maar die au pairs komen er niet meer in! Maar dan gaat alles veranderen, iedereen gaat klusjes in huis doen dat is heel wat anders dan dat Sam altijd de klusjes doen. Beer die doet voor een keer haar eigen kamer en pap die moet de vuilnis buiten zetten. Dat is het ergste stuk.

‘Als ik ‘s middags de bocht van onze straat omzwier, fluitend en zwaarbeladen met tassen, staat mijn hart opeens stil van schrik. Er staat een ziekenauto voor onze poort. En een vuilnis auto. En een politiewagen. En een heleboel mensen. Ik krijg een vreselijk voorgevoel. Ik rem piepend af, gooi mijn tassen op de grond en duw de mensen weg. Er wordt net een brancard de auto ingeschoven door mannen met witte jassen. ‘Neeeee!’ gil ik. Ik duw de twee vuilnismannen die ervoor staan opzij. Het is papa die op de brancard ligt. Er zit bloed op zijn hoofd en zijn ogen zijn dicht. Hij ziet spierwit het eerste wat in mijn hoofd flitst is: mijn schuld!’

Dit stukje vind ik heel zielig, Sam denkt dat het haar schuld is maar dat is niet zo. Zij had niet tegen haar vader gezegd maak een ongeluk mee. Het heeft iets met vuilnismannen te maken, maar meer veertel ik niet dan moet je het boek zelf lezen.

5. Dit boek is niet origineel Francine Oomen schrijft wel vaker zulke boeken. Zoals de ‘Hoe overleef ik’ boeken die slaan ook allemaal op het zelfde neer, dat is nou precies hetzelfde met dit boek. Het zwanenmeer (maar dan anders) is volgens mij een kopie van de HOI boeken, maar dan met een andere titel. Ze gaan allemaal over liefde, oververmoeidheid en school (gewoon een kopie).

Zoals je in dit fragment ziet is het een kopie:

‘Het gaat zo niet langer.’

‘Wat gaat niet langer?’Vraagt beer met volle mond.

‘Alles niet. Ik houd het niet meer vol. Ik weet niet of jullie het wel in de gaten hebben, maar ik zorg zo een beetje overal voor. Ik doe het hele huishouden . En jullie hebben altijd maar commentaar. Ik doe het niet meer en ik kan het niet meer. Ik heb niet eens tijd voor mijn huiswerk.’!

Zo gaat het nou in ieder Francine Oomen boek, dat maakt mij ook wel een beetje moe.

6. Het beoordelingswoord begrijpelijk was wel doorslaggevend voor mijn mening. Kortom ik vind het boek redelijk, het mocht ook wel wat dikker. Ik geef de voorkeur aan dikke boeken, dunne boeken zijn zo snel uit. Dit boek ging wel, maar ik raad mensen toch aan het te lezen, ieder zijn eigen mening.

REACTIES

U.

U.

hoi hoi
thnx voor je verslag, ik kan der veel inspiratie uithalen voor mijn boekverslag! ;-) alleen heet Beer in het echt ''Berenice Aurora'' in plaats van Berenieke Aurora, Heet Sam in het echt ''Samantha Eloise'' in plaats van Samantha-Maria...

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het zwanenmeer (maar dan anders) door Francine Oomen"