Het zwanenmeer (maar dan anders) door Francine Oomen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Het zwanenmeer (maar dan anders)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 800 woorden
  • 15 november 2004
  • 172 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
172 keer beoordeeld

Boekcover Het zwanenmeer (maar dan anders)
Shadow
Het zwanenmeer (maar dan anders) door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens: Auteur: Francine Oomen
Titel: Het zwanenmeer (maar dan anders) Uitgave: Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, Houten, 2003
Kinderboeken geschenk 2003
Genres: avontuurlijk
Omvang: 95 bladzijden Hoofdpersonen Het boek gaat over de drieling Sam,Beer en Pip van Zwanenburg. Ze zijn 12 jaar oud. Een moeder hebben ze niet. Die is overleden bij hun geboorte. De drieling wordt dus opgevoed door hun vader, tenminste, dat zou moeten. Maar vaders hoofd staat niet naar opvoeden. Hij is een beroemd schrijver, maar nieuwe boeken kun je een tijdje niet meer van hem verwachten. Hij lijdt aan een schrijfblokkade. Hij komt zijn kamer nauwelijks meer uit. De kinderen redden zichzelf. Ze hebben alle drie een PP, dat wil zeggen PinPas. Daar kopen ze de spullen voor het huishouden en voor kleren enz. Sam is de gewoonste van de drie, zij probeert nog een beetje het huishouden te regelen. Ook is ze helemaal gek op winkelen. Beer is een beetje een studiebol, ze leest heel de dag door boeken en ze leert zodra ze uit school is. Het liefst zou ze heel de dag eten. Pip zit nog in groep 7, hij is twee keer blijven zitten en loopt een beetje achter met ander kinderen van zijn leeftijd. Zijn kamer is net een groot bos, al is hij blij zet hij zijn bed op een vrolijk stuk bos. Al is hij boos dan schuift hij zijn bos naar een griezelig stuk bos. Het boek kan zich overal afspelen, in het boek word het als een dorpje omschreven
Het boek kan zich in elk jaar afspelen, 100 jaar geleden, nu of over 20 jaar.
Het verhaal Sam doet al jaren in haar eentje het huishouden en nu is het dus helemaal zat. Ze wordt woedend en meld haar vader dat hij ook eens moet gaan helpen. Het is donderdag en haar vader is nog niet op, ze plakt een geel briefje op zijn beeldscherm om te zeggen dat hij de vuilnisbakken moet buiten zetten en even naar het zwembad wil kijken. Dan gaat ze naar school. Als ze terug komt ziet ze politie voor het huis staan. Nog net ziet ze haar vader op een brancard de ambulance in gaan. Ze wil met hem mee maar dat gaat niet. Ze wordt door een politie man naar binnen geloodst en die verteld dat haar vader aangereden is door de vuilniswagen. Dan komt er een vrouw binnen in een vuilnis wagen pak. Zij vertelt dat zij in de vrachtwagen zat. Als de politie man vraagt waar hun moeder is zegt ze dat die later op de avond thuis komt. Dan komt Pip binnen en na wat tekens van Sam snapt hij ook dat hij het spelletje moet meespelen. Als de politie weg is en Beer is net thuis zegt de vrouw dat ze snapt dat ze geen moeder meer hebben. En vraagt waarom ze spelen van wel. Ze zeggen dat ze anders misschien naar een kindertehuis moeten en dat willen ze absoluut niet. Als ze in het ziekenhuis zijn en ze wachten voor de kamer van hun vader op de dokter smeekt Sam de vuilnisvrouw om haar moeder te spelen en gelukkig doet ze dat.. Hun vader legt nog in een coma en thuis begint Isabel alles schoon te maken. Sam wil zich niet aan haar hechten en denk dat ze zo aardig is omdat ze achter het geld aan is. De volgende dag uit school gaan ze gelijk naar het ziekenhuis. Isabel (de vuilnisvrouw) is er ook. De dokter vraagt of ze even meet wil komen naar zijn kamertje. Als Isabel terug komt vertelt ze dat ze een tumor in het hoofd van hun vader zijn tegengekomen. Ze gaan morgen opereren. Die nacht slaapt iedereen slecht en dus kruipen ze met z’n drieën in een bed, wat ze alleen vroeger deden. Als ze uit het raam kijken zien ze dat er 2 zwanen: Een witte en een zwarte. In het zwembad zwemmen. De volgende morgen is Isabel er ook al vroeg. Ze vertelt dat de dokter zou bellen als er nieuws was. Die middag al heeft de dokter gebeld gaan ze snel naar het ziekenhuis. De operatie is helemaal goed gegaan en vader lichtin de uitrust kamer. Het verhaal loopt goed af, vader komt weer thuis en gaat weer voor zijn kinderen zorgen. Isabel komt bij hun wonen. Het boek eindigt met een groot feest voor vader en Isabel. De betekenis van de titel is de familie Van Zwanenburg heeft een vies zwembad in de achtertuin. Het lijkt net erwtensoep. Op een dag zitten daar zitten 2 verliefde zwanen in een witte en een zwarte. Beer en Pip kijken ernaar, en Beer zegt; het zwanenmeer, maar dan anders. De titel komt dus in het boek voor. Het plaatje op de voorkant heeft met het verhaal te maken. Het komt voor in het verhaal.

REACTIES

N.

N.

Er klopt een hele boel niet. Een voorbeeld de kinderen zijn geen12, maar 13!!

14 jaar geleden

J.

J.

hey, ik vind je leesverslag koel......
Dat wilde ik even zeggen :P Dikke doei van justine

19 jaar geleden

T.

T.

heb je ook iets apart over het zwanemeer maar dan anders alleen dan meer over de hoofdpersonen?

19 jaar geleden

J.

J.

het boek is prachtig vind je niet ??

19 jaar geleden

A.

A.

hee, ik ken dit boek uit mijn hoofd haha, maar wil even wat kwijt, het verhaal kan zich geen 100 jaar geleden afspelen want ze hebben het over mobieltjes, pinpas en dat soort dingen

12 jaar geleden

M.

M.

Het boekverslag is goed, alleen kloppen er een paar dingen niet:
- Het boek kan zich niet in elke tijd afspelen: 100 jaar geleden hadden ze nog geen supermarkten en pinpassen en zulke moderne ziekenhuizen.
- Isabel gaat aan het einde niet bij de vader en drieling inwonen.
- De kinderen zijn 13.

12 jaar geleden

B.

B.

hey ik doe mijn boekverslag er ook over en ik hoopte dat ik hier info kon vinden maar hierin klopt een heleboel niet!

9 jaar geleden

J.

J.

Heyy, er klopt heel veel niet

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het zwanenmeer (maar dan anders) door Francine Oomen"