Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Het woeden der gehele wereld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2500 woorden
  • 24 juni 2009
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
31 keer beoordeeld

Boekcover Het woeden der gehele wereld
Shadow

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleufhoed en heeft een sjaal voor zijn mond. Alex raakt in de ban van het voorval en breekt zijn hoofd over de vraag wie de schutter was. Pas jaren later - als Alex inmiddels getrouwd is - komt …

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleu…

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleufhoed en heeft een sjaal voor zijn mond. Alex raakt in de ban van het voorval en breekt zijn hoofd over de vraag wie de schutter was. Pas jaren later - als Alex inmiddels getrouwd is - komt de waarheid aan het licht.

Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Beschrijving en persoonlijke reactie

Complete titelbeschrijving
Titel: Het woeden der gehele wereld
Auteur: Maarten ‘t Hart
Uitgever: de Arbeiderspers - Amsterdam
Jaar van uitgave: 1993 (2e druk)

Motivatie van je boekkeuze
Ik heb het boek gekozen omdat mijn docente dit boek had aangeraden, nadat ze mijn leesautobiografie had gelezen. Toen heb ik de achterkant gelezen en vond het wel wat.

Korte samenvatting van de inhoud
Het boek begint met de gebeurtenis dat zeven mensen in 1940 proberen te vluchten voor de Duitsers door middel van een gewaagde overtocht naar Engeland. Onderweg wordt de boot onderschept door een Duitse onderzeeër die vervolgens het schip opblaast met de hele bemanning aan boord. De opvarenden overleven dit, deze gebeurtenis speelt door het hele boek een grote rol.


De hoofdpersoon heet Alexander Goudveyl. Hij is, als het verhaal begint twaalf jaar. Zijn ouders zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisd naar Maassluis en zijn vader heeft daar een pakhuis gekocht en werkt als voddenman in Maassluis. Doordat zijn vader voddenman was, werd de hoofdpersoon vaak gepest op school en hij had dan ook helemaal geen vrienden op school. Alexander heeft altijd het idee gehad dat God een fout had gemaakt door hem op de wereld te zetten. In het pakhuis van zijn vader stond een oude piano. Hij was erg gehecht aan die piano en leerde hoe hij piano moest spelen.
Eens in het jaar is er een dag dat de kerk mensen probeert lid te maken van de kerk, de evangelisatie dag. Het belangrijkste gedeelte van de evangelisatiedag speelt zich af voor het pakhuis waarbij Alexander de muziek verzorgt door te spelen op de piano. Alexander ziet op een bepaald moment een schaduw en als hij zich omdraait dan staat er een man voor hem die hem onder schot houd. Hij kan niet zien wie de man is. Plotseling is de man weer weg. Er blijkt dan dat er een politieman is doodgeschoten. Alexander heeft waarschijnlijk de dader gezien die de politie echter nooit te pakken krijgt. In de rest van het boek blijft Alexander naar die dader zoeken.
Als Alexander op de middelbare school zit wordt hij door een plaatselijke apotheker, ook iemand die op de boot naar Engeland heeft proberen te vluchten, gevraagd om op zijn huis te passen, in ruil daarvoor mag Alexander bij hem thuis pianospelen. Als hij in het huis op verkenning gaat vindt hij de kleren van de moordenaar van de politieagent op de bewuste evangelisatiedag op zolder.
Alexander verhuist naar Leiden om aan de universiteit farmacie te gaan studeren. Hij leert allemaal nieuwe dingen zoals met een meisje naar bed gaan. Hij wordt door een professor van de universiteit gevraagd om bij hem thuis te gaan pianospelen. Die professor zat ook op de bewuste boot naar Engeland. Als hij een keer is uitgenodigd om te komen piano spelen denkt de professor dat hij een oude vriend van hem is: Aaron, die ook op de boot zat. Hij ontmoet op die avond zijn toekomstige vrouw, Joanna, de dochter van Aaron.
Aan het eind van het boek is hij getrouwd met Joanna. Na een aantal jaren leert hij ook zijn schoonvader kennen en hij vindt uit dat zijn schoonvader ook op de bewuste boot naar Engeland zat. Alexander komt dan iets vreemds tegen bij zijn schoonvader en als hij doorspeurt blijkt dat zijn schoonvader de moord op de agent op zijn geweten heeft.
Tijdens een korte wandeling van Aaron en Alexander blijkt dat Aaron de moord helemaal niet heeft gepleegd, hij wilde de politieman wel beledigen, maar niet vermoorden. Het schot werd gelost vanaf een halletje in het pakhuis. De dader is dus nog steeds niet bekend.

Eerste persoonlijke reactie
Ik vind het boek spannend, want als Alexander piano zit te spelen in het pakhuis staat er plotseling een moordenaar achter zich, die de politieman al heeft vermoordt en dan zijn pistool op hem richt.
Ik vind het boek interessant, want je kruipt in de ogen van de getuige en maakt mee hoe hij de moord probeert op te lossen. Hij probeert allerlei informatie van personen te vinden en linkt die aan elkaar, maar vertelt amper iets aan de politie.
Ik vind het boek herkenbaar, want je hoort wel vaker op het nieuws dat er iemand is vermoord en ook dan kost het vaak veel moeite om de dader te vinden.

Ik vind het boek origineel, want in een normale detective onderzoekt de politie of het onderzoeksteam de moord en wordt om informatie te krijgen met de getuigen gepraat. Hier onderzoekt de getuige de moord, de politie doet dat ook wel, maar geeft het na een jaartje op.

Lezersverwachting
Nadat ik de achterkant had gelezen dacht ik dat het boek een echte detective zal zijn, want er wordt iemand vermoord en ze proberen er achter te komen wie de dader is. Maar er stond ook iets over carrière maken in de muziek. Toen dacht ik: “Wat heeft dat nou met elkaar te maken.” Dat Alexander de moord zal oplossen, doormiddel van zijn speelkunsten op de piano had ik totaal niet verwacht, maar het linkt wel met wat er op de achterkant staat.

B. Analyse en interpretatie

Motto en opdracht
Motto: En het geschiedde op den weg, in de herberg, dat de Heere hem tegenkwam, en zocht hem te dooden. (Exodus 4, vers 24)
Toelichting: Dit stuk tekst uit de Bijbel denkt Alexander vaak over na. Hij denkt dan dat de Heere hem zoekt te doden.
Thema
Een moord oplossen als getuige, door middel van relaties met mensen opbouwen en informatie krijgen en dan de informatie te linken.
Dit is de manier waarop Alexander de moord op Vroombout probeert op te lossen, doormiddel van vriendschap en verraad.

Motieven
Verhaalmotieven: onderzoek, vriendschap, verraad, liefde, muziek, geloof
Leidmotief: het pakhuis (het oude huis van Alexander)
Want het is een detective, dus onderzoek. Alexander heeft vele vriendschappen, maar verraad sommige ook om op informatie van de dader te komen. Verder speelt liefde bij Alexander een rol, hij probeert het met vele meisjes. Alexander wil componist worden, dus muziek speelt een grote rol in zijn leven. Het motief geloof komt voor, omdat Alexander steeds denkt over Exodus 4, vers 24, waar in staat dat de Heere je zoekt te doden.
Het leidmotief is het pakhuis, want daar is de moord op Vroombout gepleegd.


Titel en ondertitel
Het woeden der gehele wereld slaat eigenlijk op dat er veel gebeurt in de wereld, en dat iets wat er in jouw omgeving gebeurt eigenlijk heel klein en onbelangrijk is voor de wereld. (maar niet voor jou) Hij kiest ‘woeden’ om te zeggen dat er veel woede is in die kleine wereld.
Dit boek heeft geen ondertitel.

Perspectief
Het is in de ik vertelsituatie, want je volgt alle gebeurtenissen en gedachten van Alexander Goudveyl via zijn ogen. Verder leer je de andere personages kennen door de mening van de ik-figuur (Alexander)

Genre
Detective, want de moord op de politieman, Vroombout, staat centraal. Alexander onderzoekt wie de dader is op Vroombout. Maar het is ook een Psychologische roman, want je volgt Alexander zijn jeugdjaren, om zijn doel te bereiken: componist worden.

Taalgebruik
Het taalgebruik is modern Nederlands en te begrijpen voor iedereen. Er wordt geen straattaal of deftige taal gebruikt.

Structuur en samenhang
Er is sprake van herhaling, want er wordt veel gezegd over de moord op Vroombout. Alexander denkt vaak terug over de moord op Vroombout en wie het gedaan kan hebben. Na een tijdje komen deze gedachtes de hele tijd bij dezelfde mensen uit. Hij denkt ook een aantal keer in het boek over; dat de Heere hem zoekt te doden en dat werkt dan elke keer weer psychologisch anders. Er zijn ook tegenstellingen, want eerst worden een stel homovrienden van Vroombout verdacht, maar later niet meer. Alexander verdenkt dan Minderhout en Alice, de politie niemand meer. De gedachtes van Alexander over bepaalde personen veranderen ook in het verhaal, want hij wil eerst dan met zijn iemand niets te maken hebben en later heeft hij er een gesprek mee of gaat het een stapje verder. De opbouw in hoofdstukken is goed, want door de pakkende titels weet je waar het hoofdstuk over gaat, maar verder nog niets van de inhoud, dus houd het het lekker spannend (hoofdstuktitel is vaak een naam of plaats)

Ruimte

Het verhaal speelt zich vooral af in steden/dorpen, Maassluis en Leiden. Maar ook op stranden en in bossen, waar Alexander dan een gesprek heeft met iemand. Een gedeelte van het verhaal speelt zich ook af op een dijk buiten het dorp. Het weer is verschillend, want er gaan jaren voorbij in het boek, er zijn tijden van zon en warmte, maar ook van regen, storm, sneeuw en kou.
Het verhaal speelt zich af rond de jaren ’50, ’60 en ’70, want er gaat een boel tijd voorbij in het verhaal, de moord wordt gepleegd op 22-12-1956 en op het eind van het verhaal zijn ze in het jaar 1972.

Tijd
Het verhaal is een sujet, want het begint met de moord op Vroombout en eindigt met de conclusie van Alexander, maar tussendoor wordt er veel vooruitgewezen en teruggeblikt. Er zijn een aantal vooruitwijzingen, omdat Alexander het verhaal verteld als hij ouder is, dus geeft hij soms bij een gebeurtenis een korte vooruitwijzing, bv. Dat is nu niet/wel zo. Er zijn ook terugverwijzingen, want er wordt veel teruggekeken naar de mislukte tocht met de Logger naar Engeland en naar de moord op Vroombout, verder zijn er nog een paar andere kleine terugverwijzingen. Er vindt tijdversnelling plaats, want het hele boek duurt z’n 15 jaar, dus soms staat er: “een jaar later”, want tussendoor is niets bijzonders gebeurd.

C. Achtergronden van de auteur

Biografische gegevens
Maarten 't Hart wordt op 25 november 1944 in Maassluis geboren. Maarten groeit op in Maassluis en gaat in 1951 naar de Dr. Abraham Kuyperschool in Maassluis. In '62 haalt hij zijn diploma en gaat biologie studeren. Hij was liever Nederlands gaan studeren, maar werd niet toegelaten tot die opleiding. In 1968 haalt hij zijn diploma en gaat vervolgens tot eind '69 het leger in.
In 1971 schrijft hij zijn eerste boek, "Stenen voor een ransuil". In 1978 promoveert hij tot dokter in de natuurwetenschappen en wiskunde. In 1983 schrijft hij zijn zoveelste schitterende boek, dit boek, “Het woeden der gehele wereld”

Ander werk

- Stenen voor een ransuil (1971)
- Ik had een wapenbroeder (1973)
- Het vrome volk (1974)
- Mammoet op zondag (1977)
- Laatste zomernacht (1977)
- Een vlucht regenwulpen (1978)
- De aansprekers (1979)

- De droomkoningin (1980)
- Het longvolume (1982)
- De versnijdenis (1982)
- De kroongetuige (1983)
- De ortolaan (1984)
- De Jakobsladder (1986)
- Het uur tussen hond en wolf (1987)
- De steile helling (1988)
- De nakomer (1996)
- De vlieger (1988)
- De zonnewijzer (2202)
- De scheltopusik (2003)
- Lotte Weeda (2004)
- Het psalmenoproer (2006)

Thematiek
Maarten ’t Hart schrijft in bijna al zijn boeken over dezelfde onderwerpen, vaak gaat dit over kleinburgerlijk gereformeerde milieu en eenzaamheid. Hij schrijft vooral over niet gebeurde dingen, maar in dit boek is er wel degelijk een link naar te leggen naar de werkelijkheid (de moord op een politieman is echt gepleegd)

D. Persoonlijke reactie op het werk met argumenten


Onderwerp
Het onderwerp is een bekend onderwerp, er worden veel detectives geschreven, maar niet op deze manier, want door zijn psychologische inbreng is het ook een psychologische roman. Door dit aspect is dit een boek leerzaam om te lezen. Hoe kijk je tegen een moord aan en hoe los je hem op als getuige.

Bouw
De bouw van het boek is duidelijk, het bestaat uit drie delen, het eerste deel is de inleiding, het tweede deel het verhaal en het derde deel de conclusie van het verhaal. Hierdoor is de lijn van het boek duidelijk aangegeven en kan je het makkelijk lezen.

Taalgebruik
Het taalgebruik is over het algemeen makkelijk te begrijpen, er zitten natuurlijk altijd wel woorden in die je niet helemaal begrijpt. Maar de taal is gewoon Nederlands, geen straattaal, deftige taal of dialecten.

Gebeurtenissen
De gebeurtenissen die in het boek voorkomen, zijn allemaal te linken aan de oplossing van de moord. Alexander komt bij verscheidene mensen, en zij allen hebben iets te maken met de moord, zijn familie van iemand die met de moord te maken heeft of kunnen er iets meer over vertellen.

Personages
Alle personages zijn beschreven via het oogpunt van Alexander, dus wat hij ziet en denkt over die personages weten wij. Alexander zelf wordt in de inleiding van het boek goed beschreven. Verder leef je mee met Alexander zijn gedachtes.

E. Verdiepingsopdracht


Open plekken
1. Wie heeft de moord gepleegd?
Dat is natuurlijk de grootste open plek, want er wordt een moord gepleegd op een politieman en Alexander probeert in het hele verhaal er achter te komen.

2. Wat is de verhouding tussen Minderhout, Alice en de Ederheims?
Er worden in het begin van het verhaal een aantal verdachten ontdekt, Minderhout en Alice. En later ook de Ederheims, maar wat hebben die personen met elkaar te maken.

3. Spreekt Aaron de waarheid?
Op het einde van het verhaal zegt hoofdverdachte Aaron dat hij niet de moord heeft gepleegd, maar iemand in het gangetje van het pakhuis. Als Aaron de waarheid spreekt is de moord nog steeds niet opgelost. (dit is het einde van het boek, open plek wordt dus niet ingevuld, net als open plek 1)

Verhouding fabel – sujet
Het boek is wel fabel, want het is chronologisch verteld, van de moord op Vroombout tot aan de conclusie wie de dader is. Alexander denkt wel vaak terug aan dat moment, maar dat zijn korte gedachten en geen flashbacks. De verhouding fabel – sujet loopt wel parallel want de nieuwe personen en gebeurtenissen sluiten aan op het gene wat net is gebeurt. Chronologisch dus.

Het niet parallel lopen van de verhouding fabel – sujet
De verhouding fabel – sujet loopt wel parallel, dus deze vraag hoeft niet beantwoordt te worden.


Personages (helper – tegenstander)
Alexander is het belangrijkste personage, hij krijgt hulp van detectives en van zijn vrienden om de moord op te lossen. Verder heeft hij goede contacten met Minderhout, Alice en de Ederheims, maar omdat hij hen alle verdenkt van de moord op Vroombout kunnen ze niet altijd goed opschieten met elkaar. Deze personages proberen ook te zorgen dat Alexander niets over de moord krijgt te weten en of zij er iets mee te maken hebben, dus het zijn tegenstanders. Aaron is ook een tegenstander van Alexander, omdat hij zegt dat hij de moord niet heeft gepleegd, hierdoor komt Alexander nog niets verder. (dit is het eind van het boek, dus we weten niet of Aaron nou wel of niet de moord heeft gepleegd.)

Normen en waarden
De normen en waarden van Alexander zijn redelijk normaal. Hij is de enige die de moord heeft gezien, dus dat spookt door zijn hoofd en hij wil dat het wordt opgelost wie de dader is. Alleen vind ik het onverstandig om op deze manier, door bedrog, zelf de dader te ontmaskeren. De normen en waarden van alle andere personages zijn normaal, want die doen dagelijkse dingen. De normen en waarden van de labs assistente zijn ook wel vreemd, zo snel al seks met iemand hebben, terwijl je hem amper kent. En het valt op dat een hoop van deze mensen van muziek houden en er zelf ook aan doen, terwijl dat in het echte leven een stuk minder is.

REACTIES

M.

M.

het boek is in oud Amsterdam's geschreven dus wel dialect

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart"