Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Het woeden der gehele wereld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1140 woorden
  • 3 augustus 1999
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
30 keer beoordeeld

Boekcover Het woeden der gehele wereld
Shadow

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleufhoed en heeft een sjaal voor zijn mond. Alex raakt in de ban van het voorval en breekt zijn hoofd over de vraag wie de schutter was. Pas jaren later - als Alex inmiddels getrouwd is - komt …

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleu…

Het is 1956. Tijdens een evangelisatiecampagne wordt er op klaarlichte dag een politieagent vermoord. De jonge Alexander Goudveyl staat oog in oog met de dader. Die draagt een gleufhoed en heeft een sjaal voor zijn mond. Alex raakt in de ban van het voorval en breekt zijn hoofd over de vraag wie de schutter was. Pas jaren later - als Alex inmiddels getrouwd is - komt de waarheid aan het licht.

Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel
Het woeden der gehele wereld

Auteur
Maarten 't Hart

Samenvatting
Op 14 mei 1940 proberen een aantal vluchtelingen per haringlogger Engeland te bereiken. Onder deze vluchtelingen bevinden zich een Joodse violist en zijn vrouw die door Simon Minderhout overgehaald zijn te vluchten. De vlucht mislukt, een Duitse onderzeeër houdt ze aan en alle opvarenden moeten in de roeiboten waarna de Duitsers de haringlogger tot zinken brengen. Alexander Goudveyl groeit op in 't Hoofd. Hij is het enig kind van een lorrenhandelaar en zijn vrouw, die vlak na de geboorte van Alex naar 't Hoofd zijn verhuisd. Alex wordt in zijn jeugd veel gepest. Als compensatie voor het pesten en de armoede gaat hij zichzelf piano leren spelen op een Blüthner die in het pakhuis van zijn vader staat. In de zomer van '55 wordt Alex door agent Arend Vroombout gevraagd om zijn broek te laten zakken voor geld. Alex wil het geld wel dus laat hij zijn broek zakken. Dit gebeurt vaker die zomer.
Op 22 december '56 proberen de kerken tezamen de niet-gelovigen nog voor de kerst te bekeren. Op deze middag speelt Alex op de Blüthner in het pakhuis, terwijl buiten gepreekt wordt. Agent Arend Vroombout, die het pakhuis is binnengelopen, wordt doodgeschoten, terwijl Alex doorspeelt. Hij heeft in de ogen van de moordenaar gekeken aan hij vraagt zich af of deze hem ook heeft willen neerschieten. Hij ontmoet Alice en haar zoons Herman en William, Alice zat ook op de logger en gaat Alex pianolessen geven. Onverwacht verkoopt de vader van Alex de Blüthner. Als Minderhout Alex nogmaals vraagt om bij hem piano te komen spelen, die keer daarvoor had hij nee gezegd, zegt hij ja. Nadat Alex gespeeld heeft, verteld Minderhout dat Arend Vroombout in de oorlog "fout" is geweest. Alex gaat voortaan op het huis van Minderhout passen en mag dan op de piano spelen. Hij gaat Minderhout verdenken van de moord op Arend Vroombout doordat hij de kleren van de moordenaar op de zolder van Minderhout vindt. Als Alex de kleren aantrekt en in de spiegel ziet hij gelijkenis met de moordenaar.

Na zijn eindexamen leert Alex Janny, de verloofde van Herman kennen. Hij realiseert zich ineens dat hij allerlei mensen kent die in 1940 aan boord waren van de haringlogger, Alice, de vader van Janny, Vroombout en hun buurman Varekamp. Als hij aan Varekamp vraagt wie er nog meer op de boot waren hoort hij alleen dat het om drie stelletjes ging, waaronder het Joodse echtpaar. Alex gaat Farmacie studeren in Leiden. In het begin vindt hij het niet leuk maar als hij een baantje krijgt als pianostemmer en 's morgens vroeg op de instrumenten in de winkel mag spelen verandert dat. De moordzaak is even uit zijn gedachten. Hij komt er achter dat de dirigent Aäron Oberstein de enige is van het Joodse echtpaar die de oorlog heeft overleeft.
Pas na een jaar komen de ouders van Alex hem bezoeken in Leiden. Ze vertellen hem dan dat ze de lorrenhandel in de oorlog van een Jood hebben overgenomen. Ze vertellen hem ook dat Arend Vroombout in de oorlog hielp bij razzia's. Twee dagen later sterven zijn ouders aan kolendampvergiftiging. Alex ontdekt dat zijn vader rijk was als hij de papieren opruimt. Op een platenhoes ziet Alex een foto van dirigent Oberstein hij vraagt zich af of hij de moordenaar niet is, omdat de man hem bekend voorkomt. Vlak daarna vindt hij het bewijs, in de vorm van een recensie, dat dirigent Oberstein op de avond van de moord in de buurt is geweest. Uiteindelijk trouwt hij met Joanna, de dochter van dirigent Oberstein. haar vader komt niet op de bruiloft. Alex die beroemd is geworden door een bewerking van een Mozart-aria ontmoet eindelijk zijn schoonvader. Alex beschuldigt zijn schoonvader er van de moordenaar van Arend Vroombout te zijn. Als Aäron en Alex een stukje gaan wandelen verteld Aäron dat hij wel getuige van de moord was maar niet de moordenaar zelf. Aäron zegt wel dat hij Arend Vroombout haatte, omdat hij zijn vrouw aan de Duitsers had overgeleverd. Hun pasgeboren kind is toen achtergebleven bij een kinderloos echtpaar. Alex begrijpt uit dit gesprek dat hij dat kind geweest moet zijn maar zegt dit niet tegen Aäron. Na dit gesprek stelt Aäron voor om samen met Alex een opera te maken met een hoofdrol voor Joanna, die erg goed kan zingen. Aäron zal deze opera dan dirigeren.

Analyse
De titel Het woeden der gehele wereld slaat volgens mij op het woeden in het hoofd van Alex. Alle gedachten die soms voor duidelijkheid zorgen en soms voor verwarring. De roman is in drie delen opgebouwd. Deel 1 is een proloog van één hoofdstuk, deel 2 is opgebouwd is 35 hoofdstukken en deel 3 bestaat weer uit één groot hoofdstuk. Het eerste deel wordt verteld door een alwetende verteller, het tweede en derde deel zijn in een ik-perspectief geschreven. Het woeden der gehele wereld is een mix van drie genres: detective, streekroman en psychologische roman. Het hoofdonderwerp is de moord en wie daar allemaal mee te maken hebben. De hoofdpersoon is Alexander Goudveyl, hij is in het begin ongeveer 11 jaar, hij is een stille intelligente jongen, later is hij getrouwd en schat ik een jaar of dertig, vijfendertig. Hij is van jongs af aan al met muziek bezig geweest. Vader Goudveyl is een lorrenhandelaar. Hij is erg zuinig. Simon Minderhout is een apotheker waar Alex mag pianospelen en op het huis past. Alice is de pianolerares van Alex en één van de opvarenden van de boot. De opvarenden van de boot vertellen Alex niet veel en hierdoor is hij gedwongen zijn eigen conclusies te trekken. Het boek is fictief maar de moord is echt gebeurd. Het verhaal wordt bijna geheel chronologisch verteld. Er verloopt ongeveer een jaar of 20 in het boek.

Auteur
Maarten 't Hart is geboren in Maassluis op 25 november 1944. Hij heeft na de lagere school en hbs-b, biologie gestudeerd in Leiden. De romans, verhalen en essays hebben veel gemeen. Veel terugkomende elementen in zijn werk zijn: muziek, dieren, vrouwen en literatuur. Het woeden der gehele wereld heeft de Gouden Strop gewonnen. Dit is een prijs voor de beste thriller/detective. Andere bekende boeken van Maarten 't Hart zijn: Stenen voor een ransuil, Een vlucht regenwulpen, De kroongetuige, De jacobsladder e.a.

Mening
Ik vind het een mooi boek al gebruikte Maarten 't Hart soms wel eens vreemde woorden. Ze waren mij niet helemaal bekend maar er de betekenis werd vaak uitgelegd. Ik vind vooral de manier waarop het geschreven is erg mooi. Het heeft wel een lange aanloop maar het boek heeft een verrassende ontknoping. Over het algemeen gebeurden er geen vreemde dingen maar één ding vond ik wel erg vreemd. Arend Vroombout pleegt een soort kindermisbruik. Alex die zijn broek moet laten zakken voor geld. Dit vond ik wel vreemd.

REACTIES

L.

L.

een samenvatting is toch juist kort

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart"