Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 9
Foto van een scholier
Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2619 woorden
  • 11 april 2016
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 9
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
278
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Zakelijke gegevens

Titel: Het verrote leven van Floortje Bloem

Naam schrijver/schrijfster: Yvonne Keuls

Uitgever: Ambo Amsterdam

Jaar van uitgave: 1982

Illustrator: Claudette Keuls

Inhoud van het boek

Personen: Floortje Bloem is de hoofdpersoon in dit boek ze heeft lang bruin haar en heeft een normale bouw. Door de psychologen word ze beschreven als een druk meisje die niet super goed kan leren. In het begin van het verhaal is ze door haar moeder in een tehuis gestopt omdat haar moeder niet goed voor haar kon zorgen.

Ze is vroeger vaak teleurgesteld en het voelde alsof niemand vroeger van haar hield.

Daardoor is ze seksueel aangetrokken door pedofielen en wil ze graag vaak knuffelen met oudere mannen. Ze houd niet van vriendinnen en vrienden maken , ook omdat ze heel erg brutaal is en agressief krijgt ze die ook niet echt.

Floortje houd heel erg van kattenkwaad uithalen en dat doen ze dan ook regelmatig bij de artsen en psychologen.

Ze ontsnapt ook een keer uit een tehuis en toen ging ze vluchten, naar haar zus en moeder.

Floortje is in het begin van het boek een baby’tje en het boek gaat over haar hele 15 jaar.

Beppie Floortje haar zus is een prostituee, ze probeert graag verschillende drugs uit.

Eerst deed Floortje nog niet met haar zus mee ze rookte alleen af en toe een jointje.

Maar Beppie had een hele erge invloed in wat Floortje wou, dus later ging Floortje ook een shot nemen.

Floortje word een echte puber die weet wat ze wil.

Ook zij word verslaafd aan drugs en word helemaal gek.

Aan het eind van het verhaal is Floortje een heroïnehoertje, en liegt ze iedereen voor om maar aan geld voor haar drugs te komen.

Thema: Het verhaal draait erom dat Floortje Bloem een meisje is wat in tehuis komt en veel problemen met zich meedraagt in de loop van haar leven.

Ze is een meisje wat snel word aangetrokken door oudere mannen, en daar seksuele gevoelens voor kan krijgen wat niet erg handig is want dat zijn vaak pedofielen.

Ze heeft een zus waar ze erg door beïnvloed raakt, daardoor komt ze onder andere in aanraking met drugs drank en seks (prostitutie)

Dit wil je ook lezen:

Haar problemen worden niet opgelost want ze eindigt als heroïnehoertje.

Spanning: Het boek is heel erg spannend omdat je van tevoren niet weet wat Floortje nou weer allemaal voor aparts uit gaat halen en dat is altijd weer een verassing. Er zitten ook rapporten in die de artsen en psychologen schrijven over hoe Floortje zich gedraagt etc.

Het begin van het boek is niet heel erg spannend maar hoe verder je leest hoe spannender het word.

Decor: Het verhaal speelt zich af in Leiden,Rotterdam en Gelders-End;

 De flat van Gerben, het huis van haar moeder, verschillende scholen en tehuizen, het café van tante Gerda, de Keet, het huis van de familie Peperzak, het kraakpand van Beppie, de flat van Patriek en verschillende plaatsen in Rotterdam waar Beppie en Floortje rondhingen.

Titelverklaring: Ik vind de titel heel goed bij het boek passen omdat Floortje Bloem letterlijk haar leven verrot maakt met drugs en drank. Ze vertelt ook een verhaal aan haar konijn wat ze heeft meegenomen toen ze weg ging vluchten. Het verhaal dat ze aan haar konijntje vertelde heette ‘’ Het verrotte leven van Floortje Bloem.’’

Genre: ontwikkelingsroman, psychologische roman

Andere opvallende zaken:  Het is een waar gebeurd verhaal en dat maakt het ook een heel mooi boek, omdat je nu weet dat dit jezelf of iemand anders ook kan gebeuren.

Ik vind persoonlijk dat het meer een meisje boek is omdat de hoofdpersoon een meisje is, en ik denk niet dat jongens dit zo goed begrijpen op deze leeftijd.

In het boek word wel veel gescholden met ; kut,godverdomme,jezus etc, maar dat maakt het ook wel weer lekker lezen want daar herken ik mezelf in en dat is wel belangrijk in een boek.

Samenvatting


Omdat Floortje haar moeder ruzie heeft met haar man wonen Floortje’s moeder en haar dochter Beppie bij moeders zus Gerda (ook wel tante Gerda genoemd). Tante Gerda vindt het allemaal best totdat Floortje geboren wordt. Moeder heeft geen andere verblijfplaats en dus besluiten Gerda en zij dat Floortje naar een tehuis moet. 


Wanneer Floortje 3 jaar is komt er een echtpaar met een geadopteerd zoontje die Floortje er wel bij willen. Het ging allemaal erg goed totdat Floortje haar pleegvader een dodelijk ongeluk kreeg. De moeder was zo verdrietig dat ze niet meer voor de 2 kinderen kon zorgen dus Floortje moest weg. Toen Floortje haar schoolmeester het verhaal hoorde wilde hij Floortje wel adopteren en zo gebeurde het. Floortje had het bij haar eerste pleegouders erg naar haar zin gehad en die mensen konden ook erg goed met haar handtastelijkheid bij vreemde mannen omgaan, iets waar de schoolmeester en zijn vrouw absoluut niet mee om konden gaan.

Ook een probleem was dat Floortje haar 2jaar jongere zusje tot seksuele spelletjes dwong. Haar tweede pleegouders hebben het geprobeerd maar het wou echt niet en ze stuurde Floortje naar het observatiehuis. 
In het observatiehuis werd Floortje heel erg dwars tegen de leiding en kinderen. Ze maakte hun het leven zuur, en ze nam de onderzoekers in de maling. De artsen en psychologen wisten niet meer wat ze met haar moesten. Hun schreven een rapport over Floortje waarin stond dat ze te moeilijk was op opgenomen te worden in een gezin.

Ze ging naar een tehuis waar ze een soort vakantieadres voor Floortje regeleden. Ze kwam terecht bij de familie Peperzak, dat ging heel erg goed en ze vond het er heel erg leuk. Tot het huwelijksfeest van mevrouw Peperzak en meneer Peperzak, toen werd ze seksueel misbruikt door hun oudste zoon Gerard. Daarna heeft ze het contact meteen verbroken met de familie.

Het ging daarna weer  slecht met Floortje en tijdens een onderzoek wat gehouden werd gooide ze er uit wat haar dwars zat, ze zei: “ga mijn moeder zoeken”. Het contact met haar moeder werd gemaakt, en het bleek dat haar moeder een nieuw gezin gevormd had met Adri. Ze wilde contact met Floortje en Floortje verheugde zich er erg op. Toen Floortje haar moeder zag was dat een grote teleurstelling, maar haar vader en zus vond ze wel leuk. 
Het eerste weekend gingen haar moeder en Adri gelijk 's avonds uit en zij bleef alleen over met haar zus Beppie. Later die avond kwam Beppie haar vriend Lexie, en gingen ze met zijn 3en uit in de Keet.

 In de Keet kwam ze in contact met de buurtwerker Sjon. Omdat ze niets wist te vertellen vertelt ze hem het verhaal over Gerard, het luchtte haar erg op. Floortje ging even later naar huis, maar ze kon niet slapen, dus ging ze naar Beppie. Toen ze in Beppie haar kamer kwam zag ze Beppie vrijen met Lexie. Ze schrok er heel erg van. Beppie ging naar haar toe en legde haar uit wat ze aan het doen was, en dat ze dat elke zaterdag deed voor geld met Lexie . Floortje ging steeds vaker in het weekend naar haar moeder en Adri, en Floortje ging  elk weekend mee naar de Keet. Hier werd ze ook ontmaagd door een onbekende

jongen uit de Keet, maar die ze verder ook niet meer gezien.

Floortje een kreeg steeds grotere hekel aan haar moeder en voelde zich steeds meer aangetrokken tot Adri. Op een gegeven moment zat ze aan hem en toen haar moeder dat zag heeft ze Floortje terug naar het tehuis gestuurd.

     


In dat tehuis had ze al een  goede vriendin Karin waarmee ze regelmatig de man Gerben bezocht bij wie ze konden knuffelen, praten en betast konden worden. Dit vonden ze beide  erg fijn. Bij Gerben vierde ze haar dertiende verjaardag,  ze kreeg van Gerben een wit knuffelkonijntje. Een tijd daarna kwam de moeder van Karin achter het spijbelen en de volgende dag volgde ze haar dochter naar Gerben zijn huis. Gerben werd opgepakt voor pedofilie en Karin had geen mogelijkheid meer om te spijbelen. Floortje voelde zich best wel alleen. 
Omdat Floortje 13 jaar was moest ze overgeplaatst worden naar een meisjeshuis, waardoor ze op het station ineens de mogelijkheid kreeg om weg te lopen, en die kans greep ze natuurlijk. Ze belde Sjon, en het bleek dat Beppie ook weggelopen was en zei bij Lexie zat. Sjon bracht Floortje ook naar Lexie, die inmiddels een drugszaakje had en Alex genoemd wilde worden genoemd.

 Alex woonde samen met een maat van hem Patriek die al over de 30 was. Maar Alex was er niet, en die zou voorlopig ook niet terugkomen, want hij zat in de gevangenis. Patriek vertelde hen dat Alex vast zat omdat hij te hard gereden had, maar Floortje en Beppie vermoedden dat het vanwege zijn “zaakjes” was. 
In het huis lag allerlei drugs en ze begonnen met stickies en de volgende dag gingen ze over op pillen. Ze mochten alles van Patriek en hij zei dat ze nog maar even moesten genieten voordat ze weer aan de slag moesten. Ze hoorde het wel, maar dachten er niet verder over na.
Toen begon Beppie met pep en ze spoorde Floortje ook aan het te doen. Toen kwam Sjon Floortje halen en hij bracht haar naar huis. Beppie was alleen, ze begon te snuiven.

 Na een tijdje vertelde Patriek aan Beppie dat ze toch ook eens aan de slag moest, als ze bij hem wilde blijven en Beppie zag daar wel wat in. 
Floortje was eerst naar haar moeder en Adri gebracht, en die stuurde haar weer naar een observatietehuis. Daar ontsnapte ze samen met een ander meisje, maar toen ze truien aan het stelen waren werden ze opgepakt door de politie. Floortje werd naar Gelders-end gestuurd, dat is het meest strenge tehuis wat er is, speciaal voor criminele gevallen zoals Floortje. Floortje loopt alweer weg en ze belt Sjon weer.

 Sjon vertelt Floortje dat Beppie een heroïnehoertje is geworden en ze halen Beppie op om naar tante Gerda te gaan. Van tante Gerda moet Beppie naar het afkickcentrum, maar Floortje kan wel bij haar blijven.


Bij het centrum probeerde ze enkel maar om Beppie te bekeren, maar Beppie wil liever tippelen en aan de drugs blijven dan afkicken, en ze loopt weg en gaat tippelen in Rotterdam. Als Floortje dat hoort en ook nog eens te horen krijgt dat ze van haar echte moeder naar school moet is de maat voor Floortje vol. Ze pikt geld van Gerda en gaat opzoek naar Beppie, maar wanneer ze Beppie niet vindt raakt ze ook in de prostitutie. 
Na een tijdje vindt ze Beppie die nu Elizabeth genoemd wordt en de twee zussen gaan samen in een kraakpand wonen. Beppie is zwaar verslaafd en Floortje zit vaak alleen. Als ze op een dag in de snackbar zit krijgt ze contact met een kraker in het huis naast hen; Martien.

Ze doen een tijdje van alles met zijn drieën, maar op een dag is Martien er met al het geld van de zusjes vandoor. Ze hebben geen geld meer en van Beppie moet Floortje gaan werken, maar door haar ervaringen kan ze het niet. 
Dan gaat Floortje aan het Chinezen waardoor ze wel aan de behoefte van de klanten kan voldoen. Toen kwam Sjon langs, hij was bij een bepaalde sekte gaan horen en haalde Beppie over mee te gaan. Floortje ging eerst ook mee, maar stapte halve wegen uit en liftte terug naar Rotterdam. Omdat Floortje nu alleen was ging ze naar de politie voor hulp. Daar werd ze naar tante Gerda gestuurd.

 Gerda wilde dat ze ging afkicken, maar dat wilde Floortje niet dus pikte ze wat geld van haar tante en liep ze weg. Teruggekomen bij het kraakpand ontdekte ze dat Martien terug was en samen haalden ze geld met de pasjes die Floortje van tante Gerda gestolen had. Toen had Martien een plan bedacht om bij degene die Floortje eens een lift gegeven had in te breken, en dat deden ze. Maar Floortje kreeg een enorm schuldgevoel en besloot Gerben te bellen.

Gerben was verhuisd, en ze kon hem dus niet bereiken. Toen Floortje naar huis ging nam ze haar eerste snuif en ze was even heel gelukkig. Toen ze de volgende dag wakker werd was Beppie opeens weer thuis, ze kregen ruzie omdat Floortje haar drugs niet aan Beppie wilde geven. Toen Beppie Floortje dreigde met haar konijn, het enige waarvan ze echt hield uit het raam te gooien gaf Floortje haar wat ze wilde, maar het konijn dat haar leven was belandde toch in de tuin tussen de troep waar het nooit meer uit zou kunnen komen.

Informatie over de schrijfster

Yvonne Keuls wordt als Yvonne Bamberg op 17 december 1931 geboren in het toenmalige Batavia in Nederlands-Indië.

Ze is de jongeste van 4 kinderen met een Javaanse moeder en een Nederlandse vader.

Als Yvonne 6jaar is komt ze naar Nederland Den Haag om precies te zijn

In 1952 krijgt ze haar eerste baan in het onderwijs in de 6e klas van het basisonderwijs, daar gaat ze zelf leerboekjes schrijven omdat er te weinig zijn.

Na de geboorte van haar dochter Claudette in 1955 (in 1957 en 1961 worden respectievelijk Maryse en Gerdien geboren) begint ze met het schrijven van korte schetsen over haar dochters en daarna ook van gedichten, toneelstukken en hoorspelen.

Daarna kloppen jongeren weer bij de schrijfster thuis aan, vaak jongeren met verslavingsproblemen. Dit brengt Keuls tevens in contact met de ouders van kinderen die aan de drugs zijn, waardoor ze zich ook gaat interesseren voor de overige leden van gezinnen waarvan een van de kinderen verslaafd is.
Bij de voorbereiding van boeken als Jan Rap en z'n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem kreeg zij al veel te maken met de psychiatrie.

Dit zijn een aantal boeken van haar:

  • De tocht van het kind (1990)
  • Meneer en mevrouw zijn gek (1992), bekroond met de Floortje Bloem Prijs
  • Lowietjes smartengeld of: Het gebit van mijn moeder (1995)
  • Keulsiefjes (1996)

Mening over het boek

Dit boek is een erg leuk boek om te lezen omdat Floortje het meisje in het boek van mijn eigen leeftijd is , en ik kan me er zelf wel in herkennen. Ik zou het boek ook zeker aanraden aan mijn leeftijdsgenoten omdat ik denk dat hun dit ook een heel leuk boek zouden vinden.Het boek is heel mooi geschreven en je word echt meegenomen in het verhaal het boek leest ook makkelijk weg. En omdat het een erg dik boek is is dat heel fijn.

Zelf had ik best wel wat moeite om de samenvatting van het boek te maken, omdat het een heel dik boek was en ik niet meer precies wist wat er allemaal in gebeurde en hoe ik dat op papier moest zetten. Daarom heb ik het met de hand van een samenvatting van het internet en wat ik zelf nog wist over het boek een samenvatting gemaakt .

Dit was het eerste boek wat ik las van Yvonne Keuls maar ik wil graag nog meer van haar boeken lezen.Ze heeft een fijne manier van schrijven.

Bronvermelding

www.scholieren.com/boekverslag/44911

www.levenlang.nl/yvonne%20keuls/694.html

nl.wikipedia.org./wiki/Yvonne_Keule

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"