Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1015 woorden
  • 17 januari 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
2 keer beoordeeld

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens boek
Titel: Het verrotte leven van Floortje Bloem.
Schrijver: Yvonne Keuls
Jaar van uitgave: 1982

Korte samenvatting
Floortje Bloem zit vanaf haar geboorte in een kindertehuis omdat haar ouders niet voor haar kunnen zorgen. Ze wordt een aantal keren geadopteerd door families, maar steeds gaat het op de een of andere manier mis. Bij een van de families wordt ze zelfs seksueel misbruikt door een van de zonen.
Na een poosje in een observatietehuis gezeten te hebben krijgt ze contact met haar biologische moeder en zusje. Met haar moeder krijgt ze ruzie en Floortje en haar zus lopen weg. Door haar zus raakt Floortje aan de drugs en later ook in de prostitutie. Daar proberen ze verschillende keren uit te komen, maar ze raken alleen maar verder in de put.

Het enige wat ze nog hebben is elkaar, maar aan het eind van het boek krijgen ze een ongelofelijke ruzie omdat Floortje geen geld voor drugs aan Beppie wil geven. Het boek eindigt als Floortje’s zus het knuffelkonijntje (dat Floortje van een man van wie ze echt hield gekregen had) uit het raam de tuin in gooit, en dan weet ze het zeker. Het komt nooit meer goed!

Plaats
Het verhaal speelt zich af in Rotterdam, Leiden en Gelders-end; het huis van moeder, de flat van Gerben, het café van tante Gerda, verschillende scholen en pleegtehuizen, het huis van de familie Peperzak, jongerencentrum De Keet, het kraakpand van Beppie, de flat van Patriek, en de verschillende plaatsen in Rotterdam waar Beppie en Floortje tippelden.

Tijd
Er komen in het verhaal wel verschillende data naar voren, maar niet echt jaartallen. Het verhaal is toch best wel gedateerd, dit valt te zien aan de briefjes van 5 die aan bod komen. Het is een chronologisch verhaal en er komen enkele terugblikken in voor. Het verhaal duurt ongeveer 15 jaar; een tijdje voordat Floortje geboren wordt tot haar 15e verjaardag.

Personages
De hoofdpersoon in dit boek is Floortje Bloem. Ze heeft een normale bouw, en lang bruin haar. Volgens de onderzoekers is ze normaal begaafd, maar wel hyperactief waardoor ze niet zo goed kan leren. Ze wordt door haar moeder in het begin van het boek in een tehuis gestopt.
Doordat ze vaak teleurgesteld en in de steek gelaten is heeft ze niemand om echt van te houden en ook niemand die onvoorwaardelijk van haar, Ze voelt zich (misschien daarom) seksueel erg aan getrokken tot pedofielen en andere oudere mannen die met haar willen knuffelen. Ze sluit zich niet makkelijk aan bij andere kinderen en is heel agressief en brutaal tegen iedereen. De onderzoekers en begeleiders neemt ze in de maling. Als ze ergens geen zin in heeft doet ze het niet, om deze reden ontsnapt ze ook uit een van de tehuizen en komt ze bij haar moeder en zus terecht. Beppie (Floortje's zus) is een prostituee. Ook gebruikt ze regelmatig verschillende soorten drugs.
Floortje gaat in eerste instantie niet echt aan de drugs (alleen af en toe een jointje), maar door haar zus wordt ze later toch overgehaald om ook eens een shot te nemen. Ze groeit uit tot een puber die heel goed weet wat ze wel en niet wil, maar ze wordt sterk beïnvloed door de enige die ze nog heeft: haar zus Beppie. Samen raken ze steeds verder in de problemen en Floortje raakt ook verslaafd. Dan ondergaat ze een gedaante verwisseling: ze laat haar haar kort knippen en rood verven om niet herkent te worden en wordt heel erg mager. Aan het eind van het boek is Floortje een typisch heroïnehoertje, en belazert ze iedereen voor geld om aan drugs te komen


Titelverklaring
Floortje Bloem is de personage. Het gaat om haar verrotte leven; steeds maar op iemand wachten en hopen die haar liefde geeft, geen nee kunnen zeggen, tegen mensen en tegen hun gedrang tot om drugs te gebruiken. Ze heeft geen fatsoenlijke opleiding en dus ook geen fatsoenlijke toekomst door haar verleden.

Favoriete boekfragment
Er is niet echt één fragment dat ik interessant vind, maar meerdere fragmenten waar ik me niet lekker bij voelde. Dat waren voornamelijk de stukken waar Floortje machteloos was. Het minst fijne stuk vind ik het begin, daar is erg veel afwisseling tussen de ik-verhalen van de personages.

Einde
Het einde vind ik niet zo heel fijn. Het boek heeft een open einde en dan heb ik altijd nog zó veel vragen . Die vragen houden me soms dagen bezig, je weet bijvoorbeeld niet wat er met Beppie gebeurd, hoe het verder met Floortje zal gaan etc.
Over het algemeen is het toch een mooi einde.

Mening
Ik vind het erg goed dat Yvonne Keuls dit boek heeft geschreven, zodat ook wij weten dat er meisjes zijn met een verleden als Floortje. Daar denk je niet bij na als je zo’n meisjes tegenkomt.
Om te lezen vond ik het boek niet makkelijk, maar erg moeilijk ook weer niet. De woorden waren niet te moeilijk en er waren weinig open plekken.
Ik vond het heel shockerend om te lezen over een meisje van vijftien die al allemaal van dit soort dingen heeft meegemaakt. Meisjes zoals zij hebben gewoon geen toekomst. Dat vind ik dus echt heel erg, want het kan natuurlijk iedereen wel overkomen. Zo'n meisje als Floortje heeft er echt niet zelf voor gekozen om zo te zijn.
Ik vond het heel indrukwekkend om te lezen over een meisje dat was afgestaan door haar moeder, omdat er geen plaats voor haar was. Dat is toch heel erg. Dat kan ik dus echt niet snappen. Dan zoek je toch een andere oplossing voor jezelf en je kind. Ook dat Floortje later weer terug mag komen en dan toch op een gegeven moment weer weg moet vond ik heel indrukwekkend om te lezen.

Ik vond dit boek heel echt. Het is allemaal zo dichtbij. Ik zou daar ook in Rotterdam rond kunnen lopen tippelen. Veel mensen kunnen wel denken, dat overkomt mij niet, maar het is zo gebeurd dat je aan de drugs verslaafd raakt en dan moet je op een gegeven moment wel de prostitutie in, omdat je anders niet aan je geld voor drugs kan komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"