Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 664 woorden
  • 8 oktober 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Het verrotte leven van Floortje Bloem
Shadow

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee …

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander he…

Vijftien jaar is Floortje Bloem aan het einde van dit boek, waarin haar belevenissen worden verteld. Zij kan dan met recht zeggen:

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven.  Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het verrotte leven van Floortje Bloem
Drama, omdat het leven van Floortje Bloem eigenlijk één groot drama is.
Titel is eignenlijk duidelijk, haar leven is verrot, daar is niks beters van te maken.
In de hoofdrol zit, vrij logisch, Floortje Bloem. Het boek beschrijft heel gehele leven. Ze is erg eigenwijs, koppig,nieuwsgierig en wil eigenlijk alleen maar liefde. Hierdoor komt ze al dertien jarige leeftijd in aanraking komt met een pedofiel, van wie ze wel liefde krijgt. Daarnaast is ze erg naïef met als gevolg dat drugs en prostitutie haar levenswijze gaan bepalen.
Het verhaal is geschreven uit de ogen van verschillende mensen. Dat wisselt steeds af. Maar het grootste deel kijk je door Floortje haar ogen.

Daarnaast speelt haar ‘stiefzus’ Beppie een grote rol in het verhaal. Ook dit meisje is erg opzoek naar liefde, en koppig dat ze is loopt ze weg van huis, neemt een andere naam aan en beland in de prostitutie. Waar ze Floortje later zal tegen komen.
Ook haar tante Gerda speelt een grote rol. Hier komen Floortje en Beppie regelmatig bij terug om af te kicken en hun leven op nieuw op te bouwen. Deze hopeloze pogingen mislukken iedere keer omdat de meiden veel te koppig zijn. De tante is er zorgzaam, lief en moederlijk maar weet eigenlijk totaal niet hoe ze met de situatie moet omgaan.
Sjon, een oudere jongen bij wie Floortje iedere keer weer steun zoekt in tijden dat ze niemand en niks meer heeft. Hij is erg zorgzaam maar als hij zijn eigen leven betert wil hij door Floortje niet in de problemen gebracht worden.
Het karakter van Floortje sprak me het meest aan. Veel mensen zullen haar zien als hopeloos en dom. Maar als je het boek leest merk je dat dit meisje eigenlijk best slim is en eigenlijk alleen maar vraagt om liefde, maar dat totaal verkeerd aanpakt. Daarnaast wil ze vaak te lief zijn voor anderen waardoor ze zelf meer en meer problemen krijgt. Dit idee zoeken mensen vaak niet als ze horen over een heroïnehoertje. Daarom sprak het me aan.
Samenvatting
Floortje is een meisje met een moeilijke jeugd. Wordt al op jongen leeftijd van pleeggezin naar tehuis gestuurd en weer andersom. Dit maakt het meisje verward en eigenlijk ontvreemd van de werkelijkheid en liefde. Ze staat er alleen voor, zoekt liefde bij een pedofiel en drugs. Als ze in geld problemen komt gaat ze werken als prostitué. De problemen stapelen zich op. En het meisje dat zocht naar liefde, verliest alles wat een mens kan bezitten, zelfs haar eigen lichaam.
Het thema van het verhaal is een meisje dat door een moeilijke jeugd terecht komt in de prostitutie en verslaaf raakt aan de drugs.
Het motief is een moederfiguur, iedere keer als ze iemand vind die liefde aan haar geeft aan voor haar zorgt is ze weer even gelukkig. Als zo’n persoon niet in haar buurt is, is ze er wel naar opzoek.
Een ander motief is het konijntje, een knuffeltje die ze van de pedofiel,Gerben heeft gekregen en overal mee naar toe neemt en waar ze tegen praat in haar meest eenzame momenten.
Het einde sprak me duidelijk het meeste haar. Als ze ruzie heeft gekregen met Beppie, berooft is van haar geld en als Beppie haar konijntje, haar enige bezit door het raam in een oude tuin gooit en hem gaat zoeken. Leest voor!
Ik vind het een heel goed boek. Je kan je heel goed inleven in verschillende mensen maar vooral in Floortje, omdat het grootste deel uit haar ogen wordt geschreven. Daarnaast volg je haar al vanaf haar geboorte, je leeft het hele verhaal dus mee en ziet dus beter in waarom ze sommige keuzes maakt. Bijvoorbeeld waarom ze drugs gaat gebruiken en waarom ze geen hulp wil van de overheid en andere zorginstellingen. Ook vind ik het boek een goed beeld van de werkelijk weergeven. Het is ook gebaseerd op de werkelijkheid en komen echte straatnamen en plaatsen in voor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls"